Εκκληση για συμφωνία από τον Φρανσουά Ολάντ

Εκκληση για συμφωνία από τον Φρανσουά Ολάντ

olant.jpg

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Ελλάδα προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία και επισήμανε ότι καθήκον της Γαλλίας είναι να κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη | AP Photo/ Francois Walschaerts

Η ελληνική κρίση, οι ραγδαίες εξελίξεις, η μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ και οι προσπάθειες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων κυριαρχούν στη γαλλική επικαιρότητα. Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Ελλάδα προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία και επισήμανε ότι καθήκον της Γαλλίας είναι να κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Επισημαίνει ότι η έκβαση εξαρτάται μόνο από την ετυμηγορία των Ελλήνων, αλλά «εξαρτάται επίσης από όλους εμάς, γιατί ως Ευρωπαίος εγώ δεν θέλω την αποσύνθεση της ευρωζώνης. Νομίζω ότι πάντα πρέπει να ψάχνουμε τη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, τη λογική. Για τη Γαλλία δεν υπάρχει μεγάλο ρίσκο, αλλά ως Ευρωπαίος, ως Γάλλος, επιθυμώ να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη».

Ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν επισημαίνει ότι «είναι εξαιρετικά περίπλοκο να υπάρξει συμφωνία λόγω των πολλών μελών της ευρωζώνης που τηρούν αρνητική στάση απέναντι στην Ελλάδα». Εκφράζει επιφυλακτικότητα για το κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία και μετά το δημοψήφισμα, κρίνει ότι με το «όχι» είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ τόνισε πως «πρέπει να παραμείνουμε στη λογική της συνεργασίας, των δεσμεύσεων, της αποφασιστικότητας, να προσπαθούμε κυρίως να βρούμε μια λύση. Η Γαλλία είναι παρούσα στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης και αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δεσμεύσεων όλων των πλευρών και παράλληλα να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσει η Ευρώπη τη νομισματική κρίση».

Ο ευρωβουλευτής και ηγέτης του «Αριστερού Κόμματος», Ζαν Λικ Μελανσόν, δήλωσε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα οικονομικό πραξικόπημα, γιατί οι ιθύνοντες του Eurogroup νόμιζαν ότι θα ενδώσει». Καταγγέλλει το Eurogroup ότι στραγγαλίζει συστηματικά και μεθοδικά την Ελλάδα με το να μην προτείνει μια αποδεκτή από τον ελληνικό λαό λύση. Προειδοποιεί ότι «αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα θα επηρεάσει το σύνολο της ζώνης του ευρώ και τη διεθνή σκηνή». Για τον ευρωβουλευτή, «ο μεγαλύτερος ένοχος είναι ο Φρανσουά Ολάντ, που δήλωνε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη δημοσιονομική συνθήκη».

Οι τίτλοι των γαλλικών ΜΜΕ είναι ενδεικτικοί. Le Monde: «O Ολάντ απευθύνει έκκληση για ταχεία επίτευξη συμφωνίας, η Μέρκελ θέλει να περιμένει» και «Ο κ. Τσίπρας γκρέμισε το γαλλογερμανικό ζευγάρι». Libération: «Η Ελλάδα, μόνη στα Αριστερά», «το ελληνικό σίριαλ συνεχίζεται». Le Figaro: «Η Ελλάδα επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί συμφωνία» και «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πληρώνει το ΔΝΤ». La Tribune: «Ελλάδα: άλμα στο άγνωστο».

Τέλος, σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε επίσης ότι αν οι Ελληνες ψηφίσουν «ναι» στο προτεινόμενο σχέδιο του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να παραμείνει πρωθυπουργός. Αλλά αν ψηφίσουν «όχι», αυτό θα σημάνει ότι θα επανέλθει με μια εντολή ακόμα πιο σκληρής διαπραγμάτευσης. «Η κατάσταση θα γίνει πιο απαράδεκτη».