EΥΡΩΠΗ

Επεισοδιακές οι χτεσινές διαδηλώσεις στο Παρίσι
AP PHOTO / THIBAULT CAMUSΜπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
Μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γαλλία, με σκλήρυνση της απεργίας στα μέσα συγκοινωνίας και νέες απεργίες στη μέση εκπαίδευση και στα διυλιστήρια.
Τα συνδικάτα εντείνουν την πίεση και συνεχίζουν το μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 452.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, 56.000 στο Παρίσι.
Αντίθετα, το Συνδικάτο CGT κάνει λόγο για 370.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι, ενώ σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων AFP συμμετείχαν 280.000 άτομα.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπολόγιζε στην «ανακωχή» των εορτών για να ξεθυμάνει η οργή των εργαζομένων και να αποδυναμωθούν οι κινητοποιήσεις, αλλά οι απεργίες παρατείνονται για δεύτερο μήνα. Στην αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε η επανάληψη των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.
Ο πρωθυπουργός δέχτηκε χθες ξανά τα συνδικάτα, που αποφάσισαν να οργανώσουν νέα μεγάλη κινητοποίηση -μαζί με τα «κίτρινα γιλέκα»- αύριο.
Μέλη της κυβέρνησης πρόβλεψαν ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμβιβαστική λύση» - όμως η χθεσινή κινητοποίηση έδειξε τη σκλήρυνση της αντίδρασης των εργαζομένων, που επιμένουν πως ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός δεν εισακούν τα αιτήματά τους και τους παρασύρουν σε «διάλογο κωφών».
Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης και τις προτάσεις της για διαπραγματεύσεις, τα συνδικάτα παραμένουν αμετακίνητα. Ο «μετριοπαθής» γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέρ, που εμφανίζεται θετικός σε έναν «συμβιβασμό», εκτίμησε ότι «είμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία» σχετικά με τη μεταρρύθμιση.
Η εμπιστοσύνη «επλήγη σκληρά», δήλωσε ο ηγέτης του CFDT, που υποστηρίζει σε γενικές γραμμές τη μεταρρύθμιση, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη σταδιακή μετάθεση του ορίου ηλικίας και τη σύνδεσή του με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα.
Ανένδοτος συνδικαλιστής
Ο επικεφαλής του Συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινές, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εξέφρασε πάλι την οργή του. Κατήγγειλε την «προκλητική στάση» της κυβέρνησης και έχει «αμφιβολίες» για την προθυμία του πρωθυπουργού να «συζητήσει».
Ο ανένδοτος Μαρτινές έχει τεθεί επικεφαλής των «σκληροπυρηνικών» συνδικάτων FO και Solidaires και αρνείται κάθε συμβιβασμό με την κυβέρνηση, επιμένοντας πως οι απεργίες πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τελικής απόσυρσης του σχεδίου Μακρόν.
Αλλά και ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ παίζει με τον Μακρόν ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού: υποστηρίζει μεν «κατ’ αρχήν» τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, ωστόσο ζητά επίσημα από την κυβέρνηση να μην παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο μέχρι να πραγματοποιηθεί η «χρηματοδοτική διάσκεψη» που πρότεινε ο Μπερζέρ.
Η κυβέρνηση προτίθεται τώρα να καταθέσει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο στις 24 Ιανουαρίου και στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του κόσμου προς τους απεργούς έχει περιοριστεί αρκετά μετά την περίοδο των εορτών, αλλά παραμένει ισχυρή, από 44% (Ifop) έως 60% (Harris Interactive). Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινάει τη νέα χρονιά από πολύ χαμηλή θέση. Η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στον πρόεδρο μειώθηκε κατά ακόμη δύο ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο, στο 25% μόλις.
EΥΡΩΠΗ

Συμβιβασμός ή χάος
Καθοριστική εβδομάδα για τον Γάλλο πρόεδρο, με την επανάληψη των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού και των εκπρόσωπων των συνδικάτων για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν από χθες, δύο ημέρες πριν από τις πανεθνικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης και του Σαββάτου.
