Ισορροπίες μεν, με έμφαση στον γαλλογερμανικό άξονα δε

Ευρωπη

Ισορροπίες μεν, με έμφαση στον γαλλογερμανικό άξονα δε

hollande.jpg

Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να μεσολαβεί παρασκηνιακά για να επιτευχθεί σύντομα συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ | REUTERS/Ian Langsdon/Pool

06.02.2015, 06:20 | Ετικέτες:  Γαλλία, Ελλάδα, κυβέρνηση, Αλέξης Τσίπρας

Συντάκτης: 

Ήρα Φελουκατζή

Σκληρές διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο ξεκινούν για την ελληνική κυβέρνηση, με διαμεσολάβηση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αποσαφήνισε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στα Ηλύσια την αναμενόμενη συμβολή του στην επίλυση του «ελληνικού ζητήματος».

Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να μεσολαβεί παρασκηνιακά για να επιτευχθεί σύντομα συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και επίσης για να δοθεί «διπλωματική λύση». Ο Φρανσουά Ολάντ προσδιόρισε ότι σε συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα του είπε «να δει και την καγκελάριο γιατί αυτό πρέπει να γίνει εφόσον ανήκουμε σε μια κοινότητα», τονίζοντας ότι η Ανγκελα Μέρκελ «θα τον δεχτεί».

Υπογράμμισε ότι προσωπικός του στόχος είναι «να βρούμε μια συμφωνία που θα επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να δοθεί ένα πλαίσιο ώστε οι Ελληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να πληρώσουν τα χρέη και ταυτόχρονα να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό το έργο πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα».

Παρά ταύτα, υπερθεμάτισε για την απόφαση της ΕΚΤ λέγοντας πως «οδηγεί Ελληνες και Ευρωπαίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να καθοριστεί ένα πρόγραμμα. Καμιά φορά στην πολιτική πρέπει να αλλάζεις τη γλώσσα. Εάν αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε πλέον για πρόγραμμα αλλά για πλαίσιο δράσης, τότε ας είναι». Ο Γάλλος πρόεδρος, τηρώντας τις ισορροπίες, κινήθηκε μεταξύ του πλήρους σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού αλλά και των ευρωπαϊκών κανόνων και δεσμεύσεων.

Και έδωσε έμφαση στη σημασία του γαλλογερμανικού άξονα δείχνοντας ότι πάγια τοποθέτησή του παραμένει η αναζήτηση σύγκλισης των διαφόρων απόψεων. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η στρατηγική «σύνθεσης» χαρακτηρίζει γενικά το πολιτικό προφίλ του Γάλλου προέδρου. Η «ενδιάμεση» θέση του μεσάζοντα είναι αυτή που τηρεί και στους διπλωματικούς του χειρισμούς ως προς την ελληνική κρίση. Στην προκειμένη περίπτωση, δείχνει ανοιχτά την υποστήριξή του προς τα ελληνικά αιτήματα, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις εκατέρωθεν ισορροπίες και αναζητώντας έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό στην Ε.Ε.

Τη «βοήθεια» του Γάλλου προέδρου προς τον Αλέξη Τσίπρα ζητούν επίμονα ο ηγέτης του Κ.Κ., Πιέρ Λοράν, και ο ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος κατήγγειλε την «απαράδεκτη» στάση της ΕΚΤ και ζήτησε ακρόαση από τον Φρανσουά Ολάντ για να συζητήσουν το ελληνικό θέμα. Διαδήλωση για την υποστήριξη της Ελλάδας κατά της πίεσης από την ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.