Την Τετάρτη η συμφωνία στο γαλλικό Κοινοβούλιο

Την Τετάρτη η συμφωνία στο γαλλικό Κοινοβούλιο

vals_gallia.jpg

Την Τετάρτη η συμφωνία στο γαλλικό Κοινοβούλιο «Ευχαριστημένος και υπερήφανος από τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων που έκανε ο Φρανσουά Ολάντ» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς | AP PHOTO/ PH. WOJAZER
Συντάκτης: 

Η «νίκη της Ευρώπης» με μια «ομόφωνη συμφωνία» στη σύνοδο κορυφής του Γιούρογκρουπ, η συμβολή της Γαλλίας στην απεμπλοκή μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης και στην αποφυγή του Grexit, οι πολιτικές συνέπειες που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στη θεματολογία των γαλλικών ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο, ο πρόεδρος Ολάντ υπογράμμισε ότι η Γαλλία αναζητούσε τη συμφωνία και η επίτευξή της διασφάλισε την αλληλεγγύη και την ενότητα της ευρωζώνης. Επισήμανε ότι «η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Χαιρέτισε επίσης το «κουράγιο» του κ. Τσίπρα στην επιλογή του για υλοποίηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και εξέφρασε την «υπερηφάνεια» του όσον αφορά τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα από τον Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι «είναι ο πρόεδρος ο οποίος επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας και επέτυχε αυτό που φαινόταν αδύνατο».

To Σοσιαλιστικό Κόμμα επισήμανε σε ανακοινωθέν του ότι «το σύνολο της Αριστεράς και οι οικολόγοι συνασπίστηκαν κατά ενός Grexit και βλέπουν στη διέξοδο από την κρίση την ευόδωση των προσπαθειών τους». Ο Πιερ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκτιμά ότι «αυτό που επιδιώκει η Ανγκελα Μέρκελ δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, ούτε για τα προβλήματα της Ευρώπης, αλλά πολιτική ταπείνωση του ελληνικού λαού».

Ο συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αντιστάθηκε βήμα με βήμα όπως κανένας άλλος δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Αποδέχεται μια ανακωχή στον πόλεμο που του έχουν εξαπολύσει».

Η Εμανουέλ Κος, εθνική γραμματέας του Κόμματος Οικολογία – Πράσινοι δήλωσε « Δεν θα βγούμε από την ελληνική κρίση χωρίς ένα πραγματικό σχέδιο επενδύσεων στην Ευρώπη. Πρέπει να διατηρήσουμε μια ισχυρή κινητοποίηση στο πλευρό της Ελλάδας».

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία υποστήριξης της ευρωπαϊκής φρίκης. Δεν προσπαθούμε να σώσουμε τους Ελληνες ή να ανακουφίσουμε τον Γάλλο φορολογούμενο, αλλά να σώσουμε το ευρώ με κάθε κόστος. Πρόκειται για την υποδούλωση ενός ολόκληρου λαού».