Ο διάλογος είναι δύσκολος για τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τα θυμωμένα συνδικάτα. Οι απεργίες «αντέχουν» και μπήκαν ήδη στον δεύτερο μήνα. Συνεχίζονται σήμερα για 35η ημέρα οι κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία και παραλύουν τη μετακίνηση στους σιδηρόδρομους, στις συγκοινωνίες, στο μετρό, στα λεωφορεία.
Από χθες άρχισαν απεργίες οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια Port-Jérôme και Fos, της Exxon. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να προκύψει έλλειψη καυσίμων στη χώρα και ο εφοδιασμός των πρατηρίων καυσίμων συνεχίζεται κανονικά.
Η μαζική κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν δείχνει τη μαχητικότητα που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα προκειμένου να αναγκάσουν τον Γάλλο πρόεδρο να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.
Ο Μακρόν αυξάνει την πίεση προς τον Φιλίπ, γιατί έχουν μόνο δύο εβδομάδες για να βρουν λύση, πριν από την παρουσίαση της μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός χρεώθηκε από τον Μακρόν με το κατόρθωμα να βρει έναν «συμβιβασμό».
Μέχρι την παρουσίαση του κειμένου που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου, θα γίνουν σημαντικές συναντήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο «συμβιβασμός». Προς το παρόν ο πρωθυπουργός παρουσίασε νέα μέτρα ελπίζοντας ότι θα γίνουν αποδεκτά.
Ο Εντουάρ Φιλίπ είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση αυτή, που αφορά τη μετατροπή των 42 σημερινών συστημάτων συνταξιοδότησης σε ένα μοναδικό, καθολικό και με μοριοδότηση. Κάλεσε την κάθε πλευρά στις διαβουλεύσεις «να μετακινηθεί λίγο» προκειμένου να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό».
«Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις για πολλά θέματα και ακούω ορισμένες φορές εξαιρετικές ιδέες», δήλωσε.
Το κύριο σημείο διαφωνίας στη μεταρρύθμιση είναι ότι ορίζει ως ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης τα 64 έτη βάσει ενός συστήματος μπόνους-εκπτώσεων, μολονότι διατηρεί τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, στοχεύοντας να παραταθεί η διάρκεια κατά την οποία οι εργαζόμενοι συμβάλλουν με τις εισφορές στα ταμεία ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του συστήματος συνταξιοδότησης.
Παρ’ όλο που οι απεργίες έχουν προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στην καθημερινή τους μετακίνηση, οι Γάλλοι υποστηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η υποστήριξη αυτή μειώνεται όσο περνούν οι εβδομάδες: σύμφωνα με το βαρόμετρο Harris Interactive, μειώθηκε κατά δύο μονάδες στο 60%.
Η στήριξη για την απεργία αποδυναμώνεται, αλλά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παραμένει μη δημοφιλής. Σ’ αυτό το στάδιο η στήριξη για την απεργία είναι μειωμένη, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν, εφόσον η μεταρρύθμισή της κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι.
EYΡΩΠΗ

Φελίξ Βαλοτόν, «L’Anarchiste», 1892
© Photo Bibliothèque nationale de FranceΟ αναρχικός μαικήνας των νεο-ιμπρεσιονιστών
ΠAΡΙΣΙ
Το παρισινό Μουσείο της Ορανζερί παρουσιάζει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου τη γοητευτική έκθεση «Φελίξ Φενεόν (1861-1944). Οι νέες εποχές: από τον Σερά έως τον Mατίς». Σε επτά ενότητες η έκθεση επιδεικνύει τις βασικές δεσμεύσεις του Φενεόν στον τομέα της τέχνης και της λογοτεχνίας.
Αναρχικός, κριτικός τέχνης, συγγραφέας, εκδότης, διευθυντής γκαλερί, συλλέκτης, ο Φελίξ Φενεόν υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στον καλλιτεχνικό κόσμο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Ηταν ένα πολύπλευρο άτομο, που είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, καλλιεργώντας ένα συγκεκριμένο μυστήριο για τον εαυτό του.
