2021
AP Photo/Francois Mori
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 17.03.2021, 16:27
Οι καλλιτέχνες στη Γαλλία επαναστατούν
Η αρχή έγινε στις 4 Μαρτίου από το θρυλικό Odeon στο Παρίσι και εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες πόλεις. Βασικό αίτημα να ανοίξουν ξανά οι χώροι πολιτισμού και να δοθεί οικονομική στήριξη στους εργαζόμενους.
Ακολουθήστε μας στο Googlenews
Καυτή άνοιξη για τον Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάζουν οι Γάλλοι καλλιτέχνες, που ξεκίνησαν επαναστατικό κίνημα στην αρχή του Μαρτίου με ογκώδεις διαδηλώσεις και καταλήψεις σε θέατρα. Εξαπλώνονται οι διαμαρτυρίες έπειτα από την απόφαση του Ταμείου του κλάδου να εφαρμόσουν τα σκληρά μέτρα του Covid-19.
Ακυρώνονται κινηματογραφικές πρεμιέρες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις, η Εκθεση Βιβλίου, η Ανοιξη των Ποιητών. Επειτα από έντονες πιέσεις, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σε βιντεοδιάσκεψη τους εκπροσώπους από διαφορετικούς κλάδους του πολιτισμού, που έχουν πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση του κορονοϊού. Ανήγγειλε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των τεχνών και των καλλιτεχνών, αλλά οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν.
Τα συνδικάτα υποστηρίζουν το κίνημα των εργαζόμενων στον χώρο του θεάματος και των τεχνών που ξεκίνησαν καταλήψεις θεάτρων σε τουλάχιστον 9 πόλεις στη Γαλλία, ζητώντας από την κυβέρνηση να ανοίξει ξανά τους πολιτιστικούς χώρους και να σημάνει επανεκκίνηση. Στις 4 Μαρτίου ξεκίνησε η κατάληψη στο δημόσιο θέατρο Odeon, σύμβολο της εξέγερσης από τον Μάη του ’68· το Odéon-Théâtredel' Europe είναι ξανά ζωντανό σύμβολο.
Από την περασμένη εβδομάδα οι καταλήψεις εξαπλώθηκαν στο ThéatredelaColline, στο Εθνικό Θέατρο του Στρασβούργο ΤΝS, στη Λιλ, τη Λιόν, τη Λιμόζ, τη Ρεν, το Σεντ Ετιέν. Οι εκπρόσωποι από διαφορετικούς κλάδους καλούν καλλιτέχνες απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης να ενισχύσουν τον αγώνα τους. Επίσης οι διαδηλωτές τονίζουν ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν τήρησε την οικονομική στήριξη προς τους καλλιτέχνες, για την οποία δεσμεύτηκε.
Στο OdeonThéâtre η κατάληψη συνεχίζεται. Οι καλλιτέχνες έχουν εφοδιαστεί με τρόφιμα, ενώ φουσκωτά στρώματα έχουν τοποθετηθεί στη μεγάλη αίθουσα του θεάτρου του 19ου αιώνα και τα μπαλκόνια. Οι 54 διαμαρτυρόμενοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι να υλοποιηθούν τα μέτρα που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.
«Εχουμε όσα χρειαζόμαστε για να μείνουμε εδώ για αρκετές ημέρες», λένε οι εκπρόσωποι. Το σύνθημα των διαδηλωτών είναι «Κίνδυνος για τη χώρα, ελάτε πολλοί μαζί μας». Η πρόσκληση ξεκίνησε από τη FederationCGT του θεάματος, καλώντας και άλλα συνδικάτα να συμμετάσχουν στο κίνημα και ανταποκρίθηκαν τα CIPAC, CRACC Île-de-France, SNM-FO, SNSP, SYNDEAC, UFISC κ.ά.
Η υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασελό επισκέφτηκε το θέατρο Odeon και προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα. Υποσχέθηκε βοήθεια στους περίπου πενήντα ηθοποιούς, μουσικούς και τεχνικούς που συνεχίζουν μαχητικά την κατάληψη -μια διαμαρτυρία για την έλλειψη προοπτικών για τον πολιτισμό- αλλά δεν έμειναν ικανοποιημένοι.
Οι συνδικαλιστές ελπίζουν σε επανέναρξη της δραστηριότητας και ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ζητούν η «λευκή χρονιά» για τους εργαζόμενους, που τους έφερε σε δεινή οικονομική κατάσταση, να ανατραπεί. «Για αρκετούς μήνες έχουμε την εντύπωση πως είμαστε φωνή βοώντος εν τη ερήμω», λένε. Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 20 εκατομμύρια ευρώ για πρόσθετη βοήθεια.
Θέατρα, κινηματογράφοι, γκαλερί τέχνης και άλλοι πολιτιστικοί χώροι στη Γαλλία παραμένουν κλειστοί από τον Οκτώβριο. Οι εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών ζητούν να δοθεί από την κυβέρνηση μια ημερομηνία επαναλειτουργίας, όπως επίσης μια παράταση στα ειδικά επιδόματα ανεργίας που παίρνουν, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.
***
«Ο Ελληνογάλλος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης πέθανε στα 77 του» Ήταν στην καρδια μας και θα μείσω πάντα με το νεύμα μας και τα βιλιες σου

Τα γαλλικά ΜΜΕ υποκλίνονται
Ιδιαίτερα αγαπητός στους Γάλλους αναγνώστες, αναγνωρισμένος από το γαλλικό κράτος, ο Βασίλης Αλεξάκης, που έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, έγραφε πολλά από τα βιβλία του απευθείας στη γαλλική γλώσσα, ένιωθε τη Γαλλία δεύτερη πατρίδα του (αν και ποτέ δεν πήρε την υπηκοότητα), δεν ξεχνούσε ότι εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του, αρχίζοντας με τη συνεργασία του στην εφημερίδα Le Monde, που έμελλε να κρατήσει πολλά χρόνια.
Επόμενο ήταν η Le Monde να τον αποχαιρετήσει δημοσιεύοντας μια εκτενή νεκρολογία του Alain Salles, με τίτλο: «Θάνατος του Βασίλη Αλεξάκη, γαλλόφωνου συγγραφέα και “κατάπληκτου ανθρώπου”» και υπότιτλο «Ο μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 77 ετών. Εγραψε στα γαλλικά και στα ελληνικά και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, για το βιβλίο “μ.Χ.”, το 2007».
Η εφημερίδα αναφέρεται ιδιαίτερα στο μυθιστόρημα του Αλεξάκη «Το κλαρινέτο» (2015), ένα βιβλίο για τον θάνατο του διά βίου εκδότη του, Jean-Marc Roberts, και το κώμα της Ελλάδας από τη μεγάλη οικονομική κρίση και υπογραμμίζει πως «ο θάνατος είναι πανταχού παρών στο έργο του, αλλά τον αντιμετωπίζει περισσότερο ελαφρά παρά τραγικά».
Επίσης, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο: «Ο Ελληνογάλλος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης πέθανε στα 77 του» και υπότιτλο «Μεταξύ άλλων, ο μυθιστοριογράφος τιμήθηκε με το Βραβείο Medici για τη “Μητρική Γλώσσα” και το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το βιβλίο “μ.Χ.”».
Αλλά και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Croix δημοσιεύεται τηλεγράφημα του AFP με τίτλο: «Βασίλης Αλεξάκης, ένα γαλλοελληνικό πήγαιν’ έλα» και υπότιτλο «Μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος, αλλά και σκιτσογράφος και σκηνοθέτης, ο Βασίλης Αλεξάκης, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 77 ετών, πέρασε τη ζωή του μεταξύ δύο πολιτισμών και δυο γλωσσών, του γαλλικού και του ελληνικού».

«La blouse roumaine», 1940 και δίπλα «Αυτοπροσωπογραφία», 1906
Ματίς σαν μυθιστόρημα...
ΠAΡΙΣΙ
Στη Γαλλία, τα μεγάλα μουσεία κάθε χρόνο παρουσιάζουν εντυπωσιακές εκθέσεις για να προσελκύσουν στην εποχή των γιορτών επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Φέτος, όμως, τα μουσεία τηρούν τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν μέσα στον Δεκέμβριο, ωστόσο μέσα από τα σάιτ τους προσφέρουν διαδικτυακές ξεναγήσεις
Το Κέντρο Πομπιντού παρουσιάζει μια εξαιρετική έκθεση στην οποία μπορείτε να ξεναγηθείτε με ένα 13λεπτο βίντεο (https://www.centrepompidou.fr/) και αποτίει φόρο τιμής στον διάσημο ζωγράφο Ανρί Ματίς, καθώς γιορτάζεται η 150ή επέτειος από τη γέννησή του (1869-1954). Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ματίς σαν μυθιστόρημα». Το πλούσιο εικαστικό αφιέρωμα συνδυάζει το κείμενο με την εικόνα και προσφέρει μια μοναδική ανάγνωση της δημιουργικής πορείας του καλλιτέχνη.
Ο Ανρί Ματίς ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ού αιώνα, ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φοβισμού και από τους θεμελιωτές της μοντέρνας τέχνης. Γεννήθηκε στην επαρχία της βόρειας Γαλλίας Λε Κατό-Καμπρεζί. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και αφού απέκτησε τη δικηγορική άδεια εργάστηκε για ένα διάστημα ως συμβολαιογράφος στη γενέτειρά του, για να επιστρέψει τελικά στο Παρίσι όπου σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών.
Στους πρώτους πίνακές του ο Ματίς είναι επηρεασμένες από τα έργα των Σεζάν, Γκογκέν, Βαν Γκογκ και από την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη. Η τεχνοτροπία του είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κίνημα των φοβιστών, τα έργα του χαρακτηρίζονται από έντονα, φωτεινά χρώματα, ζωγραφίζει εσωτερικούς χώρους, νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες.
Ο Ματίς συνδέθηκε φιλικά με τον Πάμπλο Πικάσο, αν και μεταξύ τους υπήρχε και το στοιχείο του ανταγωνισμού. Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1904. Τα επόμενα χρόνια ταξίδευε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Την περίοδο 1908-1912 εκθέτει σε Μόσχα, Βερολίνο, Μόναχο και Λονδίνο, ενώ γνωρίζει σημαντική καλλιτεχνική αναγνώριση με τα έργα που παράγει την περίοδο 1906-1917, τα οποία ξεφεύγουν από τα όρια του φοβισμού.
Η έκθεση στο Κέντρο Πομπιντού χωρίζεται σε εννέα τμήματα και παρακολουθεί χρονολογικά τη διαδρομή του, με έμφαση στην επίδραση που άσκησαν πάνω του η λογοτεχνία και συγγραφείς και ποιητές όπως ο Στεφάν Μαλαρμέ και ο Λουί Αραγκόν. Εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, σχέδια, κολάζ, αλλά και χειρόγραφα, προσωπικά ντοκουμέντα, η αλληλογραφία του κ.ά.
Ο Ματίς δοκίμασε πολλά στιλ και εκπλήρωσε όλες τις εικαστικές του αναζητήσεις. Οι οργανωτές της έκθεσης επισημαίνουν ότι «η επέτειος της γέννησης του Ματίς δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτόν τον τεράστιο καλλιτέχνη που ανέτρεψε όλους τους κώδικες της ζωγραφικής του 20ού αιώνα. Σε όλη την καριέρα του επιδίωξε να αναστατώσει το βλέμμα. Οπως όλοι οι σπουδαίοι δημιουργοί, γέννησε νέους κόσμους και δημιούργησε νέους κώδικες με την τέχνη του».
ΓΑΛΛΙΑ

Πράσινη στροφή Μακρόν μετά το χαστούκι
Η ιστορική νίκη του κόμματος Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι στις δημοτικές εκλογές στις 28 Ιουνίου προκάλεσε «πράσινο χείμαρρο» και μεγάλες ελπίδες για πολιτική ανανέωση, με συμμαχίες με προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία και στην Ευρώπη, και για διεθνώς συντονισμένη δράση για τη διάσωση του πλανήτη.
Η τσουχτερή ήττα στις δημοτικές εκλογές ήταν πανωλεθρία για το κόμμα του προέδρου, Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM). Σε αρκετές μεγάλες πόλεις το κυβερνών κόμμα δέχτηκε ένα «ηχηρό ράπισμα» που απευθυνόταν προσωπικά στον Εμανουέλ Μακρόν. Η αποχή έφτασε σε ποσοστό 60%. Στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο τα αποτελέσματα εκφράζουν το σύνθημα «Εξω» (Dégage). Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές
Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν έπειτα από δυο χρόνια, το 2020, και οι δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής απέκτησαν σημασία σφυγμομέτρησης. Μετά την ήττα, ο Μακρόν έσπευσε για να αντιμετωπίσει την επείγουσα κατάσταση που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Δεσμεύτηκε για τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης ύψους 15 δισ. ευρώ με στόχο να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία. Ανακοίνωσε μέτρα για την οικολογία και υποσχέθηκε να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος για να εκπληρώσει τους στόχους του για το κλίμα. Από τώρα ο Μακρόν και τα κόμματα ξεκινούν διαβουλεύσεις για την προετοιμασία των προεδρικών εκλογών.
Επιχείρηση «εξημέρωση»
Η θητεία του προέδρου ήταν μέχρι τώρα σπαρμένη με αγκάθια. Τα πρώτα τρία χρόνια προεδρίας του σημαδεύτηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις, πρωτοφανείς βιαιότητες στις διαδηλώσεις, καταστροφές, παρατεταμένες απεργίες που παρέλυσαν τη Γαλλία, ανταρσίες στο κόμμα του και τώρα από την πανδημία. Ο Μακρόν παλεύει για να καθησυχάσει όσους δυσφορούν για τη φιλελεύθερη πολιτική του και τα εκατομμύρια των Γάλλων που απαιτούν να εισακούσει τα αιτήματά τους. Συνέχεια περιηγείται στη χώρα και προσπαθεί να «εξημερώσει» τους οργισμένους Γάλλους, να κάνει διάλογο με τους πολίτες. Και συνεχώς ανακοινώνει νέα μέτρα και επιδόματα.
Στην αρχή της θητείας του, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, το σύνθημα που ξεχώριζε ήταν «Ο πρόεδρος των πλουσίων». Τρία χρόνια μετά, το σύνθημα είναι «Θέλουμε έργα, όχι λόγια»...
Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματός του, όμως κατάλαβε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις γιατί μπορεί να προκαλέσει κοινωνική ανάφλεξη, όπως φάνηκε καθαρά με το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Βρίσκεται εμφανώς σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, καθώς έχει ανακοινώσει ότι θα «επανεφεύρει τον εαυτό του», αλλά χωρίς να «αρνηθεί» τις μεταρρυθμίσεις του, ενώ στα δημόσια μηνύματά του προσπαθεί να συνδυάσει τις υποσχέσεις για οικονομική κυριαρχία με τις οικολογικές πρωτοβουλίες.
Ο πρόεδρος υπόσχεται τώρα νέα τολμηρά μέτρα που θα δρομολογήσει στη διετία που απομένει στη θητεία του. Θα παρουσιάσει σύντομα λεπτομερές σχέδιο για τα δυο τελευταία χρόνια της θητείας του. Τώρα όμως είναι λιγότερο δημοφιλής, κατά 10 πόντους, ακόμη και από τον μόλις παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Εντουάρ Φιλίπ.
Προετοιμάζοντας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ο Μακρόν αναζήτησε προσωπικότητες από το κόμμα των Πράσινων, αλλά δέχτηκε ψυχρολουσία από τους Οικολόγους που αρνούνται να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Το «τσουνάμι» των δημοτικών εκλογών τού έδωσε ένα τρομερό χτύπημα.
Ο Εντουάρ Φιλίπ, από τη μεριά του, επέστρεψε στην παλιά του θέση του δημάρχου της Χάβρης όπου είχε διατελέσει και στο παρελθόν δήμαρχος. Το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός έδειξε αυστηρότητα σε διαφωνίες με τον πρόεδρο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Φιλίπ έχει προεδρικές φιλοδοξίες και μετά τη χτεσινή του παραίτηση θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλώσει τις αρχηγικές προθέσεις του.
Αριστερά και Οικολόγοι
Οι Οικολόγοι (EELV), που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, θα επιδιώξουν άμεσα να επιτύχουν σημαντική δράση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλώνουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι αισιόδοξο, με βιώσιμη ευημερία, χωρίς ανισότητες, με αλληλεγγύη και ειρηνική συνύπαρξη. Σύμφωνα με τους Οικολόγους, πρέπει να δράσουμε χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών του πλανήτη.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) ανέκαμψε κάπως από το ναδίρ της προηγούμενης περιόδου, διατηρώντας τα προπύργια του. Εδραίωσε τη θέση του στο Παρίσι, αλλά και στη Nάντη και τις Ρεν, Λίλ, Ντιζόν, Λε Μαν, Μπουρζ, Nανσί και Moνπελιέ. Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεξελέγη άνετα. Η νίκη της στο Παρίσι παρουσιάζεται ως νίκη της Οικολογίας, καθώς έχει δεσμευτεί να προωθήσει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης ως βασικό στοιχείο του προγράμματός της.
Οι νέοι δυναμικοί Οικολόγοι δήμαρχοι δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν να δράσουν σε συνεργασία με τους συμμάχους τους της Αριστεράς. Με αισιοδοξία ξεκινάει μια ομάδα και θα προετοιμάσει το μέλλον. Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Oλιβιέ Φορ, δήλωσε «είμαι έτοιμος να συμμετάσχω πίσω από αυτόν που θα ενσαρκώσει την εκλογική πλατφόρμα για τις προεδρικές εκλογές».
Οι νέοι Πράσινοι δήμαρχοι πολλών μεγάλων πόλεων μπορούν να συνεργαστούν και να ανοίξουν τον δρόμο για έναν υποψήφιο μεταξύ περιβαλλοντολόγων και κομμάτων της Αριστεράς το 2022. Στη Γαλλία ξεκινούν από τώρα οι διαβουλεύσεις για τις συμμαχίες, όμως οι ηγέτες της Αριστεράς και οι Οικολόγοι γνωρίζουν πως μόνο η ένωση δυνάμεων και η κοινή δράση θα φέρουν αποτελέσματα.
ΝΗΣΙΔΕΣ

Κούρσα διαδόχων στη σκιά του Μακρόν
Η επέτειος από την ανάληψη της προεδρικής θητείας από τον Εμανουέλ Μακρόν πέρασε φέτος απαρατήρητη, ενώ η τελετή του ενθρονισμού του, στις 7 Μαΐου του 2017, είχε γιορταστεί με τυμπανοκρουσίες. Ο απολογισμός των τριών ετών του Μακρόν δείχνει πως ο δρόμος ήταν σπαρμένος με αγκάθια, γιατί η θητεία του μέχρι τώρα σημαδεύτηκε με κρίσεις και δραματικά γεγονότα: τρομοκρατικές επιθέσεις, εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», βίαιες διαδηλώσεις, απεργίες στα μεταφορικά μέσα και μακρές απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συστημάτων των συντάξεων. Από την αρχή της χρονιάς χαώδης ήταν η κατάσταση, με την πανωλεθρία που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού, με την προώθηση των περιοριστικών μέτρων. Χιλιάδες νεκροί και ο αριθμός τους πότε μειώνεται πότε αυξάνεται. Η οικονομική κατάσταση βρίσκεται σε κρίση.
Με αυτή τη συγκυρία, όλα τα ΜΜΕ περιορίζονται στην επικαιρότητα της επιδημίας. Ολα τα άλλα θέματα παραμερίζονται. Ωστόσο, αυτήν την ώρα, στην Εθνοσυνέλευση ξεκίνησαν διαβουλεύσεις στο Κόμμα του Μακρόν LREM. Οι «αντάρτες» βουλευτές προετοιμάζουν μια δική τους ομάδα μαζί με τους οικολόγους, με κίνδυνο το «σχίσμα» στο κόμμα. Ο πρωθυπουργός άρχισε τώρα να δείχνει την πυγμή του και κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσεις. Το πολιτικό κλίμα δείχνει ότι δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές (2022) όσοι τρέφουν προεδρικές φιλοδοξίες ξεκίνησαν από τώρα την προετοιμασία της εκλογικής εκστρατείας.
Δημοσκόπηση για την Ευρώπη σχετικά με την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προς τους ηγέτες τους αποκαλύπτει ότι οι Γάλλοι είναι οι πιο σκληροί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωση. Μόνο το 34% των Γάλλων έχουν θετική γνώμη για τη δράση τους. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους «μπορεί να αντεπεξέλθει» στη διάρκεια της κρίσης. Ομως τα δύο τρίτα των Γάλλων (66%) πιστεύουν το αντίθετο. Γενικότερα, το 34% των Ευρωπαίων έχουν ευνοϊκή γνώμη για τη δράση των ηγετών, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην κορύφωση της κρίσης μεταξύ 3.005 Ευρωπαίων από την Odoxa για τη Le Figaro και τη France Info.
Στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στις αρχές του Μαΐου έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι επικροτούν τη δράση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, με 46%, αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε έναν μήνα. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Μακρόν πείθει μόνο το 40% των ερωτηθέντων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι εντάσεις μεταξύ του αρχηγού κράτους και του πρωθυπουργού. Εντονη ήταν η φημολογία για ενδεχόμενη αλλαγή του πρωθυπουργού και για ανασχηματισμό μετά τον Σεπτέμβριο. Ορισμένες εφημερίδες αποκάλυψαν εμπρηστικά σενάρια για κυβέρνηση «εθνικής ένωσης», με είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα προσωπικοτήτων από όλα τα κόμματα και συμμετοχή της Μαρίν Λεπέν. Η πρόεδρος του κόμματος Εθνικός Συναγερμός καταγγέλλει την «ανικανότητα» της κυβέρνησης και δηλώνει: «Δεν θα επωμισθώ τα λάθη της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της επιδημίας». Απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα για συμμετοχή της σε μια «εθνική ένωση» και κρίνει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν «ομάδα ευκαιριών», η οποία δεν θα άλλαζε τίποτα.
Η άνοδος του πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στο ότι οι ψηφοφόροι εκτίμησαν τον αγώνα του για την καταπολέμηση της επιδημίας. Στην Εθνοσυνέλευση ο Φιλίπ ενεργεί τώρα αποφασιστικά και η νέα πολιτική στρατηγική του βρίσκει θετική απήχηση. Εχει τώρα αυτός το τιμόνι... Ο πρόεδρος του αναθέτει το πρόγραμμα του, αλλά ο Φιλίπ ενεργεί με τον δικό του τρόπο. Σύμφωνα με σχόλια «ημετέρων» του Μακρόν, ο πρωθυπουργός «είναι πολύ άκαμπτος».
Ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε οποιαδήποτε διαφωνία με τον πρωθυπουργό του και επέκρινε όσους «προσπαθούν να διχάσουν την εκτελεστική εξουσία». Ο Φιλίπ αρνήθηκε επίσης τις φήμες για εντάσεις με τον Μακρόν. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «στον πρόεδρο αρέσει η υπέρβαση, τα άφθονα μηνύματα, οι μακρές συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός βγαίνει σύντομα από το προεδρικό γραφείο και δείχνει μια σχετική μετριοφροσύνη· μια σοβαρότητα που μπορεί να καθησυχάσει τους πολίτες σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο».
Ομως η στάση του πρωθυπουργού προκαλεί τώρα σχόλια, ότι προβάλλει το δικό του προφίλ και δείχνει τις προεδρικές φιλοδοξίες του. Ετσι έγινε και με τον Εντουάρ Μπαλαντίρ που ανταγωνίστηκε με τον Ζακ Σιράκ· με τον Φρανσουα Φιγιον που ανταγωνίστηκε με τον Νικολά Σαρκοζί· αλλά και με την πατροκτονία που διέπραξε ο Μακρόν, αναγκάζοντας τον Φρανσουά Ολάντ να μη θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη προεδρική θητεία.
Ο καιρός θα δείξει τι θα συμβεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές, αλλά από τώρα σφοδρές αναταράξεις σημειώνονται στο κυβερνητικό κόμμα LREM. Από καιρό ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τη φιλελεύθερη πολιτική του κυβερνητικού κόμματος και έφυγαν από τους κόλπους του.
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο: «Το LREM, καθώς απειλείται από διάσπαση, κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία. Περίπου είκοσι βουλευτές του κόμματος σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τα έδρανα των μακρονιστών για να σχηματίσουν μια νέα ομάδα με τριάντα άλλους βουλευτές. Η πρωτοβουλία αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από τις διακοπές. Σύμφωνα με το ιδρυτικό κείμενο αυτού του νέου σχεδίου, οι υπογράφοντες σκοπεύουν να ανταποκριθούν στην οικολογική έκτακτη ανάγκη, να εκσυγχρονίσουν τη δημοκρατία και να μειώσουν τις κοινωνικές και εδαφικές ανισότητες».
Γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν ορισμένα στελέχη της πλειοψηφίας επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν την έκταση της ρήξης. Ωστόσο, εάν πραγματοποιηθούν αυτές οι αποστασίες, το LREM θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές), την οποία διατηρεί από το 2017. Η πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε εδώ και αρκετές εβδομάδες αναμενόταν να παρουσιαστεί μετά τις δημοτικές εκλογές. Σταμάτησε από τον κορονοϊό, εξαιτίας του οποίου αναβλήθηκε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. «Ορισμένοι έχουν αποθαρρυνθεί», ανέφερε ένας από τους... υποκινητές. «Ολα είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά αυτή η νέα ομάδα θα δημιουργηθεί. Απομένει να δούμε πότε και ποια θα είναι η μορφή», τόνισαν κοινοβουλευτικές πηγές. Δηλώνουν ότι «το διαζύγιο έχει επίσημα καταγραφεί, αλλά το τελικό χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί».
ΓΑΛΛΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑTΑΞΕΙΣ
ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΟ της Ήρας Φελουκατζη
Παρίσι 21/5.2020
Η επέτειος της ανάληψης της προεδρικής θητείας του Εμανουέλ Μακρόν πέρασε φέτος απαρατήρητη, ενώ στην τελετή του ενθρονισμού του στις 7 Μαίου του 2017, γιορτάστηκε με τυμπανοκρουσίες. Ο απολογισμός των τριών ετών του Μακρόν ο δρόμος ήταν σπαρμένος με αγκάθια, γιατί η θητεία του μέχρι τώρα σημαδεύτηκε με κρίσημες καταστασεις και δραματικά γεγονότα. Τρομοκρατικές επιθέσεις, εξέγερση των "κίτρινων γιλέκων", βίαιες διαδηλώσεις, απεργίες στα μεταφορικά μέσα και μακρές απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συστημάτον των συντάξεων. Από την αρχή της χρονιάς χαώδης ήταν η κατάσταση, με την πανωλεθρία που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού, με την προώθηση των περιοριστικών μέτρων. Χιλιάδες νεκροί και ο αριθμός τους, πότε μειώνονται πότε αυξάνονται. Η οικονομική κατάσταση βρίσκεται σε κρίση κατάσταση.
Με αυτή τη συγκυρία όλα τα ΜΜΕ περιορίζονται στην επικαιρότητα της επιδημίας. Όλα τα άλλα θέματα παραμερίζονται. Ωστόσο αυτή την ώρα, στην Εθνοσυνέλευση ξεκίνησαν διαβουλεύσεις στο Κόμμα του Μακρόν LREM. Οι "αντάρτες" βουλευτές διμιούργησασαν μια δική τους ομάδα μαζί με τους οικολόγους, με κίνδυνο το "σχίσμα" στο Κόμμα. Ο πρωθυπουργός άρχισε τώρα να δείχνει την πυγμή του και κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσεις. Το πολιτικό κλίμα δείχνει ότι δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές (2022), όσοι τρέφουν προεδρικές φιλοδοξίες προσωπικοτήτων ξεκίνησαν από τώρα την προετοιμασία της εκλογικής εκστρατείας .
Δημοσκόπηση για την Ευρώπη σχετικά με την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προς τους ηγέτες τους, αποκαλύπτει ότι οι Γάλλοι είναι οι πιο σκληροί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο το 34% των Γάλλων έχουν θετική γνώμη για τη δράση τους. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους ειναι "ικανή να ανταπεξέλθει" στη διάρκεια της κρίσης. Όμως τα δύο τρίτα των Γάλλων 66% πιστεύουν το αντίθετο. Γενικότερα, το 34% των Ευρωπαίων έχουν ευνοϊκή γνώμη για τη δράση των ηγετών, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην αποκορύφωση της κρίσης μεταξύ 3.005 Ευρωπαίων από την Odoxa για την LeFigaro και την FranceInfo.
Στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στις αρχές του Μαΐου έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι επικροτούν τη δράση του Πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, με 46%, αύξηση 3 βαθμών μέσα σε ένα μήνα. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Μακρόν πείθει μόνο το 40% των ερωτηθέντων. Αυτό είχε ένα αποτέλεσμα εντάσεις μεταξύ του αρχηγού κράτους και του πρωθυπουργού. Έντονη ήταν η φημολογία για ενδεχόμενη ανασχηματισμό μετά από τον Σεπτέμβριο. Ορισμένες εφημερίδες αποκάλυψαν εμπρηστικά σενάρια για κυβέρνηση "εθνικής ένωσης", με είσοδο στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων από όλα τα Κόμματα και συμμετοχή της Μαρίν Λεπέν. Η Πρόεδρος του Κόμματος "Εθνικός Συναγερμός", καταγγέλλει την "ανικανότητα" της κυβέρνησης και δηλώνει "δεν θα επωμισθώ τα λάθη της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της επιδημίας". Απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα για συμμετοχή της σε μια "εθνική ένωση" και κρίνει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν "ομάδα ευκαιριών", η οποία δεν θα άλλαζε τίποτα".
Η άνοδος του πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις, οφείλεται στην απήχηση των ψηφοφόρων που εκτίμησαν τον αγώνα του για την καταπολέμηση της επιδημίας. Στην Εθνοσυνέλευση ο Φιλίπ ενεργεί πια αποφασιστηκα και η νέα του πολιτική στρατηγική βρίσκει θετική απήχηση. Αυτός τωρα έχει το τιμόνι... Ο πρόεδρος του αναθέτει το πρόγραμμα του, αλλά ο Φιλίπ ενεργεί με το δικό του τρόπο. Σύμφωνα με σχόλια ημετέρων του Μακρόν κρίνει ότι ο πρωθυπουργός "είναι πολύ άκαμπτος".
Ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε οποιαδήποτε διαφωνία με τον πρωθυπουργό του και επέκρινε όσους "προσπαθούν να διχάσουν την εκτελεστική εξουσία". Ο Φιλίπ αρνήθηκε επίσης τη φημολογία για τις εντάσεις με τον Μακρόν. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι "στον πρόεδρο αρέσει η υπέρβαση, τα άφθονα μηνύματα, μακρές συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός εξαφανίζεται σύντομα από το προεδρικό γραφείο, επιδεικνύοντας σχετική μετριοφροσύνη. Μια σοβαρότητα, που μπορεί να καθησυχάσει τους πολίτες. σ'αυτή τη δύσκολη περίοδο".
Όμως η στάση του πρωθυπουργού προκαλεί τώρα σχόλια προβάλλοντας το δικό του προφίλ και τις προεδρικές του φιλοδοξίες. Έτσι έγινε από τον Εντουαρντ Μπαλαντύρ που ανταγωνίστηκε με τον Ζακ Σιράκ, ο Φρανσουα Φιγιον που ανταγωνίστηκε με τον Νικολα Σαρκοζί και η πατροκτονία που διέπραξε ο Μακρόν, αναγκάζοντας τον Φρανσουά Ολάντ να μην θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη προεδρική θητεία. Ο καιρός θα δείξει τι θα συμβεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022.
EΥΡΩΠΗ

«Οι Γάλλοι να μάθουν να ζουν με τον ιό»
Σε ομιλία που εκφώνησε στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των μέτρων περιορισμού, που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Επειτα από μαραθώνια συζήτηση και μια «συμβουλευτική» ψηφοφορία την Τρίτη, 368 μέλη υποστήριξαν το σχέδιο, ενώ συνολικά 100 εκλεγμένοι εκπρόσωποι προτίμησαν να καταψηφίσουν την ψηφοφορία και 103 απείχαν.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πολίτες ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή κατά τη διαδικασία χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, τονίζοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες «θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό και να προστατεύουν τους εαυτούς τους».
Η πρώτη φάση άρσης των μέτρων αρχίζει στις 11 Μαΐου και ισχύει ώς τις αρχές Ιουνίου. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση ώς το καλοκαίρι. Επιβάλλονται «η προστασία, τα τεστ, η απομόνωση». Η κυβέρνηση θέλει να ενεργήσει με «σύνεση», «σταδιακά» και «διασφαλίζοντας ότι ελέγχουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού».
Αν οι δείκτες «δεν είναι αυτοί που πρέπει, δεν θα πραγματοποιηθεί η άρση των περιορισμών στις 11 Μαΐου ή θα το κάνουμε πολύ αυστηρότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τα κυριότερα μέτρα:
● Από τις 11 Μαΐου η άδεια για τις μετακινήσεις δεν θα είναι υποχρεωτική, εκτός εάν αυτές ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Θα επιτρέπονται μόνο για «επιτακτικούς οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους».
● Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. «Παραλαμβάνουμε σχεδόν 100 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και θα παραλάβουμε σχεδόν 20 εκατομμύρια υφασμάτινες από τον Μάιο», επισήμανε ο Φιλίπ, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές θα προμηθευτούν με μάσκες.
● Τα δρομολόγια του μετρό του Παρισιού και των λεωφορείων θα αυξηθούν ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να πηγαίνουν στη δουλειά τους τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
● Οι εταιρείες θα διατηρήσουν την τηλεργασία για τις επόμενες τρεις εβδομάδες και να καταρτίσουν κλιμακωτά ωράρια.
● Τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία θα ανοίξουν ξανά «παντού στη χώρα και σε εθελοντική βάση». Το άνοιγμα των Λυκείων θα αποφασιστεί στα τέλη Μαΐου. Τα Γυμνάσια θα μπορούσαν να ανοίξουν από τις 18 Μαΐου.
● Τα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά στις 11 Μαΐου εκτός από καφέ και εστιατόρια, η ημερομηνία ανοίγματος των οποίων θα αποφασιστεί στα τέλη Μαΐου.
● Οι συγκεντρώσεις σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό χώρο θα περιορίζονται σε 10 άτομα.
● Περίπου 700.000 διαγνωστικά τεστ θα είναι διαθέσιμα κάθε εβδομάδα και θα καλύπτονται 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οποιος είναι θετικός, θα απομονώνεται αμέσως.
● Τα μέτρα μερικής απασχόλησης θα διατηρηθούν μέχρι την 1η Ιουνίου. Το σύστημα αυτό αφορά σήμερα 10,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, που λαμβάνουν το 84% των καθαρών αποδοχών τους.
● Μεγάλα μουσεία, κινηματογράφοι, θέατρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες και μικρά μουσεία, όπου μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Οι παραλίες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου.
● Η επαγγελματική αθλητική περίοδος 2019-2020, ειδικά η ποδοσφαιρική, αναβάλλεται, όπως και όλες οι μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και εκθέσεις που συγκεντρώνουν περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, τουλάχιστον ώς τον Σεπτέμβριο.
EΥΡΩΠΗ

Σάλος από τις εξαγγελίες Μακρόν για την «επόμενη μέρα»
Μετά τη φονική πανδημία με περισσότερους από 21.000 νεκρούς (εκ των οποίων σχεδόν 8.000 σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας) ο Γάλλος πρόεδρος προετοιμάζει προσεκτικά την «επόμενη ημέρα». Στόχος είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε στους πολίτες προκείμενου να μπορέσει να επιτύχει την επανέναρξη της οικονομίας.
Στο τέταρτο διάγγελμά του ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι στις 11 Μαΐου θα λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ομως οι εξαγγελίες του προκάλεσαν την οργή πολλών μελών του κόμματός του, LREM, και διχάζουν τόσο τους βουλευτές όσο και την κοινή γνώμη. Σάλο προκάλεσε η προοπτική να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Επίσης σοκ προήλθε από την εξαγγελία της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους ηλικιωμένους πολίτες. Πολλές οργανώσεις προστασίας των πολιτών κατήγγειλαν καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Εννοείται πως και η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για την πολιτική της κυβέρνησης για την επιστροφή στην «κανονικότητα». Επειτα από μεγάλες πιέσεις ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε να γίνει η σχετική συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση στις 28 Απριλίου και στη Γερουσία στις 29 Απριλίου.
Για να εκτονώσει την ένταση ο Μακρόν έσπευσε να καθησυχάσει τους Γάλλους και να κάνει πίσω σχετικά με τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα του. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανέλαβε την αποστολή να καθησυχάσει τους Γάλλους, με μια συνέντευξη Τύπου όπου εξήγησε ότι «από τις 11 Μαΐου μπαίνουμε σε ένα δεύτερο στάδιο όπου θα ανακτήσουμε μέρος της ελευθερίας μας [...] Θα συμμετάσχουμε όλοι στην ομαλοποίηση και πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό [...] Θα πρέπει να μάθουμε σταδιακά να οργανώνουμε τη συλλογική μας ζωή με αυτόν τον ιό [...] Πάντα να σκεφτόμαστε ότι η ζωή μας από τις 11 Μαΐου δεν θα είναι ακριβώς η ζωή που είχαμε πριν. Οχι άμεσα και πιθανότατα για πολύ καιρό», τόνισε.
Προειδοποίησε ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει. Οπως επισήμανε, υπάρχουν ενδείξεις ότι με τη συνεχή μείωση των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική, η πίεση στα νοσοκομεία μειώνεται.
Αλλά, παραδέχτηκε, η οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού εξαπλώνεται ήδη και είναι βίαιη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι από τις 11 Μαΐου θα διανεμηθούν μάσκες στους πολίτες στο μετρό, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των πολιτών και όλοι θα κυκλοφορούν ελεύθερα.
ΕΥΡΩΠΗ

Οι ηλικιωμένοι στη δίνη του τρόμου
Με κάπως μεγαλύτερη αισιοδοξία ατενίζει από χτες το μέλλον η Γαλλία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας η χώρα καταμέτρησε χτες μειωμένο αριθμό νεκρών και κρουσμάτων, για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας την 1η Μαρτίου. Από τους συνολικά 8.108 θανάτους, οι 5.889 ήταν ασθενείς που πέθαναν σε νοσοκομεία και άλλοι τουλάχιστον 2.189 άνθρωποι πέθαναν σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας και κοινωνικά ιδρύματα.
Το Σαββατοκύριακo ήταν ηλιόλουστο και η κυβέρνηση αντιμετώπισε με πρόστιμα τους απείθαρχους Γάλλους, που είχαν βγει «για να πάρουν αέρα» αψηφώντας τα μέτρα και τα πρόστιμα. Πολυάριθμοι Παριζιάνοι έφυγαν για τις ανοιξιάτικες διακοπές και η έξοδος προκάλεσε αυξημένη κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους.
Οι υπόλοιποι Γάλλοι που τήρησαν τα μέτρα και σέβονται την έκκληση «μείνετε στο σπίτι σας» ανοίγουν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για να βρουν ψυχαγωγία, να ξεφύγουν λίγο από τη φρικτή πραγματικότητα της απομόνωσης. Ομως έτσι πέφτουν πάνω σε μακάβριες περιγραφές, τραγικά γεγονότα, δραματικές αφηγήσεις ασθενών, τρόμο και φρίκη. Ενα θρίλερ όπου πρωταγωνιστεί ο θάνατος. Εχεις την αίσθηση ότι ήλθε το τέλος του κόσμου. Και μη χειρότερα! Νιώθεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον κλοιό!
Ομως τα ΜΜΕ είναι ενίοτε χρήσιμα. Το Σαββατοκύριακο, μετά την πρώτη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αποκάλυψαν το εκτεταμένο θανατικό στους οίκους ευγηρίας και τα άλλα ιδρύματα όπου μένουν ηλικιωμένοι, με αποτέλεσμα ο μακάβριος απολογισμός να αυξηθεί κατά περισσότερα από 2.000 άτομα. Σε ορισμένα ιδρύματα, όπως στα γηροκομεία της Βοζ και στον (ειδυλλιακό κατά τα άλλα) οικισμό του Κορμόντ, όπου ζουν πολλοί συνταξιούχοι, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν εξαιρετικά υψηλά τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Είναι κοινός τόπος εδώ και πολλά χρόνια ότι οι οίκοι φροντίδας για τους ηλικιωμένους είναι ένας από τους πιο παραμελημένους κλάδους στο σύστημα της γαλλικής υγειονομικής περίθαλψης. Η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και οι ηλικιωμένοι Γάλλοι προετοιμάζονται για έναν πραγματικό αποδεκατισμό, η πλήρης κλίμακα του οποίου μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστή. Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν να δουν θανάτους σε τέτοια κλίμακα και μάλιστα τόσο ξαφνικά. Απομονωμένοι στα δωμάτιά τους, οι συνταξιούχοι κάτοικοι του θέρετρου Κορμόντ πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον, ενώ οι οικογένειές τους κρατούνται σε απόσταση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι συγγενείς παραπονούνται γιατί δεν επιτρέπεται να παρευρεθούν ούτε στις κηδείες και οι αρμόδιες αρχές μεταφέρουν τους νεκρούς στα κοντινότερα νεκροταφεία, όπου υπάρχει χώρος.
Η αποκάλυψη της κατάστασης στα γηροκομεία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, που δίνουν τώρα μεγάλη δημοσιότητα στην ολέθρια κατάσταση, συμβάλλουν στην παρέμβαση του κράτους για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αρωγής. Για την ώρα όμως, το μόνο νέο μέτρο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ήταν αυτό για την παρακολούθηση των κινήσεων και επαφών των «ύποπτων» κρουσμάτων και των ασθενών μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα - μέτρο που προκάλεσε αντιδράσεις, αφού πολλοί πιστεύουν ότι παραβιάζει τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες των Γάλλων.
ΕΥΡΩΠΗ
Εφιπποι Γάλλοι αστυνομικοί στην Αψίδα του Θριάμβου επιβλέπουν την απαγόρευση κυκλοφορίας
ΑP PHOTO / CHRISTOPHE ENAΟι «πολεμικές ιαχές» Μακρόν δεν φρενάρουν τον κορονοϊό
Τα δρακόντεια μέτρα που επέβαλε ο Γάλλος πρόεδρος προκειμένου να εξουδετερώσει τον κορονοϊό με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έφεραν ακόμα αποτελέσματα - παρά το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε τον πόλεμο στον επικίνδυνο ιό, επιστράτευσε όλα τα νοσοκομεία, τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, νοσοκόμες, κτηνιάτρους, αστυνομικούς και τον στρατό. Αλλά ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται.
Ο πρόεδρος προσπαθεί να στηρίξει τους πολίτες σ’ αυτή τη δύσκολη δοκιμασία με καθημερινές επισκέψεις του στην επαρχία, σε επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία, επιδιώκοντας να ενθαρρύνει τον λαό. Αλλά οι Γάλλοι εκφράζουν στις δημοσκοπήσεις την όλο και μεγαλύτερη ανασφάλειά τους και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Ενώ στην αρχή της κρίσης ο Μακρόν εισακούστηκε ως προς την έκκλησή του για «συσπείρωση» και «ενότητα» του έθνους και οι πολιτικές δυνάμεις τήρησαν σε μεγάλο βαθμό την «ομόνοια», σύντομα άρχισαν οι αντιδράσεις για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό υλικό, όπως είναι οι μάσκες που διανέμονται στους επαγγελματίες της Υγείας άλλα όχι στους πολίτες, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναπνευστήρες για τα νοσοκομεία κ.λπ. Το ίδιο και για ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς, αν και κρίνονται επικίνδυνα.
Στόχος του Μακρόν είναι, φυσικά, να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Η Γαλλία διανύει την τρίτη εβδομάδα σε καραντίνα. Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί από 5.000 σε 10.000, με στόχο να φτάσει τις 14.500.
Στη γαλλική πρωτεύουσα τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και ασθενείς μεταφέρονται για νοσηλεία σε άλλες πόλεις. Ο τελευταίος απολογισμός στη Γαλλία από τη μόλυνση του κορονοϊού είναι 3.523 νεκροί, αύξηση δηλαδή κατά 17% μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Ξεπεράστηκαν τα 50.000 κρούσματα. Στην Ευρώπη οι θάνατοι είναι περισσότεροι από 30.000. Ξεπέρασαν τις 40.000 οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο, πάνω από 800.000 τα κρούσματα.
Οι βουλευτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να προσέλθει σε ακρόαση στην Εθνοσυνέλευση την περασμένη Τετάρτη. Σε μαραθώνια συζήτηση, επί τρεις ώρες τον βομβάρδισαν με ερωτήσεις.
Ο Φιλίπ ανέφερε πως είναι «προφανές» ότι η άρση της απομόνωσης θα είναι σταδιακή και ανέλυσε αρκετές υποθέσεις εργασίας, ανάλογα με τις περιοχές, τα τεστ και τις ηλικιακές ομάδες. «Καμία άρση του περιορισμού για όλους ταυτόχρονα», προειδοποίησε.
«Είναι πιθανόν ότι δεν κατευθυνόμαστε προς μια γενική έξοδο από την καραντίνα, που θα γίνει μία φορά και για όλους», τόνισε ο Φιλίπ, που μίλησε στους βουλευτές μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε πως «πρόκειται για μια μακροχρόνια μάχη, που θα διαρκέσει, μια δύσκολη μάχη, που θα περιλαμβάνει κακά νέα, απογοητεύσεις». «Είναι επομένως ένας αγώνας τη σκληρότητα του οποίου δεν θέλω να κρύψω από οποιονδήποτε πολίτη», συνέχισε. Επανέλαβε επίσης ότι «δεν γνωρίζουμε τα πάντα» και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις «βάσει ελλιπών και αντιφατικών πληροφοριών».
Αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές τις τελευταίες ημέρες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων (θεραπευτικές αγωγές, αναισθητικά, αντιβιοτικά κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται στη διαχείριση των πιο σοβαρών περιπτώσεων κορονοϊού στις εντατικές μονάδες.
Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία έχει επάρκεια όσον αφορά τα αποθέματα των φαρμάκων. Για την άρση της απομόνωσης, δεν έκρυψε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «τρομακτικά πολύπλοκο ζήτημα». «Δεν είχαμε περιορίσει ποτέ τόσο πολλούς ανθρώπους και επομένως ποτέ δεν προχωρήσαμε σε άρση της απομόνωσης σε τόσο πολλούς ανθρώπους».
ΕΥΡΩΠΗ

Ούτε ψυχή στα Ηλύσια Πεδία ώς την Αψίδα του Θριάμβου
AP PHOTO / MICHEL EULERΔυσαρέσκεια και αποκαλύψεις σε μια έρημη Γαλλία
«Ερημη χώρα». Αυτή ήταν η προσδοκία του Γάλλου προέδρου με τα δύο διαδοχικά «πολεμικά» διαγγέλματα που απηύθυνε προς τους πολίτες, για να τους ζητήσει να αποσυρθούν σε απομόνωση στα σπίτι τους, ώστε να αποφύγουν τη μόλυνση αλλά και να συμβάλουν στον αγώνα κατά της πανδημίας.
Η έναρξη της εφαρμογής των δραστικών μέτρων έγινε μέσα σε ατμόσφαιρα χαοτική και δίχασε τους Γάλλους. Στην πλειονότητά τους αποδέχτηκαν τα μέτρα, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουν πώς ακριβώς μπορούν να προστατευτούν.
Πολλοί Παριζιάνοι αντέδρασαν με μαζική έξοδο από την πρωτεύουσα για να μεταβούν στην εξοχή. Αυτοκίνητα φορτωμένα μέχρι πάνω, ουρές στα βενζινάδικα, μποτιλιαρίσματα στις εξόδους της πρωτεύουσας. Μεγάλος συνωστισμός προκλήθηκε στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα τρένα.
Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι τράπεζες, τα ταχυδρομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι κλινικές και τα ιατρεία παραμένουν ανοικτά. Συνωστισμός προκλήθηκε στα σούπερ μάρκετ, όπου οι Γάλλοι έτρεξαν να προμηθευτούν τρόφιμα πρώτης ανάγκης, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια.
Σχηματίζονται ουρές απέξω και οι πελάτες μπαίνουν μετά από αρκετή αναμονή. Μεγάλη συρροή παρατηρήθηκε και στα φαρμακεία. Η μαζική κινητοποίηση δημιούργησε πρόβλημα γιατί ο συνωστισμός απαγορεύεται. Πρέπει να τηρείται απόσταση ενός μέτρου γιατί από την επαφή δύο ατόμων μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ωστόσο, αρκετοί Γάλλοι αντιδρούσαν στα σκληρά μέτρα και επέμεναν να κυκλοφορούν έξω, δηλώνοντας ότι διεκδικούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή. Κυκλοφορούν λίγα αυτοκίνητα, αλλά την ημέρα κυκλοφορούν αρκετά άτομα που δεν φαίνεται να πτοούνται από τους ελέγχους... Για να κυκλοφορούν οι πολίτες, πρέπει να δείχνουν ένα «πιστοποιητικό μετακίνησης» - για εργασία, αγορές τροφίμων, ιατρικές και οικογενειακές ανάγκες. Το πιστοποιητικό αυτό πρέπει να είναι τυπωμένο και σφραγισμένο και έχει διάρκεια μόνο 24 ώρες. Κάθε μέρα κι άλλο έγγραφο...
Οσοι δυσανασχετούν με τα μέτρα θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι «ανεπαρκής» στην υγειονομική πολιτική της. Εκτιμούν ότι «πρέπει να υπάρξει κυρίως πρόληψη», επισημαίνουν ότι «οι ιδιώτες δεν έχουν εφόδια, όπως μάσκα, γάντια, αντισηπτικό υγρό για πλύσιμο των χεριών, και τονίζουν την έλλειψη κλινών εντατικής στα νοσοκομεία». Επίσης δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς χρόνο επιζεί ο ιός στην ατμόσφαιρα ή στα αντικείμενα (π.χ. στα χαρτονομίσματα και τα κέρματα).
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ αποκάλεσε «ανόητους» όσους δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες περιορισμού και δήλωσε ότι «στο Παρίσι αναπτύσσεται δύναμη 100.000 αστυνομικών για την επιβολή των αυστηρών περιορισμών. Θα βρίσκονται σε σταθερά σημεία ελέγχου σε ολόκληρη τη χώρα και θα επιβάλλουν τον νόμο».
Πολλές αντιδράσεις και επικρίσεις κατά του Μακρόν εκδηλώθηκαν όταν η πρώην υπουργός Υγείας, Aνιές Μπουζέν, που ήταν υποψήφια στις δημοτικές εκλογές, δήλωσε σε συνέντευξή της στη Monde ότι η κρίση του κορονοϊού είναι μια «μασκαράτα».
Τόνισε ότι γνώριζε «πως το τσουνάμι ήταν μπροστά μας» και ότι προειδοποίησε τον Ιανουάριο τον πρωθυπουργό Φιλίπ και τον πρόεδρο Μακρόν για τον κίνδυνο που υπάρχει στο μέλλον, αλλά εκείνοι «έχασαν πολύ χρόνο για να γίνουν οι εκλογές» και γι’ αυτό εξαπλώθηκε η πανδημία! Ο πρωθυπουργός την αντέκρουσε, λέγοντας ότι στα τέλη Ιανουαρίου τα πράγματα ήταν ρευστά και δεν υπήρχε ακόμα ξεκάθαρη γνωμάτευση από τους εμπειρογνώμονες.
Μετά τις αποκαλύψεις της πρώην υπουργού, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να ετοιμάσει έναν νέο νόμο που προβλέπει την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης για υγειονομικούς λόγους» και επιτρέπει ειδικότερα τον περιορισμό πολλών ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.
Ο νόμος εξετάστηκε χθες στην Εθνοσυνέλευση, που θα παραμείνει ανοιχτή με περιορισμένες λειτουργίες. Αρχικά, η κατάσταση ανάγκης είχε προγραμματιστεί για 15 μέρες, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Αν δεν υποχωρήσει η επιδημία, τότε θα υπάρξει παράταση μέχρι 45 ημερών.
Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο πάντως, δημιουργήθηκε μια πολύ συγκινητική ένδειξη αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και ευγνωμοσύνης. Οι Γάλλοι δίνουν ραντεβού κάθε βράδυ στις 20.00 για να αποτίσουν φόρο τιμής στο προσωπικό των νοσοκομείων και των ιατρικών υπηρεσιών.
Οι πολίτες ανοίγουν τα παράθυρα, βγαίνουν στο μπαλκόνι, χειροκροτούν και φωνάζουν «Μπράβο», «Ευχαριστούμε»... Αυτή η χειρονομία ενώνει τους ανθρώπους. Το σύνθημα αυτής της εκδήλωσης είναι «δεν είμαστε μόνοι, είμαστε εδώ και τώρα, όλοι μαζί».
ΕΥΡΩΠΗ

