Παζάρια και συλλήψεις

Παζάρια και συλλήψεις

air_france_symblokes_ypallilon_stelexon.jpg

Εργαζόμενοι στην Air France ενώ επιτίθενται σε στελέχη της Οι εικόνες στα επίμαχα βίντεο δείχνουν διευθυντικά στελέχη της Air France που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους διαδηλωτές έχοντας σκισμένα ρούχα | AP PHOTO
Συντάκτης: 

Νέες αντιδράσεις των συνδικάτων και εκπροσώπων της ριζοσπαστικής Αριστεράς προκάλεσε χθες η σύλληψη και κράτηση πέντε εργαζομένων στην Air France, υπόπτων για την κακοποίηση των στελεχών της εταιρείας στις 5 Οκτωβρίου. Ενας έκτος υπάλληλος που καταζητούσε η αστυνομία παρουσιάστηκε στις Αρχές και κρατείται επίσης.

Τα έξι αυτά άτομα εντοπίστηκαν από τα βίντεο που έδειχναν πράξεις βίας και θεωρούνται κύριοι δράστες.

Οι εικόνες δείχνουν διευθυντικά στελέχη της Air France που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους διαδηλωτές έχοντας σκισμένα ρούχα. Τρεις αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν.

Τραυματίστηκαν δύο φρουροί, ένας από τους οποίους έπεσε σε κώμα για σύντομο διάστημα.

Ο εισαγγελέας της περιφέρειας Μπομπινί έχει ανοίξει έρευνα για τις βιαιότητες που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών ή και με απολύσεις.

Οι συλληφθέντες εργαζόμενοι ανήκουν στο προσωπικό εδάφους. Εκπρόσωποι των συνδικάτων τονίζουν ότι με τις συλλήψεις αυτές «δεν πρόκειται να ηρεμήσουν τα πράγματα».

Εκτιμούν ότι πρόκειται για απόπειρα «εκφοβισμού» που δείχνει «θέληση να προσπαθήσουν να φιμώσουν τους εργαζομένους».

Το συνδικάτο «Sud aérien» κατήγγειλε με ανακοινωθέν του «σκόπιμες συλλήψεις, σκηνοθετημένες, με στόχο την ποινικοποίηση της αμφισβήτησης των μισθωτών που παίρνουν μέρος σε ένα κοινωνικό κίνημα».

Τα συνδικάτα CGT και Force Ouvrière οργάνωσαν χθες διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον τρόπο σύλληψης εργαζομένων, ξημερώματα στα σπίτια τους.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν 300 άτομα και πολιτικοί εκπρόσωποι - Πιερ Λοράν (Κ.Κ.), Ολιβιέ Μπεζανσενό, Ναταλί Αρτό (Ακρα Αριστερά), Κλεμαντίν Οτέν (Μέτωπο της Αριστεράς).

Ο Πιερ Λοράν και η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Σεσίλ Ντιφλό (EELV), εξοργίστηκαν για τις συνθήκες υπό τις οποίες έξι υπάλληλοι της Air France συνελήφθησαν ως «επικίνδυνοι εγκληματίες».

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς, εκτίμησε πως «πρόκειται για ημέρα πένθους» των εργαζομένων στην Air France και τόνισε ότι «η αντίσταση και ο θυμός είναι πιο μεταδοτικά αισθήματα από τον φόβο!».

Η διοίκηση της Air France πάντως επιδιώκει τώρα έναρξη του διαλόγου και εκτόνωση της έντασης που δημιουργήθηκε με τις βίαιες αντιδράσεις των εργαζομένων στο σχέδιο συρρίκνωσης δραστηριοτήτων της και στην απώλεια περίπου 3.000 θέσεων εργασίας.

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν η εφόρμηση εργαζομένων στην έδρα της αεροπορικής εταιρείας και οι επιθέσεις εναντίον διευθυντικών στελεχών, που έκαναν τον γύρο του κόσμου στα τηλεοπτικά δίκτυα, η Αir France έσπευσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Στις 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση των διευθυντών της με το πλειοψηφικό συνδικάτο των πιλότων (SNPL) το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και της εκπόνησης νέου στρατηγικού σχεδίου το οποίο θα έχει ως στόχο την αύξηση κατά 10% της παραγωγικότητας του ιπτάμενου προσωπικού. Από τα 44 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου -ανώτατου οργάνου του συνδικάτου- ψήφισαν υπέρ 33 στελέχη, με 1 ψήφο κατά και 10 αποχές.

Επίσης, η Ενωση των Πιλότων της Air France (SPAF) ανακοίνωσε ότι η συνάντηση ήταν θετική. «Ολα πήγαν πολύ καλά», δήλωσε η Βερονίκ Νταμόν, γενική γραμματέας του συνδικάτου, προσδιορίζοντας πως «όλοι επιδιώξαμε τον κατευνασμό, είναι το πνεύμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις 18 Οκτωβρίου.

Tρεις άλλες συντεχνίες εργαζομένων της Air France (FO, UNSA, CGT) ζήτησαν από την κυβέρνηση να διορίσει έναν «μεσολαβητή» εκπρόσωπο του κράτους ώστε να βρεθούν λύσεις.