Archives presse 2010

Ελευθεροτυπία 17 Δεκεμβρίου 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΖΑΝ ΜΑΡΚ ΕΡΟ

«Αλληλέγγυοι οι Γάλλοι σοσιαλιστές»
Την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τη διάσωση του ευρώ και την προώθηση οικονομικής δυναμικής μέσω της ανάπτυξης προωθούν οι Γάλλοι σοσιαλιστές.

Αυτή την άποψη διατύπωσε ο Ζαν Μαρκ Ερό, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη γαλλική Συνέλευση, απαντώντας σε ερωτήσεις της «Ε».

- Τα νέα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν κύμα απεργιών, επεισόδια σε διαδηλώσεις και αντιδράσεις. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την κατάσταση στην Ελλάδα;

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μπορούμε να κατανοήσουμε τη λαϊκή αντίδραση όμως οφείλω να πω ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει μεγάλο κουράγιο. Ολος ο κόσμος φανταζόταν ένα έλλειμμα μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων και διαπιστώνουμε έπειτα από αρχικό δημοσιονομικό έλεγχο ότι το έλλειμμα ήταν πάνω από 13% και στη συνέχεια ότι ήταν μεγαλύτερο, άνω του 15%. Ποια χώρα θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα σε μια τέτοια κατάσταση;».

- Ποια νομίζετε ότι μπορεί να είναι η αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σήμερα;

«Αυτό για το οποίο λυπάμαι, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προκαταλαμβάνει τις κρίσεις της. Πιστεύω ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν μια πιο ιστορική αντιμετώπιση της κρίσης. Δηλαδή όχι μόνο να χειρίζονται την κρίση κατά περίπτωση και με δισταγμούς, άλλα να πουν “το ευρώ το δημιουργήσαμε, πρέπει τώρα να το συμπληρώσουμε με μια οικονομική κυβέρνηση, μέσα σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Επίσης πρέπει να έχουμε ένα στόχο, που να μην είναι μόνο οι δημόσιοι λογαριασμοί, αλλά επίσης οι συνθήκες για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης».

- Εχετε ανησυχίες για την αντοχή του ευρώ και για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος γενικά;

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι τόσο λίγο υπεύθυνοι που να μη δημιουργούν τις συνθήκες για τη διάσωση του ευρώ. Πιστεύω ότι η πολιτική Ευρώπη, με την έννοια της συλλογικής φιλοδοξίας, δεν είναι πια στο ραντεβού. Είχαμε για καιρό ηγέτες οι οποίοι ήταν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ τώρα έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε σε μια περίοδο που οι ηγέτες έχουν κοντόθωρη ματιά και χειρίζονται τα προβλήματα σχεδόν μέρα με τη μέρα, ενώ οι λαοί έχουν ανάγκη να βιώνουν ένα όραμα, μία ελπίδα. Αυτή είναι η ευθύνη μας».

***
Κυριακάτικη 21 Νοεμβρίου 2010
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΣΑΡΚΟΖΙ

Με τον Φιγιόν και εκ δεξιών
Ο γάλλος πρόεδρος στρέφεται στο σκληρό δεξιό πυρήνα της παράταξής του και ταυτόχρονα εγκλωβίζει τα φιλόδοξα στελέχη του κόμματός του για την προεδρία

Σε αναθεώρηση του προεδρικού του στιλ και ανασύνθεση του κυβερνητικού επιτελείου προχώρησε ο Νικολά Σαρκοζί μετά την επικύρωση της επίμαχης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του.

Ο δημοφιλής Φρανσουά Φιγιόν επελέγη από τον Σαρκοζί ως ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης. Επέσπευσε τον αναμενόμενο από μήνες ανασχηματισμό και σε μακρά τηλεοπτική του συνέντευξη επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, ώστε να επιτύχει «ηρεμία και σταθερότητα».

Στην τηλεοπτική του «περφόρμανς» ο Σαρκοζί προσπάθησε να πείσει τους Γάλλους ότι εισάκουσε τα αιτήματά τους και παραδέχεται ορισμένα λάθη. Ορισμένοι αναλυτές επισήμαναν την «αλλαγή του στιλ», «χαμηλό προφίλ», «μετριοπάθεια», «μετριοφροσύνη», «σιρακικό» τόνο, «ήρεμη αποφασιστικότητα». Αλλοι τονίζουν ότι «ερμήνευσε έναν ακόμα νέο ρόλο σε πολιτικό σόου επικοινωνίας», αλλά δεν αλλάζει σε βάθος. Παραμένει «ο πρόεδρος των πλουσίων», αποφασισμένος να επιβάλει ως το τέλος σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο Σαρκοζί ανοίγει ουσιαστικά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο ανασχηματισμός έδειξε ότι επιστρέφει σε αμιγή δεξιά πολιτική, πλαισιωμένος από μια «κυβέρνηση μάχης» που θα εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις του και θα προετοιμάσει τη μονομαχία με την αριστερά. Με τον επαναδιορισμό του Φρανσουά Φιγιόν, επέλεξε τη δημοφιλέστερη προσωπικότητα στη δεξιά και στην κοινή γνώμη, δίνοντας τέρμα στο «θρίλερ» των αμφιταλαντεύσεών του ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό και στον κεντρώο πρώην υπουργό Οικολογίας Ζαν-Λουί Μπορλό, υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Η σύνθεση της κυβέρνησης ερμηνεύεται από την αντιπολίτευση σαν «αναδίπλωση στο σκληρό δεξιό πυρήνα», «συσπείρωση ημετέρων γύρω στον αποδυναμωμένο πρόεδρο». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Σαρκοζί θέλησε να «εγκλωβίσει» στην κυβέρνηση σιρακικούς και δεξιούς που διαθέτουν ισχυρή επιρροή και τρέφουν προεδρικές φιλοδοξίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ είναι ο δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία στο υπουργείο Αμυνας, τρίτη η Αλιό Μαρί στο υπουργείο Εξωτερικών. Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Φρανσουά Μπαρουέν παραμένουν στα υπουργεία Οικονομίας και Προϋπολογισμού. Ο φιλόδοξος Φρανσουά Κοπέ πέτυχε να λάβει το χρίσμα του ηγέτη του UMP.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καταργήθηκε. Αποχώρησε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερθ, ο οποίος αντιμετωπίζει δικαστικές περιπέτειες λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Μπετανκούρ.

