Γαλλικά με γερμανική προφορά

Γαλλικά με γερμανική προφορά

sarko-ollande

Γαλλικά με γερμανική προφορά Παρά τις... σάλτσες περί λύπης και σεβασμού, αναμασούν τα γνωστά ευρωπαϊκά... επιχειρήματα μαζί με τις απειλές περί Grexit | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συντάκτης: 

Η αναγγελία του δημοψηφίσματος και η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων κυριαρχούν στη γαλλική επικαιρότητα. Ο πρόεδρος Ολάντ, σε δήλωσή του μετά από έκτακτο μίνι συμβούλιο για την Ελλάδα, επισήμανε ότι λυπάται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, ενώ ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία.

»Η Ελλάδα αποφάσισε δημοψήφισμα. Σέβομαι αυτή την κυρίαρχη δημοκρατική απόφαση. Το διακύβευμα είναι κρίσιμο. Αφορά το εάν οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Για μένα αυτό ισχύει, αλλά εκείνοι θα αποφασίσουν εάν θα πάρουν το ρίσκο να φύγουν». Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι «η Γαλλία στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι έτοιμη να δράσει αν υπάρχει κοινή θέληση να βρούμε μια λύση».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, υπογράμμισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανή. Υποστηρίζει ότι, χάρη στη Γαλλία, θα συζητούνταν ακόμη και το ζήτημα του χρέους, μιλά για μονομερή ρήξη της Ελλάδας, ενώ οι απόψεις είχαν πλησιάσει πολύ. Τονίζει ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να ξαναρχίσει και ότι η Γαλλία είναι ο πλέον ενδεδειγμένος μεσολαβητής.

Ο Πιερ Μοσκοβιτσί, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ελληνικό λαό να υποστηρίξουν το «ναι». Εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας στη διαπραγμάτευση. «Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος», τόνισε. «Πρέπει να βρούμε ένα συμβιβασμό».

Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης του κόμματος της Δεξιάς, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Τι κυνισμός, τι δημαγωγία, τι ανευθυνότητα» είπε. «Αν η Ευρώπη δώσει την αίσθηση ότι υποχωρεί, θα παρασύρει όλη την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού συστήματος». Θεωρεί ότι «από την ανευθυνότητα του πρωθυπουργού της, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από την ευρωζώνη». Για τον Σαρκοζί, «το ερώτημα δεν είναι πλέον πώς να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά πώς να σώσουμε την ευρωζώνη».

Γαλλικά ΜΜΕ

Le Monde: Σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα», η εφημερίδα καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τον κατηγορεί για «πολιτική αδυναμία», αποφυγή και μεταφορά της ευθύνης στον ελληνικό λαό.

Libération: Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Διολίσθηση», η εφημερίδα κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα τόσο για την επιλογή προσφυγής στο δημοψήφισμα όσο και για το ερώτημα που θέτει, υποστηρίζοντας ότι «ουσιαστικά σημαίνει παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, παρόλο που η κυβέρνηση δεν το λέει ξεκάθαρα».

Le Figaro: «Το μεγάλο άλμα», «Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού».