Αντιπαράθεση επί... Μακρόν

Αντιπαράθεση επί... Μακρόν

makron.jpg

O γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν Σφοδρές αντιδράσεις από Δεξιά και Αριστερά έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από σκληρά μέτρα λιτότητας | EPA/ ETIENNE LAURENT
Συντάκτης: 

Διχασμό στην πλειοψηφία, σφοδρές αντιδράσεις στην Αριστερά και κατακραυγή της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης προκάλεσε η υιοθέτηση, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου «για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ισότητα των οικονομικών ευκαιριών», που εκπόνησε ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Προβλέπει το άνοιγμα καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο, επιτάχυνση της διαδικασίας απολύσεων, άνοιγμα αρκετών επαγγελμάτων, «χαλάρωση» των εργασιακών σχέσεων, άνοιγμα των υπεραστικών συγκοινωνιών στον ανταγωνισμό, πιο ευέλικτη αγορά εργασίας για τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Σε χθεσινή συνεδρίαση εξετάστηκε πρόταση μομφής της Κεντροδεξιάς κατά του επίμαχου νομοσχεδίου Μακρόν, την οποία ψήφισαν επίσης οι κομμουνιστές βουλευτές. Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε, ο νόμος υιοθετήθηκε. Τέσσερις μήνες μετά την αποτυχία της πρώτης πρότασης μομφής στις 19 Φεβρουαρίου (234 ψήφοι υπέρ), η χθεσινή πρόταση των «Ρεπουμπλικάνων» και των κεντρώων του κόμματος UDI έλαβε μόνο 198 ψήφους, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289 ψήφοι.Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στη Γερουσία και θα επανέλθει στο Κοινοβούλιο για οριστική ψήφιση.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε επικαλεστεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει να υιοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο ένα νομοσχέδιο, εκτός αν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και υπερψηφιστεί μια πρόταση μομφής.

Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις και υιοθέτηση 2.000 τροπολογιών από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, ο Μανουέλ Βαλς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ξανά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 ώστε ο νόμος να μην περάσει από δεύτερη ανάγνωση και ψηφοφορία. Αιτιολόγησε την επιλογή του υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η επείγουσα εφαρμογή του νομοσχεδίου χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και αντέκρουσε τις καταγγελίες για «στάση αυταρχισμού», τονίζοντας ότι επέλεξε μια «πράξη αποτελεσματικότητας».

Η χρησιμοποίηση από τον Γάλλο πρωθυπουργό του άρθρου 49.3 είχε σημαντικό πολιτικό κόστος και ερμηνεύεται ως «ένδειξη αδυναμίας». Αναλυτές των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Μανουέλ Βαλς επιδιώκει να παρακάμψει την απειθαρχία περίπου 30 «ανταρτών» σοσιαλιστών βουλευτών, η οποία προκαλεί διχασμό και επικίνδυνη ρωγμή στη συνοχή της πλειοψηφίας.

Εκρηκτικό κλίμα δημιουργήθηκε την Τρίτη στην Εθνοσυνέλευση όταν ο Βαλς ανακοίνωσε την προσφυγή στο άρθρο 49.3. Οι βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης και οι κομμουνιστές αποχώρησαν θορυβωδώς από την αίθουσα των συνεδριάσεων. Η Κεντροδεξιά κατέθεσε πρόταση μομφής. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμουνιστών, Αντρέ Σασέν, δήλωσε ότι ο Βαλς «καταπατά τη δημοκρατία στη Γαλλία» και ανακοίνωσε πως οι κομμουνιστές βουλευτές θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής της Δεξιάς.

Εκπρόσωποι των Οικολόγων, που αποχώρησαν από την κυβέρνηση μετά την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού από τον Μανουέλ Βαλς την άνοιξη του 2014, κατήγγειλαν την υιοθέτηση με έκτακτη διαδικασία του νόμου Μακρόν ως «απάρνηση της δημοκρατίας» και «εκβιασμό».

Οι «αντάρτες» σοσιαλιστές βουλευτές κρίνουν ότι το νομοσχέδιο είναι υπερβολικά φιλελεύθερο. Ο επικεφαλής της ομάδας τους, Κριστιάν Πολ, αντέκρουσε την επιλογή του Βαλς για υιοθέτηση του νόμου Μακρόν με τη βοήθεια του συνταγματικού άρθρου 49.3. Δήλωσε ότι «πρόκειται για συλλογική αποτυχία» και για «πολιτικό σφάλμα». Ο εκπρόσωπος της δεξιάς ομάδας, Κριστιάν Ζακόμπ, εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε αναγκάζεται να παραβιάσει το Σύνταγμα και να χρησιμοποιήσει έκτακτες διαδικασίες για να υιοθετήσει επίμαχα νομοσχέδια.