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ
AP Photo/Francois MoriΑντιδημοκρατική εκτροπή στη Γαλλία
Μέσα σε ατμόσφαιρα έντασης και οργής κατά του Μακρόν, για την επιμονή του να προχωρήσει στην υλοποίηση της επίμαχης μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων, ο Γάλλος πρωθυπουργός πήρε μια επικίνδυνη απόφαση. Ο Eντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε το Σάββατο την επιλογή του να κάνει χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, που του επιτρέπει να υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία. Το άρθρο 49.3 επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αναλάβει την ευθύνη της κυβέρνησης ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για ένα νομοθέτημα.
Ο Eμανουέλ Μακρόν προσφεύγει σε ένα άρθρο που είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά το 2016 όσον αφορά το εργατικό δίκαιο. Η αριστερή αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής. Εχει περιθώριο 24 ωρών για να το κάνει, αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για καταψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία.
EΥΡΩΠΗ

Τα προκάτ χαμόγελα και η δήθεν ευγένεια και ηρεμία του Εμ. Μακρόν λειτουργούν σαν μπούμερανγκ για τη δημοτικότητά του
LUDOVIC MARLIN, POOL PHOTOΠεδίο μάχης η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις συντάξεις
Την ανάκτηση της υποστήριξης της κοινής γνώμης επιδιώκει μάταια ο Γάλλος πρόεδρος, με καθημερινές του δημόσιες εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις, με στόχο τον διάλογο με τους πολίτες που τον πολιορκούν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική του. Στους εμφανώς εξαγριωμένους πολίτες που τον επικρίνουν σε κάθε ευκαιρία, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να απαντάει ευγενικά και με το χαμόγελο.
Ομως η κατασκευασμένη εικόνα της προεδρικής ευγένειας και ηρεμίας δεν αρκεί και, καθώς τις «αψιμαχίες» ανάμεσα στον πρόεδρο και τους Γάλλους πολίτες μεταδίδουν απευθείας τα τηλεοπτικά κανάλια, η τακτική του Μακρόν μάλλον γυρίζει μπούμερανγκ, πολλαπλασιάζοντας τις εντάσεις, αντί να τις εκτονώνει.
Κι αυτό, σε μια στιγμή που η Εθνοσυνέλευση έχει μεταβληθεί σε «αρένα» από τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βραχυκυκλώσουν τη διαδικασία της έγκρισης του επίμαχου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.
Συνολικά θα λέγαμε πως η στηριγμένη εν πολλοίς στην επικοινωνιακή διαχείριση-στρατηγική του Γάλλου προέδρου δεν φέρνει αποτέλεσμα. Η κατιούσα στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι η δημοτικότητά του μειώνεται. Η κοινωνική ένταση ογκώνεται.
Οι Γάλλοι δηλώνουν ότι «δεν εισακούει τη φωνή του λαού», δεν υπαναχωρεί μπροστά στον αγώνα κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων. Δείχνει αποφασισμένος να επιβάλει πάση θυσία στους Γάλλους ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο και εισπράττει ως συνέπεια την αποδοκιμασία, ενώ σε τρεις εβδομάδες διεξάγονται δημοτικές εκλογές και το Κόμμα LREM θα υποστεί τσουχτερή ήττα.
Δημοσκοπήσεις
Πράγματι, μια δημοσκόπηση του Odoxa-CGI, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, δείχνει ότι μειώθηκε δραστικά η δημοτικότητα του Μακρόν, κατά τρεις ακόμη ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο ένας στους τρεις Γάλλους (33%) θεωρεί τον Εμανουέλ Μακρόν «καλό πρόεδρο», σε σύγκριση με το 66% που είχε φτάσει στο ζενίθ της αποδοχής του.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, η δημοτικότητα του αρχηγού κράτους καταρρέει εντυπωσιακά μεταξύ των οικολόγων υποστηρικτών των «Πρασίνων» (-22 πόντοι!), σύμφωνα με αυτή την έρευνα. Αντίθετα, η πτώση της δημοφιλίας του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ ήταν μικρότερη κατά μόνο μία μονάδα.
Η Εθνοσυνέλευση έχει γίνει πεδίο μάχης. Η συζήτηση για τις συντάξεις προκαλεί μεγάλη αναταραχή. Η αντιπολίτευση ρίχνει λάδι στην φωτιά, επικρίνοντας το κυβερνητικό κόμμα για «αυταρχική εξουσία» και «αντιδημοκρατική πολιτική» και τους βουλευτές πως «περιφρονούν τον λαό» που ζητά την απόσυρση της επίμαχης μεταρρύθμισης.
Οι μεγάλοι πολιτικοί ελιγμοί συνεχίζονται στο Κοινοβούλιο, με την κυβέρνηση να απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, πως θα «περάσει» το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία (!), προσφεύγοντας στο ξεχασμένο άρθρο 49-3 του γαλλικού Συντάγματος -μια διαδικασία που μπορεί να σταματήσει μόνο με επιτυχή πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση και μαζική «αποστασία» μακρονικών βουλευτών.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε με νόημα πως θα αναλάβει τις «ευθύνες» του. Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών της LREM, ο Γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εγκριθεί το κείμενο «τον Μάρτιο», σε πρώτη ανάγνωση, και η τελική έγκριση για τη μεταρρύθμιση να γίνει «πριν από το καλοκαίρι».
Προσδιόρισε όμως ότι, «εάν, ύστερα από πολλές ώρες συζήτησης, διαπιστώσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε λύση (...), τότε κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουμε σαφείς: Εχουμε δεσμευτεί σχετικά με αυτό το (ασφαλιστικό) σύστημα και έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία!», ανοίγοντας σαφώς την πόρτα σε μια μελλοντική χρήση του άρθρου 49-3.
Οι κομμουνιστές και οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, που πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, έχουν φροντίσει βέβαια να να καταγγείλουν προκαταβολικά τυχόν προσφυγή στο 49-3 χαρακτηρίζοντάς την «ένα ακόμη βήμα προς μια αυταρχική εκτροπή».
Αίθουσα διενέξεων
Στην Εθνοσυνέλευση η ένταση εκδηλώνεται τώρα με γιουχαΐσματα και ύβρεις. Οι διαξιφισμοί αποκορυφώνονται και προκαλούν επεισόδια μεταξύ βουλευτών της Αριστεράς και της Δεξιάς. Οι περισσότεροι βουλευτές της πλειοψηφίας εγκατέλειψαν την αίθουσα για τριάντα λεπτά, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην «παρακώλυση», στη «λιτανεία» τροποποιήσεων «άνευ ενδιαφέροντος» με «αδικαιολόγητη παράταση της συζήτησης». Επικρίνουν την Αριστερά, γιατί προσπαθεί την απόσυρση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Σε ένα σημείο συμφωνούν οι βουλευτές, να γίνει μια παύση στις κοινοβουλευτικές εργασίες, να σταματήσουν να δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα, για να μπορέσουν να προετοιμαστούν για τις δημοτικές εκλογές.
Οι βουλευτές του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, από τη μεριά τους, κάνουν ελιγμούς, προσπαθώντας να εμφανιστούν ως μια «αξιόπιστη αντιπολίτευση» και να ανοίξουν δρόμο ανάμεσα στην άκρα Αριστερά και στην κυβέρνηση.
Αυτό θα επέτρεπε, όπως τόνισαν οι Ρεπουμπλικανοί, να ενσωματωθούν τα συμπεράσματα της διάσκεψης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, η οποία πρέπει να λήξει στα τέλη Απριλίου, χωρίς να «αλλάξει τίποτα» σχετικά με την ημερομηνία εφαρμογής της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης, το 2022.
«Μια μεταρρύθμιση που ανατρέπει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, απαιτεί μια πιο υψηλής ποιότητας συζήτηση», γράφουν σε επιστολή τους οι βουλευτές της Δεξιάς προς τον πρωθυπουργό Φιλίπ. Ο πρωθυπουργός απέρριψε ωστόσο αυτή τη «σεβαστή πρόταση» της Δεξιάς, η οποία «παραπέμπει μηχανικά την υιοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου το 2021».
ΕΥΡΩΠΗ

Συνεχίζεται το χάος με τις συντάξεις και το ροζ σκάνδαλο Γκριβό
Εκρηκτική κατάσταση έχει διαμορφωθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με την ουσιαστική παρεμπόδιση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, καθώς η μάχη ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση παρατείνει τη χαοτική κατάσταση.
Τα κόμματα της Αριστεράς έχουν καταφέρει να προκαλέσουν την εμπλοκή στη διαδικασία με παρεμβάσεις, αποδοκιμάζοντας τη μεταρρύθμιση. Εμποδίζουν τους ομιλητές, γιουχαΐζουν τους βουλευτές του κόμματος του Μακρόν (LREM), προκαλούν αψιμαχίες και στην πράξη σαμποτάρουν τη συνεδρίαση προκειμένου να καθυστερήσουν τις κοινοβουλευτικές εργασίες. Είναι ενδεικτικό ότι η αντιπολίτευση κατάθεσε... 41.000 τροπολογίες!
«Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία για τη βούληση αρκετών αντιπολιτευόμενων ομάδων να μην πραγματοποιήσουν πραγματική και ουσιαστική συζήτηση», σχολίασε ο Γκιλ Λε Γκεντρέ, του LREM, σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις 700.000 υποτροποποιήσεις που προανήγγειλε πως θα υποβάλει η Ανυπότακτη Γαλλία. Θέλουν να «παραλύσουν τον θεσμό μας».
Οι πολέμιοι της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ελπίζουν να διατηρήσουν «ζωντανές» τις κινητοποιήσεις και κατά τη διάρκεια της περιόδου των σχολικών διακοπών και οργανώνουν νέα διακλαδική και πανεθνική απεργία και διαδήλωση. Στις κινητοποιήσεις τους, άλλωστε, οι Γάλλοι δεν ζητούν διάλογο, αλλά εξακολουθούν να έχουν βασικό σύνθημα τη λέξη «Απόσυρση» - του επίμαχου νομοσχεδίου, εννοείται.
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει την προσφυγή στο Αρθρο 49-3 για την ψήφιση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία επί του παρόντος εξετάζεται στην Εθνοσυνέλευση. Το άρθρο 49-3 επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αναλάβει την ευθύνη της κυβέρνησης ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για ένα νομοθέτημα.
Το νομοσχέδιο θεωρείται εγκριθέν χωρίς ψηφοφορία, εκτός και αν εγκριθεί πρόταση μομφής από τη Συνέλευση. «Θέλουν να προετοιμάσουν το κοινό για το 49-3. Εχουμε έναν αυταρχικό πρόεδρο, οι μέθοδοι του αυταρχισμού εξαπλώνονται. Το 49-3 θα το πολεμήσουμε με πρόταση μομφής», προειδοποίησε ο Μελανσόν.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπάθησε πριν από την έναρξη των συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση να ζητήσει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων. Αλλά ο Αντρέ Τσασέν, ηγέτης του Κ.Κ., ανακοίνωσε ότι αν και η πρόταση του δημοψηφίσματος «συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές», το Κοινοβούλιο την απέρριψε.
Η μαχητική συνδικαλιστική ομοσπονδία CGT, πάντως, αποφάσισε να αποχωρήσει από το κυβερνητικό «συνέδριο χρηματοδότησης», μια πρωτοβουλία του Μακρόν για διάλογο, και να διοργανώσει «το πραγματικό συνέδριο χρηματοδότησης», όπως το αποκαλεί, με συμμετοχή μόνο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις (όπως οι FO, Solidaires, FSU, CFE-CGC).
Σε κάθε περίπτωση, την προσοχή της κοινής γνώμης μονοπωλεί η... κλειδαρότρυπα - το ροζ πολιτικό σκάνδαλο που ανάγκασε σε παραίτηση τον Μπενζαμέν Γκριβό, τον υποψήφιο του LREM για τη δημαρχία του Παρισιού, έναν μόλις μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές. Μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τον Γκριβό να αυτοϊκανοποιείται, ο εκλεκτός του Μακρόν απέσυρε την υποψηφιότητά του, γιατί όπως εξήγησε «δεν θέλω πλέον να εκθέσω την οικογένειά μου σε μια εκστρατεία» στην οποία «επιτρέπονται όλα τα χτυπήματα».
Είπε ακόμη πως έχει πέσει θύμα «συκοφαντίας» και «υποκλοπής ιδιωτικών συνομιλιών» του, κάνοντας λόγο για «χείμαρρο λάσπης» και «χυδαίες επιθέσεις που αφορούν την ιδιωτική μου ζωή».
Σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως κομμάτων, έσπευσε αμέσως να στηρίξει τον Γκριβό, εκφράζοντας ομόφωνα την αγανάκτησή του και χαρακτηρίζοντας τη δημοσιοποίηση των ιδιωτικών στιγμών του πρώην υποψήφιου «απειλή για τη δημοκρατία». Η αστυνομία συνέλαβε τον Πιοτρ Παβλένσκι, Ρώσο καλλιτέχνη και ακτιβιστή, και την όμορφη σύντροφό του -και... πέτρα του σκανδάλου- Αλεξάντρα ντε Ταντέο, που κρατήθηκαν επί 48 ώρες για ανακρίσεις.
Η 29χρονη καλλονή ομολόγησε ότι ήταν η παραλήπτρια των πορνογραφικών αρχείων από τον Γκριβό, ενώ ο Παβλένσκι ανέλαβε την ευθύνη για την κυκλοφορία των βίντεο. Και οι δυο πάντως κατηγορούνται για «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» και «δημοσίευση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου, βίντεο που περιέχει ήχο ή εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου που ελήφθησαν με ή χωρίς τη συγκατάθεσή του», ενώ τα φιλικά προς τον Μακρόν ΜΜΕ καλλιεργούν θεωρίες συνωμοσίας για «δάκτυλο Πούτιν» στη γαλλική πολιτική αρένα...
EYΥΡΩΠΗ

Θα επιστραφούν τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά;
«Brexit: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επιστρέψει “κλεμμένα” αντικείμενα στην Ε.Ε.» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Fanny Guyomard του AFP, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα bfmtv.com.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για το Brexit το ζήτημα των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. Μέρος της ζωφόρου του Παρθενώνα, που κρατά το Λονδίνο, θα μπορούσε να επιστραφεί. Θα πρέπει το Βρετανικό Μουσείο να αποχωριστεί τη ζωφόρο του Παρθενώνα; Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η παλιά ελληνο-βρετανική διαμάχη δεν έχει «καμία σχέση» με τη συμφωνία που συζητείται για το Brexit.
Παρ' όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η χώρα-πρώην μέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στη Συνθήκη για το Brexit το θέμα των πολιτιστικών αγαθών που έχουν «παράνομα απομακρυνθεί». Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Κύπρου και της Ιταλίας, πρότεινε να συζητηθεί αυτό το ζήτημα. Στόχος των ενδιαφερομένων, τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά που βρίσκονται στο βρετανικό έδαφος να επιστραφούν αυτόματα, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει τελικά την Ε.Ε.
Η F. Guyomard επισημαίνει ότι το πιο φλέγον ζήτημα είναι ασφαλώς η ζωφόρος του Παρθενώνα, η ναυαρχίδα του Μουσείου του Λονδίνου. Επί δύο αιώνες, το ελληνικό και το βρετανικό κράτος συμμετέχουν σε έναν διάλογο κωφών: πρόκειται για ένα κλεμμένο αντικείμενο;
Σύμφωνα με τους Ελληνες, αυτά τα Γλυπτά «κατασχέθηκαν» στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Βρετανό πρέσβη, λόρδο Ελγιν στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η βρετανική άποψη αντιπαραθέτει ότι οι Οθωμανοί ηγέτες στην Ελλάδα «τού είχαν δώσει» την άδεια για να τα απομακρύνει.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το δημοσίευμα, η Αθήνα δημιούργησε το 2009 ένα υπερσύγχρονο μουσείο για να υποδεχτεί αυτό το κομμάτι της ζωφόρου, χαρακτηρισμένου ως παγκόσμια κληρονομιά. Και το 2014 είχε την προστασία του Τζορτζ Κλούνεϊ... Απάντηση στις 25 Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2020

Η Αριστερά πιέζει τον Μακρόν με καθυστερήσεις
Η μάχη ξεκίνησε χθες στην Εθνοσυνέλευση για την εξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ οι Γάλλοι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο ή κατ’ ελάχιστον να προκηρύξει δημοψήφισμα. Ο Εμανουέλ Μακρόν μένει ανένδοτος στον στόχο του, την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης πριν από τις θερινές διακοπές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως κατάθεσαν χθες 41.000 τροπολογίες (!), κάτι που σημαίνει μαραθώνιο εργασίας για να ολοκληρωθεί η εξέταση. Οι βουλευτές έχουν 65 επιμέρους ζητήματα να εξετάσουν. Η Αριστερά επιδιώκει να καθυστερήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου και να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις της.
Η κυβέρνηση πρόβλεπε δεκαπέντε ημέρες συζήτησης, δηλαδή 84 ώρες. Η αντιπολίτευση αντέδρασε με γιουχαΐσματα. Ο πρόεδρος του Κοινοβούλιου δήλωσε «εάν χρειαστούν περισσότερες ημέρες, θα παρατείνουμε τον διάλογο, θα πάρουμε τρεις εβδομάδες». Στην έναρξη της εξέτασης στο Κοινοβούλιο, 15 κομμουνιστές βουλευτές εμφανίστηκαν καθένας φορώντας λευκό μπλουζάκι με την κόκκινη επιγραφή «Δημοψήφισμα» ή το μήνυμα «Ας ψηφίσουμε!».
Ο αρχηγός της κομουνιστικής ομάδας Αντρέ Σασέγνι ανακοίνωσε ότι η πρόταση για το δημοψήφισμα που εισηγήθηκε η ομάδα του «συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές για να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Για να ισχύει μια τέτοια πρόταση, πρέπει να υπογράψουν τουλάχιστον 58 μέλη», τα οποία οφείλουν «να είναι παρόντες κατά τη στιγμή της κατάθεσης». «Εχουμε τους ανθρώπους ενωμένους στη συντριπτική πλειοψηφία τους πίσω από εμάς» διαβεβαίωσε ο Σισέγνι, τονίζοντας ότι «το 67% των Γάλλων επιθυμεί δημοψήφισμα».
Οι τρεις αριστερές ομάδες - PS, PCF και LFI - καταγγέλλουν έναν «ένοχο ερασιτεχνισμό» της κυβέρνησης. «Θα είμαστε σε πολύ επιθετική στάση και η Αριστερά θα αντιταχθεί μαχητικά στη μεταρρύθμιση των συντάξεων» δήλωσε εκπρόσωπός τους.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν επέκρινε το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Ανυπότακτη Γαλλία» εξήγησε ότι «η στρατηγική τής κατάθεσης από εμάς 23.000 τροπολογιών είχε στόχο να επιβραδύνει την εξέταση του κειμένου για να ηγηθούμε μιας αδυσώπητης μάχης, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ουσιαστικά επιχειρήματα».
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επισημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για την εκτίμηση των εργασιών και τη βελτίωση του νομοσχεδίου. Στη χθεσινή ημέρα της κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου στην Βουλή τα Συνδικάτα οργάνωσαν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για να αντιπαρατεθούν στη μεταρρύθμιση. Απεργίες πραγματοποιήθηκαν στις συγκοινωνίες RATP και SNCF. Διαδηλώσεις έγιναν σε μεγάλες πόλεις.
Στο Παρίσι η διαδήλωση ξεκίνησε από την Οπερα και κατέληξε στην Εθνοσυνέλευση. Τα συνδικάτα Unsa-RATP, FO, Solidaires και Sud RATP ζητούσαν μια «σκοτεινή ημέρα» στις μεταφορές, αλλά η κυκλοφορία διαταράχτηκε μόνο στο μετρό RATP και σε γραμμή από το Transilien έως την SNCF. Οι απεργίες κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων πάντως συνεχίζονται, παρά την κόπωση των συμμετεχόντων.
ΕΥΡΩΠΗ

Ενα διαδικτυακό βίντεο και προσωπικές συνομιλίες με σεξουαλικό περιεχόμενο υποχρέωσαν σε παραίτηση τον Μπενζαμέν Γκριβό
AP Photo/Francois MoriΤο σκάνδαλο της κλειδαρότρυπας «δαιμονίζει» τον Μακρόν
Σοκ προκάλεσε στη Γαλλία η παραίτηση του Μπενζαμέν Γκριβό, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος LREM για τη δημαρχία του Παρισιού και ξαφνικά αποχώρησε έναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ενώ ξεκίνησε δυναμικά την προεκλογική εκστρατεία του, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και άνθρωπος του Γάλλου προέδρου ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο βίντεο και προσωπικών συνομιλιών με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο πολιτικός σεισμός πλήττει τον Μακρόν», επισημαίνοντας ότι «η σκανδαλοθηρία εμποδίζει την επιχείρηση ανάκτησης της κοινής γνώμης που μόλις είχε ξεκινήσει ο Μακρόν».
Ολα τα κόμματα καταδίκασαν ομόφωνα την παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή. «Η δημοσιοποίηση ιδιωτικών εικόνων για την καταστροφή του αντιπάλου είναι απεχθής», δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Πρέπει να απορρίψουμε την ηδονοβλεπτική καταστροφή της πολιτικής ζωής της χώρας μας». Ο Γκριβό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος -όπως είπε- τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του «όποια κι αν είναι η απόφασή του» και τον κάλεσε να προστατεύσει τους δικούς του.
Ο Γκριβό εξήγησε την παραίτησή του και δήλωσε: «Οταν ανήγγειλα την υποψηφιότητά μου για τη δημαρχία του Παρισιού, ήξερα τη σκληρότητα της πολιτικής ζωής. Για περισσότερο από έναν χρόνο, η οικογένειά μου και εγώ έχουμε υποστεί συκοφαντίες, ψέματα, ανώνυμες επιθέσεις, την αποκάλυψη ιδιωτικών συνομιλιών που έχουν υποκλαπεί και απειλές κατά της ζωής. Ο χείμαρρος λάσπης ξεπέρασε χθες τα όρια, όταν ένας ιστότοπος και κοινωνικά δίκτυα αναμετέδωσαν χυδαίες επιθέσεις που αφορούν την ιδιωτική μου ζωή».
Τρεις γυναίκες
Με αυτή την άνευ προηγουμένου κατάσταση, ο Γκριβό έφερε το κόμμα του σε δύσκολη θέση. Ο διευθυντής της εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος, Πολ Μιντί, ζήτησε από το προσωπικό να τηρήσει σιωπή σχετικά με το σκάνδαλο και να λέει «ουδέν σχόλιον».
Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να λύσει άμεσα το ζήτημα της επιλογής νέου υποψήφιου. Χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε ότι η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπουζέν, θα είναι υποψήφια δήμαρχος του Παρισιού με το κυβερνητικό κόμμα στη θέση του Γκριβό. Η νέα υποψήφια, χθες το βράδυ, έδωσε στον πρωθυπουργό Φιλίπ την παραίτησή της και από σήμερα θα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία της. Καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι τρεις γυναίκες υποψήφιες θα αναμετρηθούν για τη δημαρχία του Παρισιού.
Η γαλλική αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για να βρει τους δράστες και συνέλαβε τον ακτιβιστή Πιοτρ Παβλένσκι και τη σύντροφό του, η οποία συνελήφθη γιατί συνδέεται με τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει έναν άντρα να αυτοϊκανοποιείται, συνοδευόμενο από γραπτά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου με αποδέκτη μια γυναίκα.
Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έρευνα βρήκε στοιχεία για την ταυτότητα της γυναίκας με την οποία ο Γκριβό είχε εξωσυζυγική σχέση. Ο Παβλένσκι, ο οποίος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία το 2017, συνελήφθη αρχικά για βιαιότητες. Υπήρχαν μαρτυρίες ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 έγινε ένας καβγάς σε ένα διαμέρισμα.
Ο Ρώσος επιτέθηκε σε δύο προσκεκλημένους που υπέστησαν τραύματα από μαχαίρι. Οι γαλλικές αρχές ανακρίνουν το ζεύγος των Ρώσων και η Εισαγγελία παρέτεινε την κράτησή τους προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραπεμφθούν σε δίκη. Ο Μπενζαμέν Γκριβό κατέθεσε μήνυση.
ΕΥΡΩΠΗ

