Σοσιαλιστές... σε απόγνωση

Σοσιαλιστές... σε απόγνωση

fransoua_olant.jpg

Ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε στις 22 Μαρτίου ότι δεν θα αλλάξει πολιτική γραμμή όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών

31.03.2015

Ήρα Φελουκατζή

Νίκη της Κεντροδεξιάς, βαριά ήττα της Αριστεράς, παγίωση σε τοπικό επίπεδο της ισχύος του λεπενικού Εθνικού Μετώπου ήταν το τελικό αποτέλεσμα των γαλλικών περιφερειακών εκλογών που πήραν χαρακτήρα εθνικής σφυγμομέτρησης.

Οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από την ψήφο μομφής προς την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ και από την πολιτική ενίσχυση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εδραιώνει την ηγεσία του στο δεξιό κόμμα UMP και σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα την εκστρατεία του για την εναλλαγή στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών, στις εκλογές της Κυριακής ψήφισε μόνο ένας στους δύο Γάλλους. Καταμετρήθηκαν 5,69% λευκές ψήφοι. Η κεντροδεξιά UMP-UDI τοποθετείται σε ποσοστό 45,03% έναντι 32,12% για την Αριστερά και 22,23% για το Εθνικό Μέτωπο. Η Δεξιά απέσπασε τη νίκη σε 66 διαμερίσματα (τα δύο τρίτα του συνόλου), ενώ η Αριστερά περιορίστηκε σε 34 διαμερίσματα.

Το Εθνικό Μέτωπο δεν μπόρεσε να κερδίσει έστω ένα διαμέρισμα όπως ήλπιζε, λόγω του εκλογικού συστήματος που ευνοεί τα μεγάλα «πολιτικά μπλοκ», δεξιά κι αριστερά. Ωστόσο το ακροδεξιό κόμμα πέτυχε την εκλογή 62 περιφερειακών του συμβούλων (αντί 1 εκπροσώπου μέχρι τώρα) και εξασφάλισε εξάπλωση της επιρροής του σε επίπεδο περιφερειών.

Η Δεξιά θα εκπροσωπηθεί με 2.418 έδρες, η Αριστερά με 1.592 και το Εθνικό Μέτωπο με 62. Διάφοροι υποψήφιοι της Δεξιάς απέσπασαν 32 έδρες και ακροδεξιοί (εκτός Ε.Μ.) 4 έδρες. Οι σοσιαλιστές έχασαν την εκπροσώπησή τους σε αρκετές περιφέρειες συμβολικής σημασίας, μεταξύ των οποίων τα «προπύργια» του Ολάντ, του Βαλς, της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, της Μαρτίν Ομπρί και του Λοράν Φαμπιούς.

Ο γαλλικός Τύπος δίνει έμφαση στη «σαρωτική νίκη της Δεξιάς που κατέκλυσε με Μπλε Χείμαρρο όλη τη Γαλλία», στην «καταστροφική ήττα της Αριστεράς» και «στη διφορούμενη επιτυχία του Εθνικού Μετώπου», τονίζοντας πως «πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι για την πανωλεθρία ευθύνεται ο Φρανσουά Ολάντ γιατί «τους εξαπάτησε αθετώντας τις υποσχέσεις του και επιβάλλοντας μια αναποτελεσματική πολιτική λιτότητας».

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ήττα της Αριστεράς εκφράζει την απογοήτευση και την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων. Για τέταρτη φορά η Αριστερά υφίσταται τσουχτερή ήττα, μετά τις δημοτικές, τις ευρωεκλογές και τις εκλογές στη Γερουσία. «Η Δεξιά νικήτρια, ο Σαρκοζί ενισχυμένος» είναι ο τίτλος της «Μοντ». Στο πρωτοσέλιδο της «Λιμπερασιόν», φωτογραφία του πρωθυπουργού Βαλς με τον ειρωνικό τίτλο «Ηττημένος αλλά ευχαριστημένος». Τίτλος της Παριζιέν: «Το χαστούκι». Τίτλος της Φιγκαρό: «Η Δεξιά δυνατή, η Αριστερά θρύψαλα».

Οι «αντάρτες» της αριστερής πτέρυγας του Σ.Κ. δημοσίευσαν την Κυριακή το βράδυ ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο απαιτούν τη σύναψη ενός «συμβολαίου ενότητας» με «νέους πολιτικούς προσανατολισμούς», χωρίς τους οποίους «η ήττα της Αριστεράς είναι αναπόφευκτη.

Ωστόσο ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε στις 22 Μαρτίου ότι δεν θα αλλάξει πολιτική γραμμή όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών και σκοπεύει να διατηρήσει ως πρωθυπουργό τον Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είναι το «μαύρο πρόβατο» των «ανταρτών» σοσιαλιστών βουλευτών. Ο φημολογούμενος ανασχηματισμός δεν φαίνεται να είναι του παρόντος.

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, κάλεσε τους ηγέτες των Πράσινων και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε διαβουλεύσεις προκειμένου να προωθήσει τη διαμόρφωση μιας νέας πλατφόρμας για την «ένωση της Αριστεράς».

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν θετικά με τους Πράσινους και θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα με άλλους ηγέτες της Αριστεράς. Η Μαρτίν Ομπρί, η οποία εκτίμησε ότι εκφράστηκε στις κάλπες «ψήφος δυσαρέσκειας» για την κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως «δεν μπορούμε να έχουμε ενότητα αν δεν συμφωνούμε ως προς την ουσία», σκοπεύει να κινητοποιηθεί. Θα προτείνει αναπροσανατολισμό της πολιτικής της κυβέρνησης και θα επιδιώξει να «μετρήσει πολιτικά» στο συνέδριο του Σ.Κ. που θα γίνει τον Ιούνιο.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια «νέα λαϊκή συμμαχία» με κόμματα και προσωπικότητες της Αριστεράς, εν όψει των επαρχιακών εκλογών του Δεκεμβρίου 2015. Προσδιόρισε ότι επιθυμεί τη δημιουργία μιας «αξιόπιστης συμμαχίας, ανεξάρτητης από την κυβέρνηση με την οποία τίποτε δεν είναι δυνατόν», στο πλαίσιο της οποίας «καθένας θα μπορεί να εκφραστεί σε γενικές συνελεύσεις πολιτών ανοιχτές σε όλους και να ενεργεί για το γενικό όφελος».