Το Παρίσι χορεύει σε ελληνικούς ρυθμούς

Το Παρίσι χορεύει σε ελληνικούς ρυθμούς

france-varoufakis.jpg

Οι εκτενείς αναφορές στον Τύπο για την Ελλάδα και την κρίσιμη διαπραγμάτευση που έχει μπροστά της δημιουργούν νέο κλίμα για τις ελληνογαλλικές σχέσεις | REUTERS/Philippe Wojazer
02.02.2015, 13:24 | Ετικέτες:  Γαλλία, Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας, ΜΜΕ
Συντάκτης: 

Στη Γαλλία, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε κλίμα ευφορίας και ευνοϊκό ρεύμα που κινητοποιεί τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς υπέρ του αναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο την έξοδο από την πολιτική λιτότητας.

Τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν εκτενείς αναφορές στο δύσκολο μπρα ντε φερ που ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, επιδιώκοντας να επιτύχει υποστήριξη, να πείσει και να καθησυχάσει, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Υπογραμμίζεται ότι στην ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκινάει ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, θα επιδιώξει να βρει συμμάχους, ενώ το κλίμα παραμένει τεταμένο ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο. Η Γαλλία και η Ιταλία επιδιώκουν να δείξουν ότι εισακούουν τα ελληνικά αιτήματα και αναζητούν μια συμβιβαστική, αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Journal du Dimanche» αναφέρεται στις τελευταίες εντυπώσεις μετά τις πρόσφατες αψιμαχίες Ελλάδας - Ε.Ε., παρουσιάζοντας σχόλιο έγκυρης πηγής η οποία συνοψίζει τη γαλλική στάση: «Ο διάλογος ξεκινάει με μια ισχυρή γαλλική ομάδα η οποία τοποθετείται ως προνομιούχος συνομιλητής και φορέας ανοίγματος, χρησιμοποιώντας την εξής συμβουλή: αφήστε μας να ενεργήσουμε αλλά μην το παρακάνετε»...

Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητική πηγή η οποία αναφέρει ότι «αυτή η διαπραγμάτευση (Ελλάδας-Ε.Ε.) αποτελεί ένα πακέτο: πρώτα όλοι μιλάμε μεταξύ μας. Μετά προσπαθούμε να συμφωνήσουμε επάνω σε ένα πρόγραμμα και κατόπιν βλέπουμε τι μπορεί να γίνει σε σχέση με το βάρος του χρέους, σε επίπεδο μείωσης ή αναδιάρθρωσης ή σε επίπεδο επιτοκίων». Το άρθρο προσδιορίζει ότι «για να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις, οι νέοι ιθύνοντες της Αθήνας ποντάρισαν πάνω σε ένα άλλο γαλλικό χαρτί, αναθέτοντας μια αποστολή, όπως οι προκάτοχοί τους, στην τράπεζα Lazard, την οποία εκπροσωπεί ο Ματιέ Πιγκάς, αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη. Πρώτη κίνησή του ήταν να προτείνει τη μείωση του χρέους κατά 100 δισ., σε αντιπερισπασμό με το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας».

Περί διαγραφής χρέους

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εκπομπή της τηλεόρασης Canal+ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με διαγραφή του ελληνικού χρέους: «Συχνά ακούω κάποιους να λένε ότι πρέπει να διαγράψουμε τα χρέη. Αυτό έχει ήδη γίνει, δηλαδή 100 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους έχουν διαγραφεί. Το χρέος του ελληνικού κράτους είναι είτε απέναντι στους ίδιους τους Ελληνες είτε απέναντι στην Ε.Ε., δηλαδή σε όλους τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, είτε στην ΕΚΤ, είτε σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης. Αρα, αν διαγράψουμε μέρος του χρέους, υπάρχει κίνδυνος να διαγράψουμε 42 δισ. ευρώ που οφείλονται στη Γαλλία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οταν λέμε διαγράφουμε, διαγράφουμε... όχι δεν διαγράφουμε. Θα συζητήσουμε, μπορούμε να ελαφρύνουμε, αλλά δεν διαγράφουμε».

Στην ερώτηση «θα είναι δύσκολο να διαπραγματευτείτε με τον Τσίπρα γιατί εκλέχθηκε πάνω σε αυτό το επιχείρημα και λένε ότι θα επιμείνουν», ο κ. Σαπέν απάντησε: «Σε μια χώρα που είδε τον πλούτο της να μειώνεται κατά 25% μέσα σε μερικά χρόνια, αν αυτός ο λαός μετά από πέντε χρόνια πει “αρκετά, θέλουμε λίγο να αναπνεύσουμε”, το καταλαβαίνω. Το να λέει μια κυβέρνηση σαν αυτή θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ, έχουν δίκιο. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Θέλουμε να σεβαστούμε τις Συνθήκες -αυτό επίσης είναι λογικό εφόσον βρισκόμαστε στο ευρώ- αλλά θέλουμε να μειώσουμε το βάρος αυτού του χρέους, της αποπληρωμής του - μου φαίνεται επίσης λογικό».

Στην ερώτηση «ποιος στη Γαλλία θέλει να μιλά εν ονόματι του Τσίπρα;» ο Σαπέν απάντησε: «Εγώ τους δίνω μια συμβουλή, σε όσους θέλουν να μιλήσουν εν ονόματι του Τσίπρα: να αφήσουν τον Τσίπρα να μιλάει ο ίδιος για τον εαυτό του».