Αναδιοργάνωση Δεξιά κι Αριστερά

Αναδιοργάνωση Δεξιά κι Αριστερά

sarkozi.jpg

Ο Νικολά Σαρκοζί αλλάζει ριζικά το UMP, με στόχο να επανακτήσει την εξουσία. Προτείνει, μάλιστα, τη μετονομασία του σε «Οι Ρεπουμπλικάνοι» | AP PHOTO/ THIBAULT CAMUS
21.04.2015, 13:00 | Ετικέτες:  Γαλλία, κόμματα, Δεξιά, εκλογές
Συντάκτης: 

Τη συσπείρωση δυνάμεων και την ενότητα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα μεγάλα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς, που προετοιμάζουν πυρετωδώς την αναδιοργάνωσή τους με στόχο τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2017. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιθυμεί να επιτύχει τη σύνθεση των διάφορων ιδεολογικών τάσεων και τη συσπείρωση των ηγετών του γύρω από μια κοινή πρόταση που θα παρουσιαστεί στο συνέδριό του στις 5-7 Ιουνίου. Στο δεξιό κόμμα UMP ο Νικολά Σαρκοζί προετοιμάζει ριζικές αλλαγές, που θα λανσάρει σε ιδρυτικό συνέδριο στις 30 Μαΐου.

Στο Εθνικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις. Μία από αυτές υπογράφουν οι «αντάρτες» βουλευτές που εκφράζουν την αριστερή τάση του Σ.Κ. με συνεχείς κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις. Οι «επικριτές» Σοσιαλιστές όρισαν αρχηγό της ομάδας τους τον βουλευτή Κριστιάν Πολ και σκοπεύουν να συνεχίσουν να αμφισβητούν την πολιτική της λιτότητας.

Η πλειοψηφία των Σοσιαλιστών ηγετών υποστηρίζει την πρόταση του αναπληρωτή πρώτου γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, που στοχεύει στη διαμόρφωση μιας «τρίτης προοπτικής» ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατική πολιτική και τη ριζοσπαστική Αριστερά. Το Σ.Κ. διεξάγει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας με τους Πράσινους οι οποίοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Ενωτικό βήμα

Ο αναπληρωτής γραμματέας των Σοσιαλιστών, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, αφού κατάφερε να συσπειρώσει τις αντίρροπες τάσεις εντός του κόμματος, σκοπεύει στην επίτευξη συνεργασίας και με τους Πράσινους |

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς πέτυχε έναν άθλο με την υλοποίηση του στόχου του να συγκεντρώσει σε κοινή πρόταση τους κυριότερους Σοσιαλιστές ηγέτες και να προετοιμάσει το προσεχές συνέδριο σε κλίμα συναίνεσης. Έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και την πρώην ηγέτιδα του Σ.Κ. Μαρτίν Ομπρί -η οποία επέκρινε την κυβερνητική πολιτική του- να συνυπογράψουν την πρότασή του.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως «προσέγγιση» της κόρης του Ντελόρ με τον Φρανσουά Ολάντ. Οι σχέσεις τους ήταν αποστασιοποιημένες. Η Ομπρί δεν έχανε ευκαιρία να δείξει την ιδεολογική διαφορά της, εξακοντίζοντας επικριτικά σχόλια. Αναλυτές των ΜΜΕ ανέφεραν ότι κατηύθυνε από το παρασκήνιο το κίνημα «ανταρσίας» των Σοσιαλιστών βουλευτών που αντιτίθενται στην πολιτική του Μανουέλ Βαλς.

Η κατάσταση αυτή άλλαξε. Η Μαρτίν Ομπρί είχε συχνές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, του υπέβαλε ιδέες και προτάσεις της. Η καρποφόρα αυτή ανταλλαγή απόψεων διαμόρφωσε κλίμα εμπιστοσύνης. Με βάση τη σύγκλιση σε αμοιβαία αποδεκτούς στόχους, ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς εκπόνησε μια οικουμενική πρόταση για το συνέδριο και μπορεί να είναι αισιόδοξος για την επίσημη εκλογή του στην ηγεσία του Σ.Κ.

Μεγάλη προβολή δόθηκε από τα ΜΜΕ στην ενότητα των βετεράνων Σοσιαλιστών που συμμετέχουν στην πρόταση του Καμπαντελίς. Παρουσίασαν τη «φωτογραφία της σοσιαλιστικής οικογένειας» και εκτεταμένα ρεπορτάζ που αναφέρονταν στη συμφιλίωση της Μαρτίν Ομπρί με τον Φρανσουά Ολάντ. Εκείνη χαρακτήρισε τις σχέσεις τους «θερμές και ντόμπρες» και τόνισε «θέλω να είμαι χρήσιμη και θέλω ο Ολάντ να επιτύχει», προσδιορίζοντας ότι την ερχόμενη διετία θα συμμετάσχει ενεργά στον εθνικό πολιτικό διάλογο. Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τις σχέσεις τους «φιλικές και ειλικρινείς». Τόνισε: «Θέλουμε να επιτύχουμε και εργαζόμαστε μαζί από χρόνια για κοινούς στόχους».

Αλλάζει όνομα το UMP

Την ανάκτηση της εξουσίας έχει θέσει κύριο στόχο του ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος UMP Νικολά Σαρκοζί, που σκοπεύει να το αναδιοργανώσει με ριζοσπαστικές αλλαγές. Το νέο όνομα που φημολογείται ότι θα προτείνει είναι «Οι Ρεπουμπλικάνοι». Το καινούργιο καταστατικό, η στελέχωση, ο τρόπος λειτουργίας θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του Μαΐου.

Την οργάνωση προκριματικών εκλογών για την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου, σε δύο γύρους, 20 και 27 Νοεμβρίου του 2016, ανακοίνωσε το UMP. Ο κανονισμός που υιοθετήθηκε εμπνέεται από τις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αν ο Σαρκοζί θέλει να διεκδικήσει το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου, οφείλει να παραιτηθεί από την ηγεσία του UMP πριν από την ανακοίνωση της λίστας υποψηφίων στις 21 Σεπτεμβρίου του 2016. Τη διεύθυνση του UMP θα αναλάβει προσωρινή ηγεσία.

Οι προκριματικές εκλογές θα είναι «ανοιχτές». Θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη αλλά και οι συμπαθούντες τη Δεξιά και το Κέντρο. Κάθε υποψήφιος για τις προκριματικές εκλογές θα πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον 25 βουλευτές, από 250 εκλεγμένους εκπροσώπους 30 περιφερειών, από 2.500 μέλη του κόμματος που έχουν πληρώσει την ετήσια συνδρομή τους και που θα προέρχονται από 15 τμήματα.

Το σύστημα αυτό περιορίζει τις υποψηφιότητες. Προκειμένου να αποφευχθεί η νίκη της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο αν υπάρξει διασκορπισμός ψήφων, ο Σαρκοζί διαπραγματεύεται συμφωνία με τους κεντρώους ηγέτες για εκπροσώπηση στις προεδρικές εκλογές από έναν κοινό υποψήφιο.