Ο γαλλικός Τύπος επικρίνει τον Ελληνα πρωθυπουργό

Ευρωπη

Ο γαλλικός Τύπος επικρίνει τον Ελληνα πρωθυπουργό

mme_gallia.jpg

Ο γαλλικός Τύπος επικρίνει τον Ελληνα πρωθυπουργό Οι εφημερίδες του Παρισιού, αλλά και υπουργοί, καλούν τους ψηφοφόρους να πουν «ναι» και τον Αλέξη Τσίπρα να μην εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

01.07.2015, 10:51 | Ετικέτες:  Πορτογαλία, Ελλάδα, δημοψήφισμα, διαπραγμάτευση, εφημερίδες

Συντάκτης: 

Ήρα Φελουκατζή

Η ελληνική κρίση εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της γαλλικής επικαιρότητας. Αρκετά άρθρα επικρίνουν την επιλογή του δημοψηφίσματος και προβάλλουν την παρότρυνση των Ευρωπαίων στους Ελληνες να ψηφίσουν «ναι». Ο υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, επανέλαβε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη».

Προειδοποίησε όμως ότι το «ναι» σημαίνει συνέχιση των διαπραγματεύσεων και το «όχι» θα έχει σοβαρές συνέπειες. «Αν η ελληνική κυβέρνηση φαντάζεται ότι το “όχι” θα επέτρεπε να επιτύχει παραπάνω ευελιξία, κάνει μεγάλο λάθος», τόνισε. Λυπάται που η Ελλάδα αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και «είναι κρίμα, ενώ υπήρχε βούληση για βοήθεια».

Συνέντευξη του Μπενουά Κερέ, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δημοσιεύει η εφημερίδα «Les Echos» με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ πλέον δεν αποκλείεται». Η εφημερίδα «Le Monde» παρουσιάζει εκτεταμένο αφιέρωμα στην ελληνική κρίση. Πρωτοσέλιδο θέμα: «Ο Τσίπρας και οι Ευρωπαίοι στη μάχη του δημοψηφίσματος». Στις οικονομικές σελίδες: «Ελλάδα: Η Ευρώπη καλεί να ψηφίσουν “ναι”». «Η ιδέα του Grexit παίρνει τον δρόμο της». «Γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο». «Οι οικονομολόγοι κρίνουν τις απαιτήσεις των πιστωτών παράλογες».

Σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας διχάζει τη γαλλική Αριστερά» η «Le Monde» επισημαίνει ότι στελέχη της γαλλικής Αριστεράς στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα και καλούν τον Ολάντ να λάβει πιο σαφή στάση και ανάλογες πρωτοβουλίες. Επιμένουν ότι μια εγκατάλειψη της Ελλάδας στέλνει σοβαρό πολιτικό μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης, που διαγράφεται ζοφερό.

Στη «Libération» σε δισέλιδο αφιέρωμα υπάρχει άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη υποδεικνύει την έξοδο του Τσίπρα» και «Μια γαλλική υποστήριξη πολύ δειλή». Σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ρητορική», ο διευθυντής της εφημερίδας Λοράν Ζοφρέν θέτει το ερώτημα: «Ηταν όντως αυτός ο σωστός τρόπος για να διαπραγματευτεί; Ολα έχουν ειπωθεί για τις αμαρτίες των Ευρωπαίων. Ωστόσο, η Ευρώπη είχε αρχίσει να μαλακώνει τη θέση της υπό την επιρροή της Γαλλίας, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε ρήξη.

»Υπέκυψε στην πίεση των αντι-ευρωπαϊστών της πλειοψηφίας του, των συμμάχων του της άκρας Δεξιάς ή του πιο ριζοσπαστικού τμήματος του κόμματός του; Υπάρχει τώρα μόνο μία λύση. Να σταματήσει τις ρητορείες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, μια κακή συμφωνία θα ήταν καλύτερη από μια καλή ρήξη. Για όλους».

Στην εφημερίδα «Le Figaro» κύριο άρθρο με τίτλο «Υποκριτές» κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για υποκρισία ως προς το ερώτημα του δημοψηφίσματος, «το οποίο ισοδυναμεί με παραμονή ή όχι στο ευρώ» και όχι με αποδοχή ή όχι της συμφωνίας. Σε άλλα άρθρα διατυπώνονται ερωτήματα και σχόλια όπως: «Ο Τσίπρας έχει επίγνωση ότι διαπράττει κάτι το ανεπανόρθωτο;», «Ελληνική κρίση: λάθη απ’ όλες τις πλευρές», «Δημοψήφισμα: οι Ευρωπαίοι ποντάρουν στην αποδοκιμασία του Τσίπρα».