Σαν τέλος του σαρκοζικού «ανοίγματος», σχολιάζεται η αποχώρηση των πρώην υπουργών Μπερνάρ Κουσνέρ, Ράμα Γιάντ, Φαντέλα Αμάρα, Ζαν Μαρί Μποκιέλ και των κεντρώων Ζαν Λουί Μπορλό, Ερβέ Μορέν, που εκδηλώνουν πρόθεση «ανεξαρτητοποίησης» από τη δεξιά και ανασύνθεσης του κέντρου.

Το κέντρο είναι η αχίλλειος πτέρνα του Σαρκοζί. Οι δυσαρεστημένοι του σαρκοζισμού, Φρανσουά Μπαϊρού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Ζαν Λουί Μπορλό, Ερβέ Μορέν, ενδέχεται να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, ενώ παράλληλα η ακροδεξιά ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Η διάσπαση των ψήφων της δεξιάς στον πρώτο γύρο θα μπορούσε να προκαλέσει ήττα του Σαρκοζί, όπως έγινε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002.

Τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Φιγιόν είναι σήμερα «πανίσχυρος» και ο Σαρκοζί «αποδυναμωμένος».

Η «Liberation» επισήμανε στο πρωτοσέλιδό της: «Ο Φιγιόν κρατάει τον Σαρκοζί». Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP για τις προσωπικότητες που προτιμούν περισσότερο οι Γάλλοι, σε μονομαχία μεταξύ Φιγιόν και Σαρκοζί προηγείται με ποσοστό 71% ο πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος συγκεντρώνει μόνο 21%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive, 64% των Γάλλων δεν «εμπιστεύονται» τη νέα κυβέρνηση, μόνο 36% έχουν αντίθετη άποψη και 89% πιστεύουν ότι ο Σαρκοζί θα συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Ελευθεροτυπια, 16 Νοεμβρίου 2010

«Κλείνατε επί δεξιά» το νέο κυβερνητικό σχήμα στη Γαλλία

Ο ανασχηματισμός και η αποκάλυψη των αντιθέσεων που εκφράστηκαν στην κυβερνητική παράταξη, επηρεάζοντας καθοριστικά τις επιλογές του προέδρου Σαρκοζί για τον επαναδιορισμό του πρωθυπουργού Φιγιόν και την επιλογή υπουργών, προκαλούν επικριτικά σχόλια στη Γαλλία.

Ηγέτες της Κεντροαριστεράς και αναλυτές του Τύπου εκτιμούν ότι η σύνθεση της κυβέρνησης σηματοδοτεί «αναδίπλωση στο σκληρό δεξιό πυρήνα», «συσπείρωση ημετέρων για κυβέρνηση μάχης γύρω στον αποδυναμωμένο πρόεδρο», «εκτόπιση προσωπικοτήτων του “ανοίγματος” και κεντρώων συμμάχων».

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν 30 μέλη, 7 λιγότερα απ’ ό,τι στην προηγούμενη, από τα οποία 11 είναι γυναίκες. Στο υπουργείο Αμυνας τοποθετήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, στο υπουργείο Εξωτερικών η Μισέλ Αλιό-Μαρί, στις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ο Λορέν Βοκιέ. Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει ο Μπρις Ορτοφέ με αρμοδιότητα στα θέματα μετανάστευσης. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας, που όταν δημιουργήθηκε είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καταργήθηκε. Παραμένουν, στο υπουργείο Οικονομίας η Κριστίν Λαγκάρντ, Προϋπολογισμού ο Φρανσουά Μπαρουέν και Πολιτισμού ο Φρεντερίκ Μιτεράν.

Ο πρώην ηγέτης του δεξιού Κόμματος UMP Ξαβιέ Μπερτράν ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας. Την ηγεσία στο κυβερνών κόμμα διεκδικεί ο Φρανσουά Κοπέ.

Αξιοσημείωτη είναι η αποχώρηση από την κυβέρνηση του Ερίκ Βερθ, πρώην υπουργού Εργασίας που ηγήθηκε της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και εμπλέχτηκε στο σκάνδαλο Μπετανκούρ.

Σαν «τέλος του ανοίγματος στην Κεντροαριστερά» σχολιάζεται η αποχώρηση του Μπερνάρ Κουσνέρ, της Ράμα Γιαντ, της Φαντέλα Αμάρα και των κεντρώων Ζαν Λουί Μπορλό, Ερβέ Μορέν, που εκδηλώνουν προθέσεις «ανεξαρτητοποίησης» από τη δεξιά και ανασύνθεσης του κέντρου.

