Aκροδεξιά

Ακροδεξιά από χρυσάφι

lepen1.jpg

Μαρίν Λεπέν και Ζαν Μαρί Λεπέν Η Εισαγγελία του Παρισιού διεξάγει έρευνες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τον κομματικό σχηματισμό του Ε.Μ., «Jeanne», τον οποίο διαχειρίζονται συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν και ο ταμίας του Εθνικού Μετώπου | AP Photo/Laurent Cipriani, File
29.04.2015, 13:04 | Ετικέτες:  Γαλλία, ακροδεξιά, τράπεζες
Συντάκτης: 

Tο Εθνικό Μέτωπο κλυδωνίζεται από νέες αναταράξεις, μετά το πλήγμα που προκάλεσε η ενδοοικογενειακή σύγκρουση του Ζαν-Μαρί Λεπέν με την κόρη του Μαρίν λόγω προκλητικών δηλώσεων του ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου για τους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν Ο Ζαν Μαρί Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο (Ιούλιος 2014) | AP Photo/Christian Lutz, File

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο για οικονομικές ατασθαλίες. Η ιστοσελίδα Mediapart δημοσίευσε αποκαλύψεις για κρυφό λογαριασμό του 2,2 εκατομμυρίων ευρώ στις Μπαχάμες, σε νομίσματα και ράβδους χρυσού, που κατατέθηκαν σε τραστ το οποίο είχε έδρα στις Παρθένες Νήσους και το διαχειριζόταν η ελβετική τράπεζα HSBC.

Οι εισαγγελικές αρχές της Ναντέρ επιβεβαίωσαν τις αποκαλύψεις τής Mediapart, ανακοινώνοντας ότι έχουν λάβει στοιχεία από τη γαλλική αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος και ερευνούν σχετικά με τις υποψίες για κρυφό λογαριασμό του Λεπέν στην Ελβετία.

Υπεύθυνος νομικά για τη διακίνηση των λογαριασμών είναι ο Ζεράλ Γκερέν, στενός συνεργάτης του Λεπέν, γνωστός ως «θαλαμηπόλος» του, ο «σύνδεσμός» του σε αλυσίδα υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το Εθνικό Μέτωπο. Ο Γκερέν αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τον λογαριασμό.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν θέλησε να σχολιάσει προς το παρόν το δημοσίευμα. Η Μαρίν Λεπέν απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

Εμπλέκεται όλο το κόμμα

Μαρίν Λεπέν Η Μαρίν Λεπέν σε συνάντηση της με αγρότες στη Νορμανδία | AP Photo/David Vincent, File

Η υπόθεση κρυφών λογαριασμών στην Ελβετία προστίθεται σε μια σειρά οικονομικών υποθέσεων που εμπλέκουν το Εθνικό Μέτωπο. Η δικαιοσύνη ερευνά ένα περίπλοκο δίκτυο παράνομης χρηματοδότησης του κόμματος στη Γαλλία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Εισαγγελία του Παρισιού διεξάγει έρευνες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τον κομματικό σχηματισμό του Ε.Μ., «Jeanne», τον οποίο διαχειρίζονται συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν και ο ταμίας του Εθνικού Μετώπου.

Ερευνες γίνονται και για βοηθούς ευρωβουλευτών του Ε.Μ., οι οποίοι φέρονται να εργάζονταν αποκλειστικά για λογαριασμό του κόμματος στο Παρίσι, ενώ πληρώνονταν για να ασχολούνται με την ευρωομάδα του. Η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τα δάνεια που έλαβε το Εθνικό Μέτωπο το 2014 από τη Ρωσία.

Ο θόρυβος που έχει προκληθεί για ενδοοικογενειακές αντιπαραθέσεις και οικονομικές ατασθαλίες τορπιλίζει τις προσπάθειες της Μαρίν Λεπέν για «ομαλοποίηση» της εικόνας του Εθνικού Μετώπου.

Η Μαρίν καταδίκασε τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του πατέρα της, έθεσε σε λειτουργία κομματικές διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων και αντιτέθηκε στην πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στη Νότια Γαλλία στις επαρχιακές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο Λεπέν αντέδρασε λέγοντας ότι «προδίδεσαι μόνο από τους δικούς σου ανθρώπους». Η πρόεδρος του Ε.Μ. κέρδισε την πρώτη μάχη. Ο Λεπέν απέσυρε την υποψηφιότητά του για τις επαρχιακές εκλογές και υποστήριξε «ως καλύτερη υποψήφια» την εγγονή του Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Μετά τα αλλεπάλληλα δραματικά επεισόδια του οικογενειακού θρίλερ, ο Λεπέν εισήχθη για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο λόγω «μικρού καρδιακού προβλήματος». Το περιβάλλον του επικαλείται την ανάρρωσή του για να αποφύγει δηλώσεις του σχετικά με τις αποκαλύψεις για κρυφό λογαριασμό στις Μπαχάμες.

Πάντως ο Λεπέν δήλωσε ότι θα είναι παρών στη συγκέντρωση του κόμματος την Πρωτομαγιά και σκοπεύει να λάβει τον λόγο στο τέλος της πορείας. Η Μαρίν Λεπέν επιδιώκει να του επιβάλει επικοινωνιακή σιγή.

Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει ότι το αποκορύφωμα του λεπενικού «ψυχοδράματος πατροκτονίας» θα είναι η θυελλώδης συνεδρίαση του πειθαρχικού οργάνου του κόμματος στις 4 Μαΐου για την επιβολή κυρώσεων στον Λεπέν. Ανώτατα στελέχη του κόμματος καλούν τον επίτιμο πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου να «αποσυρθεί».

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.