«Φελίξ Φενεόν (1861-1944)» - Μουσείο Ορανζερί
Ο Φενεόν υπήρξε σε όλη τη ζωή του υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης σε όλες τις μορφές της. Οι φιλελεύθερες πεποιθήσεις του, οι οποίες χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1890, όταν απασχολήθηκε στο Γραφείο Πολέμου, έχουν στηρίξει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία χωρίς ιεραρχία ή προκατάληψη.
Ζορζ Σερά, «Un dimanche après-midi sur l'île de la Grande Jatte, Etude», 1884
© The Metropolitan Museum of ArtΣε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο στη γαλλική πολιτική ιστορία, έθεσε την πένα του στην υπηρεσία αναρχικών περιοδικών, όπως το «L’Enhors de Zo d’Axa» ή το «Le Père Pepinard», στα οποία έγραφε μανιφέστα σε διάλεκτο αργκό.
Ο Φενεόν συνδέθηκε με καλλιτέχνες που μοιράζονταν τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του, όπως οι ζωγράφοι Ζορζ Σερά, Πολ Σινιάκ, Μαξιμιλιάν Λους, Τεό βαν Ρισελμπέργκ και συγγραφείς όπως ο Γκιστάβ Καν ή ο Victor Barrucand, που ήταν όλοι στρατευμένοι στη δράση για την έλευση της νέας εποχής. Κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση στο εστιατόριο Foyot, απέναντι από τη Γερουσία, ο Φενεόν συνελήφθη, φυλακίστηκε και παραπέμφθηκε στη «δίκη των Τριάντα». Αθωώνεται μετά την αγόρευσή του που ήταν γεμάτη χιουμοριστικά επιχειρήματα.
Η γοητευτική προσωπικότητα του Φενεόν συναρπάζει με τη σταθερότητα των πεποιθήσεών του, τη δύναμη της γραφής του, τη γενναιοδωρία του, το χιούμορ και το μυστήριό του. Ο Φενεόν συμμετείχε ενεργά στην κατασκευή μιας νέας αισθητικής εικαστικής έκφρασης. Η πρωτοπορία της εποχής κυριαρχείται από την αισθαντικότητα του χρώματος και από την αυστηρότητα των σχημάτων.
Τεό βαν Ρισελμπέργκ, «La Lecture par Emile Verhaeren» 1903
© www.lukasweb.be – Art in Flanders, photo Hugo MaertensΗ αποκάλυψη του πίνακα του Σερά, το 1884, ανταποκρίνεται σε μια τέχνη που επιτρέπει στον Φενεόν να ξεπεράσει τον ιμπρεσιονισμό. Δύο χρόνια αργότερα λανσάρει τον όρο «νεο-ιμπρεσιονισμός» για να προβάλει τις αρχές των καλλιτεχνών του περιβάλλοντός του, που είναι οπαδοί των επιστημονικών θεωριών και των πρωτοποριακών εικαστικών τεχνών. Ο Φενεόν υποστηρίζει συνεχώς τον Σερά και τους καλλιτέχνες του κύκλου του γράφοντας άρθρα, διοργανώνοντας εκθέσεις.
Η έκθεση στο Musée de l’Orangerie περιλαμβάνει μια επιλογή σημαντικών έργων των Σερά, Σινιάκ, Κρος και Λους, που τα σχολίασε ο Φενεόν ως κριτικός, ή έργα που συλλέχθηκαν από τον ίδιο. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να δουν πληθώρα ντοκουμέντων, χειρόγραφα, περιοδικά, αφίσες και πολλά έργα των φίλων του με τους οποίους κινητοποιήθηκε σε μια συλλογική δυναμική δράση για το κοινό όραμά τους, μια νέα κοινωνία και μια καλύτερη ζωή.
2019
ΕΥΡΩΠΗ

Προσοχή, ο Μακρόν θύμωσε...
Στη Γαλλία η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε με κινητοποιήσεις κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν.
Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος του χρόνου κυριάρχησαν οι εξεγέρσεις κατά επίμαχων μεταρρυθμίσεων από τα «κίτρινα γιλέκα» και από τους εργαζομένους σε διαφορετικούς κλάδους που συγκρότησαν κοινό μέτωπο, ενώ τα συνδικάτα ενώθηκαν για να αναγκάσουν τον Γάλλο πρόεδρο να αποσύρει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Επιμένοντας να λανσάρει «εδώ και τώρα» την επίμαχη μεταρρύθμιση, ο Μακρόν οδεύει σε ναρκοθετημένο έδαφος. Τα συνδικάτα ξεκίνησαν σκληρή απεργία στα μέσα μεταφοράς, που παρέλυσε τη χώρα.
Η επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στην εορταστική περίοδο προκάλεσε χαώδη κατάσταση και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε μικροεπιχειρήσεις, στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, ενώ ακυρώθηκαν πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τα συνδικάτα αρνούνται την έκκληση του πρωθυπουργού να διακόψουν στην περίοδο των εορτών τις απεργίες και να κάνουν ανακωχή στις μεταφορές. Μετά από πιέσεις των συνδικάτων, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες για τη μεταρρύθμιση.
Προσδιόρισε την έναρξη της εξέτασής της στο Κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου και δήλωσε ότι το 2021 «το αργότερο» θα δημιουργηθεί η «νέα διοίκηση» του ενιαίου συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα «ανατεθεί στους κοινωνικούς εταίρους, υπό την εποπτεία του Κοινοβουλίου».
Εκλογές
Η νέα χρονιά ξεκινάει σε κλίμα έντασης, καθώς τα κόμματα προετοιμάζουν την εκστρατεία τους για τις δημοτικές εκλογές. Ο Μακρόν, που τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες για δεύτερη θητεία στα Ηλύσια, ανησυχεί γιατί, μετά τις απώλειες του κόμματός του LREM στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να υποστεί νέα ήττα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε προτείνει ένα εντυπωσιακό κυβερνητικό πρόγραμμα με 397 εξαγγελίες μέτρων, αλλά 289 δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Το επιτελείο του τονίζει πως «ό,τι είπαμε το κάνουμε».
Σύμφωνα με έρευνες των ΜΜΕ, μόνο 50 υποσχέσεις τηρήθηκαν, όπως η επιδότηση 1.000 ευρώ για την αγορά καθαρότερου οχήματος και μέτρα προστασίας και υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας ή παρενόχλησης.
Το 2020 o Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει να επιτύχει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης, την οικολογική μετάβαση, που «επιταχύνεται», την καταπολέμηση των «ανισοτήτων», που «αρχίζει να αποδίδει καρπούς», και την «αναμόρφωση σε βάθος» του συστήματος υγείας.
Δυόμισι χρόνια από τη νίκη του, παρά τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, οι Γάλλοι δεν έχουν πειστεί από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Στο μέσον της πενταετούς θητείας του περισσότεροι από 6 στους 10 Γάλλους (61%) κρίνουν αρνητικά τις προϋποθέσεις για μια νέα εκλογή του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe, το 62% πιστεύει ότι η επικράτησή του τον Μάιο του 2017 ήταν κάτι «κακό».
Ανεργία
Παρά τους καλούς οικονομικούς δείκτες, ξεκινώντας από τη φθίνουσα ανεργία, η αίσθηση των Γάλλων είναι αρνητική. «Ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να θεωρείται μεταρρυθμιστής πρόεδρος, τόσο από τους ψηφοφόρους οι οποίοι τον εμπιστεύονται, όσο και από όσους τον επικρίνουν» σημειώνει ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, διευθυντής του πολιτικού Ιδρύματος Harris Interactive.
