Οικογενειακή σύρραξη

Οικογενειακή σύρραξη

lepen.jpg

Ζαν-Μαρί και Μαρίν ΛεπένΜε προσφυγή στη δικαιοσύνη επιχειρεί να διατηρήσει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου και να αντιστρέψει την απόφαση διαγραφής του από την κόρη του Μαρίν Λεπέν | AP Photo/Laurent Cipriani
03.06.2015, 
Συντάκτης: Ήρα Φελουκατζή

H πολιτική διαμάχη ανάμεσα στον Ζαν-Μαρί Λεπέν και στην κόρη του Μαρίν συνεχίζεται και το ψυχόδραμα της καθαίρεσης του ιστορικού ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου διανθίζεται με νέες αντιπαραθέσεις.

Τελευταίο επεισόδιο του θρίλερ είναι η προσφυγή του Ζαν-Μαρί Λεπέν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση της κόρης του να τον εκτοπίσει από το κόμμα με αφορμή πρόσφατες εμπρηστικές και ρατσιστικές δηλώσεις του.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν προκάλεσε μεγάλο θόρυβο όταν εξέφρασε ξανά αμφισβήτηση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπερασπίστηκε τον στρατάρχη Πετέν, ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε συνεργασία με τους ναζί κατακτητές.

Η κόρη του αντέδρασε σκληρά. Συγκάλεσε το πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος το οποίο αποφάσισε την αποπομπή του Λεπέν και τη σύντομη σύγκληση συνεδρίου, στο οποίο θα αποφασιστεί αν θα του αφαιρεθεί ή όχι ο τίτλος του επίτιμου προέδρου.

Ο γηραιός πρώην ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος προσέφυγε στη δικαιοσύνη κρίνοντας ως μη νομότυπη την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.

«Αμφισβητώ τον αποκλεισμό μου ως μέλους και την ερμηνεία του καταστατικού του κόμματος από την ηγεσία, η οποία σκοπεύει να μου στερήσει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου», δήλωσε.

Προσδιόρισε ότι προσέφυγε στο δικαστήριο της Ναντέρ, όπου έχει την έδρα το Εθνικό Μέτωπο. Μια πρώτη ακροαματική αντιπαράθεση θα πραγματοποιηθεί στις 12η Ιουνίου. Ο 86χρονος ηγέτης, ο οποίος νοσηλεύθηκε πρόσφατα για «ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο», δήλωσε ότι θα είναι παρών στο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του προσδιόρισε ότι η προσφυγή έχει στόχο την ακύρωση από τη δικαιοσύνη της κομματικής απόφασης: «Η δικαιοσύνη οφείλει να πει ότι το Εθνικό Μέτωπό πρέπει να επαναφέρει τον πρόεδρο Λεπεν στα δικαιώματα τα οποία είχε πριν από τις 4 Μαΐου και ότι το Εκτελεστικό Γραφείο δεν έχει δικαιοδοσία να διατάξει την απόσυρση, ή την αναστολή της ποιότητας του ως μέλους του κόμματος».

Μετά την οξεία φάση της σύγκρουσης ανάμεσα στον πατέρα και την κόρη, είχε δοθεί η εντύπωση ότι οι δύο πλευρές επεδίωκαν αποδραματοποίηση της διένεξης.

Ωστόσο ο Λεπέν δεν σκοπεύει να αφήσει την κόρη του να τον παραμερίσει και είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, σε αγώνα μέχρις έσχατων, για να επιβάλει την συνύπαρξή του στην ηγεσία του κόμματος, το οποίο συνίδρυσε το 1972 και διοικούσε επί 40 χρόνια.

Το 2011 ο Λεπέν παρέδωσε τη σκυτάλη στην κόρη του Μαρίν, η οποία επιδιώκει να ενσαρκώσει μια ηπιότερη πολιτική τάση κρατώντας αποστάσεις από τον ρατσιστικό και αντισημιτικό παρελθόν του κόμματος. Φιλοδοξεί να καταστήσει το Εθνικό Μέτωπο «κόμμα εξουσίας».

