Η έσχατη προσπάθεια για αναχαίτιση της Ακροδεξιάς

Η έσχατη προσπάθεια για αναχαίτιση της Ακροδεξιάς

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πρωτιά της Λεπέν και ιστορική ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις περιφερειακές εκλογές, η Αριστερά και η Δεξιά επισημαίνουν στους πολίτες τον επερχόμενο ακροδεξιό κίνδυνο 
07.03.2015, 20:46 | 

Δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση των περιφερειακών εκλογών, οι ηγέτες της Αριστεράς και της Δεξιάς κινητοποιούνται επιδιώκοντας να βάλουν φραγμούς στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι φαβορί για τη νίκη σε πολυάριθμα καντόνια. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φοβάται μια «ιστορική» ήττα του. Για πρώτη φορά οι περιφερειακές εκλογές, που διεξάγονται σε δύο γύρους στις 22 και στις 29 Μαρτίου, εγκαθιστούν στον πολιτικό χώρο μια «τριπολική» αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά, στη Δεξιά και στο Εθνικό Μέτωπο, το οποίο φέρεται ως πρώτο κόμμα στη Γαλλία στις δημοσκοπήσεις.

Το λεπενικό κόμμα τοποθετείται σε ποσοστό 29%-33% για τον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η κεντροδεξιά συμμαχία UDF - UDI με ποσοστό 25%-28%. Στην τρίτη θέση το Σ.Κ. και η ένωση της Αριστεράς, με ποσοστό 19%-21%. Αναμένεται μεγάλη αποχή.

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να πληρώνει τους εσωτερικούς διχασμούς του. Μπροστά στον κίνδυνο εκλογικής πανωλεθρίας για την Αριστερά, ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε θελήσει να παρέμβει ευθέως στην εκλογική μάχη, κατέβηκε στην πολιτική αρένα. Προσπάθησε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να πλησιάσει τους Γάλλους με περιοδεία στην επαρχία.

«Να τους πείσουμε»

Σε πρόσφατες δηλώσεις του υπέδειξε χωρίς περιστροφές ως κυριότερο αντίπαλο της κυβερνητικής πλειοψηφίας το Εθνικό Μέτωπο. Δήλωσε μάλιστα ότι «η μόνη μέριμνα που μπορούμε να έχουμε είναι να ψάξουμε να βρούμε τους ψηφοφόρους, να τους αδράξουμε, να τους μιλήσουμε, να τους πείσουμε». Εκτίμησε πως «αν και το Ε.Μ. βρίσκεται στη δημοκρατία, αφού συμμετέχει στις εκλογές, είναι όλα τ’ άλλα εκτός από δημοκρατικό κόμμα». Τόνισε ότι οι προτάσεις του ακροδεξιού κόμματος «συνιστούν οπισθοδρόμηση για τη χώρα μας και για τους ψηφοφόρους της».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Μαρίν Λεπέν, η οποία κατήγγειλε τον Φρανσουά Ολάντ για μεροληπτική στάση. «Ενας πρόεδρος Δημοκρατίας οφείλει να απαγκιστρώσει τους Γάλλους από τη μιζέρια, την ανεργία, την ανασφάλεια, τον κίνδυνο του ισλαμικού φονταμενταλισμού και δεν πρέπει να είναι ηγέτης ενός κόμματος» δήλωσε.

Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει πως υπάρχει ο φόβος να επαληθευτούν τα ιδιαίτερα δυσμενή σενάρια για την κυβερνητική πλειοψηφία, από τον πρώτο κιόλας γύρο των περιφερειακών εκλογών. Σύμφωνα με στέλεχος του Σ.Κ., δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο το κόμμα να διατηρήσει μόνο τις 15 από τις 60 περιφέρειες. Η αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί από το πνεύμα αλληλεγγύης του γαλλικού λαού, ο οποίος αντιπαρατέθηκε με ενότητα στις απειλές για τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης, εξανεμίστηκε. Η άνοδος του Φρανσουά Ολάντ στις δημοσκοπήσεις, λόγω του επιτυχούς χειρισμού της κατάστασης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και ο αντίκτυπος από τη νίκη σοσιαλιστή βουλευτή, ο οποίος εκτόπισε λεπενικό υποψήφιο σε αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στην πόλη Ντουπς, δεν κράτησαν πολύ. Ο νόμος του υπουργού Οικονομίας, Μακρόν, έφερε ξανά στην επιφάνεια τους διχασμούς στην Αριστερά και δυσαρέστησε ένα μεγάλο μέρος των εκλογέων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποστεί ήττα σε 500 περιφέρειες από τις 2.054 από τον πρώτο γύρο κιόλας, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο για πολύ περισσότερες, ενδεχομένως και διπλάσιες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop, το 40 % των Γάλλων θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, ενώ στις δημοτικές εκλογές το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 20%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, το Εθνικό Μέτωπο φαίνεται να είναι σε θέση να αποσπάσει γύρω στις 100 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες μη αναμενόμενες. Η διαπίστωση αυτή βρίσκει σύμφωνο και εκπρόσωπο του Σ.Κ., ο οποίος θεωρεί πως ακόμη και για τους σοσιαλιστές υποψήφιους που θα περάσουν τον πρώτο γύρο, ο δεύτερος μπορεί να αποδειχτεί δύσκολος.

Προς ιστορική ήττα

Η εφημερίδα «Liberation» επισημαίνει ότι οι διχασμοί στην Αριστερά προκαλούν οδυνηρές συνέπειες. Σε 90% των καντονίων όπου το Σ.Κ. εκπροσωπείται, ο υποψήφιός του ανταγωνίζεται με τους Πράσινους ή με το Μέτωπο της Αριστεράς. Συχνά το αποτέλεσμα είναι η ήττα. Προς το παρόν οι «αντάρτες» σοσιαλιστές βουλευτές σταμάτησαν να βάλλουν κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Βαλς, αλλά μετά τις περιφερειακές εκλογές θα συνεχίσουν να εκφράζουν την ιδεολογική τους αντίθεση προς την πολιτική της λιτότητας. Οι Πράσινοι έχουν επίσης διχαστεί. Η ομάδα της πρώην υπουργού Σεσίλ Ντιφλό υποστηρίζει την αριστερή τάση και ενδεχόμενη συμμαχία με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. Η ομάδα, της οποίας ηγούνται ο Ζαν-Βενσάν Πλασέ και ο Φρανσουά Ριμπί, υποστηρίζει τη «ρεαλιστική οικολογία» και είναι υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση σε αναμενόμενο μετεκλογικό ανασχηματισμό.