Η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί κατήγγειλε «πολλή φασαρία για το τίποτα, επιστροφή στη σκληρή Δεξιά, από μια κλίκα που δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα των Γάλλων». Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Πιερ Λοράν χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό σαν «νέο “όχι” στις προσδοκίες του λαού» και τόνισε πως «πρόκειται για κυβέρνηση μάχης του κόμματος UMP, συσπειρωμένη γύρω στον αρχηγό εν όψει των εκλογών του 2012».

Ελευθεροτυπία, 9 Οκτωβρίου 2010
ΓΑΛΛΙΑ ΟΚΤΩ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ «ΡΑΝΤΕΒΟΥ»

Τρίτη και φαρμακερή
«Μαύρη εβδομάδα» με χιονοστιβάδα επαναλαμβανόμενων απεργιών που ξεκινούν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πανεθνική απεργία οργανώνεται από οκτώ μεγάλα συνδικάτα την Τρίτη.

Σε γενικές συνελεύσεις τους οι εργαζόμενοι σε τομείς-κλειδιά της οικονομικής δραστηριότητας αποφάσισαν την έναρξη στάσεων εργασίας σε μεταφορικά μέσα, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, λιμάνια ανεφοδιασμού πετρελαιοφόρων, διυλιστήρια πετρελαίου στον τομέα της ενέργειας, στις εταιρείες γκαζιού και ηλεκτρικού, στην Total, στην εκπαίδευση, στον δημόσιο τομέα, στα ταχυδρομεία. Φοιτητές και μαθητές θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει «μπούμερανγκ» ύστερα από την αδιαλλαξία που έδειξε, κωφεύοντας στις εκκλήσεις των συνδικάτων για ουσιαστικές βελτιώσεις στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Παρά τις τρεις μαζικές κινητοποιήσεις μέσα σε ένα μήνα, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 3 εκατομμύρια άτομα, η κυβέρνηση επέμεινε στη στρατηγική της φθοράς του κινήματος, υποβαθμίζοντας τον όγκο των διαδηλώσεων και παραμένοντας ανυποχώρητη σε επίμαχα μέτρα. Η ακαμψία αυτή οδήγησε σε «εμπλοκή» κι εξόργισε τους εργαζομένους.

Συνδικάτων «στοίχημα»

Τα συνδικάτα θεωρούσαν αρχικά «ριψοκίνδυνο στοίχημα» μια έκκληση για γενικευμένες απεργίες, εφόσον πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πρόθυμοι να υποστούν σημαντική απώλεια ημερομισθίων. Κινδυνεύοντας να ξεπεραστούν από τη βάση των εργαζομένων σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους, σκλήρυναν τις θέσεις τους και προχωρούν σε επίδειξη δυνάμεων και μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων CGT, πανίσχυρο συνδικάτο στον τομέα των διυλιστηρίων πετρελαίου, ανακοίνωσε την απεργία του κλάδου μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για επαναλαμβανόμενες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στις αστικές συγκοινωνίες. Ξεπερνώντας τις διαφορές εκτιμήσεων, τα συνδικάτα υποστηρίζουν σήμερα την πραγματοποίηση κυλιόμενων απεργιών.

Ο ηγέτης της CGT, Μπερνάρ Τιμπό, δήλωσε ότι «στους εργαζόμενους κατά κλάδο εναπόκειται να αποφασίσουν με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις κάθε ημέρα ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες τους σχετικά με την επανάληψη των απεργιών». Η τάση που διαμορφώνεται στον τομέα των συγκοινωνιών είναι στάσεις εργασίας από 12-30 Οκτωβρίου.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την «περιφρόνηση» που δείχνει η κυβέρνηση, αρνούμενη να υποχωρήσει σε επίμαχα μέτρα, όπως η παράταση της συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια. Εντείνοντας την πίεση ενώ εξετάζεται το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στη Γερουσία, όπου η Δεξιά δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, ελπίζουν να επιτύχουν ουσιαστικές παραχωρήσεις.

Η Αριστερά δίνει σκληρή κοινοβουλευτική μάχη και ζητάει απόσυρση του νομοσχεδίου, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο απόσυρσης ύστερα από ογκώδεις κινητοποιήσεις, από τον πρώην πρωθυπουργό Βιλπέν, επίμαχου νομοσχεδίου για την προσωρινή απασχόληση. Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τους γερουσιαστές να δείξουν «αυστηρότητα» και «επαγρύπνηση». Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από την ψήφο των κεντρώων για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία και ανησυχεί για την ψήφιση της μεταρρύθμισης. Ορισμένοι γερουσιαστές, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ραφαρέν, εκτιμούν ότι «δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τα κοινωνικά κινήματα» και ζητούν επίσπευση της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο πρωθυπουργός Φιγιόν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, εκτιμώντας ότι η κοινοβουλευτική μάχη θα είναι κρίσιμη με φόντο το τεταμένο κοινωνικό κλίμα.

