Φάσκουν και αντιφάσκουν τα ευρωπαϊκά

Φάσκουν και αντιφάσκουν τα ευρωπαϊκά

ellada.jpg

Μοναχικός Ελληνας στην έρημη γειτονιά του Στην έρημη πλέον γειτονιά του έλληνας αναγνώστης ενώ ενημερώνεται για τα γεγονότα από την εφημερίδα του | AP PHOTO/ DANIEL OCHOA DE OLZA
28.06.2015, 06:35 | 
Συντάκτης: 
Ήρα Φελουκατζή

Γαλλία: Γαλατική ευγένεια

H ανακοίνωση για δημοψήφισμα σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών δεν σχολιάστηκε άμεσα με πολιτικές δηλώσεις. Στον γαλλικό Τύπο άρθρα για το δημοψήφισμα δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Monde. Στις ιστοσελίδες των ΜΜΕ παρουσιάζονται πολυάριθμα ρεπορτάζ.

Στην εφημερίδα Le Monde σε ρεπορτάζ με τίτλο «O Tσίπρας θα πάει τις προτάσεις σε δημοψήφισμα», διατυπώνονται ερωτήματα «Τι θα κάνουν οι πιστωτές: Θα δώσουν νέο σχέδιο προτάσεων; Ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΚΤ;». Σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας αντιδρά με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο της Ευρώπης» αναφέρονται οι πιθανές αντιδράσεις στο Γιούρογκρουπ. Οικονομία: άρθρο με τίτλο «η άνοδος του ΦΠΑ στο 23%, πραξικόπημα ενάντια στον ελληνικό τουρισμό».

Η ιστοσελίδα της Liberation δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «ο Τσίπρας αντιπαραθέτει τη δημοκρατική επιλογή σε ένα "οικονομικό πραξικόπημα"». Πρόκειται για «"Ενα ωραίο σουτ που δίνει τώρα την μπάλα στο στρατόπεδο των Ελλήνων ψηφοφόρων". Επιτρέπει στον Τσίπρα να αποκλείσει δυσαρεστημένους προς τα αριστερά του, τοποθετώντας τα άλλα κόμματα σε δίλημμα. Το δημοψήφισμα θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ; Δύσκολη πρόβλεψη. Αλλά ακόμη και η ιδέα της επιστροφής στη δραχμή δεν φαίνεται να τρομάζει πλέον ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού».

Humanité: «"Δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ας επαναφέρουμε στην Ευρώπη την έννοια της δημοκρατίας". Ο κ.Τσίπρας δεσμεύτηκε να σεβαστεί την απόφαση του λαού και δίνει το παράδειγμα της δημοκρατίας σε αυτή την Ευρώπη που έχει χάσει το νόημα της».

Figaro: «Το Γιούρογκρουπ σε αναστάτωση μετά την ανακοίνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα».

La Tribune: «Το δημοψήφισμα είναι μια απάντηση στην προσπάθεια των πιστωτών να επιβάλουν στον Τσίπρα το απαράδεκτο ή για τον κάνουν να πέσει ή για να τον καταστήσουν αναξιόπιστο στον ελληνικό λαό».

Les Echos: «"Ο Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα με όπλο το δημοψήφισμα". Πρόκειται για μια θεατρική κίνηση σε ένα έργο γεμάτο εκπλήξεις».

Νοuvel Observateur: «"Δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης. Τα μονά ζυγά του Τσίπρα". Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να βγει από μια θανάσιμη πολιτική παγίδα».