Εντυπωσιάστηκαν με τον Τσίπρα οι Γάλλοι

Εντυπωσιάστηκαν με τον Τσίπρα οι Γάλλοι

tsipras.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας Την εκλογή Τσίπρα χαιρετίζει η γαλλική και ευρωπαϊκή Αριστερά | ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ
23.09.2015, 10:00 | Ετικέτες:  Γαλλία, Αλέξης Τσίπρας, ΜΜΕ, Ελλάδα, ΔΝΤ
Συντάκτης: 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η δικαίωση της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα από τους Ελληνες ψηφοφόρους προκαλούν σημαντικό ενδιαφέρον στη Γαλλία. Αναλυτές των ΜΜΕ επισημαίνουν τον θετικό αντίκτυπο στη γαλλική και ευρωπαϊκή Αριστερά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση France2, ο Πιερ Moσκοβισί απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη λιτότητα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει σχέδιο λιτότητας, αλλά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια οικονομία ισότιμη εντός της ζώνης του ευρώ, με ισχυρές δομές και την ικανότητα να προσελκύει επενδυτές». Υπογράμμισε ότι «οι Ελληνες επέλεξαν ελεύθερα την παραμονή στην ευρωζώνη, την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητα εντός του ευρώ».

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα μεταβεί σύντομα στην Ελλάδα και προσδιόρισε τη διαδικασία που θα τεθεί σε εφαρμογή. «Πρωτίστως η Ελλάδα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της, προκειμένου να αποδεσμευτεί στη συνέχεια η χρηματοδοτική βοήθεια του προβλεπόμενου προγράμματος.

» Κατόπιν θα ασχοληθούμε με το ελληνικό χρέος που είναι πολύ υψηλό. Είμαι επικεφαλής του Εurogroup της ευρωζώνης, θεωρώ ότι το να διαγράψουμε το χρέος θα είναι ένα άσχημο μήνυμα. Αντίθετα, η ιδέα μιας επιμήκυνσης, με τη λεγόμενη “ωρίμανση του δανείου”, ή να εξετάσουμε πώς δουλεύουμε με τα επιτόκια... αυτά μπορούμε να τα δούμε». Σχετικά με τη διάρκεια μιας επιμήκυνσης είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα. «Εχουμε τις συζητήσεις εντός του Eurogroup τον Οκτώβριο· θα εξετάσουμε το ζήτημα. Αναμένουμε και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είναι μια ασφάλεια, μια εγγύηση».

Στην παρατήρηση ότι το ΔΝΤ «ήταν εκτός παιχνιδιού», απάντησε: «Οχι, ποτέ δεν βγήκε εκτός, ήταν πάντα εδώ και επιθυμεί να υπάρξουν αξιόπιστες και στέρεες μεταρρυθμίσεις. Η Κομισιόν, την οποία εκπροσωπώ, συμφωνεί με το ΔΝΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ και εργαζόμαστε μαζί».

Κατέληξε λέγοντας: «Η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, που θα τη βοηθήσει να χτίσει μια οικονομία, να ενισχύσει τις τράπεζες και να θεσπίσει πολιτικές ανάπτυξης. Ο κύριος Τσίπρας είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, και αυτό είναι πολύ θετικό».

Η εφημερίδα «Liberation» παρουσίασε τετρασέλιδο αφιέρωμα για τον αντίκτυπο των ελληνικών εκλογών στη Γαλλία. Σε δισέλιδο άρθρο με τίτλο «Tσίπρας, τοτέμ για την Αριστερά» επισημαίνει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εντυπωσίασε. Από τον Γάλλο πρόεδρο μέχρι το Μέτωπο της Αριστεράς, το Κ.Κ., όλοι την οικειοποιούνται για να δικαιολογήσουν τη δράση τους. Για τον Ολάντ είναι ένας «γενναίος προοδευτικός πολιτικός». Για την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι «μαχητής», για το Μέτωπο της Αριστεράς «ένας σύντροφος που προκαλεί συζητήσεις».

Η κομμουνιστική εφημερίδα «Humanite», σε άρθρο της με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ετοιμάζεται για έναν μεγάλο αγώνα», υπογραμμίζει ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει προοπτικές για την ευρωπαϊκή Αριστερά και ο μετασχηματισμός είναι μια πρόσκληση για να ταρακουνήσει την ισορροπία δυνάμεων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».