Αγώνας δρόμου επί... Μακρόν για τις συντάξεις
Η προσπάθεια ανάκτησης της κοινής γνώμης από τον Γάλλο πρόεδρο και οι φιλοφρονήσεις του προς τους βουλευτές του κόμματός του LREM που αμφισβητούν την πολιτική του, δεν φαίνονται να έχουν αντίκρισμα. Εναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε κινητοποίηση με μεγαλοπρεπείς τελετές, υποσχέσεις για κοινωνικά και ανθρωπιστικά μέτρα και με τη σταυροφορία του για την οικολογία, που την προβάλλει τώρα ως προτεραιότητα.
Από την άλλη η ανεργία στη Γαλλία υποχώρησε απρόσμενα. Το ποσοστό της μειώθηκε στο 8,1% τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους που μόλις πέρασε, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INSEE. Τα επίσημα στοιχεία ανακοινώθηκαν χθες προσφέροντας ώθηση στον πρόεδρο Μακρόν στο οικονομικό μέτωπο.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφτηκε χθες με τυμπανοκρουσίες το Λευκό Ορος, για να ανακοινώσει μέτρα που αφορούν την προστασία του. Ταξίδεψε σε μια θάλασσα πάγου που επηρεάστηκε από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και τόνισε ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κοινωνικά μέτρα» στην περιοχή. Περίπου 250 άτομα διαμαρτυρήθηκαν κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων και της ρύπανσης στην κοιλάδα τής Haute-Savoie. Το συνδικάτο CGT εκτίμησε το κόστος του προεδρικού ταξιδιού σε «τουλάχιστον 400.000 ευρώ, ενώ οι τοπικές αρχές θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι τους το 2020 για οικολογικά μέτρα».
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Γάλλοι περιμένοντας την έκβαση του αγώνα τους κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων και πιέζουν τον Μακρόν να αποσύρει το νομοσχέδιο ή να προκηρύξει δημοψήφισμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop, που δημοσιεύθηκε χθες, δύο στους τρεις Γάλλους (67%) είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων και η πλειοψηφία θα απέρριπτε ένα σύστημα που βασίζεται σε πόντους, όπως αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Αδιέξοδο αντιμετωπίζει τώρα και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Η ειδική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης, που εξέτασε χιλιάδες τροπολογίες του νομοσχεδίου, μετά από εννέα εργάσιμες ημέρες ανακοίνωσε ότι παραιτείται τονίζοντας πως δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αποστολή της εντός του καθορισμένου χρόνου. Εξετάστηκαν περίπου 13.600 από τις 22.000 τροπολογίες που έπρεπε να εξεταστούν συνολικά, με τις 19.000 να προέρχονται από την κοινοβουλευτικό ομάδα της Ανυπότακτης Γαλλίας.
Σε διαβουλεύσεις κάλεσε χθες ο Εντουάρ Φιλίπ τους αρμόδιους υπουργούς, τα συνδικάτα των εργαζομένων και των εργοδοτών. Οι συνομιλίες έληξαν χωρίς συμφωνία. Ο πρωθυπουργός έκρινε επίσης ότι δεν υπήρξε συμφωνία και στη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης. Ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο πέρας των διαβουλεύσεων, θα προσφύγει σε εφαρμογή ενός «αποτρεπτικού μέσου», ένα όπλο του Συντάγματος που επιτρέπει τη συντόμευση των συζητήσεων και την υιοθέτηση του κειμένου χωρίς ψηφοφορία.
Η χθεσινή πολυμερής συνάντηση που είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ο Φιλίπ είχε στόχο να «αξιολογήσει το έργο που επιτελείται σχετικά με τα θέματα της σκληρής εργασίας, της απασχόλησης των ηλικιωμένων, της ελάχιστης σύνταξης και της μετάβασης από τα 42 τρέχοντα συνταξιοδοτικά συστήματα στο «καθολικό σύστημα»» που θέλει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τον Μακρόν για την κατάσταση που δημιούργησε. Ο Ερίκ Σιοτί, μέλος του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, δήλωσε ότι «όλα είναι φλου σε αυτό το νομοσχέδιο. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν ερωτήθηκαν καν για αυτή τη μεταρρύθμιση. Αυτό αποτελεί δημοκρατικό σκάνδαλο και οικονομική παρέκκλιση. Πρέπει να εγγυηθούμε στους συνταξιούχους ότι θα λαμβάνουν τη σύνταξή τους, στους ανθρώπους που εργάζονται σήμερα ότι θα συνταξιοδοτηθούν αύριο. Αυτό αναρωτιέται κάθε Γάλλος. Θα έχουν ακόμα σύνταξη; Δεν υπάρχει βεβαιότητα. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι το νομοσχέδιο είναι πολύπλοκο, ερασιτεχνικό, ακατανόητο, κανείς δεν γνωρίζει τι περιέχει. Το μήνυμά του υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι σαφές, αλλά πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι το νομοσχέδιο είναι πολύπλοκο, ερασιτεχνικό, φλου, κανείς δεν γνωρίζει τι περιέχει...».
Ολοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η εξέλιξη τη Δευτέρα, γιατί δεν έγινε συμβιβασμός και η ημερομηνία που έχει οριστεί για την κατάθεση του κειμένου στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης είναι η 17η Φεβρουαρίου. Τα συνδικάτα οργανώνουν πυρετωδώς ογκώδεις διαδηλώσεις και απεργίες στην εκπαίδευση, στον ιατρικό κλάδο, στις συγκοινωνίες, σε επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.
ΕΥΡΩΠΗ

Ο «πρόεδρος των πλουσίων» θέλει να ξανακερδίσει τον λαό
Η βαθιά κρίση που διαπερνά τη Γαλλία, με τις αλλεπάλληλες εξεγέρσεις κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν που προκάλεσαν πρωτοφανή βιαιότητα, αναγκάζουν τώρα τον Γάλλο πρόεδρο να μεταβάλει το στιλ της διακυβέρνησής του. Ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα μια επιχείρηση ανάκτησης της κοινής γνώμης, με δημόσιες εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές εξαγγελίες και μέτρα, μέσα από τα οποία προσπαθεί να αλλάξει το προεδρικό του προφίλ. Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές, επιδιώκει να σβήσει την εντύπωση ότι είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων» και να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe για την εφημερίδα «LesEchos», το εκλογικό σώμα του Μακρόν αποσυσπειρώνεται. «Το δεξιό εκλογικό σώμα εκφράζει σημαντική δυσαρέσκεια», σημειώνεται. Οι ερωτηθέντες αναφέρονται στην «κακή διαχείριση για τις συντάξεις», καθώς επίσης «στα κίτρινα γιλέκα», στον «ερασιτεχνισμό, στη χαλαρότητα και στην έλλειψη επαγγελματισμού» της εκτελεστικής εξουσίας.
Το παρατσούκλι για τον Μακρόν, που κυκλοφόρησε αυτή την εποχή, είναι «ερασιτέχνης» και εκφράζει την οργή που προκάλεσε στους Γάλλους ο πρόεδρος, επιμένοντας να επιβάλει την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου για τις συντάξεις. Η κατάσταση είναι εκρηκτική στο Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος LREM βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, δεχόμενοι μύδρους από την αντιπολίτευση. Τους γιουχάισαν και τώρα τους αποκαλούν «ερασιτέχνες» και «ρομπότ»... Η ένταση κορυφώθηκε όταν ορισμένοι «αντάρτες» βουλευτές κοπάνησαν την πόρτα και αποχώρησαν από το κυβερνών κόμμα.
Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πιέζουν τον Μακρόν να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και δηλώνουν ότι «δεν μας ακούει, είναι κουφός». Ο Γάλλος πρόεδρος, που κατάλαβε ότι διακυβεύεται το πολιτικό του μέλλον, ξεκίνησε μια σταυροφορία για να πείσει τους Γάλλους ότι κατανοεί τις ανάγκες τους και θα λάβει μέτρα. Οργάνωσε διάσκεψη για την αναπηρία στο Προεδρικό Μέγαρο. Οργανώνει καθημερινά περιοδείες, δείχνει ενδιαφέρον για όλα, αναγγέλλει κοινωνικά μέτρα και σκοπεύει να εφαρμόσει ένα εντυπωσιακό οικολογικό πρόγραμμα. Ωστόσο, αυτές οι καλές προθέσεις δεν πείθουν. Δίνει μεν παροχές, αλλά είναι ανένδοτος στο να εισακούσει τη φωνή του λαού που του ζητά να αποσύρει την επίμαχη μεταρρύθμιση τις συντάξεων.
Στο Κοινοβούλιο, η ειδική επιτροπή έχει εξετάσει χιλιάδες τροπολογίες. Υστερα από εννέα εργάσιμες ημέρες, δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του κύριου μέρους της μεταρρύθμισης, εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
Περισσότεροι από 140 υπογράφοντες, μεταξύ αυτών πολιτικοί της Αριστεράς, ηθοποιοί, κοινωνιολόγοι, συνδικαλιστές και δικηγόροι, υπέβαλαν, τη Δευτέρα, αίτημα για δημοψήφισμα σχετικά με την απόσυρση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Εκτιμούν ότι έτσι θα «επιλύσουν» το «μείζον δημοκρατικό πρόβλημα» που πιστεύουν ότι τίθεται.
Σε αυτή την κρίσιμη εποχή, ο Μακρόν προσπάθησε να εκτονώσει την έξαψη των βουλευτών. Συγκέντρωσε, την Τρίτη το βράδυ, στα Ηλύσια, περίπου 300 βουλευτές. Επέλεξε μια ενωτική ομιλία και έναν καθησυχαστικό τόνο. Δήλωσε ότι είναι αναγκαία η «ενότητα» και η «υπευθυνότητα». Προειδοποίησε τους βουλευτές του LREM και των φίλα προσκείμενων MoDem και Agir να μην προβαίνουν σε «ατομικές ενέργειες» και «ανασύσταση προσωπικών κυκλωμάτων». «Επιτυγχάνουμε μαζί ή αποτυγχάνουμε μαζί» τόνισε, τη στιγμή που η πλειοψηφία του άρχισε να έχει αμφιβολίες. Θέλησε να ακούσει τους βουλευτές και να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, με βάση το πρότυπο του «εθνικού διαλόγου», πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της εξέτασης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.
ΕΥΡΩΠΗ

22.000 τροπολογίες για την αισχρή μεταρρύθμιση Μακρόν!
Σε θυελλώδη ατμόσφαιρα και με έντονους διαξιφισμούς ξεκίνησε τη Δευτέρα η εξέταση της επίμαχης μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων από ειδική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει περίπου 22.000 τροπολογίες για αυτό το αμφιλεγόμενο σχέδιο δημιουργίας ενός «καθολικού συστήματος» συντάξεων. Μόνον η ομάδα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFΙ) του Μελανσόν κατέθεσε 19.000 τροπολογίες!
PUBLICITÉ
Στο μεταξύ, οι Γάλλοι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα. Από την αρχή του Δεκεμβρίου η χώρα βρίσκεται σε ανάφλεξη, με ογκώδεις κινητοποιήσεις και μακρές απεργίες.
Με αυτές τις συνθήκες είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν τα 71 μέλη της ειδικής επιτροπής της Βουλής να ολοκληρώσουν την εξέταση και των 65 άρθρων του νομοσχεδίου. Από την έναρξη των εργασιών της τη Δευτέρα, η ειδική επιτροπή έχει εξετάσει μόνο 360 τροπολογίες και απομένουν 20.000 να συζητηθούν.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, MNL, UNL οργάνωσαν την Πέμπτη εθνική κινητοποίηση με απεργίες και διαδηλώσεις διαπιστώνοντας τη μεγάλη συμμετοχή και την υποστήριξη του πληθυσμού.
«Το κοινωνικό κίνημα αυξάνεται, με πρωτοβουλίες ενότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ημέρες των απεργιών και των διαδηλώσεων την Παρασκευή 24 και την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό αποτελεί ένδειξη μαζικής απόρριψης των προτάσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση», δηλώνουν οι συνδικαλιστές.
Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι η μεταρρύθμιση είναι άδικη και επικίνδυνη. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να διαπραγματευθεί και μας κοροϊδεύει. Πρέπει το νομοσχέδιο να αποσυρθεί». Στην εθνική κινητοποίηση της 6ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Συνδικάτο CGT, συμμετείχαν 130.000 στο Παρίσι, 4.500 στη Μασσαλία, 3.500 στην Τουλούζη, 2.700 στο Μπορντό.
Νέα μεγάλη απεργία στις μεταφορές οργανώνεται στις 17 Φεβρουαρίου, την ημέρα που θα εξεταστεί το νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προγραμματίσει την τελική υιοθέτηση του νομοσχεδίου πριν από το καλοκαίρι. Στα μέσα του Φεβρουαρίου θα γίνει συλλογική εξέταση των εργασιών και θα κορυφωθεί η ένταση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαδικαστικά τεχνάσματα για να παρατείνουν τις εργασίες.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή του άρθρου 49.3, ενός «υπερόπλου» του Συντάγματος που επιτρέπει τη συντόμευση των συζητήσεων και την υιοθέτηση του κειμένου χωρίς ψηφοφορία.
Ο ελιγμός που χρησιμοποιούν σήμερα τα κόμματα είναι γνωστός ανέκαθεν και επέστρεψε στις αρχές του 2020 με την ομάδα του Μελανσόν, ο οποίος σκοπεύει να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση στην έγκριση της μεταρρύθμισης.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζητάει από τον Μακρόν δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες σχετικά με την επίμαχη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Θα χρειαστούν «100 ημέρες και είναι πολύ πιθανό η ειδική επιτροπή να μην ολοκληρώσει την εξέταση των 65 άρθρων του κοινού νομοσχεδίου και των πέντε του νομοσχεδίου για τα βιολογικά προϊόντα», ανέφερε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.
Κοινό μέτωπο δημιούργησαν τώρα οι αριστερές ομάδες: Ανυπότακτη Γαλλία, κομμουνιστές, σοσιαλιστές συμφώνησαν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Ζητούν επίσης να καταθέσουν μια πρόταση στην εκτελεστική εξουσία, για να υποβληθεί το νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα.
Θεωρητικά η ψηφοφορία για τον νόμο έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου, Είναι μια αυστηρή προθεσμία, την οποία θα προσπαθήσει να τηρήσει η αντιπολίτευση για να καθυστερήσει την ψήφιση της μεταρρύθμισης.
Το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών-LR θα ψηφίσει άρθρα τα οποία είναι συμβατά με την ιδεολογία του. Ωστόσο η απόφασή του θα εξεταστεί αργότερα σε συνεδρίαση. Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτις του Εθνικού Συναγερμού, δεν αποκλείει την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής. «Θα το διαβάσουμε, θα δούμε το περιεχόμενό του» και «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ως μέλη του Κοινοβουλίου για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου».
Μαύρη εβδομάδα αντιμετώπισε ο Μακρόν, που είχε άσχημα νέα και από αντάρτες στο κόμμα του. Δύο βουλευτές εγκατέλειψαν το κόμμα γιατί διαφωνούν με την πολιτική του και γιατί «περιφρονεί τη φωνή του λαού».
Τρεις άλλοι βουλευτές αποχώρησαν τον Ιανουάριο. Με τις αποστασίες η πλειοψηφία της ομάδας LREM μειώνεται σε 300 μέλη. Το 2017 ο Μακρόν είχε μεγάλη πλειοψηφία 314 εδρών (ενώ η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289 έδρες) και τώρα η πλειοψηφία της ομάδας συρρικνώνεται.
ΕΥΡΩΠΗ

Θερμή ατμόσφαιρα επικράτησε κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών, χθες, στο Παρίσι
AP Photo/Thibault CamusΕλλάς - Γαλλία με κοινή στρατηγική
ΠΑΡΙΣΙ
Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επίσημο προσκεκλημένο του στα Ηλύσια. Από ελληνικής πλευράς συνόδευε τον πρωθυπουργό ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος, η πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά, ο διπλωματικός σύμβουλος Π.Θ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Οι συνομιλίες παρατάθηκαν κατά 20 λεπτά από τον προβλεπόμενο χρόνο, ενώ μεγάλης διάρκειας ήταν και η συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνάντησης.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε τη σημασία της κοινής δράσης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους καταδικάζουμε τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάζουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Εκφράζω την ανησυχία μου για τις παραβιάσεις του Ερντογάν και τη δράση του, που αντιτίθενται πλήρως σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε».
«Πέρα από τις κοινές μας θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο, πέρα από τις πρωτοβουλίες μας, θα θέλαμε πραγματικά να ενισχύσουμε την κοινή συνεργασία, δημιουργώντας μέχρι τα τέλη του Ιουνίου μια στρατηγική συνεργασίας με μια εταιρική σχέση, η οποία θα πάρει συγκεκριμένη μορφή με την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας που θα επισκεφτεί τέλος Φεβρουαρίου τη χώρα σας. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών, θα υπάρξει ενισχυμένη παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην περιοχή σας, κοινές επιχειρήσεις θαλάσσιες, αλλά και χερσαίες.
Πλούσια ατζέντα
»Αυτή η εταιρική σχέση δεν στρέφεται κατά κανενός, δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, αλλά είναι κάτι που έχει σκοπό να διασφαλίσει την ασφάλεια της περιοχής. Μιλήσαμε επίσης για τις οικονομικές σχέσεις που θέλουμε να αυξηθούν. Μιλήσαμε για τους μετανάστες. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας, θα υποδεχτούμε 400 άτομα, τα οποία χρήζουν προστασίας. Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα».
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις εξαιρετικές μας σχέσεις, να πολλαπλασιάσουμε τις επαφές μας και ελπίζω να μπορέσω πολύ σύντομα να έλθω στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τον εορτασμό μιας πολύ σημαντικής επετείου σας».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξη την οποία παρέχει στην πατρίδα μας. «Η ατζέντα των συζητήσεών μας υπήρξε εξαιρετικά πλούσια: διμερείς σχέσεις, αμυντική και οικονομική συνεργασία, περιφερειακά ευρωπαϊκά θέματα, προσφυγικό και μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε όλα αυτά η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη. Η ενέργεια και η ασφάλειά της, η διαφοροποίηση των πηγών της αποτελούν επίσης τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπου ο συντονισμός μας κρίνεται απαραίτητος.
»Ενημέρωσα τον κύριο πρόεδρο για τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού EastMed, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα φυσικό αέριο από τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου να φτάσει με ασφάλεια στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ολοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το φυσικό αέριο ως το καύσιμο μετάβασης έως ότου να φτάσουμε στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από μια οικονομία μηδενικών εκπομπών το 2050.
»Συζητήσαμε με τον κύριο πρόεδρο εκτενώς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας τόσο στις θάλασσες της Κύπρου όσο και σε σχέση με το απολύτως άκυρο έγγραφο το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης. Θέλω να επαναλάβω και εδώ, από το Παρίσι, κάτι το οποίο έχω ξαναπεί δημόσια. Οτι οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Συμπαράσταση
»Ενα μνημόνιο άκυρο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και με τη συνδρομή της Γαλλίας στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής. Είναι επίσης η άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν του συνόλου του αραβικού κόσμου και της Ρωσίας.
Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της. Η Ελλάδα και η Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας. Σε διμερές επίπεδο, η σύμπλευση αυτή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.
»Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και το 2020 και έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, έχει έρθει η ώρα που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Με τον πρόεδρο Μακρόν, τέλος, συντασσόμαστε απόλυτα στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050».
Το Γαλλοελληνικό Επιμελητήριο οργάνωσε χθες ένα οικονομικό φόρουμ στο Παρίσι, στόχος του οποίου ήταν η προσέλκυση Γάλλων επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα μετά την κρίση. Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς ενέργειας, άμυνας, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, ασφάλισης, τουρισμού, ποτών και φαρμάκου.
ΕΥΡΩΠΗ

Ο Μακρόν επιμένει κι ας έχει τον λαό απέναντί του
Μαύρη Παρασκευή για τον Μακρόν ήταν η χθεσινή κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που αντιμετωπίζει σταθερή αντίσταση από την πλειονότητα των Γάλλων. Τα συνδικάτα οργάνωσαν και χθες εθνική απεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, τη μέρα που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.
Ομως, παρά τις βίαιες διαδηλώσεις και τη ριζοσπαστικοποίηση των συνδικάτων, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει στην απόφασή του να επιβάλει την εμβληματική του μεταρρύθμιση: ύστερα από δύο χρόνια άγονων διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα και επτά εβδομάδες μετωπικής αντιπαράθεσης στους δρόμους και τους χώρους εργασίας, το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος «πέρασε» χθες από το Συμβούλιο Υπουργών -τελευταίο στάδιο πριν από την εξέτασή του (και τη βέβαιη ψήφιση) στο Κοινοβούλιο.
Και τώρα τα δύο νομοσχέδια για τη δημιουργία του «καθολικού συστήματος» της συνταξιοδότησης θα διαβιβαστούν αμέσως στην Εθνοσυνέλευση, όπου η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου, με σκοπό να ολοκληρωθεί η πρώτη ψηφοφορία στις αρχές Μαρτίου.
Ομως, ο Μακρόν λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αφού ο πόλεμος κατά της μεταρρύθμισης συνεχίζεται. Το συνδικάτο UNSA παρέλυσε τις συγκοινωνίες στα τρένα, στο μετρό, στα λεωφορεία. Οι συνδικαλιστές θέλησαν να δείξουν τη «σημαντική επιστροφή των απεργών» καθώς και ότι συνεχίζουν το μπρα ντε φερ με τον Μακρόν. Και στον ναυτιλιακό τομέα, στη Μασσαλία, τη Νάντι-Σεν-Ναζέρ και στη Χάβρη, οι στάσεις εργασίας και οι απεργίες είναι συνεχείς και η οικονομική ζημιά ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως.
Παράλληλα, στις χθεσινές απεργίες και στις διαδηλώσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι από πολλούς επαγγελματικούς τομείς, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς φορείς.
Ο ηγέτης του ισχυρότερου συνδικάτου της Γαλλίας, της CGT, ο «σκληρός» Φιλίπ Μαρτινέζ, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις «θα συνεχιστούν ώς την απόσυρση της μεταρρύθμισης».
Και όντως η ιστορική Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (αυτό σημαίνουν τα αρχικά CGT) ανακοίνωσε τρεις νέες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα, στις οποίες ήδη δήλωσαν συμμετοχή τα συνδικάτα FO, CFE-CGC CCGT, FO, FSU και Solidaires («Αλληλέγγυοι»). Αλλά και οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις FIDL, MNL, UNL και Unef κάλεσαν τους νέους σε μαζική κινητοποίηση την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Το σημαντικότερο είναι πως η κινητοποίηση εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Περισσότεροι από έξι στους δέκα Γάλλους (61%) θεωρούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV.
Ωστόσο, σε δημοσκόπηση της Odoxa-Dentsu Consulting, το 54% των Γάλλων εκτιμά ότι η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε «υπερβολική» βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων, ενώ το 45% πιστεύει το αντίθετο -ένδειξη ότι η κοινή γνώμη είναι πολύ διχασμένη, ύστερα από σχεδόν δύο μήνες κινητοποιήσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος αντέδρασε με οργή στις νέες απεργιακές ανακοινώσεις. Οπως είπε, «σήμερα έχει εγκατασταθεί στην κοινωνία μας η άποψη ότι δεν είμαστε πλέον μια δημοκρατία. Οτι υπάρχει μια μορφή δικτατορίας που έχει τεθεί σε ισχύ».
Ο Μακρόν επέκρινε τον «κυνισμό» μεταξύ όσων «μερικές φορές» ενθαρρύνουν τη βία και υπενθύμισε ότι «η δικτατορία είναι ένα καθεστώς όπου ένα άτομο ή μια φυλή αποφασίζει νόμους, όπου οι ηγέτες δεν αλλάζουν ποτέ... Αν η Γαλλία είναι έτσι, δοκιμάστε τη δικτατορία και θα δείτε! Η δικτατορία δικαιολογεί το μίσος, τη βία. Υπάρχει όμως μια θεμελιώδης αρχή στη δημοκρατία: σεβασμός για τον άλλον, απαγόρευση της βίας, μίσος που πρέπει να καταπολεμηθεί»... Κι ακόμη: «Ολοι όσοι σήμερα σιωπούν στο θέμα αυτό, είναι συνένοχοι, τώρα και για το μέλλον, στην αποδυνάμωση της δημοκρατίας μας».
Αλλά και το περιβάλλον του Γάλλου πρωθυπουργού Φιλίπ εκτιμά ότι η απεργιακή «εξέγερση» δείχνει τη «ριζοσπαστικοποίηση» μιας μειονότητας «σκληροπυρηνικών» συνδικαλιστών, που παρασύρουν και τους άλλους εργαζομένους!
Τα πρώτα ρήγματα
Να σημειωθεί εδώ ότι οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλα ρήγματα και μεταξύ των συνδικάτων, καθώς οι ηγέτες κάποιων αντιμετωπίζονται πλέον ως οσφυοκάμπτες και ριψάσπιδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ηγέτης του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέρ, που κυκλοφορεί φρουρούμενος μετά τον «συμβιβασμό» που έκανε με την κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση.
Πάταγο προκάλεσε εισβολή μιας ομάδας αγνώστων τα γραφεία του συνδικάτου, όπου απείλησαν τους υπαλλήλους και άσκησαν (λεκτική και όχι μόνον) βία, ψάχνοντας τον Μπερζέρ, ενώ ακολούθησε και νέα εισβολή από δεκαπέντε περίπου κουκουλοφόρους στα κεντρικά γραφεία της CFDT, οι οποίοι έκοψαν και το ρεύμα. Ο Μπερζέρ υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων και σε δηλώσεις του «φωτογράφισε» ως... εντολέα τον Μαρτινέζ, αλλά η CGT ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες και δεσμεύτηκε για «δημοκρατικό διάλογο».
Ενώ, πάντως, οι απεργίες στις μεταφορές έχουν εμφανώς εξασθενίσει, οι εργαζόμενοι κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων αναζητούν τώρα άλλες εντυπωσιακές πράξεις αντίστασης. Την Πέμπτη, χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κρατώντας αναμμένες δάδες και φανάρια, με το σύνθημα «Μακρόν, πάρε πίσω τη μεταρρύθμιση».
Μαύρη εβδομάδα για τον Εμ. Μακρόν
Μαύρη εβδομάδα διανύει ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης το Σαββατοκύριακο με βίαιες συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών, που επιδιώκουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων. Τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργίες στον κλάδο των μεταφορών υποχωρούν, αλλά τα συνδικάτα εξακολουθούν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση πριν από την επίσημη κατάθεση της μεταρρύθμισης για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στις 24 Ιανουαρίου.
Η πλειοψηφία των Γάλλων (51%) εξακολουθεί να εκφράζει υποστήριξη (29%) ή συμπάθεια (22%) για την κινητοποίηση ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μετά από απεργία πάνω από 40 μέρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυριακής».
Το κυριότερο συνδικάτο στις μεταφορές του Παρισιού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει την απεργία επ’ αόριστον, γιατί οι εργαζόμενοι «έχουν υποστεί εξαιρετικές οικονομικές απώλειες». Και η κυκλοφορία στους σιδηροδρόμους SNCF και στις αστικές συγκοινωνίες RATP, όπου είχαν παρατηρηθεί χαοτικές καταστάσεις επί έξι εβδομάδες, βελτιώθηκε σημαντικά από χθες.
Το συνδικάτο ζήτησε πάντως από τα μέλη του μια νέα «μαζική ημέρα απεργίας και διεπαγγελματικής διαμαρτυρίας» στις 24 Ιανουαρίου, ανήμερα της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο. Και οι ομοσπονδίες CFE-CGC, CGT, FO, FSU, Solidarite, MNL, Unef, UNL και FIDL οργανώνουν γενικές συνελεύσεις, ώστε να συνεχιστεί η κινητοποίηση για να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση και να ξεκινήσουν «πραγματικές διαπραγματεύσεις».
Αυτή την εβδομάδα εντείνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορους τομείς. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στα μπλοκαρισμένα λιμάνια, σε απεργίες σε αρκετούς κλάδους της ενέργειες και της βιομηχανίας. Η συνδικαλιστική ένωση κάλεσε τα μέλη και τους υποστηρικτές της να συμμετάσχουν μαζικά στην επόμενη μαζική κινητοποίηση στις 24 Ιανουαρίου.
Και τα «γιλέκα»
Από την περασμένη Παρασκευή κορυφώθηκε η βία σε διαδηλώσεις και σε επιθετικές εκδηλώσεις κατά του προέδρου. Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο με νέες διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής του Μακρόν και τις τελευταίες βδομάδες ενώθηκε με τα συνδικάτα στις πορείες εναντίον της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Στη διαδήλωση του Σαββάτου προκλήθηκαν επεισόδια και βανδαλισμοί.
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε βίντεο που μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και αποκάλυψε κατάφωρη αστυνομική βία σε νεαρό διαδηλωτή που ήταν πεσμένος κατάχαμα. Ο νεαρός θα υποβάλει μήνυση.
Διαδηλωτές που αντιτίθενται στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα προσπάθησαν να εισβάλουν σε θέατρο στο Παρίσι, στο οποίο βρίσκονταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του για να παρακολουθήσουν την παράσταση. Οι διαδηλωτές γιούχαραν και φώναζαν το σύνθημα «Μακρόν παραιτήσου», αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στο θέατρο. Ο πρόεδρος επέστρεψε στην αίθουσα και παρακολούθησε την παράσταση μέχρι το τέλος. Στόχος των διαδηλωτών είναι και το συνδικάτο CFDT που αποδέχτηκε «συμβιβασμό» για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Την Παρασκευή διαδηλωτές εισέβαλαν βίαια στα γραφεία της συνομοσπονδίας.
Ο ηγέτης του συνδικάτου, Λοράν Μπερζέρ, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση για «διείσδυση», «βία», «προσβολές», «φτύσιμο» «εκφοβισμό για τους εργαζόμενους». Ο πρόεδρος Μακρόν αντέδρασε για την εισβολή στην έδρα του συνδικάτου. «Αυτή η βία είναι ντροπή για τη δημοκρατία μας. Καταδικάζω έντονα αυτό που συνέβη» τόνισε.
Πυρκαγιά στο Rotonda
Αίσθηση προκάλεσε πάντως στην κοινή γνώμη και η πυρκαγιά που ξέσπασε στο εστιατόριο Rotonda όπου συχνάζει ο Εμανουέλ Μακρόν. Δεν προκάλεσε θύματα, αλλά σημαντικές υλικές ζημίες. Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ποινική πράξη».

