Εκλογές με χαρακτήρα γκάλοπ

Εκλογές με χαρακτήρα γκάλοπ

oland.jpg

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ Ο πρόεδρος Ολάντ προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, αφού οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν τρίτο στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2017 | EUROKINISSI/ ANDREA BONETTI
06.10.2015, 06:02 
Συντάκτης: 

Κινητοποίηση στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας με την οργάνωση των κομμάτων για την προετοιμασία μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, η οποία θα πάρει χαρακτήρα σφυγμομέτρησης για τον συσχετισμό δυνάμεων Αριστεράς και της Δεξιάς, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης επανασχεδιασμού των περιφερειών, θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 13 Δεκεμβρίου εκλογές για την επιλογή μελών 14 περιφερειακών συμβουλίων στη Γαλλία, για μια περίοδο έξι ετών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, στην πρώτη θέση τοποθετείται με ποσοστό 35% η κεντροδεξιά συμμαχία («Οι Ρεπουμπλικανοί» και οι σύμμαχοί τους).

Στη δεύτερη θέση με 26% το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο», στην τρίτη θέση με 23% το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές προβλέπεται ήττα του Φρανσουά Ολάντ και στον δεύτερο γύρο μονομαχία ανάμεσα στον υποψήφιο της Δεξιάς και στη Μαρίν Λεπέν.

Ο Φρανσουά Ολάντ κινητοποιείται για την ανάκτηση της κοινής γνώμης και εντείνει τη δραστηριότητά του σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής.

Ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ότι θέτει πρωταρχικό του νέο στόχο την «κοινωνική εναρμόνιση ώς επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης για να περιοριστεί η μάστιγα της ανεργίας και η άνοδος του εξτρεμισμού.

Στην ευρωζώνη υπάρχει σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας, σύγκλιση για τα δημόσια ελλείμματα. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει σύγκλιση όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα, τους μισθούς, την κοινωνική προστασία» δήλωσε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, στο Παρίσι.

Προσδιόρισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται για να επεκτείνουν ορισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup ώστε να περιλαμβάνουν συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και των υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος των οπαδών της Αριστεράς στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου.

Το ερώτημα θα είναι: «αντιμέτωποι με τη Δεξιά και την Ακρα Δεξιά, επιθυμείτε την ενότητα της Αριστεράς και των Οικολόγων στις περιφερειακές εκλογές;».

Το «αντιδημοψήφισμα»

Ο ηγέτης του Σ.Κ. επιδιώκει να προωθήσει την ιδέα ότι «ο λαός της Αριστεράς ενωμένος μπορεί να κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές».

Αντιπερισπασμό στο σχέδιο του σοσιαλιστικού δημοψηφίσματος σκοπεύουν να δημιουργήσουν ορισμένοι αριστεροί ακτιβιστές και Οικολόγοι.

Ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν στο διαδίκτυο ένα δικό τους «αντιδημοψήφισμα» ως απάντηση «στον εκβιασμό του Καμπαντελίς, ο οποίος χρησιμοποιεί την απειλή του Εθνικού Μετώπου» για να επιβάλει την ηγεμονία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις περιφερειακές εκλογές.

Στο δημοψήφισμα αυτό θα τεθεί το ερώτημα «απέναντι στη Δεξιά και στην Ακροδεξιά, επιθυμείτε η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εκπληρώσει μια πολιτική της Αριστεράς;».

Στη Δεξιά μαίνεται ο αδελφοκτόνος πόλεμος ανάμεσα στους προεδρικούς υποψηφίους Σαρκοζί, Ζιπέ, Φιγιόν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Le Point, στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς που θα γίνουν το 2016 ο Αλέν Ζιπέ είναι φαβορί.

Στον πρώτο γύρο, ο Ζιπέ θα συγκεντρώσει το 40% των ψήφων έναντι 34% για τον πρώην πρόεδρο. Στον δεύτερο γύρο, ο πρώην πρωθυπουργός θα αποσπάσει ποσοστό 56%, έναντι 44% για τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει τώρα νέες περιπέτειες με τη δικαιοσύνη για παλιά σκάνδαλα, αλλά και έναν δυσάρεστο απολογισμό σχετικά με την απήχηση της επανόδου του στην προεδρία του κόμματος, το οποίο αναδιοργάνωσε. Ο αριθμός των μελών του κόμματος μειώθηκε.

Πριν από ένα χρόνο, το δεξιό κόμμα είχε 179.000, σήμερα απαριθμεί 175.900 με απώλεια 3.100 μελών. Στις συγκεντρώσεις του κόμματος παρατηρείται μικρότερη συμμετοχή,καθώς και ατονία στις εκδηλώσεις.

Διαφωνίες στους κόλπους της Δεξιάς εκδηλώνονται και ως προς τη δεξιά στροφή που πραγματοποιεί ο Σαρκοζί για να προσελκύσει ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς. Ορισμένες προσωπικότητες διαχωρίζουν τη θέση τους.

Ο ηγέτης των «Ρεπουμπλικάνων» αποφάσισε να απομακρύνει συνεργάτες που επιμένουν να διατηρούν «ελευθερία έκφρασης». Θα τοποθετήσει στο πλευρό του στενούς του πολιτικούς φίλους και επιδιώκει να προβάλει «ενότητα βιτρίνας» με τους ανταγωνιστές του προεδρικούς υποψηφίους για να επιτύχει «ανακωχή» στις αψιμαχίες.