Η δυσμένεια που αντιμετωπίζει στη χώρα του ο Μακρόν τον παροτρύνει να στραφεί προς τη διεθνή πολιτική για να βρει ακτινοβολία, υποστήριξη, θετική προβολή. Ο αρχηγός του κράτους επιδιώκει τώρα να επιβληθεί ως προστάτης της Ευρώπης στη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Προσπαθεί να γίνει ο απαραίτητος ηγέτης στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Ωστόσο ο φιλοευρωπαίος Μακρόν δεν έκανε μόνο φίλους στην Ε.Ε. Η απόρριψη της υποψηφιότητας της Σιλβί Γκουλάρντ για τη θέση της Ευρωπαίας επιτρόπου το αποδεικνύει. «Στην Ευρώπη το στιλ και οι φιλοδοξίες του δεν περνούν» τονίζουν πολιτικοί αναλυτές.
Σε διεθνές επίπεδο ο Μακρόν κινητοποιείται πυρετωδώς και προβάλλει μια διπλωματική «στρατηγική τόλμης» ώστε να αναδείξει την Ευρώπη έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας την ανάγκη για μια προσέγγιση μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος προωθεί τρεις βασικές ιδέες: δυναμισμός, ανθρωπισμός και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Επιθυμεί να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ο κόσμος αλλάζει.
Ορισμένα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι «είναι διαρκώς σε άμυνα», μοιάζει να είναι θυμωμένος με όλους. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «ο Γάλλος πρόεδρος είναι υποστηρικτής μιας ρεαλιστικής προσέγγισης στις διεθνείς σχέσεις και βάζει τη σφραγίδα του υπερασπιζόμενος τις συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας το γαλλογερμανικό ζευγάρι και αναζωογονώντας τις σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
ΕΥΡΩΠΗ

Κλειστός και ο Πύργος του Άιφελ χτες λόγω της πανεθνικής απεργίας
AP Photo / Christophe EnaΗ Γαλλία στο χάος της κυκλοφορίας
Αποφασιστικής σημασίας είναι η εβδομάδα που διανύουμε για τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, που κορυφώθηκε χτες με μια πανεθνική, διακλαδική απεργία, την ώρα που συνεχίζεται για 14η μέρα η απεργία στα μέσα συγκοινωνίας και τις μεταφορές. Μια σκληρή απεργία που έχει παραλύσει κυριολεκτικά τη χώρα, προκαλώντας χαοτικές καταστάσεις.
Στη χθεσινή νέα πανεθνική κινητοποίηση κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης Μακρόν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, για πρώτη φορά μετείχαν όλα τα συνδικάτα. Σύμφωνα με την εργατική συνομοσπονδία CGT, η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις έφτασε στα 1,8 εκατομμύρια άτομα για όλη τη Γαλλία και 350.000 στο Παρίσι.
Αντίθετα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή ήταν «μόλις» 615.000 άτομα σε όλη τη Γαλλία και 76.000 στο Παρίσι.
Επεισόδια ξέσπασαν στην παρισινή διαδήλωση, με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στο Παρίσι και βόμβες μολότοφ, ενώ η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι τους πέταξαν αντικείμενα. Ταυτόχρονα, λόγω των απεργιών κόπηκε το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Είναι βέβαιο πως η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και μέσα στις γιορτές, καθώς ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επωμίζεται προσωπικά τη μεταρρύθμιση και έχει μπει στην πρώτη γραμμή του πυρός για να προστατεύσει τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος κρατιέται σε απόσταση αφήνοντας τον πρωθυπουργό να δράσει.
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, κάλεσε τους κοινωνικούς εκπροσώπους σε διάλογο και σήμερα θα έχει συνομιλίες με όλα τα συνδικάτα, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικάτων και της εργοδοσίας. Τα εργατικά συνδικάτα αξιώνουν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ανυποχώρητοι
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κινητοποίηση θα διαρκέσει. Είναι σκληρή η απεργία στις μεταφορές και οι γιορτές πλησιάζουν. Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για να διευθετηθεί η κατάσταση.
