«Ο Ολάντ στην Αθήνα: η εξουσία χαρούμενη, ο λαός λιγότερο»

«Ο Ολάντ στην Αθήνα: η εξουσία χαρούμενη, ο λαός λιγότερο»

oland.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας, Φρανσουά ΟλάντΤις σημαντικές συμφωνίες που προωθούνται σε επίπεδο διμερών σχέσεων, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου | AP PHOTO / PETROS GIANNAKOURIS
Συντάκτης: 

Tην πολιτική σημασία της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε με την υποστήριξη της Γαλλίας στον Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και τις σημαντικές συμφωνίες που προωθούνται σε επίπεδο διμερών σχέσεων, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου.

Στην ιστοσελίδα της «Liberation» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Ολάντ στην Αθήνα: η εξουσία είναι χαρούμενη, ο λαός λιγότερο» αναφέρεται ότι σκεπτικισμός εκφράζεται από τον λαό γιατί η συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας είναι «η πιο σκληρή που έχει ποτέ υπογραφεί από την Ελλάδα».

Η Γαλλία αναζητά επίσης κάποιες συμφωνίες. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η διαχείριση του χρέους και η προώθηση πρωτοβουλιών για επενδύσεις που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τις ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα των αυτοκινητοδρόμων και των αεροδρομίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες προκειμένου να μεταφερθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του οδικού άξονα Κορίνθου – Πατρών.

Οι δύο χώρες θα υπογράψουν ένα πρωτόκολλο συμφωνίας που θα προβλέπει την ενίσχυση της γαλλικής βοήθειας στους τομείς: φορολογικά, διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο Ολάντ τονίζει ότι:

Η Ελλάδα αποτελεί σύνορο της Ευρώπης και επομένως η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τη χώρα. Χρειάζεται να δοθούν τα χρήματα ώστε να δημιουργηθούν τα hot spots στα ελληνικά εδάφη για την καταγραφή και κατανομή των προσφύγων με το σύστημα των ποσοστώσεων. Η Αθήνα ζητάει 330 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα απολύτως νομιμοποιημένο αίτημα.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα «Mediapart» αναφέρεται στα «μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που προωθεί ο Ολάντ»: 

Στόχος της επίσκεψης, που μόνο επίσκεψη αλληλεγγύης δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε, είναι η λεηλάτηση της Ελλάδας και των υποδομών της. Οι Γάλλοι πολιτικοί προσγειώθηκαν στην Αθήνα σαν κατακτητές. Με αυτόν τον τρόπο η Γαλλία θέλει να εκμεταλλευτεί την πολιτική και οικονομική παρακμή μίας εκ των πιο φτωχών χωρών της Ε.Ε..

Το ραδιόφωνο «Radio France International» επισημαίνει ότι ο Ολάντ προσφέρει τη στήριξή του στην Ελλάδα. Μεταξύ των ελληνικών προτεραιοτήτων είναι η συνεργασία στους τομείς: νέες τεχνολογίες, ψηφιακή οικονομία, υποδομές, τουρισμός και γεωργία.

Σε οικονομικό ρεπορτάζ του ραδιοφώνου «Europe1» αναφέρθηκε η σημαντική προσφορά της Γαλλίας στις διμερείς σχέσεις με δωρεάν υπηρεσίες.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας θα στείλει στελέχη του στην Ελλάδα για τεχνική βοήθεια. Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οικονομικών (DGFP) θα επιμορφώσει τις ελληνικές ομάδες.

Φοροεισπρακτικές υπηρεσίες θα εκπαιδεύσουν τους Ελληνες εφοριακούς σε αποτελεσματικές τεχνικές. Στόχος είναι να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και να λειτουργήσουν πραγματικά.

Η οικονομική εφημερίδα «Les Echos» σε άρθρο της με τίτλο «Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: πολλά περιουσιακά στοιχεία προς πώληση, λίγες οι ευκαιρίες» παρουσιάζει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις, λιμάνια, αεροδρόμια και ακίνητη περιουσία προς πώληση δεν έχουν όλες τις ίδιες προοπτικές σε μια Ελλάδα βαθιά βυθισμένη στην κρίση, αλλά οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις αξιολογούν τις προσφορές ως αρκετά ενδιαφέρουσες».