Οι Γάλλοι ενέκριναν πρώτοι τη συμφωνία

Οι Γάλλοι ενέκριναν πρώτοι τη συμφωνία

gallia vouli

Το γαλλικό Κοινοβούλιο Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ήταν η πρώτη που ψήφισε χθες για τη συμφωνία, με πλατιά πλειοψηφία | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συντάκτης: 

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έζησε δύσκολες και πιθανόν ιστορικές στιγμές, αλλά ξεπέρασε μια κρίση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, μια απόφαση που αποτελεί βασικό στόχο της Γαλλίας και που πάλεψε για να τον επιτύχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε βαρυσήμαντη ομιλία του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, πριν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ήταν η πρώτη που ψήφισε χθες για τη συμφωνία, με πλατιά πλειοψηφία. Στο σύνολο 481 παρόντων βουλευτών, 412 ψήφισαν υπέρ και 69 κατά (49 αποχές), ενώ στη Γερουσία ψήφισαν 260 υπέρ έναντι 23 κατά (60 αποχές). Κατά ψήφισαν ομόφωνα οι βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς, 40 βουλευτές του δεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι LR», τρεις οικολόγοι, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, οι δύο βουλευτές του Εθνικού Μετώπου, ένας κεντρώος UDI. Απείχαν δέκα αντάρτες σοσιαλιστές, 35 δεξιοί βουλευτές και 4 οικολόγοι.

Σε θερμή ομιλία του, διάρκειας μισής ώρας, ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό που διακυβευόταν ήταν το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. «Χωρίς μια συμφωνία, θα δίναμε ανησυχητική εικόνα για μας τους ίδιους στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη μπόρεσε να ξεπεράσει μια κρίση που θα μπορούσε να είναι “θανατηφόρα”. Δεν υπάρχει Grexit, oύτε προσωρινό Grexit, ιδέα παράλογη και επικίνδυνη. Ακούω να μιλάνε για ταπείνωση, αλλά ταπείνωση θα ήταν να διωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμούν να μείνουν στην ευρωζώνη», τόνισε.

Το θάρρος του Τσίπρα

Ο Μανουέλ Βαλς εξήγησε το περιεχόμενο της συμφωνίας, επισήμανε τις δυσκολίες, χαιρέτισε «το θάρρος του Ελληνα πρωθυπουργού που πήρε τις σωστές αποφάσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στα υψηλότερα συμφέροντα της χώρας του». Είπε ότι «η συμφωνία δεν είναι λευκή επιταγή», αντιθέτως απαιτεί να γίνουν «πολλά εκ μέρους της Ελλάδας, όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να επιτευχθεί η απολύτως αναγκαία οικονομική ανάκαμψη».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι κατεπείγον να υπάρξει μια ενδιάμεση χρηματοδότηση τις επόμενες ημέρες γιατί η Ελλάδα έχει μπροστά της σημαντικές προθεσμίες αποπληρωμής». Τόνισε, επίσης, ότι «σημαντικό μέτρο της συμφωνίας είναι η επιμήκυνση του χρέους. Ενα ζωτικό μέτρο για την Ελλάδα και το κεφαλαιώδες επίτευγμα του Ελληνα πρωθυπουργού».

Επισήμανε ότι και το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος. «Αυτό θα μπορούσε να περάσει από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή τη μείωση των επιτοκίων, κυρίως προς την ΕΚΤ. Γι’ αυτό η Γαλλία κινητοποιήθηκε πλήρως».

Υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Ολάντ υποστηρίζει την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, ο Βαλς τόνισε: «Πρέπει να προχωρήσουμε μακρύτερα, να δημιουργήσουμε κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη και κοινή χρηματοδότηση διαρθρωτικών επενδύσεων. Για τα ζητήματα της ευρωζώνης θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης που θα συνδέεται με τα εθνικά κοινοβούλια».

«Αναγκαίο κακό»

Οι επικεφαλής των έξι πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου που πήραν τον λόγο πριν από την ψηφοφορία διατύπωσαν ομόφωνα την εκτίμηση πως η συμφωνία αυτή ήταν «ένα αναγκαίο κακό» γιατί δεν υπήρξε «άλλη διέξοδος» και εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι «εύθραυστη».

Εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς δήλωσαν ότι η ελληνική υπόθεση έφερε στην επιφάνεια τις πολλές ατέλειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα λειτουργίας της ευρωζώνης. Τόνισαν ότι «η ελληνική κρίση αποκάλυψε το έλλειμμα οράματος στην Ευρώπη, η οποία λειτουργεί τώρα ως αυταρχικός νομισματικός, αυστηρά τεχνοκρατικός οργανισμός και δίνει τροφή στους ευρωσκεπτικιστές». Υπογράμμισαν ότι «η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη για ενοποίηση προς όφελος των λαών».