Και τώρα τι θα γένουμεχωρίς... τον Σαουδάραβα;

Και τώρα τι θα γένουμεχωρίς... τον Σαουδάραβα;

saoudaravas_vasilias_riviera.jpg

Oι εγκαταστασεις όπου διέμεινε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Το... φτωχικό του Σαουδάραβα βασιλιά στη Ριβιέρα φέτος μάλλον θα μείνει άδειο | AP PHOTO/ LIONEL CIRONNEAU
Συντάκτης: 

Διπλωματικό επεισόδιο ή προσωπική επιλογή για αλλαγή τόπου διακοπών ήταν η αιτία που προκάλεσε την ξαφνική διακοπή της παραμονής του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας σε εξοχική κατοικία του στην Κυανή Ακτή; Το περιβάλλον του μονάρχη έκανε γνωστή τη δυσαρέσκειά του για τη δυσμενή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στο θέρετρο Βαλορίς από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της δημόσιας πλαζ.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ εγκατέλειψε απροσδόκητα την εξοχική κατοικία του, οχτώ ημέρες μετά την εγκατάστασή του στη βίλα του Γκολφ-Ζουάν στην κοινότητα Βαλορίς. Η παραμονή του στην Κυανή Ακτή ήταν προγραμματισμένη από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Ωστόσο αναχώρησε αιφνιδίως την Κυριακή από το αεροδρόμιο της Νίκαιας με πτήση για την Ταγγέρη στο Μαρόκο. Μαζί του αναχώρησε από τις κατοικίες της Κρουαζέτ ένα μεγάλο μέρος της ακολουθίας του. Περίπου 500 άτομα της αντιπροσωπείας του βασιλιά εγκατέλειψαν την Κυανή Ακτή με άλλες πτήσεις.

Οι γαλλικές αρχές άνοιξαν αμέσως τη δημόσια πλαζ της Μιραντόλ, που βρίσκεται δίπλα στην κατοικία του βασιλιά και είχε κλείσει για λόγους ασφάλειας προκαλώντας σάλο από διαμαρτυρίες. Η άφιξη του μονάρχη είχε ως συνέπεια την «ιδιωτικοποίηση» της πλαζ. Με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου Ζαν-Νοέλ Φαλκού είχαν συγκεντρωθεί 150.000 υπογραφές διαμαρτυρίας και το σχετικό έγγραφο επρόκειτο να επιδοθεί στον αρμόδιο περιφερειάρχη στις 4 Αυγούστου.

Οι εργασίες για την εγκατάσταση ενός ανελκυστήρα ο οποίος συνδέει την ιδιοκτησία με την παραλία -χωρίς καν ο Σαουδάραβας μονάρχης να περιμένει την επίσημη άδεια, που τελικά του χορηγήθηκε αυτή την εβδομάδα- είχαν προκαλέσει επίσης σημαντικές αντιδράσεις. Η εγκατάσταση θα καταστραφεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η αιτία της απροσδόκητης αποχώρησης του βασιλιά Σαλμάν ενδέχεται να οφείλεται στον θόρυβο που προκλήθηκε από το κλείσιμο της πλαζ. Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναχώρησή του ήταν συνέπεια της πολεμικής που ξέσπασε.

Η παρουσία του βασιλιά Σαλμάν μπεν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ είχε προσελκύσει στην περιοχή των Κανών πάνω από χίλιους παραθεριστές από τη Μέση Ανατολή. Η συρροή αυτή πρόσφερε αυξημένα κέρδη στο τοπικό εμπόριο, σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων των Κανών, Μισέλ Σεβιγιόν, εξήγησε ότι η βασιλική αντιπροσωπεία είχε κρατήσει 500 δωμάτια μέχρι τις 15 Αυγούστου. «Ελπίζω πως η αναχώρηση του βασιλιά δεν οφείλεται στην τοπική διαμάχη. Φυσικά θα θέλαμε να ξεκουραστούν λίγο περισσότερο και υπήρχαν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Η παρουσία τους από 10 έως 15 ημέρες θα απέφερε 6 έως 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο για διαμονή. Η παρουσία του βασιλιά δημιούργησε επίσης σημαντική προβολή και συρροή προσωπικοτήτων από τη Μέση Ανατολή. Λυπούμαστε για τις απώλειες από τις ομαδικές αναχωρήσεις στο τοπικό εμπόριο και σε όσους εργάζονταν για τον εξωραϊσμό της βίλας του βασιλιά».