Οι εκλογικές επιτυχίες στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές ενισχύουν την πεποίθησή της ότι μπορεί να επιτύχει ευρεία εμφύτευση και εκπροσώπηση της Ακροδεξιάς σε εθνικό επίπεδο.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν ενδέχεται να είναι νικήτρια στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017. Ο Λεπέν διαφωνεί με τη στρατηγική «εξομάλυνσης» που δρομολογεί η κόρη του και κρίνει ότι αυτή ποδοπατά την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.

Αντιδρώντας στην αποπομπή του από το ακροδεξιό κόμμα, ο Λεπέν είχε δηλώσει ότι «θα πολεμήσει με κάθε μέσο που διαθέτει» και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ιδρύσει ένα δικό του κίνημα, προσδιορίζοντας ωστόσο ότι αυτή η οργάνωση δεν θα ανταγωνίζεται το Εθνικό Μέτωπο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η δικαστική προσφυγή του δηλητηριάζει το Εθνικό Μέτωπο και τορπιλίζει τη στρατηγική της Μαρίν, εμπλέκοντάς τη σε ένα μακρόχρονο εμπόλεμο κλίμα με άγνωστες συνέπειες.

Η Δεξιά επανιδρύεται

sarkozi.jpg

Nικολά ΣαρκοζίΜετά την επανίδρυση του δεξιού κόμματος ο Σαρκοζί σκοπεύει να διαμορφώσει μια πολιτική γραμμή που θα ενισχύσει το αναδιοργανωμένο κόμμα του | EPA/ ETIENNE LAURENT

31.05.2015   Συντάκτης: Ήρα Φελουκατζή

Tην επανίδρυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει σήμερα ο Nικολά Σαρκοζί στο συνέδριο της δεξιάς Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα - UMP, στο οποίο θα επικυρωθεί έπειτα από ψηφοφορία των μελών το νέο όνομα «Οι Δημοκράτες» και το νέο καταστατικό του κόμματος.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, ο Σαρκοζί κατάφερε να πάρει ξανά το τιμόνι του κόμματός του, να επιβληθεί ως ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Κεντροδεξιάς και να εκπληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο ανοικοδόμησης ενός πολιτικού σχηματισμού.

Αμεσος στόχος του είναι η υιοθέτηση νέας οργάνωσης του πολιτικού γραφείου του κόμματος, νέου καταστατικού και νέας ονομασίας. Το 2016 θα διεκδικήσει το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου στη μονομαχία με τους πρώην πρωθυπουργούς Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν. Απώτερος στόχος του είναι να προετοιμάσει την «εναλλαγή εξουσίας», τη νίκη της Κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Παραμονές του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος και της ψηφοφορίας των μελών για τη νέα ονομασία «Οι Ρεπουμπλικάνοι», ο Σαρκοζί πανηγύρισε ως πρώτη του νίκη την απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης να απορρίψει την προσφυγή από σοσιαλιστικές οργανώσεις και 147 άτομα, που ζητούσαν να απαγορευτεί νομικά η «οικειοποίηση» του όρου «Les Republicains» ως τίτλου από το δεξιό κόμμα.

Οι δικηγόροι των εναγόντων υποστήριζαν ότι είναι απαράδεκτο να ιδιοποιηθεί ένα δημοκρατικό ιδεώδες, όπως η ταυτότητα «Ρεπουμπλικάνοι», που κανένα μέρος του γαλλικού λαού δεν μπορεί να διεκδικήσει για αποκλειστική χρήση, προς όφελος ενός κόμματος. Ορισμένοι ενάγοντες δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

Προσωπικότητες της Δεξιάς εξέφρασαν ικανοποίηση για τη δικαστική απόφαση. Κατηγόρησαν τους Σοσιαλιστές για «απόπειρα παρεμπόδισης της Δεξιάς στο να επιλέξει τον νέο τίτλο του κόμματος UMP» και κατήγγειλαν «παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης».

Ο Νικολά Σαρκοζί επιτέθηκε στον Φρανσουά Ολάντ, κατηγορώντας τον ότι «θέλησε να διαλέξει αυτός προσωπικά το νέο όνομα της UMP» και σχολίασε ειρωνικά «δυστυχώς ατύχησε»... «Θέλω να του πω να κρατήσει το όνομα Σοσιαλιστές, γιατί με όσα γίνονται δεν έχουν επιθυμία για σοσιαλισμό οι Γάλλοι».

Tο συνέδριο του δεξιού κόμματος δεν έχει φέτος χαρακτήρα μεγαλειώδους υπερθεάματος. Το κόμμα είναι χρεωμένο και ο Νικολά Σαρκοζί μετρίασε τις φιλοδοξίες του. Θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση μόνο 13.000 μέλη και το κόστος δεν θα ξεπεράσει τις 550.000 ευρώ (έναντι 7 εκατομμυρίων του προηγούμενου συνεδρίου).

Μετά την επανίδρυση του δεξιού κόμματος ο Σαρκοζί σκοπεύει να διαμορφώσει μια πολιτική γραμμή που θα ενισχύσει το αναδιοργανωμένο κόμμα του ώστε να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στην κυβερνητική δράση και να αποδυναμώσει την Ακροδεξιά. Για την επόμενη διετία φιλοδοξία του είναι να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα, με αύξηση των μελών από 220.000 σήμερα στα 500.000 μέλη μέχρι το 2017. Εκτιμά ότι ο δρόμος για τα Ηλύσια περνάει από τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η Κεντροδεξιά αν μεταβληθεί σε «μηχανή μάχης», χάρη σε μια στρατιά μελών που θα του χαρίσουν τη νίκη στις προκριματικές εκλογές έναντι των ανταγωνιστών του και θα τον στηρίξουν στην προσπάθειά του για ανάκτηση της προεδρικής εξουσίας.

Τον στόχο της αύξησης των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε 500.000 έχει θέσει και ο νεοεκλεγείς ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος προετοιμάζει πυρετωδώς το συνέδριο των Σοσιαλιστών που θα διεξαχθεί 5–7 Ιουνίου. Πρωταρχικός του στόχος είναι να επιτύχει τη συνύπαρξη των ιδεολογικών τάσεων του κόμματος και τη συλλογική υποστήριξη της Αριστεράς στην υποψηφιότητα του Φρανσουά Ολάντ για μια νέα προεδρική θητεία του.

Ωστόσο η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου παραμένει στο ναδίρ, παρά τις προσπάθειές του για ανάκτηση της κοινής γνώμης. Σε δημοσκόπηση που έγινε για το περιοδικό «L’Express», τον επαρχιακό Τύπο και το ραδιόφωνο France Inter, στο ερώτημα «θα λέγατε ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι ένας καλός πρόεδρος της Δημοκρατίας;» το 78% των Γάλλων απαντά «όχι». Στους συμπαθούντες την Αριστερά 54% έχει θετική άποψη και 45% αρνητική. Στους συμπαθούντες τη Δεξιά μόνο 4% τον θεωρεί καλό πρόεδρο και 95% έχει αρνητική άποψη.

Σοσιαλιστικές ζυμώσεις για τη μεγάλη ανάκαμψη

jan_cristof_kamnbadelis.jpg

Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς Ο «φορέας της αλλαγής» Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς

25.05.2015, 

Συντάκτης: 

Ήρα Φελουκατζή

Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι Γάλλοι σοσιαλιστές ψήφισαν σε εσωκομματικές εκλογές για να επιλέξουν ανάμεσα στις κυριότερες ιδεολογικές τάσεις τη γραμμή του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Σ.Κ.) μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Η ψηφοφορία αυτή πήρε χαρακτήρα σφυγμομέτρησης για τον συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στους «νομιμόφρονες» υποστηρικτές της πολιτικής του Φρανσουά Ολάντ και τους «αντάρτες» που εκφράζουν την αντίθεση της αριστερής τάσης του κόμματος, προκαλώντας κλίμα διχασμού.

Η πρόταση Α του πρώτου γραμματέα του Σ.Κ., Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, η οποία εκπροσωπεί την κυβερνητική πολιτική και υποστηρίζεται επίσης από τη Μαρτίν Ομπρί, απέσπασε ποσοστό 60%. Η πρόταση Β της ομάδας των «ανταρτών» της αριστερής τάσης συγκέντρωσε ποσοστό 29%.

Η τρίτη πρόταση C της Φλοράνς Οζιέ, η οποία εκπροσωπούσε τοπικά αιτήματα των κλαδικών επιτροπών του Σ.Κ., έλαβε 1,5%.

Η πρόταση D της Καρίν Μπερζέ, εθνικής γραμματέως του Σ.Κ. στον τομέα της οικονομίας, που τοποθετείται ιδεολογικά ανάμεσα στην πολιτική του Καμπαντελίς και των επικριτών σοσιαλιστών, απέσπασε ποσοστό 9,5%.

Το αποτέλεσμα της εσωκομματικής εκλογής δείχνει ότι η πλειοψηφία των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος συντάσσεται με την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ και ανοίγει τον δρόμο στον Γάλλο πρόεδρο για να διεκδικήσει μια νέα προεδρική θητεία χωρίς να περάσει από προκριματικές εκλογές.

O Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει «σταθερότητα, συνέπεια, καθαρότητα και είναι θετικό για την άσκηση της πολιτικής μου δράσης».

O Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς εκτίμησε ότι «οι εκλογές οδήγησαν σε ένα ξεκαθάρισμα» και τόνισε πως «σήμερα υπάρχει μια απόλυτη πλειοψηφία ως προς την κύρια γραμμή του κόμματος. Θα υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στο Εθνικό Γραφείο και στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Εχουμε τώρα σταθερότητα, αυτό είναι σημαντικό και είναι έξοδος από την κρίση».

Ωστόσο αναλυτές των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η νίκη των «νομιμοφρόνων» κρύβει τους διχασμούς και την αποδυνάμωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχασε 40.000 μέλη από το 2012.

Τονίζουν ότι μόνο ένα στα δύο μέλη (54%) συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία κι ότι οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις που μαστίζουν το κόμμα έχουν προκαλέσει βαθιά ρωγμή.

Το Σ.Κ. παραμένει διχασμένο σχετικά με τη σοσιαλδημοκρατική κυβερνητική πολιτική - ένα στα τρία μέλη του ψήφισε την πρόταση των «ανταρτών» βουλευτών.

Αστάθεια και διχασμός

Ο Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε ήδη προεκλογικού τύπου εμφανίσεις σε περιοδείες του στη Γαλλία. Η ενότητα των σοσιαλιστών και η σταθερότητα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τού είναι απαραίτητες σε αυτή τη φάση, ενώ απώτερος στόχος του είναι η συγκέντρωση της ευρύτερης Αριστεράς γύρω από μια νέα προεδρική υποψηφιότητά του.

Οι Γάλλοι όμως εκφράζουν αποδοκιμασία για την πολιτική του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP, 78% των Γάλλων είναι δυσαρεστημένοι από την προεδρία του Ολάντ και μόνο 21% είναι ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa, 77% δεν επιθυμούν μια νέα προεδρική υποψηφιότητά του, έναντι 21% που την επιθυμούν. Οι συμπαθούντες την Αριστερά είναι διχασμένοι: 54% υπέρ και 46% κατά. Από τους συμπαθούντες τη Δεξιά 90% δεν επιθυμούν να διεκδικήσει ο Φρανσουά Ολάντ δεύτερη προεδρική θητεία.

Νέα εσωκομματική ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη για την εκλογή του ηγέτη του Σ.Κ.

Τα μέλη θα επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψηφίους: ο ελληνικής καταγωγής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς -ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή πρώτου γραμματέα μετά την είσοδο του προκατόχου του, Χαρλέμ Ντεζίρ, στην κυβέρνηση την άνοιξη του 2014- θα μονομαχήσει με τον Κριστιάν Πολ, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα των «ανταρτών».