Τα συνδικάτα στα χαρακώματα
Η πολιτική αναταραχή, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, μέσα σε μια «εμπόλεμη» ατμόσφαιρα που προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το κοινό μέτωπο των συνδικάτων ενάντια στην επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Παρά τον κυβερνητικό ελιγμό και τη «συμβιβαστική λύση» που πρότεινε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ώστε να τεθεί τέρμα στη σκληρή απεργία των συγκοινωνιών που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Γαλλία, τίποτε δεν έχει αλλάξει στον ορίζοντα για τις κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με την κοινή γνώμη να εξακολουθεί να στηρίζει το απεργιακό κίνημα σε ποσοστό 60%, παρά την ταλαιπωρία.
Και μπορεί ο αριθμός των διαδηλωτών στις απεργιακές πορείες να μειώνεται σε σχέση με την τεράστια συμμετοχή των πρώτων διαδηλώσεων, τα συνδικάτα όμως μοιάζουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τελικής πτώσης -δικής τους ή της κυβέρνησης!
Αν και τα δρομολόγια στους εθνικούς σιδηρόδρομους επιστρέφουν σταδιακά στα κανονικά τους επίπεδα, η κατάσταση στο παρισινό μετρό και τα λεωφορεία παραμένει χαοτική. Τα συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση των συντάξεων προσπαθούν να διατηρήσουν τις κινητοποιήσεις με νέες διαδηλώσεις μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το νομοσχέδιο θα εξετασθεί από την Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου.
Οχι σύνταξη στα 64
Τα συνδικάτα της Αριστεράς, οι ομοσπονδίες CGT, FO, Solidaires, FSU, CFE-CGC, αντέδρασαν έντονα: ο Μαρτινέζ επέκρινε σφοδρότατα τη στάση του Λοράν Μπερζέρ, την οποία χαρακτήρισε «προπέτασμα καπνού», και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας των εργαζομένων για την απόσυρση της μεταρρύθμισης.
Τα συνδικάτα της Αριστεράς συνέχισαν το μπρα ντε φέρ με την κυβέρνηση. Κάλεσαν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν σε τριήμερες κινητοποιήσεις, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη. Αρκετοί τομείς συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις: μεταφορές, σχολεία, λιμάνια, διυλιστήρια.
Ως γνωστόν, τα Συνδικάτα που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία (το CFDT και το l’UNSA), είχαν ως κύρια διεκδίκηση την απόσυρση του μέτρου συνταξιοδότησης στα 64 έτη, ενώ μέχρι τώρα η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι στα 62 έτη. Ο Εντουάρ Φιλίπ προσδιόρισε ότι η κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το νομοσχέδιο το επίμαχο νέο «κατώφλι», αλλά προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με διατάγματα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα συμμετάσχει «πλήρως» στη «διάσκεψη χρηματοδότησης» της μεταρρύθμισης με τους κοινωνικούς εταίρους, που οργάνωσε ο Λοράν Μπερζέρ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου CFDT. Ο ηγέτης του Συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, άφησε αμφιβολίες για τη συμμετοχή του στη διάσκεψη, γιατί κρίνει ότι θα είναι ένα «συνέδριο όπου δεν θα συζητήσουμε τα πάντα»...
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται τώρα για τη «διάσκεψη χρηματοδότησης». Ο Φιλίπ κάλεσε σε σεμινάριο την Τετάρτη, για να προωθήσει τις προτεραιότητές της χρονιάς και να καταπολεμήσει τις εξεγέρσεις που έχουν επισκιάσει με ατελείωτη κρίση τη Γαλλία, με τις κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής του Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει να «γυρίσει σελίδα» και να εξέλθει από την κρίση, χωρίς να κάνει πραγματικά πίσω στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης. «Φυσικά», η κυβέρνηση «πρέπει να συνεχίσει να εξηγεί, να αποσαφηνίζει και να συζητά», ώστε «να φέρει σε πέρας τη βασική κοινωνική μεταρρύθμιση της θητείας μου», δήλωσε ο Μακρόν -ενώ ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η απεργία έχει πολύ μακρά διάρκεια» και τόνισε πως «πρέπει να ξέρει κανείς πώς να τελειώνει μια απεργία».
Αχρείαστη βία
Στο μεταξύ, όμως, έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μεγάλη κατακραυγή, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και τα έκτροπα των αστυνομικών που επιτίθενται εναντίον των διαδηλωτών με αλόγιστη και αχρείαστη βία, αρχικά στις περσινές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και κατόπιν στις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Συνολικά στα δύο κύματα διαδηλώσεων, η αστυνομική βία προκάλεσε τον τραυματισμό 1.742 διαδηλωτών, εκ των οποίων πάνω από 300 σοβαρά. Ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε μάλιστα να ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να προωθήσει μέτρα για να βελτιωθεί η «δεοντολογία» στη δράση των αστυνομικών οργάνων: «Μας έχουν επισημανθεί και έχουμε δει συμπεριφορές απαράδεκτες», επεσήμανε ο Μακρόν, συμπληρώνοντας πως «δεν πρόκειται να δείξουμε καμία επιείκεια» σε όσους αστυνομικούς ξεφεύγουν από τα «νόμιμα καθήκοντά τους».
ΕΥΡΩΠΗ

Τα συνδικάτα λένε «όχι» σε Μακρόν - Φιλίπ
- Συμβιβαστική λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από το κίνημα διαμαρτυρίας, κατά της μεταρρύθμισης για το σύστημα των συντάξεων, επιδιώκει να βρει ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος συγκάλεσε ξανά την Παρασκευή τα συνδικάτα για νέες διαπραγματεύσεις.
Η «υποχώρηση» αυτή της κυβέρνησης προβλήθηκε από τον πρωθυπουργό ως εγγύηση «εμπιστοσύνης» που ικανοποίησε το CFDT και το l’UNSA, ενώ ο εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC, Σιρίλ Σαμπανιέ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πραγματοποίησε σημαντική χειρονομία». «Μπορούμε να εισέλθουμε στη διαδικασία διαλόγου σήμερα».
Η ομοσπονδία των εργοδοτών MEDEF εξέφρασε ικανοποίηση και ετοιμότητα για να συμμετάσχει «πλήρως» στη διάσκεψη χρηματοδότησης, ενώ και άλλες οργανώσεις εργοδοτών, CPME και U2P, χαιρέτισαν επίσης την επιστολή του πρωθυπουργού.
Αλλά οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν: τα συνδικάτα CGT, FO, CFE-CGC επιμένουν πως πρέπει να αποσυρθεί ολόκληρη η επίμαχη μεταρρύθμιση προτού σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Ηδη έχουν αποφασιστεί δύο νέες πανεθνικές κινητοποιήσεις, για την Τρίτη και την Πέμπτη.
Απεργία στις μεταφορές
Ειδικά η πανίσχυρη συνομοσπονδία CGT αναφέρει σε δήλωσή της ότι είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ στον αγώνα για να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση». Ο γενικός γραμματέας της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, τόνισε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στις προθέσεις της κυβέρνησης»...
Αλλά και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων CFE-CGC αντέδρασαν, δηλώνοντας ότι η «υποχώρηση» Φιλίπ δεν είναι παρά μια κυβερνητική παγίδα. Οπως και το συνδικάτο Solidaire θεωρεί ότι η επιστολή του πρωθυπουργού είναι «πρώτα απ’ όλα ένας ελιγμός» και παρατηρεί και εκτιμά ότι η κυβέρνηση «σκοπεύει να προχωρήσει αυταρχικά, με διατάγματα».
Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που νέες μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι και σε διάφορες άλλες πόλεις της Γαλλίας.
Σημειώθηκαν επεισόδια, πυρκαγιές, βανδαλισμοί, κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν βιτρίνες, έγιναν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων και κλομπ εναντίον διαδηλωτών.
Η απεργία στους σιδηροδρόμους SNCF, στο μετρό, στα λεωφορεία συνεχίζεται. Το συνδικάτο CGT ζήτησε την αναστολή των αποστολών καυσίμων από τα διυλιστήρια προς τις πόλεις. Η κατάσταση, ειδικά στη γαλλική πρωτεύουσα, είναι χαοτική, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις από την παράλυση των καθημερινών μετακινήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, ο Φιλίπ φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω και υποσχέθηκε ότι θα ανακοινώσει «θετικές προτάσεις», στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα στην απεργία, που επί πέντε εβδομάδες παραλύει τις μεταφορές.
Το Σάββατο σε επιστολή που απηύθυνε στους κοινωνικούς εταίρους, πρότεινε την απόσυρση της 64χρονης βασικής ηλικίας συνταξιοδότησης, από το πρόγραμμα της μεταρρύθμισης.
Το μέτρο αυτό είναι το κυριότερο από τις διεκδικήσεις του «συνεννοήσιμου» συνδικάτου CFDT, που επιθυμεί –όπως και η κυβέρνηση– κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και ένα ενιαίο «πόιντ σύστεμ» για τον καθορισμό της σύνταξης σε όλους τους ασφαλισμένους.
αι κατόπιν, σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε στην... παιδαγωγική, εξηγώντας τη σημασία της μεταρρύθμισης και τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να την υλοποιήσει, παρά την κρίση που διανύει η χώρα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που προωθεί προβλέπει «μια εποχή ισορροπίας στο μελλοντικό καθολικό σύστημα». Η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι τώρα τα 62 έτη. Στόχος του Φιλίπ είναι να παρέχει, προοδευτικά, κίνητρα στους Γάλλους προκειμένου να συνταξιοδοτούνται στα 64 έτη.
Προσδιόρισε, όμως, ότι η κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το νομοσχέδιο το μέτρο για την ηλικία, δηλαδή να επιβάλει σταδιακά το νέο πλαφόν των 64 ετών από το 2027, αντί για το 2022. Και φυσικά ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε τον «εποικοδομητικό συμβιβασμό και την υπευθυνότητα», επισημαίνοντας ότι βρίσκεται «σε συνεχή επαφή» με τον Εντουάρ Φιλίπ για τις διαβουλεύσεις.
Η διάσκεψη
Η ανάκληση αυτή, πάντως, υπόκειται στους ακόλουθους όρους: ο πρωθυπουργός προτείνει να συγκληθεί «διάσκεψη χρηματοδότησης» της μεταρρύθμισης με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να «προτείνει μέτρα για την επίτευξη οικονομικής ισορροπίας το 2027».
Προειδοποίησε, όμως, ότι εάν το συνέδριο δεν συμφωνήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2020, αν δεν βρεθούν μέτρα που θα επιτρέπουν την ισορροπία του συστήματος, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με διατάγματα.
EΥΡΩΠΗ

Επεισοδιακές οι χτεσινές διαδηλώσεις στο Παρίσι
AP PHOTO / THIBAULT CAMUSΜπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
Μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γαλλία, με σκλήρυνση της απεργίας στα μέσα συγκοινωνίας και νέες απεργίες στη μέση εκπαίδευση και στα διυλιστήρια.
Τα συνδικάτα εντείνουν την πίεση και συνεχίζουν το μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 452.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, 56.000 στο Παρίσι.
Αντίθετα, το Συνδικάτο CGT κάνει λόγο για 370.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι, ενώ σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων AFP συμμετείχαν 280.000 άτομα.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπολόγιζε στην «ανακωχή» των εορτών για να ξεθυμάνει η οργή των εργαζομένων και να αποδυναμωθούν οι κινητοποιήσεις, αλλά οι απεργίες παρατείνονται για δεύτερο μήνα. Στην αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε η επανάληψη των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.
Ο πρωθυπουργός δέχτηκε χθες ξανά τα συνδικάτα, που αποφάσισαν να οργανώσουν νέα μεγάλη κινητοποίηση -μαζί με τα «κίτρινα γιλέκα»- αύριο.
Μέλη της κυβέρνησης πρόβλεψαν ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμβιβαστική λύση» - όμως η χθεσινή κινητοποίηση έδειξε τη σκλήρυνση της αντίδρασης των εργαζομένων, που επιμένουν πως ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός δεν εισακούν τα αιτήματά τους και τους παρασύρουν σε «διάλογο κωφών».
Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης και τις προτάσεις της για διαπραγματεύσεις, τα συνδικάτα παραμένουν αμετακίνητα. Ο «μετριοπαθής» γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέρ, που εμφανίζεται θετικός σε έναν «συμβιβασμό», εκτίμησε ότι «είμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία» σχετικά με τη μεταρρύθμιση.
Η εμπιστοσύνη «επλήγη σκληρά», δήλωσε ο ηγέτης του CFDT, που υποστηρίζει σε γενικές γραμμές τη μεταρρύθμιση, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη σταδιακή μετάθεση του ορίου ηλικίας και τη σύνδεσή του με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα.
Ανένδοτος συνδικαλιστής
Ο επικεφαλής του Συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινές, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εξέφρασε πάλι την οργή του. Κατήγγειλε την «προκλητική στάση» της κυβέρνησης και έχει «αμφιβολίες» για την προθυμία του πρωθυπουργού να «συζητήσει».
Ο ανένδοτος Μαρτινές έχει τεθεί επικεφαλής των «σκληροπυρηνικών» συνδικάτων FO και Solidaires και αρνείται κάθε συμβιβασμό με την κυβέρνηση, επιμένοντας πως οι απεργίες πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τελικής απόσυρσης του σχεδίου Μακρόν.
Αλλά και ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ παίζει με τον Μακρόν ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού: υποστηρίζει μεν «κατ’ αρχήν» τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, ωστόσο ζητά επίσημα από την κυβέρνηση να μην παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο μέχρι να πραγματοποιηθεί η «χρηματοδοτική διάσκεψη» που πρότεινε ο Μπερζέρ.
Η κυβέρνηση προτίθεται τώρα να καταθέσει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο στις 24 Ιανουαρίου και στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του κόσμου προς τους απεργούς έχει περιοριστεί αρκετά μετά την περίοδο των εορτών, αλλά παραμένει ισχυρή, από 44% (Ifop) έως 60% (Harris Interactive). Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινάει τη νέα χρονιά από πολύ χαμηλή θέση. Η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στον πρόεδρο μειώθηκε κατά ακόμη δύο ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο, στο 25% μόλις.
EΥΡΩΠΗ

Συμβιβασμός ή χάος
Καθοριστική εβδομάδα για τον Γάλλο πρόεδρο, με την επανάληψη των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού και των εκπρόσωπων των συνδικάτων για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν από χθες, δύο ημέρες πριν από τις πανεθνικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης και του Σαββάτου.
Ο διάλογος είναι δύσκολος για τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τα θυμωμένα συνδικάτα. Οι απεργίες «αντέχουν» και μπήκαν ήδη στον δεύτερο μήνα. Συνεχίζονται σήμερα για 35η ημέρα οι κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία και παραλύουν τη μετακίνηση στους σιδηρόδρομους, στις συγκοινωνίες, στο μετρό, στα λεωφορεία.
Από χθες άρχισαν απεργίες οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια Port-Jérôme και Fos, της Exxon. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να προκύψει έλλειψη καυσίμων στη χώρα και ο εφοδιασμός των πρατηρίων καυσίμων συνεχίζεται κανονικά.
Η μαζική κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν δείχνει τη μαχητικότητα που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα προκειμένου να αναγκάσουν τον Γάλλο πρόεδρο να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.
Ο Μακρόν αυξάνει την πίεση προς τον Φιλίπ, γιατί έχουν μόνο δύο εβδομάδες για να βρουν λύση, πριν από την παρουσίαση της μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός χρεώθηκε από τον Μακρόν με το κατόρθωμα να βρει έναν «συμβιβασμό».
Μέχρι την παρουσίαση του κειμένου που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου, θα γίνουν σημαντικές συναντήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο «συμβιβασμός». Προς το παρόν ο πρωθυπουργός παρουσίασε νέα μέτρα ελπίζοντας ότι θα γίνουν αποδεκτά.
Ο Εντουάρ Φιλίπ είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση αυτή, που αφορά τη μετατροπή των 42 σημερινών συστημάτων συνταξιοδότησης σε ένα μοναδικό, καθολικό και με μοριοδότηση. Κάλεσε την κάθε πλευρά στις διαβουλεύσεις «να μετακινηθεί λίγο» προκειμένου να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό».
«Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις για πολλά θέματα και ακούω ορισμένες φορές εξαιρετικές ιδέες», δήλωσε.
Το κύριο σημείο διαφωνίας στη μεταρρύθμιση είναι ότι ορίζει ως ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης τα 64 έτη βάσει ενός συστήματος μπόνους-εκπτώσεων, μολονότι διατηρεί τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, στοχεύοντας να παραταθεί η διάρκεια κατά την οποία οι εργαζόμενοι συμβάλλουν με τις εισφορές στα ταμεία ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του συστήματος συνταξιοδότησης.
Παρ’ όλο που οι απεργίες έχουν προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στην καθημερινή τους μετακίνηση, οι Γάλλοι υποστηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η υποστήριξη αυτή μειώνεται όσο περνούν οι εβδομάδες: σύμφωνα με το βαρόμετρο Harris Interactive, μειώθηκε κατά δύο μονάδες στο 60%.
Η στήριξη για την απεργία αποδυναμώνεται, αλλά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παραμένει μη δημοφιλής. Σ’ αυτό το στάδιο η στήριξη για την απεργία είναι μειωμένη, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν, εφόσον η μεταρρύθμισή της κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι.
EYΡΩΠΗ

Φελίξ Βαλοτόν, «L’Anarchiste», 1892
© Photo Bibliothèque nationale de FranceΟ αναρχικός μαικήνας των νεο-ιμπρεσιονιστών
ΠAΡΙΣΙ
Το παρισινό Μουσείο της Ορανζερί παρουσιάζει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου τη γοητευτική έκθεση «Φελίξ Φενεόν (1861-1944). Οι νέες εποχές: από τον Σερά έως τον Mατίς». Σε επτά ενότητες η έκθεση επιδεικνύει τις βασικές δεσμεύσεις του Φενεόν στον τομέα της τέχνης και της λογοτεχνίας.
Αναρχικός, κριτικός τέχνης, συγγραφέας, εκδότης, διευθυντής γκαλερί, συλλέκτης, ο Φελίξ Φενεόν υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στον καλλιτεχνικό κόσμο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Ηταν ένα πολύπλευρο άτομο, που είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, καλλιεργώντας ένα συγκεκριμένο μυστήριο για τον εαυτό του.
«Φελίξ Φενεόν (1861-1944)» - Μουσείο Ορανζερί
Ο Φενεόν υπήρξε σε όλη τη ζωή του υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης σε όλες τις μορφές της. Οι φιλελεύθερες πεποιθήσεις του, οι οποίες χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1890, όταν απασχολήθηκε στο Γραφείο Πολέμου, έχουν στηρίξει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία χωρίς ιεραρχία ή προκατάληψη.
Ζορζ Σερά, «Un dimanche après-midi sur l'île de la Grande Jatte, Etude», 1884
© The Metropolitan Museum of ArtΣε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο στη γαλλική πολιτική ιστορία, έθεσε την πένα του στην υπηρεσία αναρχικών περιοδικών, όπως το «L’Enhors de Zo d’Axa» ή το «Le Père Pepinard», στα οποία έγραφε μανιφέστα σε διάλεκτο αργκό.
Ο Φενεόν συνδέθηκε με καλλιτέχνες που μοιράζονταν τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του, όπως οι ζωγράφοι Ζορζ Σερά, Πολ Σινιάκ, Μαξιμιλιάν Λους, Τεό βαν Ρισελμπέργκ και συγγραφείς όπως ο Γκιστάβ Καν ή ο Victor Barrucand, που ήταν όλοι στρατευμένοι στη δράση για την έλευση της νέας εποχής. Κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση στο εστιατόριο Foyot, απέναντι από τη Γερουσία, ο Φενεόν συνελήφθη, φυλακίστηκε και παραπέμφθηκε στη «δίκη των Τριάντα». Αθωώνεται μετά την αγόρευσή του που ήταν γεμάτη χιουμοριστικά επιχειρήματα.
Η γοητευτική προσωπικότητα του Φενεόν συναρπάζει με τη σταθερότητα των πεποιθήσεών του, τη δύναμη της γραφής του, τη γενναιοδωρία του, το χιούμορ και το μυστήριό του. Ο Φενεόν συμμετείχε ενεργά στην κατασκευή μιας νέας αισθητικής εικαστικής έκφρασης. Η πρωτοπορία της εποχής κυριαρχείται από την αισθαντικότητα του χρώματος και από την αυστηρότητα των σχημάτων.
Τεό βαν Ρισελμπέργκ, «La Lecture par Emile Verhaeren» 1903
© www.lukasweb.be – Art in Flanders, photo Hugo MaertensΗ αποκάλυψη του πίνακα του Σερά, το 1884, ανταποκρίνεται σε μια τέχνη που επιτρέπει στον Φενεόν να ξεπεράσει τον ιμπρεσιονισμό. Δύο χρόνια αργότερα λανσάρει τον όρο «νεο-ιμπρεσιονισμός» για να προβάλει τις αρχές των καλλιτεχνών του περιβάλλοντός του, που είναι οπαδοί των επιστημονικών θεωριών και των πρωτοποριακών εικαστικών τεχνών. Ο Φενεόν υποστηρίζει συνεχώς τον Σερά και τους καλλιτέχνες του κύκλου του γράφοντας άρθρα, διοργανώνοντας εκθέσεις.
Η έκθεση στο Musée de l’Orangerie περιλαμβάνει μια επιλογή σημαντικών έργων των Σερά, Σινιάκ, Κρος και Λους, που τα σχολίασε ο Φενεόν ως κριτικός, ή έργα που συλλέχθηκαν από τον ίδιο. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να δουν πληθώρα ντοκουμέντων, χειρόγραφα, περιοδικά, αφίσες και πολλά έργα των φίλων του με τους οποίους κινητοποιήθηκε σε μια συλλογική δυναμική δράση για το κοινό όραμά τους, μια νέα κοινωνία και μια καλύτερη ζωή.
2019
ΕΥΡΩΠΗ

Προσοχή, ο Μακρόν θύμωσε...
Στη Γαλλία η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε με κινητοποιήσεις κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν.
Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος του χρόνου κυριάρχησαν οι εξεγέρσεις κατά επίμαχων μεταρρυθμίσεων από τα «κίτρινα γιλέκα» και από τους εργαζομένους σε διαφορετικούς κλάδους που συγκρότησαν κοινό μέτωπο, ενώ τα συνδικάτα ενώθηκαν για να αναγκάσουν τον Γάλλο πρόεδρο να αποσύρει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Επιμένοντας να λανσάρει «εδώ και τώρα» την επίμαχη μεταρρύθμιση, ο Μακρόν οδεύει σε ναρκοθετημένο έδαφος. Τα συνδικάτα ξεκίνησαν σκληρή απεργία στα μέσα μεταφοράς, που παρέλυσε τη χώρα.
Η επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στην εορταστική περίοδο προκάλεσε χαώδη κατάσταση και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε μικροεπιχειρήσεις, στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, ενώ ακυρώθηκαν πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τα συνδικάτα αρνούνται την έκκληση του πρωθυπουργού να διακόψουν στην περίοδο των εορτών τις απεργίες και να κάνουν ανακωχή στις μεταφορές. Μετά από πιέσεις των συνδικάτων, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες για τη μεταρρύθμιση.
Προσδιόρισε την έναρξη της εξέτασής της στο Κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου και δήλωσε ότι το 2021 «το αργότερο» θα δημιουργηθεί η «νέα διοίκηση» του ενιαίου συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα «ανατεθεί στους κοινωνικούς εταίρους, υπό την εποπτεία του Κοινοβουλίου».
Εκλογές
Η νέα χρονιά ξεκινάει σε κλίμα έντασης, καθώς τα κόμματα προετοιμάζουν την εκστρατεία τους για τις δημοτικές εκλογές. Ο Μακρόν, που τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες για δεύτερη θητεία στα Ηλύσια, ανησυχεί γιατί, μετά τις απώλειες του κόμματός του LREM στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να υποστεί νέα ήττα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε προτείνει ένα εντυπωσιακό κυβερνητικό πρόγραμμα με 397 εξαγγελίες μέτρων, αλλά 289 δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Το επιτελείο του τονίζει πως «ό,τι είπαμε το κάνουμε».
Σύμφωνα με έρευνες των ΜΜΕ, μόνο 50 υποσχέσεις τηρήθηκαν, όπως η επιδότηση 1.000 ευρώ για την αγορά καθαρότερου οχήματος και μέτρα προστασίας και υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας ή παρενόχλησης.
Το 2020 o Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει να επιτύχει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης, την οικολογική μετάβαση, που «επιταχύνεται», την καταπολέμηση των «ανισοτήτων», που «αρχίζει να αποδίδει καρπούς», και την «αναμόρφωση σε βάθος» του συστήματος υγείας.
Δυόμισι χρόνια από τη νίκη του, παρά τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, οι Γάλλοι δεν έχουν πειστεί από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Στο μέσον της πενταετούς θητείας του περισσότεροι από 6 στους 10 Γάλλους (61%) κρίνουν αρνητικά τις προϋποθέσεις για μια νέα εκλογή του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe, το 62% πιστεύει ότι η επικράτησή του τον Μάιο του 2017 ήταν κάτι «κακό».
Ανεργία
Παρά τους καλούς οικονομικούς δείκτες, ξεκινώντας από τη φθίνουσα ανεργία, η αίσθηση των Γάλλων είναι αρνητική. «Ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να θεωρείται μεταρρυθμιστής πρόεδρος, τόσο από τους ψηφοφόρους οι οποίοι τον εμπιστεύονται, όσο και από όσους τον επικρίνουν» σημειώνει ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, διευθυντής του πολιτικού Ιδρύματος Harris Interactive.
Η δυσμένεια που αντιμετωπίζει στη χώρα του ο Μακρόν τον παροτρύνει να στραφεί προς τη διεθνή πολιτική για να βρει ακτινοβολία, υποστήριξη, θετική προβολή. Ο αρχηγός του κράτους επιδιώκει τώρα να επιβληθεί ως προστάτης της Ευρώπης στη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Προσπαθεί να γίνει ο απαραίτητος ηγέτης στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Ωστόσο ο φιλοευρωπαίος Μακρόν δεν έκανε μόνο φίλους στην Ε.Ε. Η απόρριψη της υποψηφιότητας της Σιλβί Γκουλάρντ για τη θέση της Ευρωπαίας επιτρόπου το αποδεικνύει. «Στην Ευρώπη το στιλ και οι φιλοδοξίες του δεν περνούν» τονίζουν πολιτικοί αναλυτές.
Σε διεθνές επίπεδο ο Μακρόν κινητοποιείται πυρετωδώς και προβάλλει μια διπλωματική «στρατηγική τόλμης» ώστε να αναδείξει την Ευρώπη έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας την ανάγκη για μια προσέγγιση μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος προωθεί τρεις βασικές ιδέες: δυναμισμός, ανθρωπισμός και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Επιθυμεί να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ο κόσμος αλλάζει.
Ορισμένα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι «είναι διαρκώς σε άμυνα», μοιάζει να είναι θυμωμένος με όλους. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «ο Γάλλος πρόεδρος είναι υποστηρικτής μιας ρεαλιστικής προσέγγισης στις διεθνείς σχέσεις και βάζει τη σφραγίδα του υπερασπιζόμενος τις συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας το γαλλογερμανικό ζευγάρι και αναζωογονώντας τις σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
ΕΥΡΩΠΗ

Κλειστός και ο Πύργος του Άιφελ χτες λόγω της πανεθνικής απεργίας
AP Photo / Christophe EnaΗ Γαλλία στο χάος της κυκλοφορίας
Αποφασιστικής σημασίας είναι η εβδομάδα που διανύουμε για τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, που κορυφώθηκε χτες με μια πανεθνική, διακλαδική απεργία, την ώρα που συνεχίζεται για 14η μέρα η απεργία στα μέσα συγκοινωνίας και τις μεταφορές. Μια σκληρή απεργία που έχει παραλύσει κυριολεκτικά τη χώρα, προκαλώντας χαοτικές καταστάσεις.
Στη χθεσινή νέα πανεθνική κινητοποίηση κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης Μακρόν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, για πρώτη φορά μετείχαν όλα τα συνδικάτα. Σύμφωνα με την εργατική συνομοσπονδία CGT, η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις έφτασε στα 1,8 εκατομμύρια άτομα για όλη τη Γαλλία και 350.000 στο Παρίσι.
Αντίθετα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή ήταν «μόλις» 615.000 άτομα σε όλη τη Γαλλία και 76.000 στο Παρίσι.
Επεισόδια ξέσπασαν στην παρισινή διαδήλωση, με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στο Παρίσι και βόμβες μολότοφ, ενώ η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι τους πέταξαν αντικείμενα. Ταυτόχρονα, λόγω των απεργιών κόπηκε το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Είναι βέβαιο πως η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και μέσα στις γιορτές, καθώς ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επωμίζεται προσωπικά τη μεταρρύθμιση και έχει μπει στην πρώτη γραμμή του πυρός για να προστατεύσει τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος κρατιέται σε απόσταση αφήνοντας τον πρωθυπουργό να δράσει.
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, κάλεσε τους κοινωνικούς εκπροσώπους σε διάλογο και σήμερα θα έχει συνομιλίες με όλα τα συνδικάτα, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικάτων και της εργοδοσίας. Τα εργατικά συνδικάτα αξιώνουν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ανυποχώρητοι
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κινητοποίηση θα διαρκέσει. Είναι σκληρή η απεργία στις μεταφορές και οι γιορτές πλησιάζουν. Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για να διευθετηθεί η κατάσταση.
Η κυβέρνηση κάλεσε τα συνδικάτα «να δείξουν υπευθυνότητα», αλλά οι αντιτιθέμενοι στη μεταρρύθμιση επιρρίπτουν την ευθύνη στην «αδιαλλαξία» της κυβέρνησης. Προς το παρόν όλοι κρατούν τις δικές τους θέσεις.
Ο Φιλίπ δήλωσε χθες την «απόλυτη αποφασιστικότητά» του να ηγηθεί της μεταρρύθμισης. «Οχι χριστουγεννιάτικη ανακωχή, είμαστε ενάντια στη μεταρρύθμιση των συντάξεων» ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών.
Απογοήτευση προκάλεσε στην κυβέρνηση το γεγονός ότι η λαϊκή υποστήριξη για το κοινωνικό κίνημα δεν μειώνεται. Τα συνδικάτα δείχνουν σκληρή στάση, τηρούν τη στρατηγική της επίδειξης δύναμης και εντείνουν την πίεση για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να υποχωρήσει και να ανταποκριθεί τα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive, το 62% των Γάλλων υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα, ενώ το 69% θα ήθελε μια «ανακωχή για τα Χριστούγεννα».
Παραίτηση Ντελεβουά
Κορύφωση της έντασης προκάλεσαν αποκαλύψεις του Τύπου για σύγκρουση συμφερόντων που επιβαρύνουν τον ύπατο αρμοστή για τις Συντάξεις Ζαν-Πολ Ντελεβουά.
Ο θεωρούμενος και ως «εγκέφαλος» του προωθούμενου νέου συνταξιοδοτικού συστήματος αναγκάστηκε χτες σε παραίτηση επειδή είχε «παραλείψει» να δηλώσει, όπως είναι ο νόμος, περισσότερες από δέκα άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που είχε παράλληλα με τα κυβερνητικά του καθήκοντα...
Κατηγορούμενος για σειρά παραλείψεων στη φορολογική του δήλωση, ο Ζαν-Πολ Ντελεβουά αποφάσισε να παραιτηθεί, «με δική του πρωτοβουλία», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Μέγα πλήγμα για τον Μακρόν ήταν η παραίτηση του Ντελεβουά στην έναρξη της διαδικασίας για την υλοποίηση της εμβληματικής του μεταρρύθμισης. Και τώρα ψάχνει πυρετωδώς να βρει έναν κατάλληλο αντικαταστάτη σε μια κρίσιμη συγκυρία!
Δέκα υπουργοί έχουν ήδη παραιτηθεί από τα καθήκοντά τους, ένα πρωτοφανές ρεκόρ σε σχέση με τους προηγούμενες προεδρίες....
ΕΥΡΩΠΗ

Μουντή μέρα η χθεσινή για Μακρόν και Φιλίπ (δεξιά)
AP Photo / Christophe EnaΕπιμονή Μακρόν για το «δίκαιο» συνταξιοδοτικό
Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήλπιζε να επιτύχει εκτόνωση της κοινωνικής αναταραχής μετά την παρουσίαση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον πρωθυπουργό.
Ο Εντουάρ Φιλίπ αποκάλυψε χθες το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης σε μακρά ομιλία του στο Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο στο Παρίσι. Προσπάθησε να κερδίσει την κοινή γνώμη, αλλά αμέσως μετά την ομιλία του αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα που δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους.
Το κακό για τους Μακρόν και Φιλίπ είναι πως τα συνδικάτα των εργαζομένων στα μεταφορικά μέσα ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες τη συνέχιση των απεργιών, που έχουν παραλύσει τη Γαλλία.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ, ηγέτης του συνδικάτου CFDT, ενώ ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής της σκληροπυρηνικής αριστερής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT, απορρίπτει πλήρως τη μεταρρύθμιση. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός δεν έπεισε τους απεργούς, που είναι ακόμα πιο εξοργισμένοι από πριν.
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Φιλίπ θα διατηρήσει μεν στα 62 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία, αλλά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 64 για να πάρουν πλήρη σύνταξη. Το νέο καθολικό σύστημα συντάξεων έχει -όπως είπε ο πρωθυπουργός- στόχο να εξασφαλίσει ισότητα για όλους και να καταργήσει τα δεκάδες ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που ισχύουν σήμερα. Αν περάσει, το νέο σύστημα συνταξιοδότησης θα τεθεί σε ισχύ στη Γαλλία την 1η Ιανουαρίου 2022, και δεν θα ισχύει για άτομα που γεννήθηκαν πριν από το 1975. «Επιλέξαμε να μην αλλάξουμε τίποτα για όσους γεννήθηκαν πριν από το 1975, οι οποίοι θα είναι πάνω από 50 το 2025», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Είπε ακόμη πως «η μετάβαση θα γίνει σταδιακά» προς το καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο έχει στόχο να συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα που υφίστανται τώρα. Το νέο σύστημα θα εγγυάται την κατώτερη σύνταξη 1.000 ευρώ τον μήνα, δήλωσε ο Φιλίπ. Επισήμανε δε πως «οι γυναίκες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου συστήματος» και πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να «συνεισφέρουν» στην ασφάλισή τους.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων -και επομένως και των εκπαιδευτικών- θα ενσωματώνει εφεξής τα ασφάλιστρά τους. Ανέφερε επίσης ότι θα ήταν απαραίτητο να «αυξηθούν προοδευτικά οι μισθοί τους, ώστε να διατηρηθεί το επίπεδο των συντάξεών τους». Και διευκρίνισε πως θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για «βαριά επαγγέλματα», που θα αφορούν τους στρατιωτικούς, τους πυροσβέστες, τους δεσμοφύλακες και τους αστυνομικούς, που θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άλλους εργαζομένους.
Οπως ανακοίνωσε ο Φιλίπ, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο συμβούλιο υπουργών στις 22 Ιανουαρίου και η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Η μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020.
«Είμαι αποφασισμένος να υλοποιήσω αυτή τη μεταρρύθμιση επειδή πιστεύω ότι είναι δίκαιη», τόνισε, προσθέτοντας πως οι κυβερνητικές προτάσεις που παρουσίασε «πρέπει να καθησυχάσουν» τους εργαζομένους και πως η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Θεωρώ ότι οι εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν στις επαγγελματικές ομάδες που ανησυχούν, δικαιολογούν την επανάληψη του διαλόγου και τη λήξη της απεργίας που τιμωρεί εκατομμύρια Γάλλους», δήλωσε. Ομως το μπρα ντε φερ με τα συνδικάτα συνεχίζεται, με νέες μαχητικές κινητοποιήσεις.
ΕΥΡΩΠΗ

Ερχονται νέες μαζικές διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό
AP PHOTOΠοιος θα λυγίσει πρώτος;
Την πιο επικίνδυνη εβδομάδα απεργιών και διαδηλώσεων βιώνει ο Εμανουέλ Μακρόν λόγω της σκληρής αντιπαράθεσής του με τα συνδικάτα, τα οποία απαιτούν να αποσύρει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι διεξάγουν «διάλογο κουφών». Η κάθε πλευρά βασίζεται στην κοινή γνώμη και στο εύρος των διαδηλώσεων για να σταθμίσει τις μελλοντικές ενέργειες. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν υποχωρεί και φαίνεται αποφασισμένος να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση.
Τα συνδικάτα εντείνουν το μπρα ντε φερ και απειλούν να συνεχίσουν τις απεργίες, ενώ πλησιάζουν οι γιορτές και ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στις μεταφορές στη Γαλλία.
Τα συνδικάτα κάλεσαν χθες τους εργαζόμενους σε νέες μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση την παραμονή της αποκάλυψης από τον πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ του περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.
Η κινητοποίηση στις 5 Δεκεμβρίου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών είχε συγκεντρώσει 806.000 διαδηλωτές (1,5 εκατομμύριο σύμφωνα με το μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο, τη CGT). Στη χθεσινή απεργία η συμμετοχή ήταν μικρότερη. Σύμφωνα με τη CGT συμμετείχαν 885.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών 339.000.
Μετά από εφτά ημέρες απεργίας στις μεταφορές η Γαλλία βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση. Οι συγκοινωνίες παρέλυσαν.
Τρένα, μετρό και λεωφορεία ακινητοποιημένα, δέκα από τις 16 γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστές, μποτιλιαρίσματα σχεδόν 550 χιλιομέτρων από Ι.Χ. Σκούτερ, ποδήλατα και πατίνια ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια, ανάμεσα στους πεζούς, για να αποφύγουν τα μποτιλιαρίσματα. Σχολεία κλειστά, επιχειρήσεις με μειωμένο προσωπικό, έλλειψη καυσίμων.
Συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης και τα «κίτρινα γιλέκα» δηλώνουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προβλέπει την κατάργηση 42 διαφορετικών συστημάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Οι Παριζιάνοι, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να έχουν υπομονή γιατί η απεργία συνεχίζεται επ’ αόριστον.
Στις μεταφορές η Air France ακύρωσε την Παρασκευή το 30% των εσωτερικών πτήσεών της και το 10% των πτήσεων μεσαίων αποστάσεων. Τα αεροσκάφη των EasyJet, Transavia και Ryanair παραμένουν στο έδαφος.
Οι αεροπορικές εταιρείες μείωσαν κατά 20% το πρόγραμμά τους. Η εταιρεία SNCF ανακοίνωσε την ακύρωση του 90% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας και το 70% των δρομολογίων στο περιφερειακό δίκτυο.
Προβλήματα αναμένονται στα δρομολόγια των τρένων Eurostar, Thalys. Η κατάσταση που επικρατεί είναι τέτοια που η SNCF συνέστησε στον κόσμο να αποφεύγει τους σταθμούς, γιατί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τα σπάνια δρομολόγια που εκτελούνται μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους χρήστες.
Ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός σήμαναν συναγερμό το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πολλοί υπουργοί παρέλασαν από το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν. Ο Mακρόν είχε σύσκεψη στα Ηλύσια με τους αρμόδιους υπουργούς για τη μεταρρύθμιση.
Χθες το βράδυ ο Εμ. Μακρόν κάλεσε σε δείπνο στο προεδρικό μέγαρο τον Φιλίπ και τους υπουργούς που θα συνεργαστούν για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Στη συνάντησή τους εξετάστηκε η κατάσταση και έγινε συντονισμός πριν από τη σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει επωμιστεί όλο το βάρος της μεταρρύθμισης.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε στους βουλευτές του μακρονικού κόμματος LREM ότι «δεν υπάρχουν μαγικές ανακοινώσεις» που θα μπορούσαν να «σταματήσουν τις διαδηλώσεις» και «τα ερωτήματα» των Γάλλων για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.
«Το γεγονός ότι εκφωνώ ομιλία δεν σημαίνει ότι οι διαδηλώσεις θα σταματήσουν. Αυτή η ομιλία θα προκαλέσει νέα ερωτήματα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» τόνισε. Η CGT απάντησε ότι «θα δώσουμε μάχη μέχρι την απόσυρση του σχεδίου».
Η κοινωνική διαμαρτυρία της κοινής γνώμης έχει αρχίσει να ανησυχεί την κυβέρνηση. Σύμφωνα με έρευνα του IFOP, το 53% των Γάλλων υποστηρίζει ή εκφράζει συμπάθεια για τις κινητοποιήσεις, αύξηση εφτά μονάδων σε μία εβδομάδα.
Μια άλλη δημοσκόπηση του Elabe εκτιμά ότι το 43% των Γάλλων πιστεύει πως η τρέχουσα απεργία αποτελεί κυρίως καθολική κινητοποίηση κατά της πολιτικής του Μακρόν και προστίθεται άλλη μία αντίθεση, αυτή ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Απεργιακή παλίρροια πλημμύρισε τη Γαλλία
Μαζική απεργία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε από χθες στη Γαλλία, αρχίζοντας ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.
Συνολικά 250 διαδηλώσεις έγιναν σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η κινητοποίηση ήταν μαζική, στο Παρίσι μετείχαν 250.000 άτομα σύμφωνα με το συνδικάτο CGT και σχεδόν 1,5 εκατ. διαδηλωτές σε 70 πόλεις.
Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν ένα τεράστιο εθνικό κίνημα διαμαρτυρίας, που σπάνια έφτασε σε αυτόν τον βαθμό συμμετοχής.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα έντασης. Ακόμα μια φορά σημειώθηκαν επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις.
Περίπου 500 από τα «μαύρα μπλοκ» επιτέθηκαν σε δημόσιες υποδομές, πυρπόλησαν ηλεκτρικά σκούτερ, έβαλαν φωτιά σε εργοτάξιο. Κάηκε επίσης είσοδος του μετρό στην πλατεία της Δημοκρατίας.
Οι πυροσβέστες έσβησαν τις φωτιές. Ακόμη και ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε τη στάση της αστυνομίας, που αφήνει τους ταραχοποιούς να δράσουν για να βρει αφορμή να διαλύσει τις μαζικές ειρηνικές κινητοποιήσεις.
Αστυνομικά μέτρα
Η κυβέρνηση περίμενε την εισβολή ομάδων «μαύρων μπλοκ» και «ριζοσπαστικών κίτρινων γιλέκων». Η αστυνομία ζήτησε από καταστήματα, καφενεία και εστιατόρια που βρίσκονταν στη διαδρομή της διαδήλωσης να κλείσουν.
Πάνω από 6.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες κινητοποιήθηκαν για την ασφάλεια στο Παρίσι, με 180 μοτοσικλετιστές ως δύναμη ταχείας επέμβασης.
Ο Πύργος του Αϊφελ παρέμεινε κλειστός γιατί μέλη του προσωπικού συμμετείχαν στην απεργία. Το 90% των τρένων υψηλής ταχύτητας και το 80% των δρομολογίων-εξπρές προς την επαρχία ακυρώθηκαν. Στο Παρίσι ήταν κλειστές 11 γραμμές του μετρό.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στις μεταφορές και στα τρένα υψηλής ταχύτητας. Οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να περιορίσουν κατά 20% τις πτήσεις τους και πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά.
Η Γαλλία παρέλυσε με τις απεργίες στα μεταφορικά μέσα. Τα συνδικάτα του RATP (μετρό) και του SNCF (σιδηρόδρομοι) είχαν καλέσει σε «μια πρώτη μέρα διεπαγγελματικής απεργίας».
Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα μεγάλα συνδικάτα CGT, FO, FSU Solidaires, CFE-CGC, τα συνδικάτα Air France, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, οργανώσεις μαθητών λυκείων, δικηγόροι, αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, πυροσβέστες, «κίτρινα γιλέκα».
Η αναστάτωση ήταν σημαντική σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στις μεταφορές και στην εθνική εκπαίδευση.
Στόχος της χθεσινής απεργιακής κινητοποίησης είναι το «ενιαίο σύστημα» συνταξιοδότησης που προωθεί ο Μακρόν με μια μεταρρύθμιση που προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά κ.λπ.).
Η κυβέρνηση υπόσχεται ένα «πιο ευανάγνωστο» και πιο «λογικό», «πιο δίκαιο» σύστημα, ενώ οι επικριτές του καταγγέλλουν «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους.
Μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων εκτιμά ότι είναι αναγκαίο για την κυβέρνηση να διευκρινίσει και να εξηγήσει περαιτέρω το περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης, η οποία είναι ασαφής. Ομως όλοι συμφωνούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην εγκαταλείψει την πρόθεσή της σχετικά με τις συντάξεις, γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το σημερινό σύστημα που θεωρείται ξεπερασμένο.
Ο Μακρόν επιδιώκει τη θέσπιση ενός «κοινού συστήματος» συνταξιοδότησης που θα αντικαταστήσει αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, το οποίο προβλέπει διαφορετική ηλικία συνταξιοδότησης και διαφορετικά επιδόματα.
Περίπου 61% των Γάλλων πιστεύει ότι είναι θετική πρόταση η ευθυγράμμιση των ειδικών συνταξιοδοτικών συστημάτων και του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων με το γενικό καθεστώς.
Θεωρούν ότι πρέπει να υπαχθούν όλοι στους ίδιους κανόνες και η ηλικία συνταξιοδότησης δεν μπορεί να διαφέρει από το ένα επάγγελμα στο άλλο.
Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη διαβούλευση, εάν θέλει να επιτύχει μια ισορροπημένη μεταρρύθμιση.
Το 16% των Γάλλων πιστεύει τελικά ότι είναι απαραίτητο να «αναβληθεί» επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στη χώρα, με κίνδυνο για βιαιότητες, όπως έγινε στα επεισόδια με τα «κίτρινα γιλέκα».
Ανυποχώρητος Μακρόν
Παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις η γαλλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει. «Εχω ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη χώρα μας, δεν θα το εγκαταλείψω», δήλωσε ο Μακρόν και ανακοίνωσε ότι «θα απευθυνθεί στους Γάλλους τη στιγμή που θα θεωρήσει κατάλληλη.
Αντιμέτωπη με τις μαζικές απεργίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση.
Τα Ηλύσια ανακοίνωσαν ότι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα το λεπτομερές σχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές του 2020.
Η κυβέρνηση άφησε ένα παράθυρο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μετά το 2025, καθώς και για ορισμένες υποχωρήσεις ως προς σημεία που θεωρούνται πολύ σημαντικά από τους συνδικαλιστές
ΕΥΡΩΠΗ

Μεγαλώνει το μέτωπο δυσαρέσκειας κατά του Μακρόν
Πανικό έχει προκαλέσει στη γαλλική κυβέρνηση η μαζική, διακλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, που θα παραλύσει τη χώρα και προβλέπεται να συνεχιστεί με μεγάλες απεργίες στις μεταφορές.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βαδίζει πλέον σε ναρκοθετημένο έδαφος, αντιμέτωπος με κινητοποιήσεις που εγκυμονούν κοινωνική ανάφλεξη. Διαδηλώσεις και απεργίες, από διάφορους κλάδους που έχουν κοινά αιτήματα, συγκλίνουν τώρα σε «μέτωπο δυσαρέσκειας» κατά της πολιτικής του Μακρόν.
Το αποκορύφωμα της έντασης θα είναι προφανώς η εθνική κινητοποίηση της Πέμπτης. Τα συνδικάτα προβλέπουν εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων.
Τα μεγάλα συνδικάτα CGT, FO, FSU και Solidaires έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία ενός κινήματος απεργίας σε όλους τους κλάδους. Το CFE-CGC κάλεσε τα μέλη του στις διαδηλώσεις, ενώ το συνδικάτο CFTC άφησε τους συνδικαλιστές ελεύθερα να συμμετάσχουν στο κίνημα.
Προκαταρκτικά, όμως, ξεκίνησαν ήδη καθημερινές διαδηλώσεις, με μαχητικά αιτήματα και συνθήματα. Την περασμένη Τετάρτη οι Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης ξεκίνησαν από ολόκληρη τη Γαλλία και έφτασαν στο Παρίσι.
Προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία στο κέντρο της πρωτεύουσας και κατευθύνθηκαν στον συμβολικό στόχο των «κίτρινων γιλέκων» τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου έριξαν σανό και κατέλαβαν τις λωρίδες της κυκλοφορίας που οδηγούν στην πλατεία Κονκόρντ. «Η κυβέρνηση μας αφήνει εκτεθειμένους, αφήστε μας να δουλέψουμε», έγραφε ένα πανό σε τρακτέρ.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων των αγροτών, τα οποία έχουν ζητήσει να συναντηθούν και με τον Γάλλο πρόεδρο προκειμένου να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την κυβερνητική πολιτική, που βλάπτει τη γαλλική γεωργία.
Τα συνδικάτα των αγροτών κινητοποιούνται πριν από τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., στον οποίο ενδέχεται να προβλέπονται περικοπές στις δαπάνες για τη γεωργία, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Δημοφιλία στο ναδίρ
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανησυχεί για την «εμπόλεμη» κατάσταση που δημιουργήθηκε όλο τον χρόνο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τώρα γενικεύεται. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός βρίσκονται στο στόχαστρο. Η δημοφιλία τους έχει πέσει στο ναδίρ, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν «είναι η πιο ισχυρή γυναίκα πολιτικός του 2019». Δύο άλλες δημοσκοπήσεις του Ifop αποκαλύπτουν την πολύ ισχυρή δυναμική της.
Πριν από την κινητοποίηση της 5ης Δεκεμβρίου ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το ηγετικό ζευγάρι, πρόεδρος και πρωθυπουργός, έχει αναλάβει την... προσπάθεια να κερδηθεί η μάχη της κοινής γνώμης.
Η στρατηγική του Μακρόν είναι να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά, να οργανώνει συνέδρια και δημόσιες εκδηλώσεις «διαλόγου» και να δίνει την εντύπωση πως είναι πανταχού παρών. Συναντά τους δυσαρεστημένους πολίτες για να τους εξηγήσει την πολιτική του, την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και τονίζει πως ψηφίστηκε για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του...
Ο Μακρόν ποντάρει στη φθορά των κινητοποιήσεων και καταφέρνει με τη στρατηγική του να υλοποιήσει τους στόχους του. Ετσι πέρασε τη μεταρρύθμιση του συστήματος των σιδηροδρόμων, έδωσε ψίχουλα στα «κίτρινα γιλέκα» και μπόρεσε να αποδυναμώσει το κίνημά τους με την πρωτοβουλία του να καλέσει τους Γάλλους σε «εθνικό διάλογο», που ήταν ένας χειρισμός για να εκτονωθεί με ατέρμονες συζητήσεις η πολιτική κρίση.
ΕΥΡΩΠΗ

Συνθήματα κατά του Γάλλου προέδρου στην πρόσφατη διαδήλωση για την πρώτη επέτειο της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων»
AP Photo/Michel EulerΒαρύς χειμώνας για τον Μακρόν
Στην έναρξη του δεύτερου μέρους της πενταετούς θητείας του ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει κύμα δυσαρέσκειας για την πολιτική του, παρά τις προσπάθειές του για ανάκτηση της κοινής γνώμης και την πυρετώδη καθημερινή παρουσία του σε πάσης φύσεως τελετές και εκδηλώσεις. Στόχος του λοιπόν είναι να «ξανασυναντήσει» τους Γάλλους και να τους πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις του είναι αναγκαίες και ότι εισακούει τα αιτήματα του λαού που ζητάει λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα. Οι δηλώσεις αυτές του Μακρόν μεταδίδονται από όλα τα ΜΜΕ, προσφέροντάς του εξαιρετική προβολή.
Παρά την προστατευτική «πανοπλία» των ΜΜΕ όμως, οι Γάλλοι εξακολουθούν να έχουν «αρνητική» άποψη για τη δράση του προέδρου (63%) και του πρωθυπουργού (61%), σύμφωνα με το «βαρόμετρο δημόσιας δράσης» του Ipsos. Μόλις 33% είναι σήμερα οι θετικές απόψεις για τη δράση του Μακρόν και 32% για τη δράση του Εντουάρ Φιλίπ.
Και οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, ενώ στην έναρξη της προεδρίας του ο Μακρόν πρόβαλλε τη δημιουργία ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, στη συνέχεια οι αλλεπάλληλες κρίσεις από το φθινόπωρο του 2018, με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», οδήγησαν την εκτελεστική εξουσία στην άκρη του γκρεμού και την προεδρική γραμμή σε νέο προσανατολισμό. Αλλά η δράση του Γάλλου προέδρου εξακολουθεί να θεωρείται «δυσμενής» από τη γαλλική πλειοψηφία.
Με τους δημάρχους
Στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, το κόμμα του Μακρόν (LREM), που δεν κατεβαίνει με πρωτοκλασάτα ονόματα, μπορεί να υποστεί πανωλεθρία. Πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δημάρχων, ενώ μέχρι τώρα αγνοούσε συστηματικά τα αιτήματά τους και η κατάσταση μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά τεταμένη ήδη από πέρσι.
Εν όψει των τοπικών εκλογών, ο Μακρόν κάλεσε τους δημάρχους στα Ηλύσια και συμμετείχε στο συνέδριό τους, εκφωνώντας μακρά ομιλία. Δεν έπεισε όμως πολλούς. Τα χειροκροτήματα ήταν χλιαρά και αρκετοί δήμαρχοι εγκατέλειψαν την αίθουσα πριν από το τέλος της ομιλίας του. «Δεν είναι αυτό που περιμέναμε», δήλωσαν. «Εχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε», ανέφερε ένας άλλος δήμαρχος.
Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές, ειδικευόμενοι γιατροί διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία σε μια απεργία με μεγάλη συμμετοχή. Ο Μακρόν προσπάθησε να ανταποκριθεί στα αιτήματά διαβεβαιώνοντας ότι είχε «ακούσει την οργή και την αγανάκτησή» τους.
Δήλωσε ότι θα λάβει «ισχυρές αποφάσεις» για τα δημόσια νοσοκομεία και έσπευσε να ανακοινώσει ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» με χορήγηση πριμ στο χαμηλόμισθο νοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον κονδύλια για τη δημόσια υγεία: ένα ετήσιο πριμ 800 ευρώ θα δοθεί «μακροπρόθεσμα» σε περίπου 40.000 νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές που ζουν στο Παρίσι και στα προάστιά του και αμείβονται με λιγότερα από 1.900 ευρώ τον μήνα. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων θα ενισχυθεί με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 300 εκατομμύρια το 2020. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.
Οι πολιτικοί αναλυτές των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει ο Μακρόν για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Γάλλων προκαλούν επιφυλάξεις. Ο,τι και να κάνει δεν καταφέρνει να κατασιγάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Η εθνική απεργία της 5ης Δεκεμβρίου αποτελεί τώρα το επόμενο μεγάλο ραντεβού της κοινωνικής αποδοκιμασίας και θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική ανάφλεξη. Ο Μακρόν ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του για να παρακολουθήσει από τα Ηλύσια τις μαζικές κινητοποιήσεις και το «κοινωνικό μέτωπο» που διαμορφώνεται ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
EYΡΩΠΗ

«Κοινωνικό μέτωπο» και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου
Η επέτειος ενός χρόνου από την έναρξη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» σημαδεύτηκε το Σαββατοκύριακο από μαχητικές διαδηλώσεις, στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, οι οποίες επισκιάστηκαν από βίαιες ταραχές με συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών. Σε συναγερμό είχε τεθεί η αστυνομία για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κινητοποίηση. Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στα Ηλύσια Πεδία.
Στις 17 Νοεμβρίου του 2018 ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων». Σε αυτές συμμετείχαν 282.000 άνθρωποι οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση που έγινε μέσω facebook, ανεξάρτητα από τα κόμματα και τα συνδικάτα. Το κίνημα γεννήθηκε ως αντίδραση στον φόρο καυσίμων.
Η κυβέρνηση τον απέσυρε, όμως οι διαδηλωτές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το κόστος ζωής και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και αξιώνοντας περισσότερη δημοκρατία.
Διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα και τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Εφτασαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο προκαλώντας μεγάλη ένταση με οδομαχίες.
Η περιοχή αυτή έγινε έκτοτε σύμβολο των σαββατιάτικων διαδηλώσεων. Τον Μάρτιο, οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις σε εκείνο το σημείο, όπου είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με τους αστυνομικούς και μεγάλες καταστροφές σε πολλά καταστήματα.
Το Σαββατοκύριακο, τα «κίτρινα γιλέκα» πραγματοποίησαν 270 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 28.000 πολίτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, 4.700 εξ αυτών στο Παρίσι. Τα «κίτρινα γιλέκα» ανακοίνωσαν σχεδόν διπλάσιο αριθμό. Η δε αστυνομία στο Παρίσι γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε ελέγχους σε πάνω από 1.000 άτομα.
Στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών. Στο Παρίσι, ομάδες των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν σε νότιες και βορειοδυτικές περιοχές.
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών, έστησαν οδοφράγματα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιά σε μία μοτοσικλέτα, πυρπόλησαν οχήματα κι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Κατέστρεψαν επίσης ένα μνημείο για να πάρουν πέτρες που πετούσαν στους αστυνομικούς. Αρκετοί διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους στις συγκρούσεις με αστυνόμους, ενώ πολλοί δεν φορούσαν κίτρινα γιλέκα.
Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση κανονιού νερού και δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Το Σαββατοκύριακο αρκετοί σταθμοί του μετρό έμειναν κλειστοί. Στο Παρίσι έγιναν συλλήψεις 147 ατόμων, εκ των οποίων 129 βρίσκονται υπό κράτηση.
«Βάρβαροι» και «κακοποιοί»

Για άλλη μία φορά, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ επιτέθηκε με δριμύτητα σε όσους προκαλούν βίαια επεισόδια στο πλαίσιο των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων». Αποδοκίμασε τους ακτιβιστές που έκαναν καταστροφές και δήλωσε πως πρόκειται για «θηρία», για «βάρβαρους» και «κακοποιούς» που ήρθαν να επιτεθούν στους αστυνόμους και να τους αποτρέψουν να ασκήσουν τον ρόλο τους στην τήρηση της τάξης και ότι επιτέθηκαν στους πυροσβέστες για να τους εμποδίσουν να δράσουν.
Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν γιατί συνεχίζουν τη δράση τους και συμμετέχουν σε όλες τις διαδηλώσεις. Τα συνδικάτα προετοιμάζουν «κοινωνικό μέτωπο» με εργαζομένους από διάφορους κλάδους και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου.
Κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών, των φοιτητών και του προσωπικού των νοσοκομείων κατέληξαν πρόσφατα σε ογκώδεις διαδηλώσεις με αντικυβερνητικά συνθήματα. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν σημαντικά μέτρα για τα νοσοκομεία. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει μερικές υποχωρήσεις για να αποφύγει την «κοινωνική έκρηξη».
Σύμμαχος του Μακρόν, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem, δήλωσε ότι θα οργανώσει μια «κοινωνική διάσκεψη» στην οποία θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες κι εκπρόσωποι από όλο το πολιτικό φάσμα και τα συνδικάτα.
Η δημοφιλία του Μακρόν καταρρέει, σύμφωνα με το μηνιαίο «βαρόμετρο» Ifop-JDD. Εκτιμά ότι το 65% των Γάλλων είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe Barometer για την εφημερίδα «Les Echos» και το Radio Classique, το ποσοστό αξιοπιστίας του Μακρόν σημείωσε απότομη πτώση τον Νοέμβριο. Εχασε 5 μονάδες και άγγιξε το 28%, επιστρέφοντας στο επίπεδο του περασμένου Αυγούστου, πέφτοντας ταυτόχρονα κάτω από το συμβολικό όριο του 30%.
ΕΥΡΩΠΗ

Συνδικάτα και «γιλέκα» σε «μετωπική» με τον Μακρόν
Το δεύτερο μέρος της πενταετούς θητείας του ξεκίνησε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο τις μεταρρυθμίσεις και διαβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ολοκλήρωση του προεδρικού προγράμματός του.
Ομως, οι προοπτικές του έχουν ανατραπεί και τον περιμένει... καυτός χειμώνας: ο Γάλλος πρόεδρος ανησυχεί, γιατί τα συνδικάτα προετοιμάζουν πυρετωδώς «κοινωνικό μέτωπο» κατά της πολιτικής του -και τα «κίτρινα γιλέκα», που επίσης γιορτάζουν αυτές τις μέρες τα πρώτα τους «γενέθλια», θα συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις.
Εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους αντιπαρατίθενται στη μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων. Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες από τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας που διαμαρτύρονται για την «εγκατάλειψη» του κλάδου, για την οικτρή κατάσταση στα νοσοκομεία, για τα ανεπαρκή μέσα και ζητούν αύξηση μισθών.
Μαχητικές διαδηλώσεις φοιτητών έγιναν σε όλη τη Γαλλία όταν ένας 22χρονος φοιτητής, για να καταγγείλει την «αβεβαιότητα», αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Λιόν μπροστά από ένα κτίριο του Περιφερειακού Κέντρου Ακαδημαϊκών και Σχολικών Εργων (Crous). Βρίσκεται τώρα μεταξύ ζωής και θανάτου.
Σοκ προκάλεσε το δράμα και πυροδότησε εκρηκτικό κλίμα. Αρκετές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την πρόσκληση της ένωσης Solidaires. Επειτα από φοιτητική συγκέντρωση μπροστά από το Crous η ένταση κλιμακώθηκε. Στο υπουργείο Παιδείας οι φοιτητές επιτέθηκαν και κατέστρεψαν την πύλη εισόδου.
Στη Λίλη, ο Φρανσουά Ολάντ εμποδίστηκε να δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο, από διαδηλωτές που πολιόρκησαν το κτίριο για να καταγγείλουν τις ανεπάρκειες της Παιδείας και την αβεβαιότητα των φοιτητών.
Ο τέως πρόεδρος αναγκάστηκε να αποχωρήσει για να αποφύγει τις βιαιότητες. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα, προκαλώντας ζημιές και έσκισαν τα βιβλία του Ολάντ, που έχουν γίνει μπεστ σέλερ στη Γαλλία.
Στα συνθήματά τους οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι «όλοι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία ευθύνονται για την αποσύνθεση». «Ολοι είναι ίδιοι, όσοι μας κυβερνούν».
Λάθος επανεκκίνηση
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική του προέδρου της Δημοκρατίας κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2018, με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που παρέλυσαν την προεδρική δράση. Εκτιμούν ότι τρεις μήνες «μεγάλου εθνικού διαλόγου» και μια καλή δεύτερη θέση στις ευρωπαϊκές εκλογές τον περασμένο Μάιο δεν άλλαξαν τίποτα.
Ο Μακρόν προσπάθησε να επανεκκινήσει τη μηχανή, αλλά το «πολιτικό του κεφάλαιο» εξατμίστηκε και δεν έχει τη δυναμική για να θεσπίσει τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Η απειλή της κοινωνικής κινητοποίησης προκαλεί ανησυχία στο προεδρικό περιβάλλον, το οποίο οπισθοδρομεί και δηλώνει ότι η έναρξη εφαρμογής της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα γίνει το 2065. Την επόμενη μέρα διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και τη μεθεπόμενη πολλαπλασιάζει τις διαβουλεύσεις.
Η εθνική απεργία και οι διαδηλώσεις που προγραμματίζονται στις 5 Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμες. Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζομένους σε σύγκλιση για να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο κατά της πολιτικής του Μακρόν.
Τα ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση κάθεται πάνω από κοινωνικό ηφαίστειο». Δεν είναι η πρώτη κινητοποίηση που θα αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος, Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης της κοινωνικής οργής που συνταράζει τη χώρα.
«Ο κίνδυνος είναι η ανάφλεξη», παραδέχεται ένας συνεργάτης του προέδρου. Το φάσμα της ακινησίας είναι απειλή για ένα τέλος μιας θητείας, που θα περιοριστεί μόνο σε μια εφαρμογή στη διαχείριση της καθημερινότητας.
ΕΥΡΩΠΗ

Δεν μπορεί να φυλακίζει την πολύτιμη κληρονομιά άλλων χωρών
Το βιβλίο του γνωστού Βρετανού δικηγόρου Τζέφρι Ρόμπερτσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «Who Owns History? Elgin’s Loot and the Case for Returning Plundered Treasure» κάνει τον γύρο του κόσμου και εντείνεται η κριτική του ειδικού σε θέματα διεθνούς δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς - μάλιστα έχει συντάξει μαζί με την Αμάλ Αλαμουντίν και τον καθηγητή Νόρμαν Πάλμερ έκθεση για την ελληνική κυβέρνηση για την επανένωση των κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Ετσι, στην ιστοσελίδα franceculture.fr φιλοξενείται σχόλιο της Anaïs Kien για την εκπομπή «Le Journal de l' Histoire» στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, με τίτλο: «Ενα άρθρο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα κατηγορεί το Βρετανικό Μουσείο».
Αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ζωφόρος του Παρθενώνα, του 5ου αιώνα π.Χ., βρισκόταν στο μνημείο μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Thomas Bruce, γνωστός ως λόρδος Ελγιν, την αποσυναρμολόγησε μεθοδικά και τη μετέφερε στο Λονδίνο όπου και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Η Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργός Πολιτισμού, είχε κάνει μια μεγάλη εκστρατεία στα μέσα της δεκαετίας του '80 για την επιστροφή της.
«Ενα άρθρο τουλάχιστον σφοδρό, υπογεγραμμένο από τον Τζέφρι που δημοσιεύθηκε στο "The Week-end Australian Magazine" με τον τίτλο "Ηρθε η ώρα να επιστρέψουμε τα λάφυρα", αναβιώνει τη σύγκρουση για την ιδιοκτησία της ζωφόρου του Παρθενώνα», επισημαίνει η Kien. «Η έντονη παρέμβαση ενός δικηγόρου, που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβουλεύεται η βασίλισσα, χωρίς αμφιβολία, θα προκαλούσε θόρυβο. Η κριτική είναι καυστική σχετικά με τα επιχειρήματα που αντιπαραβάλλουν τα δυτικά μουσεία στα αιτήματα για επιστροφή: η διάσωση σημαντικών έργων σε κίνδυνο ή η ικανότητά τους να προβάλλουν μια κληρονομιά όχι εθνική αλλά παγκόσμια. Μουσεία, τα οποία "φυλακίζουν την πολύτιμη κληρονομιά άλλων χωρών, που είναι κλεμμένη από τον λαό τους με επιθετικούς πολέμους"».
Ο Ρόμπερτσον στο νέο του βιβλίο υπερασπίζεται τη διερεύνηση της υπόθεσης «βάσει του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στο πλαίσιο των εθνικών δικαιοδοσιών και κάνει τις δικές του προτάσεις «σε μια έκθεση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα για την ελληνική κυβέρνηση, με τον ευσεβή πόθο ότι αυτή η υποθετική επιστροφή θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες».
Ο ίδιος καταλήγει σχετικά με τη σκοτεινή κληρονομιά των αποικιακών αυτοκρατοριών: «Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την Ιστορία, αλλά δεν μπορούμε πλέον να επωφελούμαστε από αυτή χωρίς ντροπή»
EΥΡΩΠΗ

Αναζητώντας αντιστάσεις στον λαϊκισμό
Την πολιτική της για το μεταναστευτικό αναθεωρεί η γαλλική κυβέρνηση, που θα θεσπίσει «ποσοτικούς στόχους» για τη ρύθμιση της οικονομικής μετανάστευσης, όπως επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.
Στην αρχή της εβδομάδας ο Ε. Φιλίπ παρουσίασε σε πολλούς υπουργούς και βουλευτές το πρόγραμμα μέτρων για τη μετανάστευση και την ανανέωση του καταλόγου των επαγγελμάτων στα οποία υπάρχει έλλειψη εργαζομένων.
Ο κατάλογος, που δεν έχει ανανεωθεί από το 2011, «θα καταρτιστεί το επόμενο καλοκαίρι» και θα αναθεωρείται κάθε χρόνο. Οι ποσοστώσεις δεν θα ορίζονται βάσει της χώρας καταγωγής. Η υπουργός Εργασίας Μονίκ Πενικό παραδέχτηκε ότι η μετανάστευση αυτού του είδους είναι «αρκετά περιορισμένη» και αφορά 33.000 ανθρώπους ετησίως.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Κοινοβούλιο θα συζητά «ποσοτικούς στόχους ή ποσοστώσεις» για την οικονομική μετανάστευση, σχετικά με τον τομέα δραστηριότητας και τα «εδαφικά», κάθε χρόνο από το 2020. Η επιλογή θα βασίζεται στο πλαίσιο της επαγγελματικής μετανάστευσης και όχι στο δικαίωμα ασύλου ή οικογενειακής επανένωσης.
Ο Ε. Φιλίπ είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι δεν είναι αντίθετος στην επιβολή ποσοστώσεων για τους μετανάστες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκαλεί σε ορισμένους Γάλλους η μετανάστευση, τις οποίες εκμεταλλεύεται η Ακροδεξιά.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα νέα μέτρα θα σηματοδοτήσουν «μια Γαλλία που είναι ανοικτή, αλλά όχι αφελής». «Πιστεύω ότι βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του καθησυχασμού των πολιτών και της αντίστασης στον λαϊκισμό», τόνισε.
Η Μαρίν Λεπέν, που σημειώνει σημαντική άνοδο στις δημοσκοπήσεις, καταγγέλλει τη «χαλαρή στάση» του Γάλλου προέδρου απέναντι στη μετανάστευση και τον αναγκάζει να σκληρύνει τη στάση του. Η κυβέρνηση ξεκίνησε από την Πέμπτη την κατεδάφιση καταυλισμών μεταναστών στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές.
Το πρόγραμμα ποσοστώσεων για την οικονομική μετανάστευση προκαλεί αντιδράσεις και διχάζει τους Γάλλους. Η Δεξιά χαιρετίζει την ανακοίνωση των μελλοντικών ποσοστώσεων για την οικονομική μετανάστευση, ακόμα και αν τις θεωρεί ανεπαρκείς.
Στην Αριστερά ηγετικές προσωπικότητες εκφράζονται κατά της «ενορχήστρωσης» του θέματος της μετανάστευσης με χειρισμούς.
Σοσιαλιστές βουλευτές δηλώνουν ότι θα επαγρυπνούν για την «εκμετάλλευση» όσων θα επωφεληθούν από τις ποσοστώσεις. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλει ποσοστώσεις για τους μετανάστες που έρχονται στη Γαλλία για να εργαστούν, ενώ θα στερήσει το άσυλο από νέους μετανάστες που το ζητούν και δεν καλύπτει ιατρική περίθαλψη σε μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Ανησυχητική ισορροπία
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν γίνονταν τώρα προεδρικές εκλογές, θα επαναλαμβανόταν η μονομαχία ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν, που βρίσκονται σε ισοπαλία. Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί ανησυχία της Δεξιάς, που υποβαθμίζεται από τον διπολισμό. Η εκλογική δύναμη του Μελανσόν μειώνεται. Το λεπενικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός διεκδικεί πλέον τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Μακρόν αντιμετωπίζει με φόβο τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στην επέτειο της έναρξης των διαδηλώσεών τους. Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 ξεκίνησαν μαχητικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, με σύνθημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Το κίνημα μπορεί να ξαναρχίσει. Τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζομένους για συμμετοχή στην εθνική απεργία της 5ης Δεκεμβρίου κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Οι απεργίες ενδέχεται να είναι επαναλαμβανόμενες.
Μετά από πρόσφατα επεισόδια και τις εντάσεις σχετικά με την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων σε σχολικές εκδηλώσεις, μεγάλος αριθμός των μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα διακρίσεων και ρατσισμού.
Η διαμαρτυρία κατά της ισλαμοφοβίας που προγραμματίζεται για την Κυριακή στο Παρίσι διαιρεί την Αριστερά. Κάποιοι από τους συγγραφείς άρθρου που δημοσιεύτηκε από τη Libération την 1η Νοεμβρίου είναι ενοχλημένοι.
Ο Μελανσόν και ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό υπέγραψαν την έκκληση κατά της ισλαμοφοβίας, όχι όμως και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ. Σε ανακοινωθέν του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναφέρει: «Δεν θέλουμε να συσχετιστούμε με κάποιους από τους πρωτεργάτες της πρόσκλησης. Δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στα λόγια τους που παρουσιάζουν τους ισχύοντες κοσμικούς νόμους ως “φιλελεύθερους”».
EYΡΩΠΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε μουσουλμάνους αξιωματούχους στα Ηλύσια για μια επείγουσα συνάντηση
ΕPA / LUDOVIC MARIN / POLL MAXPP OUTΗ μαντίλα-θηλιά για τον Μακρόν
To καυτό θέμα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και η διαμάχη για τη χρήση της μουσουλμανικής μαντίλας επανέρχονται με έντονο τρόπο στη Γαλλία. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι ενάντια στην ισλαμοφοβία και τον στιγματισμό των μουσουλμάνων.
Το τελευταίο διάστημα ξέσπασαν επεισόδια, ανακαλύφθηκαν εκ νέου επιγραφές ρατσιστικού χαρακτήρα στο εργοτάξιο ενός υπό κατασκευή τεμένους, έπεσαν πυροβολισμοί στο τζαμί της πόλης Μπαγιόν προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ατόμων.
Δύο στους τρεις Γάλλους (66%) τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης των εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση Ifop-Fiducial.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε άμεσα να πάρει τον λόγο και προσπαθεί τώρα να αλλάξει τη στάση του, επιδιώκοντας να ανοίξει διάλογο με τους πολίτες σε συγκεντρώσεις και δημόσιες εμφανίσεις του.
Δέχτηκε μουσουλμάνους αξιωματούχους στα Ηλύσια για μια επείγουσα συνάντηση και δήλωσε πως «στόχος μας είναι να δούμε πώς οι συμπολίτες μας, των οποίων η θρησκεία είναι το Ισλάμ, μπορούν να ζήσουν ήσυχα με τη θρησκεία τους σεβόμενοι απόλυτα όλους τους νόμους της Δημοκρατίας».
Υποσχέθηκε πριν από το τέλος του έτους ένα πακέτο μέτρων «στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες».