Υποχωρήσεις Σαρκοζί

Η σκλήρυνση των συνδικάτων ανάγκασε τον Σαρκοζί να κάνει μικρές παραχωρήσεις. Από τα Ηλύσια εκδόθηκε ανακοινωθέν με το οποίο προβλήθηκαν «θετικές» τροπολογίες που κατέθεσε στη Γερουσία η κυβέρνηση. Η μία τροπολογία αφορά γονείς που διέκοψαν την εργασία τους τουλάχιστον ένα έτος κατά το διάστημα τριών ετών μετά τη γέννηση ενός από τα παιδιά τους και οι οποίοι θα μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους, σε μία μεταβατική περίοδο πενταετίας. Οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες θα μπορούν επίσης να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους χρόνια ανεξαρτήτως των ετών ασφάλισης. Το κόστος των ρυθμίσεων αυτών εκτιμάται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση ορισμένων φόρων.

Τα συνδικάτα κρίνουν τα νέα μέτρα ανεπαρκή. Η Αριστερά εκτιμά ότι «πρόκειται για παραπέτασμα καπνού» κι ότι «η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο», εξωθώντας σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με άγνωστες συνέπειες. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/7/2010
ΓΑΛΛΙΑ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ L’OREAL, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΟΙ «ΔΩΡΕΕΣ» ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, Σ’ ΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ «ΧΑΡΜΑΝΙ»

«Φως» στην υπόθεση Σαρκο-γκέιτ
Ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα με τη διάσταση που έχει πάρει η υπόθεση «παράνομου χρηματισμού κομμάτων και προσωπικοτήτων της Δεξιάς» από την εκατομμυριούχο κληρονόμο της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ. Το σκάνδαλο διαπλοκής «ιδιωτικών και κρατικών συμφερόντων» που αποκάλυψε ο γαλλικός Τύπος, με αφορμή μια οικογενειακή δικαστική αντιδικία της δυναστείας Μπετανκούρ, έχει μεταβληθεί σε «θρίλερ του καλοκαιριού» και μονοπωλεί τη γαλλική επικαιρότητα.

Συνταρακτικά επεισόδια τροφοδοτούν καθημερινά το σίριαλ και έχουν προκαλέσει μια πρωτοφανή κρίση που εξελίσσεται σε «Σαρκο-γκέιτ». Βροχή πέφτουν οι μηνύσεις στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί, τη δεξιά παράταξη και τα ΜΜΕ. Μηνύσεις για «συκοφαντική δυσφήμηση» έγιναν από τον υπουργό Εργασίας Βερθ, από τη σύζυγό του που εργαζόταν στο επιτελείο των επιχειρήσεων της Μπετανκούρ και από τον διαχειριστή της εκατομμυριούχου Πατρίς Μεστρ. Επειτα από καταγγελίες προσωπικοτήτων της Δεξιάς κατά της ιστοσελίδας Mediapart για δημοσιογραφικές «φασιστικές μεθόδους», μήνυση για δυσφήμηση κατέθεσε και ο διευθυντής της Εντουί Πλενιέλ.

Σαρκοζί: «Ψυχραιμία»

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από το κυβερνητικό του επιτελείο «συσπείρωση και ψυχραιμία», καθώς βασίζεται στην ανάπαυλα των θερινών διακοπών για ύφεση, ελπίζοντας ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορέσει να υλοποιήσει επίμαχες μεταρρυθμίσεις όπως το Ασφαλιστικό.

Η υπόθεση Μπετανκούρ βρίσκεται τώρα στα χέρια της Εισαγγελίας, που διενεργεί ήδη έρευνα για φοροδιαφυγή της Μπετανκούρ και παράλληλα ξεκίνησε έρευνα περί «παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων», βασιζόμενη στις καταγγελίες της Κλερ Τιμπού, πρώην λογίστριας της εκατομμυριούχου. Εξακριβώθηκαν ήδη οι αναλήψεις που ανέφερε η Τιμπού σε κατάθεση και σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Mediapart. Τα λογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα ποσά χρησιμοποιήθηκαν για οικιακές ανάγκες, ενώ για άλλα αναφέρεται μόνο ο προσδιορισμός «Μπετανκούρ».

Η 81 ετών κληρονόμος της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L’Oreal είναι η οικονομική «πέτρα του σκανδάλου», η οποία κινδυνεύει να… χτυπήσει τον Νικολά Σαρκοζί, το κόμμα του και τον υπουργό του Ερίκ Βερθ. Ενα οικονομικο – πολιτικό «κουβάρι» σκανδάλων, που η κοινή γνώμη περιμένει να ξετυλίξει η εισαγγελική έρευνα (φωτ. ΑΠΕ) Η λογίστρια κλήθηκε σε νέα μαραθώνια κατάθεση και αντιπαράθεση με τον διαχειριστή της εκατομμυριούχου, Πατρίς Μεστρ, κατά την οποία παρέμειναν ο καθένας στις θέσεις του. Ο Μεστρ αρνήθηκε παράνομη χρηματοδότηση προσωπικοτήτων, ενώ η Τιμπού προσπάθησε να αμβλύνει τις καταγγελίες που αφορούν προσωπικά τον Γάλλο πρόεδρο, δηλώνοντας ότι δεν είχε αναφερθεί άμεσα σε χρηματοδότησή του στην ιστοσελίδα Mediapart. Τα Ηλύσια πανηγύρισαν, δηλώνοντας ότι «το θέμα έληξε».

Ο Τύπος, όμως, δημοσίευσε χθες πρακτικά της κατάθεσης της Τιμπού, στην οποία εξηγεί ότι «στο σπίτι της Μπετανκούρ έρχονταν συχνά πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Σαρκοζί. “Κυκλοφορούσαν” φάκελοι και ο Σαρκοζί ενδέχεται να είναι μεταξύ αυτών που έλαβαν χρήματα». Σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου το 2007, η λογίστρια εμμένει στις καταγγελίες της για καταβολή χρηματικού ποσού, ύψους 150.000 σε ρευστό, στον ταμεία του κυβερνώντος κόμματος Βερθ. Το περιοδικό «Marianne» συνέκρινε τις αναλήψεις των τελευταίων ετών, διαπιστώνοντας ότι για την εκλογική χρονιά 2007 έγινε ανάληψη περίπου 400.000 ευρώ, ενώ το 2006 μόνο 50.000 ευρώ. Χθες έγιναν έρευνες στο σπίτι του Μεστρ και στην έδρα της εταιρείας Clymene που διαχειρίζεται την περιουσία της Μπετανκούρ.

Ο δικηγόρος της λογίστριας δήλωσε ότι η Τιμπού υφίσταται μεγάλες πιέσεις. Οι σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν αμφισβητούν την αξιοπιστία της δικαστικής έρευνας, καθώς διεξάγεται από τον γνωστό ως «άνθρωπο του προέδρου», εισαγγελέα Φιλίπ Κουρουά, και απαιτούν να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανεξάρτητη ανακριτική αρχή.

Η υπόθεση «Μπετανκούρ – Βερθ» ξεκίνησε από περιουσιακές αντιδικίες ανάμεσα στη Λιλιάν Μπετανκούρ και στην κόρη της Φρανσουάζ Μεγιέρ. Η τελευταία επιδιώκει να θέσει τη μητέρα της «υπό κηδεμονία», επικαλούμενη «ψυχολογική της αδυναμία» από την οποία επωφελήθηκε ο φίλος της φωτογράφος Φρανσουά Ανρί Μπανιέ, που «της απέσπασε δώρα ύψους 1 δισ. ευρώ». Για να αποδείξει «ανικανότητα» της μητέρας της στη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας, η Μεγιέρ προσκόμισε στο δικαστήριο ηχογραφημένα ντοκουμέντα από τον απολυθέντα μπάτλερ της Μπετανκούρ, με εμπιστευτικές συνομιλίες της μητέρας της. Το περιεχόμενό τους που δημοσίευσε στις 16 Ιουνίου η ιστοσελίδα Mediapart αποκαλύπτει φοροδιαφυγή της εκατομμυριούχου και εγείρει υποψίες για συγκάλυψή της από τον Ερίκ Βερθ, διαχειριστή οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος UMP και υπουργό Εργασίας.

Η φοροδιαφυγή και ο υπουργός

Στον Τύπο δημοσιεύονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία την εποχή της φοροδιαφυγής, όταν ο Βερθ ήταν υπουργός Προϋπολογισμού, η Δικαιοσύνη είχε αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών έγγραφα που αποδείκνυαν την παρανομία. Δεν ασκήθηκε όμως καμιά δίωξη. Ο Βερθ υποστηρίζει ότι δεν είχε γνώση της φοροδιαφυγής και ότι δεν διατηρούσε σχέσεις με την Μπετανκούρ, ενώ αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι είχε παρασημοφορήσει τον διαχειριστή της. Η σύζυγός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη διαχείριση των επιχειρήσεων της εκατομμυριούχου. Η γηραιά κυρία παραδέχτηκε τη φοροδιαφυγή της και δηλώνει ότι θα τακτοποιήσει τις οφειλές της.

Τα ΜΜΕ έβγαλαν στη φόρα και μία άλλη υπόθεση. Ο Ρομπέρ Πεζό, κληρονόμος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, θύμα κλοπής ράβδων χρυσού, δήλωσε αρχικά στην αστυνομία ότι η αξία των ράβδων ήταν 500.000 ευρώ. Αλλά ύστερα από γεύμα με τον Βερθ μείωσε την αξία σε 150.000 ευρώ, αποφεύγοντας έτσι έρευνα για την προέλευση του χρυσού. Η Αριστερά κατήγγειλε τη «διαπλοκή συμφερόντων», τη διπλοθεσία του Βερθ ως υπουργού και ταμεία του κυβερνώντος κόμματος UMP, τονίζοντας ότι «το σύστημα Σαρκοζί είναι διεφθαρμένο».

Ο Τύπος αποκάλυψε στις 31 Ιουνίου πως ο διαχειριστής της περιουσίας της Μπετανκούρ, Πατρίς Μεστρ, ήταν νομίμως χορηγός του UMP και της «Οργάνωσης υποστήριξης του Ερίκ Βερθ». Τον υπουργό βαρύνουν υποψίες περί ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης της ιδιοκτήτριας μιας από τις μεγαλύτερες περιουσίες στη Γαλλία, όπως είναι της L’Oreal. Νέο θόρυβο προκαλεί η δημοσίευση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία η εκατομμυριούχος έλαβε ως επιστροφές φόρων 30 εκατομμύρια, επωφελούμενη από «φορολογικά δώρα» του Σαρκοζί προς μεγάλες περιουσίες. *

Ελευθεροτυπία – 15/03/2010
Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω
Χαρακτήρα εθνικής αναμέτρησης έλαβε ο χθεσινός πρώτος γύρος των γαλλικών περιφερειακών εκλογών, που σημαδεύτηκε με αποχή-ρεκόρ πάνω από 50%. Τα αποτελέσματα έδωσαν ενδιαφέρουσες ενδείξεις για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ολα τα φλας στο ζεύγος. Ο πρόεδρος Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι εξέρχονται του εκλογικού τμήματος. Η ψήφος, πάντως, στις τοπικές εκλογές τείνει να μετατραπεί σε ψήφο-τιμωρία εναντίον Σαρκοζί και κυβέρνησης (φωτ. Reuters) Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσπασε ιστορική νίκη με ποσοστό 30,0%, ξεπερνώντας το κυβερνών κόμμα UMP, το οποίο συρρικνώθηκε στο 26%-27,3%. Το «Εθνικό Μέτωπο» ανακτά τους ψηφοφόρους του και τοποθετείται στο 12%. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος των σοσιαλιστών και η ανάκαμψη της ακροδεξιάς περιορίζει την εκλογική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος που δεν έχει άλλα αποθέματα ψηφοφόρων. Το ψηφοδέλτιο «Ευρώπη/Οικολογία», του οποίου ηγούνται ο Κον Μπεντίτ και η Σεσίλ Ντιφλό, επιβεβαιώνει την απήχησή του με ποσοστό 12,3%-13,1%. Αλλά υποχωρεί σε σχέση με το ποσοστό 16,28% των ευρωεκλογών που είχε τροφοδοτήσει την απαιτητικότητά του στις διαπραγματεύσεις για συμμαχία με τους σοσιαλιστές. Το Μέτωπο της Αριστεράς (Κομμουνιστικό Κόμμα και «Κόμμα της Αριστεράς» του Ζαν Λικ Μελανσόν) τοποθετείται σε ποσοστό 5,7%-6%. Το Κεντρώο MoDem περιορίζεται σε ποσοστό 3,4%-4%. Στην άκρα Αριστερά το «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα» του Ολιβιέ Μπεζανσενό συρρικνώθηκε στο 2%,η «Εργατική Δύναμη» της Λαγκιγέ στο 1,3%.

Συμμαχίες στον β’ γύρο

Στις χθεσινές εκλογές πάνω από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν κληθεί να επιλέξουν 1.880 εκπροσώπους τους από 254 ψηφοδέλτια για 22 περιφέρειες στη μητροπολιτική Γαλλία και 4 στα υπερπόντια εδάφη. Η Αριστερά, που διοικεί 20 από τις 22 ηπειρωτικές περιφέρειες, ελπίζει να εξασφαλίσει τον έλεγχο του συνόλου των περιφερειών. Στον δεύτερο εκλογικό γύρο, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, θα εκπροσωπηθούν υποψήφιοι που συγκεντρώνουν άνω του 10% των ψήφων. Συμμαχίες για συμμετοχή στην περιφερειακή διοίκηση έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν οι υποψήφιοι που ξεπερνούν το 5%.

Ψήψος-τιμωρία

Το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξάγονται στο μέσον της θητείας του Νικολά Σαρκοζί κινδυνεύει να μετατραπεί σε ψήφο τιμωρίας εναντίον του και να βαρύνει στο τέλος της θητείας του. Δεκαεννέα υπουργοί είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές, αλλά ακόμα κι αν ηττηθούν, ο Νικόλα Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει ανασχηματισμό.

Στην Αριστερά η νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος δίνει τη «νομιμότητα» στη σοσιαλίστρια ηγέτιδα Μαρτίν Ομπρί να διεκδικήσει το χρίσμα της προεδρικής υποψήφιας. Ο πρωθυπουργός Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους της Δεξιάς να κινητοποιηθούν στον δεύτερο γύρο. Η Μαρτίν Ομπρί δήλωσε ότι η νίκη είναι συνώνυμη με καθήκοντα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που θα αρχίσει αμέσως διαβουλεύσεις να εκπροσωπηθεί ενωμένη η πλουραλιστική Αριστερά στον δεύτερο γύρο. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 8/3/2010
ΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ 8 – 21 Μαρτίου
ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Η Σαπφώ είναι πάντα κορυφαία»
«Η ποίηση είναι παντού, μας τρέφει, μας κατοικεί με όλες τις μορφές που παίρνει για να γλιστρήσει ώς εμάς και να μας υποστηρίξει -ακόμα και άθελά μας», μας είπε ο Φρεντερίκ Μιτεράν. «Από την άλλη πλευρά, όμως, η φωνή της χάνεται μέσα στον θόρυβο του κόσμου.

«Θα επισκεφθώ πάλι σύντομα τη χώρα σας. Αγαπούσα πολύ τη Μελίνα, αγαπώ την Ειρήνη Παππά, μας είπε ο Φρεντερίκ Μιτεράν Είναι, λοιπόν, ζωτική ανάγκη η επαφή με την ποίηση, που μας ξεφεύγει και που συχνά τη βρίσκουμε σε άλλες μορφές τέχνης στις οποίες καταφεύγουμε. Η ποίηση συναντά δυσκολίες ακόμα για να έλθει κοντά μας και δεν έχει βρει την απήχηση που της αξίζει».

Τι ρόλο μπορεί να παίξει το κράτος στη διάδοσή της;

«Είναι ευθύνη του κράτους να συμβάλλει στη διάδοσή της. Δεν πρέπει, όμως, να διακινδυνεύσει να επικαλύψει την ποιητική τέχνη δίνοντάς της επίσημο χαρακτήρα, που θα μπορούσε να είναι αρνητικός για μια τέτοια έκφραση».

