ΕΥΡΩΠΗ - ΓΑΛΛΙΑ

Προειδοποίηση στους «αντάρτες»

Σημαντικό μερίδιο δεξιών ψηφοφόρων, δυσαρεστημένων από τον Σαρκοζί, φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 

Συντάκτης: 

Αδελφοκτόνες έριδες ξέσπασαν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά την άρνηση των «ανταρτών» βουλευτών να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομίας Μακρόν «για την ανάπτυξη και την απασχόληση», αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να προσφύγει στη διαδικασία του διατάγματος. Χαρακτήρα διακανονισμού λογαριασμών πήρε το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο του Σ.Κ. που σημαδεύτηκε από εντάσεις και εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Το μήνυμα που απηύθυναν στους απείθαρχους βουλευτές οι Σοσιαλιστές ηγέτες ήταν «αλληλεγγύη ή αποχώρηση από το κόμμα». Ορισμένοι ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στους «αντάρτες».

Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους βουλευτές της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας να δείξουν στάση «υπευθυνότητας» και «σαφήνειας» για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που θα κληθούν να ψηφίσουν.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ζήτησε από τους απείθαρχους Σοσιαλιστές υπευθυνότητα και σοβαρότητα. «Γνωρίζουμε σήμερα απειλές, όπως η άνοδος της Ακροδεξιάς, οι σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Οφείλουμε να υπηρετήσουμε το γενικό συμφέρον της χώρας», τόνισε.

Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μπούνο Λε Ρου απηύθυνε στους «αντάρτες» προειδοποίηση. «Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μείνει σε ένα κόμμα. Αν ορισμένοι βουλευτές διαφωνούν ριζικά, μέχρι του σημείου που αρνούνται να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, τότε σε αυτούς εναπόκειται να υποστούν τις συνέπειες», δήλωσε.

Ο ηγέτης του Σ.Κ. Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς εκτίμησε ότι «η παρέκκλιση των «ανταρτών» αποκαλύπτει δύο πράγματα: Πρώτον, ένα μέρος της Αριστεράς εκμεταλλεύεται την κρίση για να δείξει και πάλι τη διαφωνία του με την κυβερνητική γραμμή. Δεύτερον, αυτό το τμήμα της Αριστεράς επιδιώκει να ρίξει τον Μανουέλ Βαλς και την κυβέρνησή του. Μια αποχώρηση του πρωθυπουργού που επιθυμεί πιστεύω η Μαρτίν Ομπρί. Η στάση αυτή εκνευρίζει τους Σοσιαλιστές».

Τσουχτερή ήττα των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifop, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα καταλάβει την πρώτη θέση με 30%. Ακολουθεί η κεντροδεξιά συμμαχία UMP-UDI με 28% και έρχεται τρίτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 20%. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μαρίν Λεπέν μπορεί πλέον να κερδίσει το στοίχημά της, την εγκατάσταση του κόμματος της σε έναν «τριπολικό» συσχετισμό» των πολιτικών δυνάμεων στη Γαλλία.

Τη φθορά της εξουσίας που υφίστανται οι ηγέτες της Αριστεράς και της Δεξιάς δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ, που είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο από την «αποτελεσματική» αντιμετώπιση της τρομοκρατίας τον Ιανουάριο, κατέβηκε στο 26% (-5). Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τοποθετείται σε ποσοστό δημοφιλίας 47% (-6).

Δημοσκόπηση του Orange – iTELE δείχνει ότι στη Δεξιά το ποσοστό των Γάλλων που επιθυμούσαν πέρυσι μια νέα προεδρική υποψηφιότητα του Νικολά Σαρκοζί έπεσε στο 22% (-11 πόντους). Στους συμπαθούντες της Δεξιά το ποσοστό προτίμησής τους κατέβηκε στο 57% (-21). Αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι η σημαντική στροφή ψηφοφόρων του Σαρκοζί προς τη λεπενική Δεξιά -42% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο».