Εθνικό Μέτωπο Ολική ρήξη

Ολική ρήξη στο Εθνικό Μέτωπο

lepen1.jpg

Μαρίν Λεπέν και Ζαν Μαρί ΛεπένΧθες το πολιτικό γραφείο του κόμματος καθαίρεσε επίσημα τον ιδρυτή του Ζαν-Μαρί Λεπέν ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση της κόρης του συμβολική «πατροκτονία» | AP Photo/ Laurent Cipriani, File
05.05.2015
Συντάκτης: 

Ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Μετώπου και ο αναπροσανατολισμός της στρατηγικής του βρίσκονται στο επίκεντρο της οικογενειακής διένεξης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ζαν-Μαρί Λεπέν και στην κόρη του Μαρίν.

Ο ιδρυτής του κόμματος αρνείται να παραδώσει τη σκυτάλη και να ακολουθήσει τη νέα γραμμή «ομαλοποίησης» την οποία επιδιώκει να επιβάλει η διάδοχός του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται η Λεπέν να συμμετάσχει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, όχι όμως και να νικήσει σε τελική μονομαχία με τον υποψήφιο της Αριστεράς ή της Δεξιάς.

Μαύρη Δευτέρα ήταν η χθεσινή για τον Λεπέν, ο οποίος είχε κληθεί να παρευρεθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος, όπου θα αποφασίζονταν κυρώσεις εναντίον του.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ε.Μ. θέλησε να συμμετάσχει σε πρωινή συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος, για να δει ποιο ήταν το κλίμα απέναντί του. Η ολομέλεια του απηύθυνε μια έγγραφη μομφή, ενημερώνοντάς τον ότι στο εξής οι δηλώσεις του θα θεωρούνται προσωπικές του απόψεις και δεν θα δεσμεύουν το κόμμα.

Στην έξοδό του ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στη βραδινή συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματος, γιατί θεωρεί ότι τον «αποκήρυξαν». Υπεραμύνθηκε της ελεύθερης έκφρασής του δηλώνοντας: «Είμαι βουλευτής, πληρώνομαι για να μιλάω».

Επειτα από μαραθώνια σύσκεψη, το εκτελεστικό γραφείο του Εθνικού Μετώπου αποφάσισε την άρση της ιδιότητας του «μέλους» του κόμματος. Οσον αφορά τη διατήρηση ή όχι του τίτλου «επίτιμος πρόεδρος», το θέμα αυτό θα τεθεί σε ψηφοφορία των μελών του κόμματος, με γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί εντός τριμήνου.

Η οικογενειακή διένεξη των Λεπέν ξεκίνησε μετά τον σάλο που προκάλεσαν εμπρηστικές δηλώσεις του ιδρυτή του Ε.Μ. Χαρακτήρισε τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια» του πολέμου και υπερασπίστηκε τον στρατάρχη Φιλίπ Πετέν που είχε συνεργαστεί με τη ναζιστική Γερμανία.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία επιδιώκει να μεταβάλει το Εθνικό Μέτωπο σε «κόμμα εξουσίας» με αλλαγές στην επικοινωνιακή του εικόνα και μελετά πιθανές απώτερες προγραμματικές αναθεωρήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της από τον πατέρα της.