Τι προσφέρουν και τι περιμένουν οι Γάλλοι

Τι προσφέρουν και τι περιμένουν οι Γάλλοι

hollande-tsipras.jpg

Φρανσουά Ολάντ, Αλέξης Τίπρας Ολάντ και Τσίπρας μαζί στη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση | EUROKINISSI
Συντάκτης: 

Σημαντική είναι στη Γαλλία η προβολή της επίσημης επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Το ταξίδι του Γάλλου προέδρου έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία στις ελληνογαλλικές σχέσεις, μέσα στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Η γαλλική αποστολή θα αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, από Γάλλους επιχειρηματίες και προσωπικότητες του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στα Ηλύσια o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τις επιδιώξεις της Γαλλίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας ότι η γαλλική πλευρά «επιδιώκει να αναδείξει το θέμα των επενδύσεων και των οικονομικών ανταλλαγών, των οποίων η εμβάθυνση και ανάπτυξη αποτελούν αμοιβαίο συμφέρον για τις δύο χώρες. Οσον αφορά την ανάγκη που θα προκύψει για επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία θα είναι πάντα διαθέσιμη να εισέλθει σε συνομιλίες».

Σε ερωτήσεις σχετικά με τη στήριξη της Γαλλίας προς τον Αλέξη Τσίπρα ως προς την επιθυμία του να συμμετάσχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους «θεσμούς» ελέγχου, ο Στεφάν Λε Φολ δήλωσε: «Η Γαλλία έχει υποστηρίξει πολλές φορές –εντός του ευρωπαϊκού διαλόγου– το γεγονός ότι η δημοκρατική διάσταση και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα διακύβευμα για την ευρωζώνη. Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σχετικά με τη θέση της Γαλλίας για από κοινού περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο πέλαγος, ο εκπρόσωπος τόνισε:

«Είμαστε υπέρ μιας συνεργασίας. Οσον αφορά τις κοινές περιπολίες, είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού κύματος αν δεν συνεργαστούμε. Η Ελλάδα αποτελεί πέρασμα μεταναστών και πρέπει να τη βοηθήσουμε ως προς την εγκατάσταση των κέντρων όπου θα γίνεται η καταγραφή και η διάκριση του ποιος έχει δικαίωμα ασύλου ή όχι».

Η εφημερίδα «Le Monde», σε άρθρο με τίτλο «Ο Ολάντ θέλει να καθησυχάσει τους Ελληνες που ανησυχούν βλέποντας τη Mέρκελ να φλερτάρει με την Τουρκία», αναφέρει ότι η Γαλλία αντί για ελληνοτουρκικές περιπολίες θα προτείνει ευρωπαϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, ενισχυτικές των επιχειρήσεων της Frontex.