Αρνούνται την έξοδο της Ελλάδας

Αρνούνται την έξοδο της Ελλάδας

kotzia.jpg

Νίκος Κοτζιας, Λοράν Φαμπιούς Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς με τον Ελληνα ομόλογό του | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Συντάκτης: 

«Η Γαλλία αρνείται την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε ομιλία του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια δίωρης συζήτησης που οργάνωσε για να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με τη θέση της Γαλλίας, τρεις ημέρες μετά το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.

Παράλληλη συζήτηση με εισηγητή τον υπουργό εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έγινε στη γαλλική Γερουσία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αν υπάρξει συμφωνία των θεσμών με την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι «η αποδοχή μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ομολογία αδυναμίας και αντίθετη στις δεσμεύσεις μας», τονίζοντας ότι «την αρνούμαι».

Δήλωσε ότι οι προτάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα στους Eυρωπαίους εταίρους είναι «ισορροπημένες» και «θετικές». Θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει «αληθινή βούληση για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» και εκτιμά ότι «έγινε ένα σημαντικό βήμα που επιτρέπει έναρξη του διαλόγου».

Στενοί δεσμοί

«O,τι αποδυναμώνει την Ελλάδα μάς αποδυναμώνει όλους συλλογικά», τόνισε ο Μανουέλ Βαλς. Υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γαλλία και έδωσε έμφαση στις εντατικές προσπάθειες του Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Βαλς τόνισε ότι η Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται πίσω από τη Γερμανία στις διαπραγματεύσεις. Για τον Γάλλο πρωθυπουργό «είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια βιώσιμη πορεία του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια», υπό την προϋπόθεση ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό της».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα, με την κατάρρευση των εσόδων, την εκρηκτική αύξηση του κόστους των εισαγωγών, ενδεχόμενες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Θα είχε επίσης ως συνέπεια την «αποδιάρθρωση» της Ε.Ε. «Είναι αυτό που θέλουμε για τον ελληνικό λαό; Είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε να δώσουμε για την Ευρώπη στον κόσμο; Oχι! Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτή η θέση της Γαλλίας», τόνισε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να δώσει το “παρών” στο ραντεβού με την ιστορία της και με την ευρωπαϊκή ιστορία».

Σε δεκάλεπτες ομιλίες τους εκφράστηκαν συνολικά 10 εκπρόσωποι της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Κόμματος των Ριζοσπαστών της Αριστεράς, των Πράσινων, του Κομμουνιστικού Κόμματος τόνισαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να αποτρέψει μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, μια έκβαση που θα οδηγούσε σε «οπισθοδρόμηση», σε χαώδη κατάσταση στον γεωπολιτικό χώρο της Μεσογείου. Συμφωνία εκφράστηκε επίσης ως προς την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Συνεχείς ασάφειες»

Εκπρόσωποι της Κεντροδεξιάς άσκησαν κριτική στον Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας ότι δεν παίζει τον πρωταρχικό ρόλο που πρέπει να έχει η Γαλλία στην Ε.Ε. Τόνισαν επίσης ότι η στάση του κ. Τσίπρα με τις συνεχείς ασάφειες, αλλαγές και παλινδρομήσεις έχει προκαλέσει απώλεια εμπιστοσύνης.

Κατήγγειλαν ειδικότερα ότι επί πέντε μήνες δεν έχει δείξει πως έχει την πρόθεση να εξυγιάνει τη χώρα από την ολιγαρχία, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, το πελατειακό κράτος, να ανασυγκροτήσει τη διοίκηση, να εισπράξει φόρους από τις εύπορες τάξεις, τους εφοπλιστές, να μειώσει τις δαπάνες άμυνας. Μεταρρυθμίσεις που θα προσέδιδαν έσοδα στο κράτος και θα επέτρεπαν πάταξη της διαφθοράς και εξυγίανση, ώστε να λειτουργήσει έπειτα από μακρά διάβρωση η χώρα «φυσιολογικά», ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.