Και το Παρίσι αποθεώνει τον Τσίπρα

Και το Παρίσι αποθεώνει τον Τσίπρα

soults.jpg

O Mάρτιν Σουλτς Ο Σουλτς δήλωσε πως τηλεφώνησε στον Τσίπρα και του είπε μεταξύ άλλων πως θεωρεί «περίεργο ένας αριστερός επανεκλεγείς πρωθυπουργός, ενώ είχε και άλλες επιλογές, να προτιμήσει τη συνεργασία με ένα ακροδεξιό κόμμα» | AP Photo/Matt Dunham
22.09.2015, 10:36 | Ετικέτες:  Παρίσι, Αλέξης Τσίπρας, Μάρτιν Σουλτς
Συντάκτης: 

Tην πλατιά νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα της πρωτιάς της Αριστεράς», προβάλλει ο γαλλικός Τύπος. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ενώ τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας είχε εκλεγεί για να αντιπαρατεθεί στο Μνημόνιο, τώρα εξελέγη για να το εφαρμόσει με πολιτική αναπροσαρμογή στο πνεύμα της «ρεαλιστικής» πολιτικής των Βρυξελλών.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί, αλλά του επισήμανε πως θεωρεί «περίεργο ένας αριστερός επανεκλεγείς πρωθυπουργός, ενώ είχε και άλλες επιλογές, να προτιμήσει τη συνεργασία με ένα ακροδεξιό κόμμα».

Επέμεινε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να «ελέγχει» τον κ. Καμμένο προκειμένου ο τελευταίος να «μην προβεί σε επιπολαιότητες» και συμπλήρωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά δεν του απάντησε.

Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια λίγων μηνών ο κ. Τσίπρας κατάφερε να χειριστεί την πολιτική κατάσταση προς όφελός του. Υπέγραψε μια συμφωνία αντίθετη με όσα είχε υποσχεθεί και δεν συμμερίζεται την άποψη ότι δεν είχε άλλη επιλογή, κρίνοντας ότι η πρώτη πρόταση ήταν πολύ πιο ευνοϊκή.

Ο κ. Σουλτς τόνισε πως «για την Ελλάδα αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι περαιτέρω διαβουλεύσεις, αλλά επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά για να το κάνει χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

Τα ΜΜΕ μετέδωσαν τις θετικές αντιδράσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις συστάσεις για γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Οι Ελληνες επικύρωσαν την πολιτική μεταρρυθμίσεων και λιτότητας του Τσίπρα», η εφημερίδα Le Monde υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός «κέρδισε το τρίτο του στοίχημα, πέτυχε πλατιά νίκη, ξεφορτώθηκε τους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ και εδραίωσε την πλειοψηφία του». Η Liberation τονίζει ότι «ο Τσίπρας απέσπασε μια προσωπική νίκη.

Οι Ελληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο κατάλληλο για να αντισταθεί στους πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μελετήσουν το μάθημα που απορρέει από τις εκλογές της Κυριακής». Η κομμουνιστική εφημερίδα Humanite τονίζει στο πρωτοσέλιδο «Ξεκάθαρος νικητής των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας» και υπογραμμίζει πως, «παρά τις αντιξοότητες, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερά». H Le Figaro αναφέρει πως «ο Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα».

Η οικονομική εφημερίδα La Tribune με τίτλο «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τη θέληση για αντίσταση» τονίζει πως «οι Ελληνες έστειλαν στους πιστωτές μήνυμα αντίστασης που λαμβάνει υπόψη του ο κ. Τσίπρας».