Η νίκη του Καμπαντελίς θεωρείται σίγουρη. Το συνέδριο του Σ.Κ. θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Ιουνίου.

Ο Κριστιάν Πολ παραδέχτηκε την ήττα της πρότασης των «ανταρτών», αλλά δήλωσε ότι ο αγώνας δεν τελείωσε.

«Το ποσοστό 29% που συγκέντρωσε η αριστερή τάση είναι αρκετά σημαντικό και επιτρέπει να δημιουργηθεί δυναμική από μια "πλειοψηφία ιδεών" υπέρ του αναπροσανατολισμού της κυβερνητικής πολιτικής» δήλωσε.

 

Αλλάζουν τη βιτρίνα ενόψει εκλογών 2017

sarkozy.jpg

Νικολά ΣαρκοζίΟ Νικολά Σαρκοζί προετοιμάζει πυρετωδώς το συνέδριο του κόμματός του UMP, που θα διεξαχθεί στις 28-29 Μαΐου | AP Photo/Thibault Camus
20.05.2015, 
Συντάκτης: 

Αλλαγές στην πολιτική τους εκπροσώπηση προετοιμάζουν τα κόμματα με στόχο την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και τη διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας πριν από τη δραστηριοποίηση για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Οι προτάσεις που θα κληθούν να ψηφίσουν εντός τριμήνου τα μέλη των κομμάτων της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα αποτελέσουν τη βάση της νέας πολιτικής τους πλατφόρμας.

Την αλλαγή ονόματος εξετάζουν τώρα ο Νικολά Σαρκοζί και η Μαρίν Λεπέν, που επιδιώκουν με μια «αναβάπτιση» του UMP και του Εθνικού Μετώπου να γυρίσουν σελίδα στο πολυτάραχο παρελθόν και να προωθήσουν ένα νέο πολιτικό προφίλ που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

Ο Νικολά Σαρκοζί προετοιμάζει πυρετωδώς το συνέδριο του κόμματός του UMP, που θα διεξαχθεί στις 28-29 Μαΐου.

Η ηγεσία του κόμματος υιοθέτησε το νέο καταστατικό και το νέο όνομα «Οι Ρεπουμπλικάνοι», που πρότεινε ο Νικολά Σαρκοζί, έναν τίτλο που λειτουργεί κατά την άποψή του ως αντιπερισπασμός στο Εθνικό Μέτωπο.

Την ονομασία αυτή, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, θα κληθούν να εγκρίνουν με ψηφοφορία τα μέλη του κόμματος στο συνέδριό του.

Ωστόσο, μια αιφνίδια προσφυγή στη Δικαιοσύνη από σοσιαλιστικές οργανώσεις και προσωπικότητες θέτει υπό κρίση την υιοθέτηση της νέας ονομασίας.

Η «Εθνική Ομοσπονδία σοσιαλιστών και ρεπουμπλικάνων βουλευτών», το Ρεπουμπλικανικό Κίνημα (MRC), η Οργάνωση Génération République και 107 προσωπικότητες ζητούν από τη Δικαιοσύνη να αποτρέψει την «οικειοποίηση» του όρου «Ρεπουμπλικάνοι».

Σε ανακοινωθέν τους οι δικηγόροι που κατέθεσαν την προσφυγή αναφέρουν πως οι ενάγοντες θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο να «ιδιωτικοποιηθεί» ένα δημοκρατικό ιδεώδες όπως η ταυτότητα «Ρεπουμπλικάνοι».

Ζητούν άμεση απόφαση σχετικά με ένα «θέμα αρχής», επικαλούμενοι το άρθρο 1382 της αστικής ευθύνης -ιδρυτικό άρθρο στον Αστικό Κώδικα- βάσει του οποίου έχει νομικά καθιερωθεί η απαγόρευση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η ονομασία «Ρεπουμπλικάνοι» υπονοεί πως «είμαστε οι μόνοι ρεπουμπλικάνοι και οι άλλοι δεν είναι».

