Μοσκοβισί: Κάντε μεταρρυθμίσεις για να δούμε το χρέος

Μοσκοβισί: Κάντε μεταρρυθμίσεις για να δούμε το χρέος

mosxovisi

Μοσκοβισί: Κάντε μεταρρυθμίσεις για να δούμε το χρέος Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. «Στόχος δεν είναι η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης. Είναι το να πετύχουμε σύγκλιση στα οικονομικά μέτρα με στόχο την ανάπτυξη» | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συντάκτης: 

Πρώτο θέμα στη γαλλική επικαιρότητα είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και η προοπτική για κατάληξη σε συμφωνία, την οποία τα γαλλικά ΜΜΕ παρουσιάζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, o Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. «Στόχος δεν είναι η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης. Είναι το να πετύχουμε σύγκλιση στα οικονομικά μέτρα με στόχο την ανάπτυξη», τόνισε. Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε λύσεις για το χρέος, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ας συμφωνήσουμε πρώτα σε αυτές, μετά για τη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις άμεσες υποχρεώσεις της και κατόπιν θα εξετάσουμε αν πρέπει να πάμε πιο πέρα με το πρόγραμμα».

Ο ευρωβουλευτής του Αριστερού Κόμματος Ζαν Λικ Μελανσόν εξέφρασε την «εμπιστοσύνη» και την «υποστήριξή» του προς τον Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλη σκληρότητα εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων». Προειδοποίησε για τον κίνδυνο γενικευμένης πτώχευσης, επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχει παρά μία λύση, να βρεθεί συμφωνία για διαγραφή του ελληνικού χρέους».

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμουνιστών, Αντρέ Σασέν, δήλωσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να πούμε την αλήθεια για την πραγματικότητα σχετικά με το χρέος. Το 90% των ποσών που δανείσαμε στην Ελλάδα διοχετεύθηκε στις τράπεζες για την ενίσχυσή τους».

Ο Ζαν Βενσάν Πλασέ, πρόεδρος της ομάδας των Πράσινων EELV στη Γερουσία, από την πλευρά του επισήμανε: «Η πολιτική που εφαρμόστηκε πιεστικά επί πενταετία δεν έφερε αποτέλεσμα». Θεωρεί υπεύθυνη την Ε.Ε. για τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας και υπογραμμίζει: «Σήμερα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το συμφέρον, όχι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό, είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής Μπρουνό Λε Μερ, ανερχόμενος πολιτικός αστέρας της Δεξιάς, κατήγγειλε την ελληνική στάση. «Πρώτον, το Ελληνικό Δημόσιο και ο κ. Τσίπρας οφείλουν να καταβάλουν προσπάθειες για να καθησυχάσουν τους πιστωτές. Μπορούμε να περιμένουμε τουλάχιστον από το ελληνικό κράτος να μας εγγυηθεί ότι θα εισπραχθούν οι φόροι, ότι θα γίνει μεταρρύθμιση για το κτηματολόγιο και ότι η Ελλάδα δεν θα μεταβληθεί σε απύθμενο πηγάδι, όπου θα ρίχνουμε εμείς αιώνια το δημόσιο χρήμα, το οποίο προέρχεται από χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων».