«Θα τεθεί κάποια στιγμή και το χρέος»

«Θα τεθεί κάποια στιγμή και το χρέος»

olland.jpg

Φρανσουά Ολάντ Φρανσουά Ολάντ: Οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες
Συντάκτης: 

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και οι εντατικές διαβουλεύσεις που γίνονται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, προκαλούν θετικές αντιδράσεις στη Γαλλία. Γενική εντύπωση είναι ότι το ενδεχόμενο Grexit απομακρύνεται. Στις αναλύσεις των ΜΜΕ επισημαίνεται ότι έγιναν υποχωρήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις εκλογικές του δεσμεύσεις και αποδοχή μέτρων που αντιτίθενται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει παραδώσει τα όπλα και επέτυχε να τεθεί διακριτικά το θέμα του χρέους.

■ Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε και πάλι χθες τη θετική του άποψη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση χρέους. Χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις «σοβαρές» και «αξιόπιστες». Πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στο ευρώ και ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξαναξεκινήσουν με στόχο να ολοκληρωθούν». Εκτίμησε ότι «οι επόμενες ώρες είναι σημαντικές» και τόνισε: «Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να κάνει τα πάντα για μια καλή συμφωνία, που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και τους Ελληνες που έχουν υποφέρει επί αρκετά χρόνια, όμως πρέπει να καταλάβουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες».

■ Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το θέμα της «αναδιάρθρωσης» του χρέους «θα τεθεί» κάποια στιγμή και είπε πως είναι «λογικά αισιόδοξος» σχετικά με τη δυνατότητα για την ευρωζώνη να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα. «Πιστεύω ότι έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος από την Αθήνα», τόνισε. «Το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες» και αυτό βοηθά στο να είναι κανείς «συγκρατημένα αισιόδοξος».

■ Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χαρλέμ Ντεζίρ, χαιρέτισε τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα σοβαρό, αξιόπιστο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που αφορά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, του κράτους και της ελληνικής οικονομίας». Υπογράμμισε ότι «αυτές οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να βρεθεί στο πλευρό της χώρας και να της δώσει τη δυνατότητα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Πώς είδε ο γαλλικός Τύπος την ελληνική στάση

Le Monde: «Ο Τσίπρας υποκύπτει στις απαιτήσεις των πιστωτών». «Στην Ελλάδα, μια ταπεινωμένη γενιά φωνάζει την άρνησή της για τη λιτότητα». Liberation: «Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τις νέες προτάσεις του στο Eurogroup - Η Ελλάδα αποδέχθηκε τελικά σχεδόν όλα τα μέτρα που προτείνονται από τους πιστωτές και αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποπληρώσει το χρέος της». Le Figaro: «Ο Τσίπρας βάζει νερό στο κρασί του, η Μέρκελ πιέζεται», «Αλέξης Τσίπρας, η μεταμόρφωση ενός ιδεολόγου της Αριστεράς σε σωτήρα του έθνους». Les Echos: «Η Ελλάδα υποκύπτει σε πολλές από τις απαιτήσεις των πιστωτών». La Tribune: «Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει μια συνθηκολόγηση στους πιστωτές».