Κατάστημα με μαντίλες στο Παρίσι
ΑP PHOTO / FRANCOIS MORI, FILEΖήτησε από το γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας να λάβει γρήγορα αποφάσεις, ώστε να καταπολεμήσει μαζί με τις γαλλικές αρχές τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Ανουάρ Κμπιμπές, ανακοίνωσε ότι θα γίνει έκτακτη σύσκεψη του «θρησκευτικού συμβουλίου» για να διατυπώσει «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».
Μετά την επίθεση σε τζαμί στην Μπαγιόν από έναν ηλικιωμένο 80 ετών, πρώην υποψήφιο της Ακρας Δεξιάς, ο Γάλλος πρόεδρος εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ιουδαϊσμού στο Παρίσι. Στο ετήσιο δείπνο της Aντιπροσωπευτικής Επιτροπής των Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας, ο Μακρόν προσπάθησε να καθησυχάσει για την άνοδο της αντισημιτικής βίας και υποσχέθηκε πράξεις.
Υιοθετήθηκε πρόταση νόμου κατά της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο άρχισαν να ενεργούν, οι δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν και θα ολοκληρωθούν», δήλωσε.
«Ο κοσμικός χαρακτήρας [του κράτους] ζει σε στιγμές όπως αυτή που μας συγκεντρώνει απόψε», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η κοσμικότητα είναι «αρχή της ελευθερίας, αρχή της ισότητας και αρχή της αδελφοσύνης που πρέπει να έχει κάθε Γάλλος ως πυξίδα».
Στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία πραγματοποιήθηκε μακρά συζήτηση για την ισλαμική μαντίλα. Ο Μπρουνό Ρεταϊγιό, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει πρόταση νόμου του κόμματός του που απαγορεύει τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων.
Το νομοσχέδιο που δεν επιτρέπει σε γονείς να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα όταν συνοδεύουν τις σχολικές εξόδους των παιδιών τους, παρουσιάστηκε στη γαλλική Γερουσία από τη Δεξιά και εγκρίθηκε την Τρίτη έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση.
Η Τουρκία καταδίκασε ως «μεροληπτικό» το νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύεται στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλα στη διάρκεια σχολικών εκδρομών. Το κείμενο αυτό είναι «το πιο πρόσφατο παράδειγμα των διακρίσεων και μιας προσέγγισης με στόχο την περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων», κατήγγειλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το νομοσχέδιο δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, γιατί κυριαρχεί η προεδρική πλειοψηφία.
Αντιδράσεις προκάλεσε η βαρυσήμαντη συνέντευξη του Μακρόν στο εβδομαδιαίο περιοδικό της Δεξιάς και της Ακρας Δεξιάς, «Valeurs Αctuelles». Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζεται για καυτά θέματα, όπως το μεταναστευτικό και το θρησκευτικό ζήτημα, με στόχο να προσελκύει ψηφοφόρους της Δεξιάς.
Η κυριακάτικη εφημερίδα JDD επισημαίνει ότι η δημοτικότητα του Mακρόν μειώνεται. Ξανάρχισε τον Οκτώβριο να χάνει πόντους, ύστερα από έξι μήνες ανόδου. Σε άλλη δημοσκόπηση, το ινστιτούτο Elabe διαπιστώνει πρώτη φορά ότι αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές θα υπήρχε ισοπαλία του Μακρόν με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο και θα μονομαχούσαν ξανά στον δεύτερο γύρο
EYΡΩΠΗ

Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Ρεπουμπλικανών και πρώην υπουργός, Κριστιάν Ζακόμπ.
AP PHOTOΤα «κίτρινα γιλέκα» γιορτάζουν, τα παλιά κόμματα παρακμάζουν
Πυρετός στην Κεντροαριστερά και στη Δεξιά με τις προετοιμασίες των κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Ορισμένοι πολιτικοί βλέπουν μακρύτερα και προβάλλουν από τώρα τις προεδρικές τους φιλοδοξίες. Συμμετέχουν σε εντυπωσιακές εκδηλώσεις και στον κοινωνικό διάλογο για θέματα της επικαιρότητας, όπως η μεταρρύθμιση των συντάξεων, το μεταναστευτικό ζήτημα, η μουσουλμανική μαντίλα και η απαγόρευση των εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, καθώς και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν τα συνδικάτα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο στόχαστρο όσων αντιδρούν στην πολιτική του και στο προεδρικό του στιλ. Ο Γάλλος πρόεδρος κάνει περιοδείες με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, επιδιώκοντας να προβάλει και τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη.
Σε επίσκεψή του στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας συμμετείχε κυρίως σε γιορτές και πανηγυρισμούς, ενώ οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με διαδηλώσεις και γενική απεργία για να του επισημάνουν καυτά προβλήματα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, το κόστος διαβίωσης και οι κοινωνικές ανισότητες. Σειρά κινητοποιήσεων προγραμματίζεται τον Νοέμβριο σε διάφορους κλάδους.
Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώνουν διαδηλώσεις για την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη του κινήματός τους. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν την «50ή πράξη» τους στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας. Τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν για συμμετοχή στην απεργία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στις 5 Δεκεμβρίου, που ενδέχεται να είναι κυλιόμενη.
«Η κυβέρνηση δεν ακούει, γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε με μέγιστη ταχύτητα», τόνισε ο γ.γ. του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ. Ο Μακρόν δηλώνει ότι θα υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο Β για καθυστέρηση, πιθανότατα για αρκετά χρόνια, της έναρξης ισχύος της επίμαχης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Στην Κεντροαριστερά, ο τέως πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τρέφει ακόμα προεδρικές φιλοδοξίες και λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις για την προβολή των βιβλίων του.
Στο νέο του βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Απάντηση στη δημοκρατική κρίση», υποστηρίζει την καθιέρωση ενός «πραγματικού προεδρικού καθεστώτος, χωρίς πρωθυπουργό αλλά με αύξηση των εξουσιών του Κοινοβουλίου».
«Ποιος μπορεί να αρνηθεί την ανησυχία που έχει εγκατασταθεί στη δημοκρατία», γράφει στον πρόλογο, βλέποντας «δύο απαντήσεις» σε αυτή την κρίση: «θεσμική» ή «πολιτική». «Οι θεσμοί μας είναι όλο και λιγότερο ικανοί να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες των Γάλλων», επισημαίνει. «Ο πρόεδρος έχει υπερβολική δύναμη, σε αντίθεση με τις Εθνοσυνελεύσεις, των οποίων οι εκτελεστικές εξουσίες είναι μειωμένες. Ο πρωθυπουργός έχει σταματήσει να προστατεύει τον αρχηγό του κράτους, στον οποίο οι Γάλλοι βλέπουν πάντα τον υπεύθυνο για όλα», τονίζει.
Οι προτάσεις του Ολάντ δεν έπεισαν. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να αποδυναμώσουμε τους θεσμούς». «Δεν μπορούμε να προσθέσουμε θεσμικές δυσκολίες», ενώ η κοινωνία «βιώνει εντάσεις».
Στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, οι αδελφοκτόνες έριδες βρίσκονται σε ύφεση μετά την εσωκομματική εκλογή του 59χρονου Κριστιάν Ζακόμπ, που ψηφίστηκε από τον πρώτο γύρο με υψηλό ποσοστό 62,58%. Ο νέος επικεφαλής επιδιώκει να επιτύχει την ενότητα και να «ανοικοδομήσει» ένα κόμμα που βρίσκεται σε κρίση.
Υστερα από χρόνια συνδικαλισμού στον αγροτικό τομέα, ο Ζακόμπ διετέλεσε τρεις φορές υπουργός και επί εννιά χρόνια ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δεξιάς. Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε το επιτελείο του που απαρτίζεται από νέους πολιτικούς με στόχο την αναζωογόνηση του κόμματος.
Χαρακτηριστική επιλογή του νέου ηγέτη ήταν η παρουσία στο πλευρό του τού πρώην υπουργού Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουάν, πιθανού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2022 που υποστηρίζεται από τον Νικολά Σαρκοζί και άλλα ηγετικά στελέχη.
«Επιθυμία μας είναι να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των Γάλλων. Να μας δουν να εργαζόμαστε με πνεύμα ενότητας, να είμαστε συμφιλιωμένοι και με σαφή σκοπό μας την πραγματοποίηση της εναλλαγής ηγεσίας», δήλωσε ο Ζακόμπ.
Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και έκανε εξόρμηση στη μιντιακή αρένα για να προβάλει τις δικές της φιλοδοξίες. Επέλεξε να αποκαλύψει πομπωδώς σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα θέσει πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας. Ο στόχος της είναι πλέον ξεκάθαρος, παρότι είχε συντηρήσει ένα είδος ψευδομυστηρίου σχετικά με τις προθέσεις της για τις προεδρικές εκλογές.
«Ημουν δύο φορές προεδρική υποψήφια. Ναι, θα βάλω υποψηφιότητα και για τρίτη φορά. Το θέλω», τόνισε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
ΕΥΡΩΠΗ
ΑRT ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 30.10.2919
Εκδότες Τύπου εναντίον Google
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Dépêche.fr δημοσιεύεται άρθρο της Christelle Bertrand με τίτλο: «Η «L’ Alliance de la presse» σκληραίνει τη στάση της εναντίον της Google». Η «Alliance de la presse» είναι η ένωση τριών επαγγελματικών συνδικάτων: του καθημερινού Τύπου, του καθημερινού περιφερειακού Τύπου και του συνδικάτου του εβδομαδιαίου περιφερειακού Τύπου.
Αναφέρει μεταξύ άλλων: όλος ο γαλλικός Τύπος ανακοίνωσε ότι υποβάλλει καταγγελία στην Αρχή Ανταγωνισμού εναντίον της Google, η οποία αρνείται να πληρώσει για το περιεχόμενο στο οποίο κάνει αναφορά.
«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, τα συμφέροντά μας, αλλά η πόρτα δεν είναι κλειστή για τη διπλωματία»... Με αυτόν τον λεπτό τρόπο ο Jean-Michel Baylet, πρόεδρος της «Alliance de la presse» και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου La Dépêche, ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου για τα συγγενικά δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την ημέρα έναρξης ισχύος των νέων κανόνων που εξέδωσε η Google και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των εκδοτών.
Τα συγγενικά δικαιώματα -που θεσπίστηκαν από ευρωπαϊκή οδηγία που εγκρίθηκε στις αρχές του έτους και μεταφέρθηκε στο γαλλικό δίκαιο τον Ιούλιο- επιτρέπουν στους εκδότες του Τύπου να διαπραγματεύονται με τους ψηφιακούς κολοσσούς ένα τέλος, όταν αυτοί χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους στους ιστότοπούς τους, για παράδειγμα στο Google News. Αλλά η Google αρνείται να συμμορφωθεί με τον νόμο και απειλεί να μην αναφέρει πλέον τα αποσπάσματα των άρθρων, όπως πριν. Αυτό θα σήμαινε μια απότομη μείωση του κοινού για τους εκδότες (40-60%). Εκτός εάν συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την αμοιβή των συγγενικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος...
Αυτή την επιλογή, αυτόν τον «εκβιασμό», που χαρακτηρίζεται «θανατηφόρος», κατήγγειλαν έντονα οι εκδότες. Επειδή πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να συνεχίσουν να είναι ορατοί στη μηχανή αναζήτησης, χωρίς αμοιβή.
«Αλλά δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς απέναντι στην Google», αναφέρει η Alliance. «Σήμερα, σηκώνουμε το λάβαρο της εξέγερσης, δεν πρόκειται για μια άρνηση, είναι η αρχή ενός αγώνα, τον οποίο διεξάγουμε υπό το βλέμμα ολόκληρου του ευρωπαϊκού Τύπου», δήλωσε ο Pierre Louette, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Les Echos-Le Parisien. Και αυτός ο αγώνας θα ξεκινήσει με μια καταγγελία που θα κατατεθεί στην Αρχή Ανταγωνισμού, ανακοίνωσε η Alliance, η οποία θα απευθυνθεί επίσης στην κυβέρνηση για να αμφισβητήσει τους όρους που επιβάλλονται από τη μηχανή αναζήτησης. Η Agence France-Presse (AFP), η οποία δεν είναι μέλος της Alliance, προετοιμάζει επίσης μια καταγγελία από την πλευρά της.
EYΡΩΠΗ

Πανικός στο Παρίσι
Σοκ προκάλεσε στη Γαλλία επίθεση που έγινε στo αρχηγείο της παρισινής αστυνομίας, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, κοντά στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ. Ενας διοικητικός υπάλληλος με αναπηρία, που εργαζόταν επί 25 χρόνια στην αστυνομία, σκότωσε τέσσερις αξιωματούχους και τραυμάτισε ακόμη ένα άτομο με μαχαίρι, μέσα στον χώρο της εργασίας του, προτού εξουδετερωθεί από άλλους αστυνομικούς.
Ο δράστης της επίθεσης, 45 ετών, ήταν υπάλληλος σε διοικητική υπηρεσία στη Διεύθυνση Πληροφοριών (DR-PP). Η επίθεσή του ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα από το γραφείο του. Οπλισμένος με ένα μεγάλο κεραμικό κουζινομάχαιρο, που το είχε εισαγάγει κρυφά στο κτίριο, ο δράστης πρώτα σκότωσε την προϊσταμένη του στην υπηρεσία, συνέχισε τη μακάβρια διαδρομή του σκοτώνοντας έναν υπάλληλο στο διπλανό γραφείο, μαχαίρωσε έναν τρίτο αστυνομικό στη σκάλα και έναν τέταρτο αστυνομικό στην αυλή του κτιρίου. Στη συνέχεια, ένας αστυνομικός τον διέταξε να αφήσει κάτω το μαχαίρι και, όταν ο δράστης δεν υπάκουσε, τον σκότωσε με μία σφαίρα στο κεφάλι.
Συναγερμός προκλήθηκε και στο δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται δίπλα από το αρχηγείο της αστυνομίας. Η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πολλά οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στον τόπο του δράματος.
Σημειώθηκε πανικός στους πολίτες που βρίσκονταν στην αστυνομία για πιστοποιητικά και διοικητικές υποθέσεις. Ανθρωποι έτρεχαν παντού έντρομοι.
«Τρύπες» στην ασφάλεια
Η επίθεση προκάλεσε όπως είναι φυσικό μεγάλες αντιδράσεις, κι αυτό γιατί ενώ η Γαλλία έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και η έδρα της αστυνομίας θεωρείται από τα ασφαλέστερα μέρη της πρωτεύουσας, η επίθεση εκ των έσω στο αρχηγείο της αστυνομίας έδειξε ότι η ασφάλεια είναι ευάλωτη. Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο.
Οι δικαστικές αρχές κατήγγειλαν τον δράστη για «σκοπούμενη ανθρωποκτονία ατόμων με δημόσια εξουσία». Ο Ζαν Μαρκ Μπεγέ, αστυνομικός συνδικαλιστής, περιέγραψε το περιστατικό ως «εγκληματική ενέργεια» και όχι ως τρομοκρατική.
Οι ερευνητές εξετάζουν κυρίως το σενάριο μιας προσωπικής διένεξης, αλλά η αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμά του δράστη και ανακρίνει τη σύζυγό του, που είναι μουσουλμάνα στο θρήσκευμα, και το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV μετέδωσε την είδηση ότι o δράστης είχε ασπαστεί και εκείνος το Ισλάμ εδώ και 18 μήνες. Να σημειωθεί εδώ πως ο δράστης ήταν κωφός σε υψηλό ποσοστό.
Αξιωματικός της αστυνομίας που μίλησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο franceinfo ανέφερε για τον δράστη: «Γνωρίζω ότι υπήρχε ένταση μεταξύ εκείνου και της προϊσταμένης του. Ηταν μια στιγμή παράνοιας».
Η φονική επίθεση έγινε μία μέρα μετά τη διαδήλωση χιλιάδων αστυνομικών στο Παρίσι, σε μια «πορεία οργής», με συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων. Ηταν μαχητική διαδήλωση, μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε το αρχηγείο της αστυνομίας για να «εκφράσει τη στήριξή του και την αλληλεγγύη του στο σύνολο των εργαζομένων», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ανέβαλε το ταξίδι του στην Τουρκία και στην Ελλάδα μετά την επίθεση.
EYΡΩΠΗ

Ζακ Σιράκ: αγαπητός ώς το τέλος
Με συγκινητικές, τριήμερες εκδηλώσεις η Γαλλία απέτισε τιμές στον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ, που απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 86 ετών. Ο Σιράκ, ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, κυριάρχησε επί μισό αιώνα στο πολιτικό προσκήνιο και κέρδισε την αγάπη του λαού με τη χαρισματική και «ουμανιστική» προσωπικότητά του. Είναι ο δεύτερος σε δημοφιλία μετά τον Ντε Γκολ.
Υπήρξε πρόεδρος για 12 χρόνια (1995-2007) αφού θήτευσε ως δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 ώς το 1995. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την πολιτική γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος του Σιράκ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε όλες τις υποχρεώσεις του. Η πολιτική επικαιρότητα πάγωσε, το πένθος μονοπώλησε τα ΜΜΕ. Τα Ηλύσια άνοιξαν τις πόρτες καλώντας όσους επιθυμούν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων να προσέλθουν.
Το Προεδρικό Μέγαρο παρέμεινε ανοιχτό έως το βράδυ της Κυριακής. Σε διάγγελμά του ο Μακρόν έπλεξε το εγκώμιο του Σιράκ για τον ανθρωπισμό του και τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος «αγκάλιασε» τους Γάλλους. «Αγαπούσε τον λαό, που του το ανταπέδωσε».

Χιλιάδες κόσμου απέτισαν τιμή στον πρώην πρόεδρο, γράφοντας επαινετικά σχόλια εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για έναν πολιτικό που από το 2002 προειδοποιούσε για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι «το σπίτι μας καίγεται». Ηταν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος που είπε «όχι» στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ και αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε λαϊκό προσκύνημα στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα.
Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν πέντε ώρες να ανοίξουν τις πόρτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ήθελαν να τιμήσουν τον αγαπημένο τους πρόεδρο. Η κόρη του Ζακ Σιράκ ήλθε επιτόπου να χαιρετήσει το κοινό που αψήφησε τη βροχή και τη μακρά αναμονή για να αποχαιρετήσει τον πρώην πρόεδρο.
Η χθεσινή μέρα είχε κηρυχθεί μέρα εθνικού πένθους στη Γαλλία. Τα Ηλύσια οργάνωσαν τιμητικό αφιέρωμα, ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο Σιράκ, ο οποίος ενταφιάστηκε (στο παρισινό νεκροταφείο του Μονπαρνάς) σε στενό οικογενειακό κύκλο μετά την κηδεία του που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου -είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός της γαλλικής πρωτεύουσας μετά τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που παραμένει κλειστός για το κοινό μετά την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου.

Καλυμμένο με τη γαλλική σημαία, το φέρετρο του Ζακ Σιράκ μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου που ήταν κατάμεστη -80 ξένες προσωπικότητες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πρώην ηγέτες, μέλη βασιλικών οικογενειών και 2.000 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Σέρτζιο Ματαρέλα, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μπιλ Κλίντον και Βίκτορ Ορμπαν.
Οι τρεις πρώην πρόεδροι ήταν στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων, ο ένας δίπλα στον άλλον, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο Νικολά Σαρκοζί (άσπονδοι φίλοι) και ο Ολάντ, που είχε φιλικές σχέσεις με τον Σιράκ.
ΕΥΡΩΠΗ

Αυλαία για τον «Χαμαιλέοντα Βοναπάρτη»
«Θλίψη», «ευγνωμοσύνη», «σεβασμός» είναι τα συναισθήματα που προκάλεσε ο θάνατος του Ζακ Σιράκ, που ήταν ο πιο δημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας, ο τελευταίος μεγάλος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ολος ο πολιτικός κόσμος συγκλονίστηκε από τον θάνατό του και όλοι συμφωνούν ότι ο δυναμικός και χαρισματικός ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς αποτελεί «πλέον μέρος της Ιστορίας της Γαλλίας». H πολιτική τάξη εκφράζει «συγκίνηση» και αποτίει φόρο τιμής σε έναν πολιτικό με μοναδική προσωπικότητα, που σημάδεψε μισό αιώνα με τη δράση του.
Ο Ζακ Σιράκ πέθανε την Πέμπτη το πρωί, στα 87 του χρόνια. Ηταν μια σημαντική φυσιογνωμία της γαλλικής Δεξιάς. Οι άσπονδοι φίλοι του τον είχαν βαφτίσει «Μπουλντόζα», γιατί με την απαράμιλλη δυναμική του σάρωνε όλα τα εμπόδια! H μακρόχρονη πολιτική διαδρομή του ανάμεσα σε μεγάλες επιτυχίες και συντριπτικές ήττες έδειχνε την εξαιρετική του ικανότητα επιβίωσης. Μέσα από συνεχή αλλαγή θέσεων και πολιτικών απόψεων κέρδισε το παρατσούκλι «Χαμαιλέων Βοναπάρτης» και «Ανεμοδούρας».
Ομως ο Ζακ Σιράκ υπέφερε από την εύθραυστη υγεία του. Μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο επί πολλά χρόνια δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις. Οι προεδρικές θητείες του θα μείνουν στην Ιστορία για το «όχι» του στον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ που ξεκίνησε με την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επέμβαση, την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, την αναγνώριση της ευθύνης του γαλλικού κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα και για την κραυγή «το σπίτι μας καίγεται» απέναντι στην παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αναμενόταν να επισκεφθεί τη Ροντέζ για να παρουσιάσει τη μεταρρύθμισή του για τις συντάξεις, παρέμεινε στο Παρίσι και θέλησε να τιμήσει τον πρώην πρόεδρο με ζωντανό τηλεοπτικό διάγγελμα.
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Οι Γάλλοι θα αποτίσουν φόρο τιμής στον Ζακ Σιράκ σε έναν χώρο που μένει να καθοριστεί. Σε όλο τον κόσμο οι αρχηγοί κρατών και οι διπλωματικές προσωπικότητες απέδωσαν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία μνημονεύουν έναν «σπουδαίο ηγέτη».
O Ζακ Σιράκ κατόρθωσε να υλοποιήσει το όνειρό του, να κατακτήσει τη γαλλική προεδρία το 1995, έπειτα από δύο άτυχες υποψηφιότητες το 1981 και το 1988. Υπήρξε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2007, δύο φορές πρωθυπουργός, τρεις φορές δήμαρχος Παρισιού, ιδρυτής κόμματος και κατ' επανάληψιν υπουργός. Είχε επιτύχει μεγάλη διεθνή αναγνώριση με την πολιτική του.
Στη Γαλλία πολυάριθμοι πολιτικοί ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη του Σιράκ, όπως επίσης οι δύο διάδοχοί του στην προεδρία, Σαρκοζί και Ολάντ. «Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που χάνεται», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. «Εκπροσωπεί μια Γαλλία πιστή στις παγκόσμιες αξίες της και στον ιστορικό της ρόλο». Ο Φρανσουά Ολαντ τόνισε ότι «οι Γάλλοι, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους, χάνουν σήμερα έναν μεγάλο πολιτικό, αλλά και φίλο».
Και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα: «Ο Ζακ Σιράκ αφήνει το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στη χώρα του και στην ήπειρό μας. Δημοκράτης και Ευρωπαίος, πολυμαθής και μέγας γνώστης των κλασικών γραμμάτων, στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων. Με συγκίνηση χαιρετίζουμε την αποδημία του».
Μακρόν: Θλίψη
Ο Γάλλος πρόεδρος, συγκινημένος, έπλεξε το εγκώμιο του Ζακ Σιράκ, ο οποίος ενσάρκωνε τις αξίες της Γαλλίας, την ανεξαρτησία της χώρας, τη διεθνή ακτινοβολία. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του και τη συγκίνησή του για τον θάνατο του πρώην προέδρου. Επαίνεσε «αυτόν που έμοιαζε με εμάς και μας συγκέντρωνε γύρω του. Ηταν ένας πολιτικός που ήξερε πώς να αντιπροσωπεύσει την ποικιλομορφία του έθνους. Ηταν αυτός τον οποίο αγαπούσαμε όσο μας αγάπησε», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «ο Ζακ Σιράκ ήταν ένας αρχηγός κράτους που προστατεύει με θάρρος τη Γαλλία ενάντια στα άκρα και το μίσος». «Ο πρόεδρος Σιράκ ενσωμάτωσε μια συγκεκριμένη ιδέα της Γαλλίας, τη Γαλλία που εκπληρώνει τον ρόλο της καθολικής συνείδησης», τόνισε.
ΕΥΡΩΠΗ

Πυρετός το Σαββατοκύριακο με «κίτρινα γιλέκα» και διαδηλώσεις για το κλίμα
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία με ογκώδεις διαδηλώσεις, για διαφορετικά αιτήματα. Χιλιάδες μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, υπό ισχυρή αστυνομική επίβλεψη. Στη γαλλική πρωτεύουσα έγιναν επίσης πορείες για το κλίμα και διαδήλωση του συνδικάτου «Εργατική Δύναμη» (FO) εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού κινητοποίησε 7.500 αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν μηχανήματα εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και τεθωρακισμένα οχήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας όπου έκαναν περιπολίες και ελέγχους.
Το Σαββατοκύριακο οι Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες και αποτελούν πόλο έλξης τουριστών.
Εκκληση Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία: «Είναι καλό οι πολίτες να εκφράζονται, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να μπορούν να γίνουν σε ειρηνικό κλίμα. Απευθύνω έκκληση στον καθένα από τους διαδηλωτές να διεξαχθεί η πορεία σε κλίμα αρμονίας, ομόνοιας και ηρεμίας προκειμένου οι νεότεροι και οι λιγότερο νέοι να μπορέσουν να επισκεφθούν τα μνημεία μας», τόνισε.
Ωστόσο ο φόβος για έκτροπα και καταστροφές οδήγησε στη λήψη προληπτικών μέτρων. Πολλά μνημεία παρέμειναν κλειστά, όπως η Αψίδα του Θριάμβου, που είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές τον Δεκέμβριο από τους διαδηλωτές, καθώς και τα Μουσεία Petit και Grand Palais.
Οι συστάσεις του Μακρόν δεν εισακούστηκαν. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές 164 ατόμων, εκ των οποίων τα 111 τέθηκαν υπό κράτηση. Αστυνομικοί απηύθυναν προφορικές προειδοποιήσεις και επέβαλαν πρόστιμα σε 395 άτομα επειδή βρίσκονταν σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. Εκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Στόχος ήταν να αποτρέψουν επανάληψη των βίαιων επεισοδίων κατά τα οποία διάφορα μαγαζιά υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές σ&t