Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

gallos_prothipourgos_vals.jpg

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς... σκουπίζεται λίγο μετά την ομιλία του στη Βουλή | REUTERS
Συντάκτης: 

Βαθιά ρωγμή, διχασμό και κρίση στην πλειοψηφία προκάλεσε η εξέγερση Σοσιαλιστών βουλευτών κατά της υιοθέτησης του επίμαχου «νόμου Μακρόν», ο οποίος περιλαμβάνει πακέτο μέτρων λιτότητας και επίμαχα μέτρα, τα οποία πλήττουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Η απειλή «ανταρτών» βουλευτών ότι θα καταψηφίσουν τον νόμο «για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ισότητα των οικονομικών ευκαιριών», υποχρέωσε τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να προσφύγει στη διαδικασία του διατάγματος, για να επιτύχει άμεση υιοθέτηση του νόμου χωρίς την έγκριση της Βουλής. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της δεξιάς UMP και του κεντρώου κόμματος UDI κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η πρόταση μομφής απορρίφτηκε, γιατί συγκέντρωσε μόνο 234 ψήφους, ενώ απαιτούνται 289 ψήφοι για την απόλυτη πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 198 βουλευτές της δεξιάς UMP, 23 στους 30 κεντρώους UDI, 6 στους 10 βουλευτές του «Μετώπου της Αριστεράς», 6 μη εγγεγραμμένοι σε κοινοβουλευτική ομάδα -μεταξύ των οποίων 2 βουλευτές του Εθνικού Μετώπου- και μία προσκείμενη στους Πράσινους βουλευτής. Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση. Θα εξεταστεί στη Γερουσία και θα επικυρωθεί από μικτή επιτροπή γερουσιαστών-βουλευτών, είτε με τη διαδικασία διατάγματος στο Κοινοβούλιο.

Συντριβή της πλειοψηφίας

Η ψήφιση με χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος κρίθηκε ως πύρρειος νίκη της κυβέρνησης. Τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Ολάντ «δεν διαθέτει πια απόλυτη πλειοψηφία για να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις». Τονίζουν ότι «η διάσωση της τελευταίας στιγμής του «νόμου Μακρόν» σηματοδοτεί την έκρηξη της πλειοψηφίας».

Επισημαίνουν ότι «η χρήση του διατάγματος είναι ράπισμα προς τον Φρανσουά Ολάντ και την κυβέρνηση», ότι «πρόκειται για παταγώδη αποτυχία της εκτελεστικής εξουσίας που ονειρεύονταν τη φιλελεύθερη μεταλλαγή της», ότι «Η πλειοψηφία συντρίφτηκε πάνω στον “νόμο Μακρόν”», πως «Ο Ολάντ και ο Βαλς χρησιμοποίησαν το φονικό όπλο του άρθρου 49.3 που είναι δεκανίκι των κυβερνήσεων μειοψηφίας» κι ακόμα ότι «Η πλειοψηφία διχάζεται και τοποθετεί τον πρωθυπουργό στη θέση του ρεφορμιστή αποκομμένου από τη βάση του».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η «επανάσταση» των Σοσιαλιστών της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος στοχεύει κυρίως τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. Οι «αντάρτες» Σοσιαλιστές βουλευτές τον επικρίνουν για δεξιά στροφή και φαίνονται να επιδιώκουν την αλλαγή πρωθυπουργού μετά τις εκλογές στα καντόνια, 22 και 29 Μαρτίου.

Τριάντα περίπου «επικριτές» βουλευτές θα υπογράψουν μια κοινή πρόταση την οποία θα υποβάλουν προς ψήφιση στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις αρχές Ιουνίου. Στόχος τους είναι να δείξουν ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματός τους υποστηρίζει και να αποσπάσουν σημαντική στήριξη της βάσης ώστε να επιτύχουν μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Θα επιδιώξουν να επιβάλλουν δικές τους προσωπικότητες (Μαρτίν Ομπρί, Μπενουά Αμόν) ως επικεφαλής μίας νέα κυβέρνησης που θα εκφράζει στροφή προς τα αριστερά.

Παραμονή της ψηφοφορίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ είχε προειδοποιήσει τους απείθαρχους βουλευτές ότι αν ψηφίσουν την πρόταση μομφής της Δεξιάς θα διαγραφούν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η χρησιμοποίηση της διαδικασίας ψήφισης με διάταγμα προκάλεσε κρίση στην πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός Βαλς ξεσπάθωσε και επέκρινε τους αμφισβητίες βουλευτές, γιατί «αποσταθεροποιούν» την κυβέρνηση και τον ανάγκασαν να προσφύγει στο συνταγματικό άρθρο 49.3, υποβάλλοντάς τον στη δοκιμασία της πρότασης μομφής της Δεξιάς. Κατήγγειλε τον συνδυασμό «αδράνειας, συντηρητισμού, ανευθυνότητας, ανωριμότητας» και κάλεσε τους Σοσιαλιστές να δείξουν υπευθυνότητα και υποστήριξη μίας πολιτικής κοινού συμφέροντος.

Πόλεμος στους Σοσιαλιστές

Αδελφοκτόνες έριδες ξέσπασαν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους βουλευτές. Οι υπέρ του «νόμου Μακρόν» επέκριναν τους «αντάρτες» ότι «υπονομεύουν το κυβερνητικό έργο».

Εκείνοι απάντησαν ότι επιθυμούν να εισακουστούν οι προτάσεις τους στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου. Ορισμένοι κατήγγειλαν την απόκλιση της κυβέρνησης από το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ, για το οποίο τον ψήφισαν οι Γάλλοι.

Ο Μανουέλ Βαλς φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο οι επικριτές Σοσιαλιστές εκτιμούν ότι η θητεία του Ολάντ δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως πριν. H απειλή του 49.3 δεν μπορεί να λειτουργήσει συχνά. Μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2009 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά κατά κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή μία φορά τον χρόνο, εκτός ψηφοφορίας για θέματα προϋπολογισμού.