Ο Φρανσουά Ολάντ προβάρει... αριστερό τσαρούχι

Ο Φρανσουά Ολάντ προβάρει... αριστερό τσαρούχι

ollande

Ο Φρανσουά Ολάντ προβάρει... αριστερό τσαρούχι Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα για να αποφύγει το Grexit o Γάλλος πρόεδρος συσπείρωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και θεωρεί ότι ενίσχυσε μεν το προφίλ του στην Αριστερά αλλά και μπετονάρισε εναντίον του τη Δεξιά | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συντάκτης: 

Πολιτικές εντάσεις προκαλεί στη Γαλλία η ύστατη φάση των διαβουλεύσεων που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, για την ανεύρεση συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Η δραματοποίηση που προκάλεσε η παρατεταμένη αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς και το αίσθημα της πορείας προς το Grexit έχουν ενισχύσει την αντιπαράθεση της Αριστεράς και της Δεξιάς.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την εξαιρετική του κινητοποίηση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Φρανσουά Ολάντ ενισχύει τη δημοτικότητά του στην Αριστερά, αλλά οδηγεί σε συσπείρωση της Δεξιάς εναντίον του.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως θα ήταν συλλογική αποτυχία ένα Grexit και ότι «πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν αξιόπιστες προτάσεις μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση». Τόνισε πως «το αρχικό σφάλμα ήταν ότι η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με οικονομικές δομές οι οποίες δεν ήταν στέρεες, με δημόσιους λογαριασμούς που δεν ήταν αξιόπιστοι. Το τωρινό διακύβευμα είναι η αποπληρωμή των χρωστούμενων στους θεσμούς, ενώ η αναδιάρθρωση δεν είναι του παρόντος».

Η συζήτηση που έγινε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση επέτρεψε την αποσαφήνιση θέσεων. Στην Αριστερά, οι σοσιαλιστές, που εμφανίζονται συχνά διχασμένοι, συσπειρώθηκαν σε κοινή γραμμή υποστήριξης της δράσης του Φρανσουά Ολάντ για τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και κατηγορηματικής άρνησης του Grexit.

Οι Πράσινοι, το Κ.Κ., το Κόμμα της Αριστεράς υποστηρίζουν την Ελλάδα. Κοινή έκκληση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υπέγραψαν 43 βουλευτές, μεταξύ των οποίων «αντάρτες» σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγοι.

Η Κεντροδεξιά είναι διχασμένη. Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος, πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο έκανε εντυπωσιακή μεταστροφή σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του. Ενώ ζητούσε «να μην υπάρξει υποχώρηση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης» και κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για «κυνισμό, δημαγωγία, ανευθυνότητα», άλλαξε στάση.

Τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της» και δήλωσε ότι συντάσσεται πλήρως με τη στάση της Γαλλίας να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα Grexit. Υπέρ της υποστήριξης της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ έχουν τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο βουλευτής Ανρί Γκενό, άλλοτε σύμβουλος του προέδρου Σαρκοζί.