Ποια είναι η άποψή σας για το φετινό θέμα της «Ανοιξης των Ποιητών»;

«Πάντα υπήρχαν πολύ μεγάλες ποιήτριες, ξεκινώντας από την Ελληνίδα Σαπφώ, που μέχρι σήμερα είναι κορυφαία στον ποιητικό χώρο. Οι γυναίκες είναι παρούσες στην ποιητική διαδικασία, αλλά δεν είναι αρκετά αναγνωρισμένες. Γι’ αυτό και φέτος η “Ανοιξη των Ποιητών” θέλησε να τις τιμήσει. Οι γυναίκες μπορούν, όμως, και να βοηθήσουν στη διάδοση του ποιητικού λόγου στο πλαίσιο της οικογένειας».

Ποιος είναι ο ρόλος της ποίησης σε έναν κόσμο που δέχεται το πλήγμα της οικονομικής κρίσης;

«Η ποίηση βρίσκεται πάντα στην καρδιά της ανθρώπινης περιπέτειας. Η οικονομική κρίση δεν αλλάζει σε τίποτα την ανάγκη για ποίηση ή την ποιητική ικανότητα. Αλλωστε, σε περιόδους κρίσης και δυσκολιών η ποίηση ήταν πάντα ιδιαίτερα παρούσα».

Ποιες είναι οι προσωπικές σας σχέσεις με την ποίηση; Εχετε γράψει ποίηση;

«Οχι, δεν είμαι ποιητής, άλλα διαβάζω πολλή ποίηση. Ο καθένας μας είναι ποιητής, άλλωστε. Ορισμένοι είναι μάλιστα χωρίς να το ξέρουν».

Πώς εξελίσσονται οι διμερείς πολιτιστικές σχέσεις σας με την Ελλάδα;

«Εχω έναν ιδιαίτερο σύνδεσμο με την Ελλάδα, την αγαπώ, την έχω επισκεφθεί πολλές φορές την πρώτη φορά όταν ήμουν 18 ετών. Εχω πολυάριθμους Ελληνες φίλους. Αγαπούσα πολύ τη Μελίνα Μερκούρη, αγαπώ την Ειρήνη Παππά. Θα επισκεφθώ σύντομα πάλι τη χώρα σας».

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 13 Δεκεμβρίου 2009 Πατριώτες σε εγρήγορση
Η «εθνική ταυτότητα» είναι το περίπλοκο θέμα που θέλησε να θέσει στο επίκεντρο ενός δημόσιου διαλόγου ο γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, πέντε μήνες πριν από τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας, Ερίκ Μπεσόν, ανακοίνωσε την οργάνωση «διαβούλευσης σε εθνικό επίπεδο που θα συσπειρώνει όλες τις ζωντανές δυνάμεις του έθνους».


Πολυάριθμες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο νομαρχιών, με δραστηριοποίηση των τοπικών και νομαρχιακών αρχών, βουλευτών και ευρωβουλευτών. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου με την παρουσίαση έκθεσης όλων των απόψεων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης έθεσε στο επίκεντρο του διαλόγου δύο γενικές ερωτήσεις, στις οποίες καλούνται να απαντήσουν οι φορείς που θα συμμετάσχουν. Η πρώτη: «Τι σημαίνει να είσαι Γάλλος σήμερα;» Η δεύτερη: «Τι συνεισφέρει η μετανάστευση στην εθνική ταυτότητα»; Θα εξετασθούν επίσης θέματα όπως ο προσδιορισμός του έθνους, εθνική αλληλεγγύη, εκκοσμίκευση, σκοπιμότητα της υποχρέωσης των νέων να τραγουδούν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο την Μασσαλιώτιδα!

Εκτιμώντας ότι η απουσία επίσημης θέσης από το κυβερνών κόμμα ευνοεί τη γαλλική ακροδεξιά του Λεπέν, η οποία εκμεταλλεύεται τα αντι-ισλαμικά αισθήματα της κοινής γνώμης, ο Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να παρέμβει και προσωπικά στον διάλογο αυτόν.

Δημοσίευσε στην εφημερίδα «Le Monde» άρθρο γνώμης με τον τίτλο «η εθνική ταυτότητα είναι ένα αντίδοτο στον κοινοτισμό». Η παρέμβασή του έγινε την ημέρα κατά την οποία είχε ορισθεί συζήτηση χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για την εθνική ταυτότητα και σε μία στιγμή που ο διάλογος έχει πάρει νέα τροπή, μετά το ελβετικό δημοψήφισμα για την κατασκευή ισλαμικών μιναρέδων.

Ο γάλλος πρόεδρος αναφέρεται στη μουσουλμανική μειονότητα που φτάνει τα 6 εκατομμύρια (και είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης) και τους διαβεβαιώνει ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αισθάνονται πολίτες με τα ίδια δικαιώματα που έχουν και όλοι οι άλλοι να βιώνουν την πίστη τους».

Εφιστά, όμως, την προσοχή ενάντια σε κάθε «επίδειξη και πρόκληση» στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας.

Η αντιπολίτευση αντιδρά ως προς τη σκοπιμότητα μιας συζήτησης για την εθνική ταυτότητα. Σοσιαλιστές, κομμουνιστές και πράσινοι καταγγέλλουν μια «επιχείρηση που κρύβει εκλογικές σκοπιμότητες και έχει στόχο να αναζωπυρώσει τους φόβους κατά των μεταναστών για να ανακτήσει ψηφοφόρους της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές».

Για την αριστερά ανέκαθεν το θέμα της εθνικής ταυτότητας ήταν «ταμπού». Σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές είχαν καταγγείλει την ίδρυση υπουργείου που φέρνει τη διπλή ονομασία «υπουργείο Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας», θεωρώντας ότι ο συνδυασμός των δύο εννοιών προκαλεί ένα «επικίνδυνο αμάλγαμα». Σήμερα εκτιμούν ότι ο διάλογος για το θέμα της εθνικής ταυτότητας «ολίσθησε» επικίνδυνα, ανακατεύοντας τα θέματα της μετανάστευσης με εκείνα της θρησκείας ή των συμβόλων της.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15/11/2009

Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν

Τα κόμματα της αριστεράς πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα ύστατες διαπραγματεύσεις για να εξετάσουν τις δυνατότητες ενός κοινού κατεβάσματος στις περιφερειακές εκλογές τον Μάρτιο του 2010.
Οι διαφωνίες παραμένουν ανάμεσα στο Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ) του Ολιβιέ Μπεζανσνό και στο Μέτωπο της Αριστεράς, μια συμμαχία εννέα κομμάτων, στην οποία ηγούνται το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα της Αριστεράς (PG) του Μελανσόν.

Κανένας δεν θέλει να επωμισθεί την ευθύνη μιας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Ο Μπεζανσνό αντιμετωπίζει κριτική από ηγετικά στελέχη του ΝΡΑ, που εκτιμούν ότι η στρατηγική του «μοναχικού καβαλάρη» οδηγεί σε αδιέξοδο, εφόσον η άκρα αριστερά δεν μπορεί να επιτύχει μόνη της κοινωνικό μετασχηματισμό και εναλλαγή εξουσίας.

Υστερα από πολύμηνες αντιπαραθέσεις, το ΝΡΑ υιοθέτησε στο Εθνικό του Συμβούλιο, με πλειοψηφία 66%, μια νέα τροποποιημένη πρόταση σε σχέση με τις αρχικές του θέσεις. Το ΝΡΑ τοποθετείται τώρα υπέρ της «ενωτικής εθνικής εκπροσώπησης» στον πρώτο γύρο, αλλά δεν θέλει οι εκπρόσωποί του να συμμετέχουν σε εκτελεστικά όργανα της περιφερειακής διοίκησης, «στα οποία κυριαρχούν σοσιαλιστές ή οικολόγοι που ασκούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η μαραθώνια σύσκεψη των εκπροσώπων του ΝΡΑ που οργανώθηκε την Τρίτη στα γραφεία του «Κόμματος της Αριστεράς» και στην οποία μετείχε ο Ζαν Λικ Μελανσόν. Ηταν η «σύσκεψη της τελευταίας ευκαιρίας», όπως τη χαρακτήρισε ο Ολιβιέ Μπεζανσνό.

Παρ’ όλο που οι διαφωνίες παραμένουν, ο Μπεζανσνό άφησε ανοιχτή την πόρτα για νέες διαπραγματεύσεις. Προσωπικά θέτει σαν στόχο τη δημιουργία μιας «νέας αριστερής αντιπολίτευσης» στα περιφερειακά συμβούλια.

«Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών είμαστε σύμφωνοι να κατέβουν όλα τα κόμματα της αριστεράς αυτόνομα και στον δεύτερο γύρο είμαστε υπέρ τής ένωσης ώστε να νικήσουμε τη δεξιά», δήλωσε ο Πιερ – Φρανσουά Γκρον, ηγετικό στέλεχος του ΝΡΑ. «Το θέμα είναι αν και υπό ποιους όρους θα υπάρξει συμμετοχή μας στη διαχείριση των περιφερειών».

Σε νέες διαβουλεύσεις των ηγετών της αριστεράς, θα εξετασθούν ποιες μπορούν να είναι οι συγκεκριμένες συνθήκες συμμετοχής στα εκτελεστικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα θα καλέσει σε ψηφοφορία τα μέλη του από 30 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν συμμαχίες κατά περιφέρειες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα της Αριστεράς δεν αποδέχονται τον όρο «μη συμμετοχής σε περιφερειακά συμβούλια με ηγεμονική διοίκηση σοσιαλιστών ή οικολόγων», που αποτελεί το κυριότερο στοιχείο εμπλοκής. Η συμμαχία του Μετώπου της Αριστεράς επιδιώκει να καταγράψει αριστερές πλειοψηφίες, παρουσιάζοντας «ανεξάρτητα» από το Σ.Κ. και τους οικολόγους ψηφοδέλτια «σε όλες τις περιφέρειες».

Επιπλέον οι κομμουνιστές θα επιδιώξουν να συμμαχήσουν από τον πρώτο γύρο με τους σοσιαλιστές σε 3 – 4 περιφέρειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νίκη των υποψηφίων τους.

Ο Μελανσόν δήλωσε ότι το πρόβλημα με το ΝΡΑ έγκειται «εκεί όπου θα νικήσουμε τη δεξιά, αν στη συνέχεια θα κυβερνήσουμε μαζί. Στο σημείο αυτό οι θέσεις μας παραμένουν διαφορετικές».