ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

                    Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρίσι 21/9/2015

Tης ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ                                             www.ira-feloukatzi.com

Σημαντική κάλυψη των ελληνικών εκλογών έγινε από τα γαλλικά ΜΜΕ, που παρουσίασαν τα εκλογικά αποτελέσματα επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το στοίχημα της πρωτιάς της αριστεράς, αλλά κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία και το ποσοστό αποχής έφτασε σχεδόν στο 50%.

Οι πολιτικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι «το μνημόνιο θα είναι η πρόκληση της νέας κυβέρνησης». Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε για τρίτη φορά φέτος τις εκλογές, αλλά ενώ τον Ιανουάριο και με το δημοψήφισμα είχε κληθεί να αντιπαρατεθεί στο μνημόνιο, τώρα εξελέγη για να το εφαρμόσει, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική προοπτική. Η κυβέρνηση που θα δημιουργήσει θα επιφορτισθεί να υλοποιήσει το νέο πρόγραμμα λιτότητας που ο ίδιος υπέγραψε, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή αναστροφή, για να προσαρμοστεί στο πνεύμα της «ρεαλιστικής» πολιτικής που του επέβαλλαν οι Βρυξέλλες. Το διακύβευα είναι δύσκολο, γιατί τα σκληρά μέτρα ενδέχεται να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ της ελληνικής πολιτικής τάξης και του λαού αν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι από σήμερα τους περιμένουν δρακόντια μέτρα λιτότητας, γι αυτό η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν γιορτάστηκε σε ατμόσφαιρα ευφορίας.

Σε τηλεοπτικές συζητήσεις επισημάνθηκε «η πολιτική επιδεξιότητα του κ. Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει όλα τα τολμηρά του στοιχήματα»! Επισημάνθηκε επίσης ότι ο ίδιος «άλλαξε πολύ» και σήμερα «εντάσσεται σε μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική τάση. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να στείλει και πάλι ένα ισχυρό μήνυμα της αριστεράς στην Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι που κρίνουν ότι έδωσε σκληρή μάχη κατά του μνημονίου θέλησαν να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ πολλοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν λογική την αλλαγή της στάσης του απέναντι στους πιστωτές προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές τόνισαν ότι μετά από μια πρώτη δύσκολή φάση, με την ανάκτηση εμπιστοσύνης στην ΕΕ, θα αμβλυνθούν προοδευτικά ορισμένα σκληρά μέτρα και κάποια στιγμή θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους.

Στις ιστοσελίδες τους οι γαλλικές εφημερίδες αναφέρθηκαν εκτενώς στην νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η LEMONDE τονίζει ότι οι Έλληνες έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα παρά τις παλινδρομήσεις του. HLIBERATION επισημαίνει ότι «ο Τσίπρας κερδίζει τις εκλογές αλλά θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας». Η οικονομική εφημερίδα LA ΤRIBUNE αναφέρει «ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει το στοίχημα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μπροστά από τη ΝΔ και θα μπορούσε ακόμη να ανανεώσει συνασπισμό με τους ανεξάρτητους Έλληνες. Η οικονομική εφημερίδα LESECHOS θεωρεί ότι «Ο Τσίπρας σώζει το κεφάλι του μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ». Η εφημερίδα HUMΑNITE υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος από την ψηφοφορία