Ο πατήρ Λεπέν αντεπιτίθεται

Ο πατήρ Λεπέν αντεπιτίθεται

lepen.jpg

Ζαν-Μαρί και Μαρίν ΛεπένΟ Λεπέν υποστήριξε πως ο πολιτικός σχηματισμός του θα είναι «σωσίβιο κατά της καταστροφής» προς την οποία οδεύει σήμερα το ακροδεξιό κόμμα» | AP Photo/Laurent Cipriani

Νέο πολιτικό «σχηματισμό» ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ο ιστορικός ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν, σε αντιπερισπασμό προς την απόφαση του πολιτικού γραφείου του Εθνικού Μετώπου, για διαγραφή του από το κόμμα που ίδρυσε και διηύθυνε επί 40 χρόνια.

Σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Courtoisie ο Λεπέν αναφέρθηκε στην προοπτική να δημιουργήσει έναν πολιτικό σχηματισμό με στόχο να ασκήσει επιρροή προκειμένου να αποκατασταθεί «η ιστορική γραμμή» στους κόλπους του Εθνικού Μετώπου.

Με την αναγγελία αυτή, ο ακροδεξιός ηγέτης επιδιώκει να πιέσει την κόρη του Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο του κόμματος, να εγκαταλείψει τη νέα στρατηγική της «ομαλοποίησης» που προωθεί με τον αντιπρόεδρο του Ε.Μ. Φλοριάν Φιλιπό, στον οποίο ο Λεπέν έχει κηρύξει πόλεμο. Ο «πατριάρχης» της δυναστείας Λεπέν προσδιόρισε ότι δεν θα ιδρύσει ένα δεύτερο δικό του κόμμα. «Θα δημιουργήσω έναν σχηματισμό που δεν θα είναι ανταγωνιστικός προς το Εθνικό Μέτωπο», τόνισε.

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι επιθέσεις του κατά της κόρης του ο Λεπέν θέλησε να αμβλύνει τη στάση του. Δήλωσε ότι «η Μαρίν έχει εξαιρετικές ικανότητες», αλλά παρασύρεται από μια κλίκα συνεργατών που οδηγούν το κόμμα σε κατήφορο. «Η Μαρίν Λεπέν θα μπορέσει να βρει τον δρόμο της ελευθερίας του λόγου, να αναλάβει τις υποχρεώσεις της χωρίς τις υποδείξεις των κακών συμβούλων της», τόνισε. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η πραγματική δημοκρατία στο Εθνικό Μέτωπο».

Ο Λεπέν υποστήριξε πως ο πολιτικός σχηματισμός του θα είναι «σωσίβιο κατά της καταστροφής» προς την οποία οδεύει σήμερα το ακροδεξιό κόμμα. Δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτοι όσοι διαφωνούν με τη σημερινή πολιτική γραμμή του Εθνικού Μετώπου, προσδιορίζοντας ότι «είναι πολλοί, αλλά δεν έχουν τα μέσα για να εισακουστούν». Επισήμανε ότι θα επιδιώξει να ασκήσει πίεση στο Εθνικό Μέτωπο προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή στις πολιτικές τις οποίες είχε τηρήσει επί δεκαετίες το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος το 1972.

Στην αντεπίθεση είχε περάσει ο Λεπέν πριν από μία εβδομάδα σχετικά με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για άρση της κομματικής του ιδιότητας. Απείλησε για νομική προσφυγή αν το κόμμα, αντί να συγκαλέσει συνέδριο, διεξαγάγει μια ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών στην οποία θα κληθούν να αποφανθούν αν θα διατηρήσει ή όχι τον τίτλο του «επίτιμου προέδρου».

Αντίθετος προς τη στρατηγική της αλλαγής προφίλ του ακροδεξιού κόμματος προκειμένου να γίνει «κόμμα εξουσίας», εξαπέλυσε μύδρους κατά του Φλοριάν Φιλιπό. Υποστηρίζει ότι «έχει πάρει το τιμόνι» και τοποθετεί τους δικούς του παντού, ασκώντας συνεχή πίεση προς τη Μαρίν Λεπέν και το Πολιτικό Γραφείο για να επιτύχει την εκτόπισή του. Εκτιμά ότι δεν πρέπει η Μαρίν «να αφήσει τους apparatchiks να καταλάβουν την ηγεσία. Θα πρέπει να επιλέξει τον Φιλιπό ή τον Λεπέν».

Πάντως η αντιπαράθεση του Λεπέν με την κόρη του δεν φαίνεται να τον ευνοεί πολιτικά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa, η εκτόπιση του Ζαν-Μαρί Λεπέν από το Εθνικό Μέτωπο θεωρείται «μάλλον θετική έκβαση» από το 84% των συμπαθούντων το ακροδεξιό κόμμα, ενώ την ίδια άποψη έχουν σε ποσοστό 78% οι Γάλλοι και σε ποσοστό 70% οι συμπαθούντες την Αριστερά.