Η κυβέρνηση κάλεσε τα συνδικάτα «να δείξουν υπευθυνότητα», αλλά οι αντιτιθέμενοι στη μεταρρύθμιση επιρρίπτουν την ευθύνη στην «αδιαλλαξία» της κυβέρνησης. Προς το παρόν όλοι κρατούν τις δικές τους θέσεις.
Ο Φιλίπ δήλωσε χθες την «απόλυτη αποφασιστικότητά» του να ηγηθεί της μεταρρύθμισης. «Οχι χριστουγεννιάτικη ανακωχή, είμαστε ενάντια στη μεταρρύθμιση των συντάξεων» ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών.
Απογοήτευση προκάλεσε στην κυβέρνηση το γεγονός ότι η λαϊκή υποστήριξη για το κοινωνικό κίνημα δεν μειώνεται. Τα συνδικάτα δείχνουν σκληρή στάση, τηρούν τη στρατηγική της επίδειξης δύναμης και εντείνουν την πίεση για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να υποχωρήσει και να ανταποκριθεί τα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive, το 62% των Γάλλων υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα, ενώ το 69% θα ήθελε μια «ανακωχή για τα Χριστούγεννα».
Παραίτηση Ντελεβουά
Κορύφωση της έντασης προκάλεσαν αποκαλύψεις του Τύπου για σύγκρουση συμφερόντων που επιβαρύνουν τον ύπατο αρμοστή για τις Συντάξεις Ζαν-Πολ Ντελεβουά.
Ο θεωρούμενος και ως «εγκέφαλος» του προωθούμενου νέου συνταξιοδοτικού συστήματος αναγκάστηκε χτες σε παραίτηση επειδή είχε «παραλείψει» να δηλώσει, όπως είναι ο νόμος, περισσότερες από δέκα άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που είχε παράλληλα με τα κυβερνητικά του καθήκοντα...
Κατηγορούμενος για σειρά παραλείψεων στη φορολογική του δήλωση, ο Ζαν-Πολ Ντελεβουά αποφάσισε να παραιτηθεί, «με δική του πρωτοβουλία», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Μέγα πλήγμα για τον Μακρόν ήταν η παραίτηση του Ντελεβουά στην έναρξη της διαδικασίας για την υλοποίηση της εμβληματικής του μεταρρύθμισης. Και τώρα ψάχνει πυρετωδώς να βρει έναν κατάλληλο αντικαταστάτη σε μια κρίσιμη συγκυρία!
Δέκα υπουργοί έχουν ήδη παραιτηθεί από τα καθήκοντά τους, ένα πρωτοφανές ρεκόρ σε σχέση με τους προηγούμενες προεδρίες....
ΕΥΡΩΠΗ

Μουντή μέρα η χθεσινή για Μακρόν και Φιλίπ (δεξιά)
AP Photo / Christophe EnaΕπιμονή Μακρόν για το «δίκαιο» συνταξιοδοτικό
Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήλπιζε να επιτύχει εκτόνωση της κοινωνικής αναταραχής μετά την παρουσίαση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον πρωθυπουργό.
Ο Εντουάρ Φιλίπ αποκάλυψε χθες το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης σε μακρά ομιλία του στο Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο στο Παρίσι. Προσπάθησε να κερδίσει την κοινή γνώμη, αλλά αμέσως μετά την ομιλία του αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα που δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους.
Το κακό για τους Μακρόν και Φιλίπ είναι πως τα συνδικάτα των εργαζομένων στα μεταφορικά μέσα ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες τη συνέχιση των απεργιών, που έχουν παραλύσει τη Γαλλία.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ, ηγέτης του συνδικάτου CFDT, ενώ ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής της σκληροπυρηνικής αριστερής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT, απορρίπτει πλήρως τη μεταρρύθμιση. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός δεν έπεισε τους απεργούς, που είναι ακόμα πιο εξοργισμένοι από πριν.
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Φιλίπ θα διατηρήσει μεν στα 62 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία, αλλά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 64 για να πάρουν πλήρη σύνταξη. Το νέο καθολικό σύστημα συντάξεων έχει -όπως είπε ο πρωθυπουργός- στόχο να εξασφαλίσει ισότητα για όλους και να καταργήσει τα δεκάδες ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που ισχύουν σήμερα. Αν περάσει, το νέο σύστημα συνταξιοδότησης θα τεθεί σε ισχύ στη Γαλλία την 1η Ιανουαρίου 2022, και δεν θα ισχύει για άτομα που γεννήθηκαν πριν από το 1975. «Επιλέξαμε να μην αλλάξουμε τίποτα για όσους γεννήθηκαν πριν από το 1975, οι οποίοι θα είναι πάνω από 50 το 2025», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Είπε ακόμη πως «η μετάβαση θα γίνει σταδιακά» προς το καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο έχει στόχο να συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα που υφίστανται τώρα. Το νέο σύστημα θα εγγυάται την κατώτερη σύνταξη 1.000 ευρώ τον μήνα, δήλωσε ο Φιλίπ. Επισήμανε δε πως «οι γυναίκες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου συστήματος» και πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να «συνεισφέρουν» στην ασφάλισή τους.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων -και επομένως και των εκπαιδευτικών- θα ενσωματώνει εφεξής τα ασφάλιστρά τους. Ανέφερε επίσης ότι θα ήταν απαραίτητο να «αυξηθούν προοδευτικά οι μισθοί τους, ώστε να διατηρηθεί το επίπεδο των συντάξεών τους». Και διευκρίνισε πως θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για «βαριά επαγγέλματα», που θα αφορούν τους στρατιωτικούς, τους πυροσβέστες, τους δεσμοφύλακες και τους αστυνομικούς, που θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άλλους εργαζομένους.
Οπως ανακοίνωσε ο Φιλίπ, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο συμβούλιο υπουργών στις 22 Ιανουαρίου και η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Η μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020.
«Είμαι αποφασισμένος να υλοποιήσω αυτή τη μεταρρύθμιση επειδή πιστεύω ότι είναι δίκαιη», τόνισε, προσθέτοντας πως οι κυβερνητικές προτάσεις που παρουσίασε «πρέπει να καθησυχάσουν» τους εργαζομένους και πως η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Θεωρώ ότι οι εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν στις επαγγελματικές ομάδες που ανησυχούν, δικαιολογούν την επανάληψη του διαλόγου και τη λήξη της απεργίας που τιμωρεί εκατομμύρια Γάλλους», δήλωσε. Ομως το μπρα ντε φερ με τα συνδικάτα συνεχίζεται, με νέες μαχητικές κινητοποιήσεις.
ΕΥΡΩΠΗ

Ερχονται νέες μαζικές διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό
AP PHOTOΠοιος θα λυγίσει πρώτος;
Την πιο επικίνδυνη εβδομάδα απεργιών και διαδηλώσεων βιώνει ο Εμανουέλ Μακρόν λόγω της σκληρής αντιπαράθεσής του με τα συνδικάτα, τα οποία απαιτούν να αποσύρει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι διεξάγουν «διάλογο κουφών». Η κάθε πλευρά βασίζεται στην κοινή γνώμη και στο εύρος των διαδηλώσεων για να σταθμίσει τις μελλοντικές ενέργειες. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν υποχωρεί και φαίνεται αποφασισμένος να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση.
Τα συνδικάτα εντείνουν το μπρα ντε φερ και απειλούν να συνεχίσουν τις απεργίες, ενώ πλησιάζουν οι γιορτές και ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στις μεταφορές στη Γαλλία.
Τα συνδικάτα κάλεσαν χθες τους εργαζόμενους σε νέες μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση την παραμονή της αποκάλυψης από τον πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ του περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.
Η κινητοποίηση στις 5 Δεκεμβρίου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών είχε συγκεντρώσει 806.000 διαδηλωτές (1,5 εκατομμύριο σύμφωνα με το μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο, τη CGT). Στη χθεσινή απεργία η συμμετοχή ήταν μικρότερη. Σύμφωνα με τη CGT συμμετείχαν 885.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών 339.000.
