Το τελευταίο... Βαλς στο Παρίσι

Το τελευταίο... Βαλς στο Παρίσι

vals_gallia.jpg

Παραμονές του πρώτου εκλογικού γύρου, ο Γάλλος πρωθυπουργός Βαλς δραματοποίησε τη σημαντική πρόοδο του Εθνικού Μετώπου που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται στις προβλέψεις ψήφων | REUTERS/ Charles Platiau
18.03.2015, 06:54 | Ετικέτες:  Γαλλία, εκλογές, Αριστερά, Δεξιά
Συντάκτης: 

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές, που έχουν πάρει χαρακτήρα εθνικής σφυγμομέτρησης για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές. Σκληρή θα είναι η μονομαχία ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, με διαιτητή το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, ενώ η εκλογική αναμέτρηση για την επιλογή των περιφερειακών συμβούλων δεν κινητοποιεί τους Γάλλους και αναμένεται υψηλή αποχή.

Οι περιφερειακές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους, στις 22 και στις 29 Μαρτίου. Οι σοσιαλιστές ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την τρίτη μεγάλη ήττα τους μετά τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014. Στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων βρίσκεται η Μαρίν Λεπέν, η οποία επωφελείται από τη δυσαρέσκεια που προκαλούν η πολιτική λιτότητας του Φρανσουά Ολάντ και η έλλειψη αποτελεσμάτων για την ανεργία και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων.

Μύδρους κατά της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου εξαπολύουν οι ηγέτες της Αριστεράς και της Δεξιάς, καταγγέλλοντας τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία της και το ουτοπικό πολιτικό της πρόγραμμα που βασίζεται σε απατηλές υποσχέσεις-προτάσεις για την οικονομία και στην εγκατάλειψη του ευρώ.

Παραμονές του πρώτου εκλογικού γύρου, ο Γάλλος πρωθυπουργός Βαλς δραματοποίησε τη σημαντική πρόοδο του Εθνικού Μετώπου που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται στις προβλέψεις ψήφων. Εξέφρασε τον φόβο του για ένα ανησυχητικό σενάριο - το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, στις προεδρικές εκλογές του 2017, και να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Βαλς συμμετείχε σε πολυάριθμες προεκλογικές συγκεντρώσεις και κινητοποιείται δυναμικά για να αποτρέψει μια εκλογική πανωλεθρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ξεκινώντας σταυροφορία κατά του Εθνικού Μετώπου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μαρίν Λεπέν, η οποία κατήγγειλε ως αντιδημοκρατική στάση τον «στιγματισμό» της από τον πρωθυπουργό.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επιδιώκει να τηρεί υπερκομματικό ρόλο ως πρόεδρος, απέφευγε μέχρι τώρα να αναφερθεί στο Εθνικό Μέτωπο. Θεωρούσε ότι, αντί για «δαιμονοποίηση», το Ε.Μ. πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς να του δίνεται ιδιαίτερη σημασία και έλεγε μάλιστα πως «καλό είναι να μη μιλάμε για το κόμμα αυτό, διαφορετικά συντελούμε στο να ανεβαίνει εκλογικά».

Οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για τσουχτερή ήττα των σοσιαλιστών τον ανάγκασαν να αλλάξει στρατηγική και να περάσει σε αντιπαράθεση, με τοποθέτησή του προς υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, ενώ παράλληλα τονίζει ότι «η Γαλλία που επιτυγχάνει δεν πρέπει να φοβάται».

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να συνειδητοποιεί την έκταση της «προαναγγελθείσης ήττας» της πλειοψηφίας και μελετά τρόπους ανάκτησης της κοινής γνώμης μετά τις περιφερειακές εκλογές. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Αριστερά θα χάσει 20-40 περιφέρειες από τις 61 που διοικεί και ότι ο Ολάντ θα αντιδράσει με νέες πρωτοβουλίες και ανασχηματισμό. Ξεκίνησε ήδη διαβουλεύσεις για ενδεχόμενο «άνοιγμα», με πιθανή είσοδο στην κυβέρνηση οικολόγων και ορισμένων «ανταρτών» σοσιαλιστών βουλευτών. Πραγματοποίησε συναντήσεις με προσωπικότητες της Οικολογίας που δηλώνουν προθυμία να εισέλθουν στην κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που εκδηλώνονται στο διχασμένο Κόμμα των Πρασίνων.

Χαρακτηριστική κίνηση του Ολάντ ήταν η πρόσκληση στα Ηλύσια της ομάδας των αμφισβητιών βουλευτών για ένα «κοκτέιλ απεριτίφ». Επιδίωξε τον διάλογο με όσους επικρίνουν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει και θέλησε να δείξει ότι εισακούει τις απόψεις των «ανταρτών», παρόλο που οι διαφωνίες παραμένουν. Σε ό,τι αφορά το «φύλλο πορείας» της κυβέρνησης, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει ούτε τη γραμμή που ακολουθεί ούτε τον πρωθυπουργό.

Για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου δείχνουν σχεδόν ισοπαλία της Κεντροδεξιάς UMP-UDI (29%-32%) με το Εθνικό Μέτωπο 29%-30%. Στην τρίτη θέση τοποθετείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα και διάφοροι υποψήφιοι της Αριστεράς με 19%-26%. Ακολουθούν το Μέτωπο της Αριστεράς με 7%-9%, Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι 3%-10%, το κεντρώο κόμμα MoDem 0,5%-8%, Ακρα Αριστερά 0,5%-1%. Προβλέπεται αποχή άνω του 50%.