Αρχιτεκτονικό φως και ιδεολογικό σκοτάδι;

Αρχιτεκτονικό φως και ιδεολογικό σκοτάδι;

art1.jpg

Αρχιτεκτονικό φως και ιδεολογικό σκοτάδι; Le Corbusier, Trois Musiciennes
07.06.2015,
Συντάκτης: 

Μια εντυπωσιακή αναδρομική έκθεση αφιερώνει το Κέντρο Πομπιντού στο έργο του Λε Κορμπιζιέ, στην επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατό του.

Στην πρόσοψη του μουσείου έχει αναρτηθεί μια τεράστια αφίσα με τη φωτογραφία του καλλιτέχνη και τον τίτλο της έκθεσης «Λε Κορμπιζιέ, ανθρώπινα μέτρα».

Ο Λε Κορμπιζιέ Ο Λε Κορμπιζιέ | Centre Pompidou, G.MEGUERDITCHIAN

Εμπνευσμένος πολεοδόμος, θεωρητικός του μοντερνισμού, ζωγράφος, γλύπτης, σχεδιαστής επίπλων, σημάδεψε τον 20ό αιώνα και αναστάτωσε τις κατεστημένες απόψεις για την αρχιτεκτονική.

Η έκθεση στο Πομπιντού προτείνει μια νέα προσέγγιση του έργου του Λε Κορμπιζιέ, προβάλλοντας τη θεωρία του για το μέτρημα του χώρου σε σχέση με την ανθρώπινη οντότητα.

Οι υπολογισμοί του για τη διάταξη των χώρων που κατασκεύαζε βασίζονταν στο «ανθρώπινο μέτρο», δηλαδή στο ανθρώπινο ύψος.

Το είχε τοποθετήσει ως παγκόσμια αρχή της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και των διαστημικών κατασκευών.

Le Corbusier, Femme, 1953 Le Corbusier, Femme, 1953 | ADAGP, PARIS

Εργαζόταν σε όλη του τη ζωή 4-5 ώρες την ημέρα για να δημιουργήσει το πολύπλευρο έργο του, περίπου 300 αρχιτεκτονικές κατασκευές, 400 πίνακες ζωγραφικής, 3.000 σχέδια. Το Μπομπούρ παρουσιάζει 300 έργα που αντιπροσωπεύουν την ολότητα της έκφρασής του.

Ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ (1887-1965), γνωστός με το ψευδώνυμο Λε Κορμπιζιέ, γεννήθηκε στην Ελβετία.

Ηθελε να γίνει ζωγράφος, αλλά ο δάσκαλός του, που δεν αναγνώριζε το ταλέντο του, τον ώθησε προς την αρχιτεκτονική.

Le Corbusier, Trois Musiciennes Le Corbusier, Chapelle Notre-Dame-du-Haut, Ronchamp, 1950 | ADAGP, PARIS

Το 1910-1911 πραγματοποιεί σπουδές κοντά στον μεγάλο Γερμανό αρχιτέκτονα Peter Behrens.

Ανακαλύπτει τις νέες τεχνικές και τον μοντερνισμό. Δημοσιεύει στη Γερμανία ένα πρώτο βιβλίο για τα νέα κινήματα στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση.

Πρωτοπόρος στις θεωρητικές μελέτες του σύγχρονου σχεδίου, αφιερώνει τις προσπάθειές του στην παροχή καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Μελετά και διερευνά τη γερμανική «ψυχοφυσική» και υποστηρίζει ότι όλα μετριούνται, η αίσθηση, η αντίληψη, η έκφραση.

Επιδιώκει να συνδυάσει τον μοντερνισμό με την αισθητική και τον ρυθμό. Το 1944 εφευρίσκει το «Μοdylor», ένα εργαλείο μετρήματος που βασίζεται στο ανθρώπινο ύψος - 1,83 περίπου για όρθιο σώμα (2,26 μ. ύψος με σηκωμένα ψηλά τα χέρια).

Στην πληθωρική δημιουργία του, που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες, περιλαμβάνονται εντυπωσιακά κτίρια σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, την Ινδία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αρχιτεκτονική του αντίληψη βασιζόταν στην ελευθερία κίνησης μέσα στον χώρο.

Ανύψωνε τον όγκο της κατασκευής από το έδαφος, την υποστήριζε με ενισχυμένες στήλες για να εξασφαλίσει τη δομή της.

Προτιμούσε μια πρόσοψη και ορόφους με ελεύθερη διαμόρφωση, χωρίς την καταναγκαστική υποστήριξη των τοίχων και μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν πλατιά θέα στο περιβάλλον.

Η έκθεση παρουσιάζει όλες τις πλευρές της δημιουργίας του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σχέδια, οι πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά, οι μακέτες, αλλά και αντικείμενα, βιβλία, περιοδικά, δημοσιεύματα. Πολυάριθμα βίντεο, φωτογραφίες και ντοκουμέντα δείχνουν τη λατρεία του για τη διαύγεια, το φως, τα χρώματα, τη φύση.

Ωστόσο, αν και η έκθεση παρουσιάζει τη φωτεινή διάσταση της δημιουργίας του Λε Κορμπιζιέ, γαλλικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν τη σκοτεινή πλευρά του.

Σε ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Ο Λε Κορμπιζιέ υπήρξε φασίστας ή δημιουργός;», η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι πολυάριθμα βιβλία υπογραμμίζουν τον «φασισμό» του αρχιτέκτονα και τις πολύπλοκες σχέσεις που δημιούργησε με την εξουσία.

Ντοκουμέντα δείχνουν ότι από τη δεκαετία του 1920 είχε προσεγγίσει στο Παρίσι φασιστικούς κύκλους και ομάδες, κάτι που είχαν αποκρύψει οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Λε Κορμπιζιέ είχε αντισημιτική και φασιστική ιδεολογία, που δεν ήταν ένα περαστικό επεισόδιο της ζωής του, αλλά μια ενσυνείδητη, έμπρακτη και σταθερή στράτευση στο πλευρό των Γάλλων φασιστών και συνεργατών των Γερμανών.

Ιnfo: διάρκεια μέχρι 3 Αυγούστου.