Ανoιξη των Ποιητών

Ανυπότακτοι στίχοι

anoiksi.jpg

Η εξέγερση, θέμα της «Ανοιξης των ποιητών» στη Γαλλία
Συντάκτης: 

Η εξέγερση που εκφράζεται με την τέχνη, τη δημιουργία, τη διανόηση είναι ο θέμα της φετινής 17ης «Ανοιξης των ποιητών». Κινητήρια δύναμη για τη διεκδίκηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, η «εξέγερση» βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της επικαιρότητας με τα ιδεολογικά κινήματα αμφισβήτησης.

Και η «ποιητική εξέγερση» δίνει ώθηση για μια πλατιά διάδοση του ασυμβίβαστου λόγου, που εκφράζει την προσωπική και συλλογική επανάσταση απέναντι στη σιωπή, τη συγκατάβαση, την υποταγή.

Ο Ζαν Πιερ Σιμεόν, καλλιτεχνικός διευθυντής της «Ανοιξης των ποιητών», καλεί τους ποιητές αλλά και το κοινό που συμμετέχει στις πολυάριθμες εκδηλώσεις, «να ανυψώσουν το ανάστημα, με πνοή και σθένος», για να εκφράσουν «την εσωτερική φλόγα, την ελευθερία της ψυχής, του πνεύματος, ανακτώντας γόνιμη δύναμη για να εκπληρώσουν μια ζωή δημιουργική και ανυπότακτη».

Με πρωτοβουλία του Τζακ Λαγκ ξεκίνησε ο θεσμός της «Ανοιξης των ποιητών». Καθιερώθηκε ως μέγιστο πολιτιστικό γεγονός στη Γαλλία, επιτυγχάνοντας διεθνή αναγνώριση. Κάθε χρόνο, τον Μάρτιο, πάνω από 60 χώρες παρουσιάζουν ποιητικές εκδηλώσεις. Σε 62 γαλλικές πόλεις και χωριά οργανώνονται επί ένα δεκαπενθήμερο (7 - 22 Μαρτίου) πάνω από 15.000 εκδηλώσεις. Απαγγελίες, συναυλίες μελοποιημένης ποίησης, θεατρικές περφόρμανς, θεάματα ήχου και φωτός, χάπενινγκ, εικαστικά γεγονότα πραγματοποιούνται σε θέατρα, βιβλιοπωλεία, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, κινηματογράφους, σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, καφενεία, σπίτια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μετρό, νοσοκομεία, φυλακές. Οργανώνονται διαγωνισμοί μελοποιημένης ποίησης, συναυλίες, ποιητικές χορογραφίες, απονέμονται βραβεία, παρουσιάζονται νέες εκδόσεις, τιμώνται ξένοι ποιητές. Στην ποιητική κινητοποίηση συμμετέχουν πάνω από 60.000 εκπαιδευτικοί, βιβλιοπώλες, εκδότες, ποιητές, καλλιτέχνες.

Ανάδοχος της 17ης «Ανοιξης των ποιητών» είναι ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Ζακ Μποναφέ. «Οι ποιητές του κόσμου διέδωσαν την πνοή και τα οράματα που οδήγησαν στην αναγέννηση της ανθρωπότητας. Στο κοινό εναπόκειται να δώσει το “παρών” σε αυτή τη μαγική έξαρση, αντίδοτο στη σιωπή και στην ηττοπάθεια, απάντηση στον σκοταδισμό, στον φανατισμό ή στην αμάθεια. Η ποίηση μπορεί να γίνει όπλο ενάντια στη βία και στον θάνατο», τονίζει. «Αν δεν κραυγάζεις απέναντι στη σιωπή, η σιωπή θα σε καταπιεί».

Εναρκτήρια εκδήλωση αύριο θα είναι μια μεγάλη συναυλία του ραδιοφωνικού σταθμού France Culture, στο μέγαρο της γαλλικής ραδιοφωνίας. Ποιητική μουσική εκδήλωση θα οργανωθεί στις 8 Μαρτίου στο παρισινό Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου, που διευθύνει ο Τζακ Λαγκ. Εντυπωσιακή εκδήλωση θα είναι η εκτόξευση από κανόνια, τοποθετημένα σε στέγες κεντρικών κτιρίων, ποιημάτων τυπωμένων σε χαρτιά με διάφορα χρώματα. Στη Λιόν, ποιήματα θα αναρτηθούν σε δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρκα, με αφίσες και φωτεινές επιγραφές. Η «ποιητική εξέγερση» θα εκφραστεί επίσης με πορείες σε παρισινές συνοικίες και στην επαρχία. Ποιητικές ταξιαρχίες θα κάνουν θεαματικές παρεμβάσεις σε σχολεία, απαγγέλλοντας ποίηση. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαδώσουν στα σχολεία ποιήματα με θέμα την «εξέγερση».

info:

ιστοσελίδα της «Ανοιξης των ποιητών» http://www.printempsdespoetes.com/