Ο πόλεμος των Λεπέν και οι σωρηδόν παρακολουθήσεις

Ο πόλεμος των Λεπέν και οι σωρηδόν παρακολουθήσεις

jean-marie-marine_lepen.jpg

Ζαν Μαρί Λεπέν- Μαρίν Λεπέν Σε οικογενειακή «αρχαία τραγωδία» μεταβάλλεται πλέον η βεντέτα του Λεπέν, της κόρης του Μαρίν αλλά και της εγγονής του Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία αρνείται «να γίνει θύμα της κρίσης του κόμματος» και προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την κοκορομαχία | AP Photo/Michel Euler- Michal Dolezal/CTK via AP
Συντάκτης: 

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στη δυναστεία των Λεπέν, με τα αλλεπάλληλα δραματικά επεισόδια του οικογενειακού θρίλερ πολιτικής διάστασης της προέδρου του Εθνικού Μετώπου με τον ιδρυτή του ακροδεξιού κόμματος.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν μπήκε στο στόχαστρο μετά από εμπρηστικές δηλώσεις του, όταν χαρακτήρισε τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια» του πολέμου και υπερασπίστηκε τον συνεργαζόμενο με τη ναζιστική Γερμανία στρατάρχη Φιλίπ Πετέν.

Η Μαρίν Λεπέν, που επιδιώκει να αλλάξει το προφίλ του Εθνικού Μετώπου και να το μεταβάλει σε «κόμμα εξουσίας» αποσυνδέοντάς το από την «ακροδεξιά» πολιτική γραμμή που ενσαρκώνει ο πατέρας της, παρέπεμψε τον Λεπέν στο Εκτελεστικό Γραφείο για να του αφαιρέσει τη δυνατότητα να εκφράζεται για λογαριασμό του κόμματος.

Εκρηξη θυμού προκάλεσαν στον γηραιό ηγέτη οι σκληρές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν: αναστολή της κομματικής ιδιότητάς του και υποβολή σε ψηφοφορία των μελών της διατήρησης ή όχι του τίτλου του ως «επίτιμου προέδρου».

Ο Λεπέν κατήγγειλε τη «σκανδαλώδη προδοσία» της κόρης του, την οποία ο ίδιος προώθησε ως διάδοχό του στην ηγεσία του Ε.Μ. Δήλωσε «ντρέπομαι που φέρνει το όνομά μου» και πρότεινε «να παντρευτεί για να αλλάξει όνομα».

Την αποκλήρωσε μάλιστα ευθέως πολιτικά, δηλώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν εύχεται τη νίκη της στις προεδρικές εκλογές. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την πολιτική του εκτόπιση και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει με όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο χαρακτήρισε «απόσπασμα εκτέλεσής» του.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν με την εγγονή του Μαριόν Ο Ζαν Μαρί Λεπέν με την εγγονή του Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν | AP Photo/Claude Paris, FILE

Σε οικογενειακή «αρχαία τραγωδία» μεταβάλλεται πλέον η βεντέτα του Λεπέν, της κόρης του Μαρίν αλλά και της εγγονής του Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία αρνείται «να γίνει θύμα της κρίσης του κόμματος» και προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την κοκορομαχία.

Στο Κοινοβούλιο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής με πλατιά πλειοψηφία το επίμαχο νομοσχέδιο που επιτρέπει την παρακολούθηση από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες υπόπτων για φονταμενταλιστικές διασυνδέσεις.

Ο νόμος αυτός προκάλεσε πολλές κριτικές από πολιτικούς και οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών. Υπέρ ψήφισαν 438 βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κόμμα των Ριζοσπαστών της Αριστεράς και από το δεξιό Κόμμα UMP. Οι βουλευτές του κεντρώου κόμματος UDI διχάστηκαν. Κατά ψήφισαν 86 βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς και Οικολόγοι.

Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί από τη Γερουσία τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος Ολάντ θα ζητήσει στη συνέχεια από το Συνταγματικό Συμβούλιο να ελέγξει αν ο νόμος είναι συνταγματικός και αναμένεται η οριστική ψήφισή του του από το Κοινοβούλιο πριν από τις θερινές διακοπές.

Η επέτειος συμπλήρωσης τριών χρόνων προεδρικής θητείας του Φρανσουά Ολάντ σημαδεύτηκε από το κλίμα δυσφορίας στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, 81% των Γάλλων δεν θα επιθυμούσαν να θέσει νέα υποψηφιότητα ο Ολάντ για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και εκφράζουν αρνητικές απόψεις, ειδικότερα ως προς την οικονομική και κοινωνική πολιτική του.

Χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa δείχνει ότι με ποσοστό 70% οι Γάλλοι προτιμούν τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς για να είναι υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές.