Γαλλική κινητοποίηση υπέρ των Ελλήνων

Γαλλική κινητοποίηση υπέρ των Ελλήνων

luc_melenchon

Γαλλική κινητοποίηση υπέρ των Ελλήνων Παράλογη την ακαμψία των Γερμανών και δουλοπρεπή τη γαλλική στάση χαρακτήρισε ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος πρωτοστατεί στις πιέσεις προς τον Ολάντ υπέρ του ελληνικού λαού | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συντάκτης: 

Σημαντική κινητοποίηση συμπαράστασης προς την Ελλάδα εκδηλώνεται στη Γαλλία, με πρωτοβουλίες των ηγετών της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ασκούν έντονες πιέσεις προς τον πρόεδρο Ολάντ για να υπερασπιστεί τον ελληνικό λαό.

Πενήντα προσωπικότητες της Αριστεράς απηύθυναν έκκληση στον Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Τονίζουν ότι η αδιαλλαξία των Ευρωπαίων ηγετών οδηγεί την Ευρώπη στον γκρεμό. Ο Γάλλος πρόεδρος θα δεχτεί σήμερα επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί την έκκληση «Η Γαλλία πρέπει να σταθεί ενεργά στο πλευρό των Ελλήνων».

Διαδήλωση για την υποστήριξη του ελληνικού λαού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι. Συμμετείχαν 3.500 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, διπλάσιος αριθμός σύμφωνα με τους οργανωτές. Επικεφαλής στη διαδήλωση ήταν πολιτικοί εκπρόσωποι της Αριστεράς.

Ο ηγέτης του Κ.Κ., Πιερ Λοράν, δήλωσε: «Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη την Ευρώπη». Εκτιμά ότι μια συμφωνία είναι «απόλυτα εφικτή», ότι το εμπόδιο είναι «πολιτικό» και ζητά από τον πρόεδρο Ολάντ να βγει από τη σιωπή του.

Ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος, Ζαν Λικ Μελανσόν τόνισε πως «είναι παράλογη η ακαμψία της γερμανικής κυβέρνησης που μας έφερε σε αυτό το αδιέξοδο». Επέκρινε τη «δουλοπρέπεια» της γαλλικής κυβέρνησης και έκρινε ότι «ο Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος, αφήνοντας την κατάσταση να οξυνθεί σε αυτό το σημείο».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop, που δημοσίευσε η κυριακάτικη εφημερίδα JDD (Journal du Dimanche), οι Γάλλοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε ποσοστό 53%, εντυπωσιακά μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα αντίστοιχης δημοσκόπησης του 2012. Τότε oι Γάλλοι, σε ποσοστό 65%, επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν δεν κατόρθωνε να μειώσει το χρέος της.

Σήμερα αυτοί που θέλουν την έξοδο της είναι μόνο 46%. Οι Γάλλοι θεωρούν ότι μια έξοδος θα έχει σοβαρές συνέπειες και θα αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της Ε.Ε. απέναντι στους ίδιους τους πολίτες της, που αισθάνονται την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης. Oι Γάλλοι, σε ποσοστό 73%, δεν πιστεύουν πλέον ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τα χρήματα που της έχουν χορηγηθεί.