Προεκλογικό σκάνδαλο, μετεκλογικό... κομφούζιο

Προεκλογικό σκάνδαλο, μετεκλογικό... κομφούζιο

france_sarkozy.jpg

Νικολά Σαρκοζί
 
Ο Σαρκοζί δεν πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία των περιφερειακών εκλογών καθώς βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπος με τους δικαστές που τον κάλεσαν σε ακρόαση για την υπόθεση πληρωμής από το κόμμα UMP του ποσού 500.000 ευρώ | AP Photo/Thibault Camus, File
Συντάκτης: 

H πλατιά νίκη της Δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές και η επώδυνη ήττα της Αριστεράς προκαλούν αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Η διχασμένη Αριστερά προσπαθεί να εκτονώσει τις εντάσεις και να ανασυγκροτηθεί. Στη Δεξιά, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν, που τρέφουν προεδρικές φιλοδοξίες, μπήκαν στην πρώτη γραμμή διεκδικώντας τη «συλλογική» επιτυχία της Κεντροδεξιάς, για να μην αφήσουν τον Νικολά Σαρκοζί να οικειοποιηθεί τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές.

Στην κυβερνητική πλειοψηφία το σοκ της εκλογικής πανωλεθρίας προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, οι κομμουνιστές, οι ηγέτες της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Τομπιρά και ο πρώην υπουργός Αρνό Μοντμπούρ διατύπωσαν κριτική για την πολιτική του Μανουέλ Βαλς. Οι Πράσινοι και οι «αντάρτες» Σοσιαλιστές βουλευτές ζήτησαν άμεσα αλλαγή πορείας από τον πρωθυπουργό.

Φρανσουά Ολάντ- Μανουέλ Βαλς Πρόεδρος και πρωθυπουργός προσπαθούν να χαράξουν νέα στρατηγική ενόψη των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων | AP Photo/Remy de la Mauviniere

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της Αριστεράς, προκειμένου να επιτύχει «κατάπαυση του πυρός». Η προσπάθειά του επικεντρώνεται στο να ξεπεραστούν οι διχασμοί που οδήγησαν την Αριστερά σε εκλογικό χαρακίρι. Επιδιώκει άμεσα τη συναίνεση των διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων του Σ.Κ. και τη σύνθεση προτάσεων σε ένα κοινό πρόγραμμα πριν από το συνέδριο του Ιουνίου.

Απώτερος στόχος του είναι να προωθήσει την επιθυμητή από τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς διαμόρφωση μιας «νέας πλατφόρμας της Αριστεράς», εν όψει των επαρχιακών εκλογών του Δεκεμβρίου και της προετοιμασίας των προεδρικών εκλογών του 2017.

Η επέτειος ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού από τον Μανουέλ Βαλς σημαδεύτηκε από αντιπαραθέσεις. Αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στο Βερολίνο για τη συμμετοχή του στο γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συναντήσει κεκλεισμένων των θυρών τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής σοσιαλιστικής ομάδας. Στη συνέχεια απάντησε σε καυτές ερωτήσεις που του έθεσαν εκπρόσωποι τη Δεξιάς, του Κ.Κ. και των Πράσινων.

Οι «αντάρτες» βουλευτές δήλωσαν ότι ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός επεδίωξε τον διάλογο, δεν φαίνεται να έχει τη θέληση να αλλάξει γραμμή. Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο Βαλς επιχείρησε ωστόσο να δώσει την εντύπωση ότι επιθυμεί «να ενώσει» τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τους Οικολόγους. Η Μαρτίν Ομπρί, η οποία αντιτίθεται στη «σοσιαλδημοκρατική πολιτική» των Ολάντ-Βαλς, διατύπωσε προτάσεις και βρίσκεται εν αναμονή απάντησης πριν αποφασίσει για τη στάση που θα υιοθετήσει στο συνέδριο του Σ.Κ.

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP για την κυριακάτικη εφημερίδα «Journal du Dimanche» δείχνει ότι έξι Γάλλοι στους δέκα (62%) δεν θέλουν αλλαγή πρωθυπουργού. Επιθυμούν ο Βαλς να παραμείνει και να συνεχίσει να τηρεί την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει. Μόνο 37% εύχονται την αλλαγή πρωθυπουργού και 1% είναι χωρίς άποψη. Οσο για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, οι Γάλλοι είναι διχασμένοι: 49% υπέρ και 50% κατά.

Το κόμμα των Πράσινων έχει διχαστεί ως προς τη στάση που θα τηρήσει για μια ενδεχόμενη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Ορισμένοι ηγέτες του διαπραγματεύονται μια υπό όρους συμφωνία. Η πρώην υπουργός Σεσίλ Ντιφλό, η οποία αποχώρησε από την κυβέρνηση όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Μανουέλ Βαλς, αρνείται τη συμμετοχή Πράσινων στην κυβέρνηση και συνεχίζει να εξαπολύει κριτικές. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Οdoxa δείχνει ότι το κόμμα των διχασμένων Πράσινων έχει πέσει στο ναδίρ σε δημοτικότητα: 63% των Γάλλων έχουν αρνητική άποψη και 60% εκτιμούν ότι το κόμμα αυτό κινδυνεύει να εκραγεί.

Νικολά Σαρκοζί Μετάτην εκλογική επιτυχία, ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται πάλι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη | AP Photo/Thibault Camus

Ο Νικολά Σαρκοζί ξεκίνησε αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές κινητοποίηση για την αναμόρφωση του UMP και επεδίωξε να τοποθετηθεί ως ο αναμφισβήτητος «αρχηγός» της Δεξιάς. Οι ανταγωνιστές του όμως αμφισβήτησαν ότι η νίκη στις περιφερειακές εκλογές οφείλεται σε αυτόν. Ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως η νίκη επιτεύχθηκε χάρη στη δική του στρατηγική της συμμαχίας με τα κεντρώα κόμματα UDI και MoDem.

Ο Φρανσουά Φιγιόν τόνισε ότι δεν αρκεί η σκληρή αντιπολίτευση, χρειάζεται ένα εμπεριστατωμένο, αποτελεσματικό πρόγραμμα, όπως το δικό του, για την έξοδο της Γαλλίας από την κρίση. Υπό το κράτος πίεσης ο Σαρκοζί έσπευσε να ανακοινώσει αμέσως το σχέδιό του για «ανοιχτές προκριματικές εκλογές» προκειμένου δεξιοί και κεντρώοι να επιλέξουν με ψηφοφορία τον προεδρικό τους υποψήφιο.

Ο Σαρκοζί δεν πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία των περιφερειακών εκλογών. Βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπος με τους δικαστές που τον κάλεσαν σε ακρόαση για την υπόθεση πληρωμής από το κόμμα UMP του ποσού 500.000 ευρώ για την υπέρβαση του ορίου δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας του 2012.

Το ποσό αυτό όφειλε να πληρώσει ο ίδιος ως υποψήφιος. Μετά την εξέταση ο Σαρκοζί τοποθετήθηκε στο καθεστώς «μάρτυρα με συνοδεία δικηγόρου», το οποίο αποτελεί μέση κατάσταση μεταξύ της ιδιότητας του απλού μάρτυρα και της παραπομπής σε ανάκριση.

Τρεις υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί παραπέμφθηκαν σε ανάκριση για υπόθεση διαφθοράς μέσω της εταιρείας Bygmalion, η οποία φέρεται ότι δέχθηκε να εκδώσει για το δεξιό UMP τιμολόγια εξόδων ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία του τέως προέδρου.

Για την υπόθεση αυτή έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος επτά προσώπων. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τη σωρεία δικαστικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται ο Σαρκοζί και τονίζουν ότι ο δρόμος του για τις προεδρικές εκλογές θα είναι σπαρμένος με αγκάθια.