Οτι το κόμμα UMP επιδιώκει να οικειοποιηθεί αποκλειστικά τον τίτλο «Ρεπουμπλικάνοι» στη Γαλλία, προκαλώντας αθέμιτο και παράνομο ανταγωνισμό με άλλα ρεπουμπλικανικά κόμματα, οργανώσεις και με Γάλλους που δεν είναι μέλη του UMP.

Τονίζουν ότι «το όνομα "Ρεπουμπλικάνοι" κανένα μέρος του γαλλικού λαού δεν μπορεί να το διεκδικήσει για αποκλειστική χρήση, για να προσποιηθεί ότι αρνείται, έστω και έμμεσα, υπαινικτικά ή ειρωνικά, την ποιότητα των δημοκρατών Γάλλων οι οποίοι δεν είναι μέλη ενός κόμματος, και να τους αποκλείσει ακόμα και σημασιολογικά από το ρεπουμπλικανικό πολιτικό πεδίο».

Η Δικαιοσύνη θα εξετάσει επειγόντως στις 22 Μαΐου τη νομιμότητα της χρήσης της ονομασίας «Ρεπουμπλικάνοι», μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο του UMP.

«Νέο καταστατικό»

Μαρίν ΛεπένΗ αλλαγή ονόματος, είπε η Λεπέν, θα συζητηθεί στη διάρκεια τροποποίησης του καταστατικού | AP Photo/David Vincent, File

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε χθες ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα εκπονήσει σε σύσκεψη του πολιτικού γραφείου του τον Ιούνιο «το νέο καταστατικό» του, το οποίο θα κλιθούν να ψηφίσουν τα μέλη τον Ιούλιο.

Ωστόσο δεν θα υποβληθεί σε ψηφοφορία από τα μέλη ενδεχόμενη αλλαγή τίτλου του κόμματος.

Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου προσδιόρισε ότι «η αλλαγή ονόματος δεν είναι θέμα ταμπού και θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της τροποποίησης του καταστατικού».

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο τίτλος «Οι πατριώτες» έχει κατατεθεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (INPI).

Σχετικά με την κρίση που έχει προκύψει στο ακροδεξιό κόμμα από την αντιπαράθεση της Μαρίν με τον πατέρα της, η ίδια αποφεύγει τώρα να ρίξει λάδι στη φωτιά και δηλώνει: «Το Ε.Μ. απέδειξε πως έχει μεγάλη συνοχή, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταθώ σε γεγονότα που ήδη ανήκουν στο παρελθόν».

Ο πρώτος γραμματέας του Σ.Κ., Ζαν Κριστόφ ΚαμπαντελίςΟ πρώτος γραμματέας του Σ.Κ., Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς |

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προετοιμάζει το συνέδριό του στις 5, 6 και 7 Ιουνίου. Τέσσερις προτάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία των μελών.

Ανταγωνιστικές είναι οι προτάσεις της ηγεσίας του Σ.Κ. με την πρόταση των «αμφισβητιών» σοσιαλιστών βουλευτών που εκπροσωπούν την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Ο πρώτος γραμματέας του Σ.Κ., Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, ελπίζει να αποσπάσει με την πρότασή του ισχυρή πλειοψηφία στην ψηφοφορία των μελών.

Ωστόσο, ακόμα κι αν κερδίσει το στοίχημά του, θα είναι δύσκολο να επιτύχει την ενότητα και τη σταθερότητα στο διχασμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

                              ***

Ο πόλεμος των Λεπέν και οι σωρηδόν παρακολουθήσεις

jean-marie-marine_lepen.jpg

Ζαν Μαρί Λεπέν- Μαρίν ΛεπένΣε οικογενειακή «αρχαία τραγωδία» μεταβάλλεται πλέον η βεντέτα του Λεπέν, της κόρης του Μαρίν αλλά και της εγγονής του Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία αρνείται «να γίνει θύμα της κρίσης του κόμματος» και προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την κοκορομαχία | AP Photo/Michel Euler- Michal Dolezal/CTK via AP
Συντάκτης: 

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στη δυναστεία των Λεπέν, με τα αλλεπάλληλα δραματικά επεισόδια του οικογενειακού θρίλερ πολιτικής διάστασης της προέδρου του Εθνικού Μετώπου με τον ιδρυτή του ακροδεξιού κόμματος.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν μπήκε στο στόχαστρο μετά από εμπρηστικές δηλώσεις του, όταν χαρακτήρισε τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια» του πολέμου και υπερασπίστηκε τον συνεργαζόμενο με τη ναζιστική Γερμανία στρατάρχη Φιλίπ Πετέν.

