Ιδεολογικός διχασμός

Ιδεολογικός διχασμός

grammateas_sosialistiko_komma_gallia.jpg

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς
Συντάκτης: 

Την κρίση που ξέσπασε στην κυβερνητική πλειοψηφία με τη σκληρή αντιπαράθεση των «ανταρτών» βουλευτών στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομίας, Μακρόν, προσπάθησαν να αποσοβήσουν οι σοσιαλιστές σε μια κρίσιμη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Οι «αμφισβητίες» εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας του Σ.Κ., που μέχρι πρότινος απείχαν από ψηφοφορίες για επίμαχα νομοσχέδια, ξεπέρασαν την «κόκκινη γραμμή» με την ανακοίνωση της απόφασή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο του Μακρόν «για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ισότητα των οικονομικών ευκαιριών». Υποχρέωσαν έτσι τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να προσφύγει στη διαδικασία του διατάγματος για να επιτύχει την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης.

Ο πρώτος γραμματέας του Σ.Κ. Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακάλεσε αυστηρά στην τάξη τους «αντάρτες», τονίζοντας ότι η έλλειψη αλληλεγγύης ξεπέρασε τα ανεκτά όρια. Ωστόσο απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, για να αποτρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις του διχασμού στο κυβερνών κόμμα ένα μήνα πριν από τις εκλογές στα καντόνια. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν «τσουχτερή» ήττα της Αριστεράς. Η στρατηγική που ακολούθησε ο σοσιαλιστής ηγέτης ήταν η αποδραματοποίηση των αντιπαραθέσεων με στόχο την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας. Υιοθέτησε τη γνωστή συνταγή του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επιδιώκει σε κάθε αντιπαράθεση να επιτύχει σύγκλιση με τη μέθοδο της «σύνθεσης» απόψεων.

Δεν έθεσε θέμα κυρώσεων για τους απείθαρχους σοσιαλιστές βουλευτές ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Πρότεινε όμως την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο, μετά από διάλογο με την κυβέρνηση, θα αποφασίζεται η γραμμή του κόμματος και θα δίνονται στους βουλευτές οδηγίες ψήφου. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Σ.Κ. θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες, διαφορετικά θα απειλούνται με κυρώσεις σύμφωνα με τους κανόνες του καταστατικού του κόμματος. Οι κυρώσεις αυτές κυμαίνονται από την επίπληξη ώς τον αποκλεισμό. Το ψήφισμα υιοθέτησε πλειοψηφία των παρόντων στο Εθνικό Συμβούλιο. Ωστόσο από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι πρωτοστάτες της «ανταρσίας», οι οποίοι εκφράζουν συνεχώς έντονη κριτική προς την κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες ελπίζουν ότι «δεν θα υπάρξει πια απειλή καταψήφισης νόμων», αλλά παραδέχονται ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα την επιθυμητή κομματική πειθαρχία. Το «ξεκαθάρισμα» που επιτεύχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο του Σ.Κ. δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα του ιδεολογικού διχασμού στην κυβερνητική πλειοψηφία. Η εξέταση από το Κοινοβούλιο νέων επίμαχων νομοσχεδίων θα δείξει αν οι «αντάρτες» σοσιαλιστές θα συμμορφωθούν με τον κανονισμό του κόμματος και αν θα τηρήσουν μακροπρόθεσμα τη συμφωνία για ευθυγράμμιση με την επίσημη κομματική γραμμή.