Γαλλία: Σοσιαλιστικός... εμφύλιος

Γαλλία: Σοσιαλιστικός... εμφύλιος

vals_gallia.jpg

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος με σημαντική ομιλία του, παρουσίασε τις προοπτικές της κυβέρνησης και υπεραμύνθηκε της πολιτικής γραμμής του | REUTERS/ Charles Platiau
08.06.2015, 06:12 | Ετικέτες:  Γαλλία, Φρανσουά Ολάντ, κόμματα, εκλογές
Συντάκτης: 

Την ενότητα και τη συσπείρωση των σοσιαλιστών γύρω από τον Φρανσουά Ολάντ, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές, είχε θέσει ως στόχο για το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο ηγέτης του, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς. Αλλά οι προσπάθειές του για την επίτευξη σύμπνοιας και σύμπραξης των ιδεολογικών τάσεων δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις μεγάλες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις που υποβόσκουν στο εσωτερικό του Σ.Κ.

Το κυβερνών κόμμα είχε διαμορφώσει συναινετικό κλίμα με εσωκομματικές διαδικασίες, με τις οποίες εγκρίθηκαν πριν από το συνέδριο, με την ψηφοφορία των μελών του, και το νέο καταστατικό και η πολιτική του πλατφόρμα. Με ποσοστό 60% υιοθετήθηκε πρόταση του Καμπαντελίς που εκφράζει την πολιτική γραμμή του Φρανσουά Ολάντ και την οποία υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, οι περισσότεροι υπουργοί και η Μαρτίν Ομπρί. Η πρόταση των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας του Σ.Κ. απέσπασε ποσοστό 30%.

Ακολούθησε η εκλογή με ποσοστό 70% του ελληνικής καταγωγής Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς ως πρώτου γραμματέα του Σ.Κ. Για το συνέδριο των Σοσιαλιστών το Σαββατοκύριακο στην πόλη Πουατιέ φαινόταν να έχει διαμορφωθεί συναινετικό πνεύμα. Κύρια θέματα ήταν η υιοθέτηση φύλλου πορείας των Σοσιαλιστών μέχρι το 2017 και η έγκριση προτάσεων για επιδιωκόμενες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα υποβληθούν στο προσεχές συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Βουδαπέστη.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος με σημαντική ομιλία του. Παρουσίασε τις προοπτικές της κυβέρνησης, υπεραμύνθηκε της πολιτικής γραμμής του, τόνισε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανήγγειλε ορισμένα κοινωνικά μέτρα, κάλεσε τα μέλη του κόμματος σε ενότητα και αντεπιτέθηκε στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επικρίνει συνεχώς την προεδρική πολιτική. Ο Βαλς έπλεξε το εγκώμιο του Φρανσουά Ολάντ «ο οποίος ενσαρκώνει με κουράγιο τη φωνή της Γαλλίας». Δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στον Γάλλο πρόεδρο, τόνισε ότι δεν έχει προεδρικές φιλοδοξίες και καταχειροκροτήθηκε.

Το πνεύμα ενότητας τορπιλίστηκε την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Η ομάδα των «ανταρτών» Σοσιαλιστών αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα ψήφισμα σχετικά με την Ευρώπη και να υπογράψει ένα κοινό «μήνυμα προς τον γαλλικό λαό». Οι Σοσιαλιστές της αριστερής τάσης ζήτησαν να περιληφθεί στο κείμενο αναφορά με την οποία το Σ.Κ. «αναγνωρίζει τη δυσαρέσκεια των Γάλλων» και κυρίως ότι «επωμίζεται τα αιτήματα για άμβλυνση της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας». Τα αιτήματά τους δεν έγιναν αποδεκτά. «Με τις συνθήκες αυτές δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια ενότητα βιτρίνας» δήλωσαν οι «αμφισβητίες», που δεν θέλησαν να ανέβουν στο βήμα για το «φινάλε» του συνεδρίου.

Σαν βόμβα έπεσε στο συνέδριο χθες το πρωί ένα κείμενο που δημοσίευσαν στην εφημερίδα «Journal du Dimanche» ο αριστερής τάσης πρώην υπουργός Αρνό Μοντμπούρ και ο τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς. Επικρίνουν την κυβερνητική πολιτική και θέτουν το ερώτημα: «Είναι δυνατόν να σώσουμε την πενταετή προεδρική θητεία και να είμαστε χρήσιμoι στη χώρα μας; Είναι ακόμα δυνατό να αποφευχθεί η πολιτική και ηθική καταστροφή γι’ αυτή την αριστερή κυβέρνηση η οποία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τη Γαλλία; Ζαλισμένοι βαδίζουμε κατευθείαν προς την καταστροφή».

Οι δηλώσεις αυτές επισκίασαν το συνέδριο και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του Μανουέλ Βαλς και του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, που θεωρούν «ανεύθυνη» μια τέτοια εξωτερική παρέμβαση, αντί ο πρώην υπουργός να εκφραστεί με προτάσεις του στο εσωτερικό του κόμματος.