Η Μαρίν Λεπέν, που επιδιώκει να αλλάξει το προφίλ του Εθνικού Μετώπου και να το μεταβάλει σε «κόμμα εξουσίας» αποσυνδέοντάς το από την «ακροδεξιά» πολιτική γραμμή που ενσαρκώνει ο πατέρας της, παρέπεμψε τον Λεπέν στο Εκτελεστικό Γραφείο για να του αφαιρέσει τη δυνατότητα να εκφράζεται για λογαριασμό του κόμματος.

Εκρηξη θυμού προκάλεσαν στον γηραιό ηγέτη οι σκληρές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν: αναστολή της κομματικής ιδιότητάς του και υποβολή σε ψηφοφορία των μελών της διατήρησης ή όχι του τίτλου του ως «επίτιμου προέδρου».

Ο Λεπέν κατήγγειλε τη «σκανδαλώδη προδοσία» της κόρης του, την οποία ο ίδιος προώθησε ως διάδοχό του στην ηγεσία του Ε.Μ. Δήλωσε «ντρέπομαι που φέρνει το όνομά μου» και πρότεινε «να παντρευτεί για να αλλάξει όνομα».

Την αποκλήρωσε μάλιστα ευθέως πολιτικά, δηλώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν εύχεται τη νίκη της στις προεδρικές εκλογές. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την πολιτική του εκτόπιση και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει με όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο χαρακτήρισε «απόσπασμα εκτέλεσής» του.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν με την εγγονή του ΜαριόνΟ Ζαν Μαρί Λεπέν με την εγγονή του Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν | AP Photo/Claude Paris, FILE

Σε οικογενειακή «αρχαία τραγωδία» μεταβάλλεται πλέον η βεντέτα του Λεπέν, της κόρης του Μαρίν αλλά και της εγγονής του Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία αρνείται «να γίνει θύμα της κρίσης του κόμματος» και προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την κοκορομαχία.

Στο Κοινοβούλιο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής με πλατιά πλειοψηφία το επίμαχο νομοσχέδιο που επιτρέπει την παρακολούθηση από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες υπόπτων για φονταμενταλιστικές διασυνδέσεις.

Ο νόμος αυτός προκάλεσε πολλές κριτικές από πολιτικούς και οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών. Υπέρ ψήφισαν 438 βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κόμμα των Ριζοσπαστών της Αριστεράς και από το δεξιό Κόμμα UMP. Οι βουλευτές του κεντρώου κόμματος UDI διχάστηκαν. Κατά ψήφισαν 86 βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς και Οικολόγοι.

Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί από τη Γερουσία τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος Ολάντ θα ζητήσει στη συνέχεια από το Συνταγματικό Συμβούλιο να ελέγξει αν ο νόμος είναι συνταγματικός και αναμένεται η οριστική ψήφισή του του από το Κοινοβούλιο πριν από τις θερινές διακοπές.

Η επέτειος συμπλήρωσης τριών χρόνων προεδρικής θητείας του Φρανσουά Ολάντ σημαδεύτηκε από το κλίμα δυσφορίας στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, 81% των Γάλλων δεν θα επιθυμούσαν να θέσει νέα υποψηφιότητα ο Ολάντ για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και εκφράζουν αρνητικές απόψεις, ειδικότερα ως προς την οικονομική και κοινωνική πολιτική του.

Χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa δείχνει ότι με ποσοστό 70% οι Γάλλοι προτιμούν τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς για να είναι υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές.