«Υπάρχει κι άλλος δρόμος, πέρα από τη λιτότητα, για έξοδο από την κρίση»

«Υπάρχει κι άλλος δρόμος, πέρα από τη λιτότητα, για έξοδο από την κρίση»

vals ntragki

Μανουέλ Βαλς, Μάριο Ντράγκι Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς (αριστερά, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι) επισήμανε ότι «η Γαλλία κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και στην καρδιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» | AP Photo/Michael Probst
Συντάκτης: 

Η σύνοδος κορυφής και τα σενάρια για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή για ενδεχόμενο Grexit κυριαρχούν στην αρθρογραφία του γαλλικού Τύπου. Πολιτικές προσωπικότητες ζητούν την υποστήριξη της Ελλάδας από τη Γαλλία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Βαλς ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα συζήτηση χωρίς ψηφοφορία στη γαλλική Βουλή για το θέμα της Ελλάδας. Επισήμανε ότι «η Γαλλία κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην καρδιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταθέσει προτάσεις που να περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα καταστήσουν την Ελλάδα σύγχρονο κράτος». Υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο μιας εξόδου της Ελλάδας «για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους», εξηγώντας ότι η περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ευαίσθητη γεωπολιτικά. Επανέλαβε ότι η συζήτηση για το χρέος δεν ήταν ποτέ ταμπού για τη Γαλλία και έκανε λόγο για αναδιάρθρωση, όχι όμως για «κούρεμα».

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η Ελλάδα «ξαναβρίσκει την υπερηφάνειά της χάρη στον Αλέξη Τσίπρα». Εκτιμά πως η Ε.Ε. «έχει καθήκον να επιτύχει» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την καλεί να «ενεργήσει με πολιτικά κριτήρια», γιατί «αυτή η αριθμητική και το λογιστικό παιχνίδι των Ευρωπαίων έχει κάτι το ανυπόφορο». Το να σκέφτεται κανείς την έξοδο της Ελλάδας, σημαίνει ότι «αναλαμβάνει το γεωπολιτικό ρίσκο να στείλει την Ελλάδα πίσω στην αστάθεια των Βαλκανίων, στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής και στην αστάθεια του Μαγρέμπ», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του Βιλπέν έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του δεξιού κόμματός του, «Οι Ρεπουμπλικάνοι», και με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα «ανευθυνότητα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργοδοτών MEDEF, Πιερ Γκατάζ, δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας ενισχυμένης και προστατευμένης ευρωζώνης, ιδανικά μαζί με την Ελλάδα». Κάλεσε τους θεσμούς να βρουν σύντομα λύση του προβλήματος. «Προτίμησή μου είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, γιατί έχουμε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις και θεωρούμε ότι μια έξοδός της από την ευρωζώνη θα ήταν πολύ δύσκολη, τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Parisien», 50% των Γάλλων επιθυμούν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ 49% είναι εναντίον. Τα ποσοστά αυτά εμφανίζονται αυξημένα κατά 4 μονάδες σε σχέση με δέκα ημέρες πριν. Το 75% των Γάλλων θεωρεί ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από τη λιτότητα για έξοδο από την κρίση. Οσον αφορά το ελληνικό χρέος, 55% είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης, 22% υπέρ της μερικής διαγραφής και 7% υπέρ της ολικής διαγραφής του.