Η Λεπέν εκπλήρωσε ένα ακροδεξιό όνειρο

Η Λεπέν εκπλήρωσε ένα ακροδεξιό όνειρο

lepen.jpg

Μαρίν Λεπέν Για τη Μαρίν Λεπέν η επίτευξη του στόχου σύστασης νέας ακροδεξιάς ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο σηματοδοτεί την επιτυχία της στρατηγικής της για άμβλυνση του ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα του κόμματος | AP Photo/ Virginia Mayo
Συντάκτης: 

Τη συγκρότηση νέας ακροδεξιάς ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε επίσημα στις Βρυξέλλες η Μαρίν Λεπέν, η οποία κατάφερε έπειτα από προσπάθειες ενός έτους να επιτύχει μια σημαντική πολιτική και οικονομική νίκη. Με την εξέλιξη αυτή αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία έπειτα από την πολιτική και οικογενειακή κρίση που συγκλόνισε το Εθνικό Μέτωπο και η οποία κατέληξε στην απομάκρυνση του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, συνιδρυτή και επί 40 χρόνια προέδρου του Κόμματος.

Η Μαρίν Λεπέν δεν είχε μπορέσει να εκπληρώσει το 2014 τον στόχο σύστασης ακροδεξιάς ομάδας, παρά την επιτυχία της στις ευρωεκλογές με ποσοστό σχεδόν 25%. Η συγκρότηση ευρωομάδας απαιτεί συμμετοχή 25 ευρωβουλευτών 7 διαφορετικών εθνικοτήτων. Με τη σύμπραξη των παραδοσιακών του συμμάχων, το Εθνικό Μέτωπο διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό ευρωβουλευτών, (37 μεταξύ των οποίων 23 του F.N.). Ωστόσο είχε μπορέσει να δημιουργήσει «δίκτυο συντονισμένης δράσης» μόνο με εκπροσώπους από τέσσερις εθνικότητες.

Ο τίτλος της νέας ομάδας θα είναι «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών». Θα συμμετέχουν οι παραδοσιακοί πολιτικοί σύμμαχοι του Εθνικού Μετώπου: το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), η ιταλική Λέγκα του Βορρά και το βελγικό Vlaams Belang (φλαμανδικό).

Η Μαρίν Λεπέν προσδιόρισε ότι στη νεοσύστατη ακροδεξιά ομάδα προσχώρησαν εκπρόσωποι από δύο ακόμα εθνικότητες: θα συμμετάσχουν οι ευρωβουλευτές Mιχάλ Μάρουτσικ και Στανισλάβ Ζόλτεκ από το Κόμμα KNP της πολωνικής ακροδεξιάς. Η έβδομη εθνικότητα θα εκπροσωπηθεί από τη Bρετανίδα ευρωβουλευτή Τζάνις Ατκινσον, η οποία είχε αποκλειστεί από το UΚΙP τον Μάρτιο, για οικονομικές παρατυπίες του κοινοβουλευτικού της βοηθού.

Η σύσταση ομάδας από αντιμεταναστευτικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα, με άξονα το Εθνικό Μέτωπο, θα προσδώσει στον νέο σχηματισμό ευρύτερη προβολή, τη δυνατότητα ανάληψης της προεδρίας επιτροπών και υποεπιτροπών στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξη από βοηθητικό προσωπικό 20-25 υπαλλήλων και σημαντική οικονομική υποστήριξη, με τη διασφάλιση καταβολής ετήσιων επιχορηγήσεων 4-6 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εδρεύουν τώρα δύο ακροδεξιές ομάδες - η ομάδα που έχει συγκροτηθεί γύρω από το βρετανικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ και η ομάδα της Μαρίν Λεπέν.

Για τη Μαρίν Λεπέν η επίτευξη του στόχου σύστασης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο σηματοδοτεί την επιτυχία της στρατηγικής της για άμβλυνση του ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα του κόμματος. Απέφυγε επίσης συμμαχίες με κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου που θεωρεί ότι είναι ακόμη πιο ακραία, όπως η Χρυσή Αυγή ή το ουγγρικό Jobbik. Επιδιώκει τώρα να πείσει ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι ακροδεξιό Κόμμα, προκειμένου να αποσπάσει ευρύτερη απήχηση στο ευρωκοινοβούλιο και να προωθήσει τις προεδρικές της φιλοδοξίες για τις γαλλικές εθνικές εκλογές του 2017. Διαπιστώνοντας ότι ορισμένα κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς ήταν απρόθυμα να συμπράξουν με το Εθνικό Μέτωπο εξαιτίας των λεκτικών ακροτήτων του Ζαν-Μαρί Λεπέν, η Μαρίν Λεπέν διέγραψε τον πατέρα της, που βεβαίως δεν θα συμμετέχει στη νέα ευρωομάδα, όπως και ο πιστός του πολιτικός φίλος Μπρουνό Γκολντνίς.