Πράσινη... αιμορραγία

Πράσινη... αιμορραγία

eelv.jpg

Aφίσα του κόμματος «Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι EELV» Επειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι δύο αντίπαλες τάσεις της Οικολογίας αποφάσισαν τελικά να εφαρμόσουν στρατηγική «συγκατοίκησης»
Συντάκτης: 

Σε διάσπαση οδήγησαν οι μακρόχρονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις που υποβόσκουν στο κόμμα «Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι EELV» και ήλθαν στην επιφάνεια με τις επιλογές συμμαχιών στις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Δύο «αντιφρονούντες», ο βουλευτής Φρανσουά ντε Ριζί και ο γερουσιαστής Ζαν-Βενσάν Πλασέ, αποχώρησαν από το EELV, που διευθύνουν η βουλευτής Εμανουέλ Κοστ και η πρώην υπουργός Κατοικίας Σεσίλ Ντιφλό.

Στις 3 Οκτωβρίου παρουσίασαν επίσημα ένα νέο κόμμα που φέρει τον τίτλο «Οικολόγοι!».

Στο κόμμα των Πράσινων η αιμορραγία συνεχίστηκε με την αποχώρηση ενός γερουσιαστή και τεσσάρων βουλευτών μεταξύ των οποίων η Μπάρμπαρα Πομπιλί, ηγετική προσωπικότητα της Οικολογίας.

Ο Ζαν-Βενσάν Πλασέ ανακοίνωσε ότι το νέο κόμμα θα επιδιώξει «να συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής οικολογίας στη Γαλλία» και να συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Αριστεράς διεκδικώντας συμμαχία με το Σ.Κ. στο όνομα μιας «υπεύθυνης Οικολογίας».

Ο γερουσιαστής κρίνει «αυτοκτονική» τη στρατηγική της συμμαχίας του EELV με τη ριζοσπαστική Αριστερά και με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, στις περιφερειακές εκλογές.

Οι διχασμοί που υποβόσκουν στο Κόμμα των Πράσινων οδήγησαν τον Απρίλιο του 2014 σε ιδεολογική κρίση.

Οταν ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μανουέλ Βαλς, η Σεσίλ Ντιφλό αποχώρησε παταγωδώς από την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την πολιτική του.

Στη συνέχεια επεδίωξε προσέγγιση με το «Μέτωπο της Αριστεράς», μια πολιτική στροφή που προκάλεσε εσωκομματικές αντιδράσεις.

Το κόμμα EELV αποκλείει τώρα κάθε συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές.

Οι «Οικολόγοι!» καταγγέλλουν την «αριστερίστικη παρέκκλιση» των Πράσινων.

Ο Πλασέ και ο Ριζί ακολουθούν τη «στρατηγική ενότητας της Αριστεράς» για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017, προκειμένου «να αποφευχθεί καταστροφική ήττα».

Δηλώνουν ότι αποκλείουν υποψηφιότητα των Οικολόγων στις προεδρικές εκλογές επικρίνοντας μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Ντιφλό.

«Θα συγκέντρωνε ποσοστό 1,5-2% και οι Οικολόγοι θα ήταν υπεύθυνοι για τον διχασμό της Αριστεράς που θα οδηγούσε σε νίκη του υποψηφίου της Δεξιάς», τονίζουν.

Επειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι δύο αντίπαλες τάσεις της Οικολογίας αποφάσισαν τελικά να εφαρμόσουν στρατηγική «συγκατοίκησης».

Διατηρούν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα με δικέφαλη εκπροσώπηση από τη Σεσίλ Ντιφλό και την Μπάρμπαρα Πομπιλί και θα έχουν ίσο χρόνο κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εντάσεις εξακολουθούν παρά τη συμφωνία και είναι αμφίβολο αν θα αντέξει η συγκατοίκηση των Οικολόγων επί μια διετία μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa, 68% των Γάλλων εκτιμούν ότι το κόμμα των Πράσινων απειλείται με διάλυση.