Μετά από εφτά ημέρες απεργίας στις μεταφορές η Γαλλία βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση. Οι συγκοινωνίες παρέλυσαν.
Τρένα, μετρό και λεωφορεία ακινητοποιημένα, δέκα από τις 16 γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστές, μποτιλιαρίσματα σχεδόν 550 χιλιομέτρων από Ι.Χ. Σκούτερ, ποδήλατα και πατίνια ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια, ανάμεσα στους πεζούς, για να αποφύγουν τα μποτιλιαρίσματα. Σχολεία κλειστά, επιχειρήσεις με μειωμένο προσωπικό, έλλειψη καυσίμων.
Συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης και τα «κίτρινα γιλέκα» δηλώνουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προβλέπει την κατάργηση 42 διαφορετικών συστημάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Οι Παριζιάνοι, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να έχουν υπομονή γιατί η απεργία συνεχίζεται επ’ αόριστον.
Στις μεταφορές η Air France ακύρωσε την Παρασκευή το 30% των εσωτερικών πτήσεών της και το 10% των πτήσεων μεσαίων αποστάσεων. Τα αεροσκάφη των EasyJet, Transavia και Ryanair παραμένουν στο έδαφος.
Οι αεροπορικές εταιρείες μείωσαν κατά 20% το πρόγραμμά τους. Η εταιρεία SNCF ανακοίνωσε την ακύρωση του 90% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας και το 70% των δρομολογίων στο περιφερειακό δίκτυο.
Προβλήματα αναμένονται στα δρομολόγια των τρένων Eurostar, Thalys. Η κατάσταση που επικρατεί είναι τέτοια που η SNCF συνέστησε στον κόσμο να αποφεύγει τους σταθμούς, γιατί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τα σπάνια δρομολόγια που εκτελούνται μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους χρήστες.
Ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός σήμαναν συναγερμό το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πολλοί υπουργοί παρέλασαν από το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν. Ο Mακρόν είχε σύσκεψη στα Ηλύσια με τους αρμόδιους υπουργούς για τη μεταρρύθμιση.
Χθες το βράδυ ο Εμ. Μακρόν κάλεσε σε δείπνο στο προεδρικό μέγαρο τον Φιλίπ και τους υπουργούς που θα συνεργαστούν για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Στη συνάντησή τους εξετάστηκε η κατάσταση και έγινε συντονισμός πριν από τη σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει επωμιστεί όλο το βάρος της μεταρρύθμισης.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε στους βουλευτές του μακρονικού κόμματος LREM ότι «δεν υπάρχουν μαγικές ανακοινώσεις» που θα μπορούσαν να «σταματήσουν τις διαδηλώσεις» και «τα ερωτήματα» των Γάλλων για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.
«Το γεγονός ότι εκφωνώ ομιλία δεν σημαίνει ότι οι διαδηλώσεις θα σταματήσουν. Αυτή η ομιλία θα προκαλέσει νέα ερωτήματα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» τόνισε. Η CGT απάντησε ότι «θα δώσουμε μάχη μέχρι την απόσυρση του σχεδίου».
Η κοινωνική διαμαρτυρία της κοινής γνώμης έχει αρχίσει να ανησυχεί την κυβέρνηση. Σύμφωνα με έρευνα του IFOP, το 53% των Γάλλων υποστηρίζει ή εκφράζει συμπάθεια για τις κινητοποιήσεις, αύξηση εφτά μονάδων σε μία εβδομάδα.
Μια άλλη δημοσκόπηση του Elabe εκτιμά ότι το 43% των Γάλλων πιστεύει πως η τρέχουσα απεργία αποτελεί κυρίως καθολική κινητοποίηση κατά της πολιτικής του Μακρόν και προστίθεται άλλη μία αντίθεση, αυτή ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Απεργιακή παλίρροια πλημμύρισε τη Γαλλία
Μαζική απεργία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε από χθες στη Γαλλία, αρχίζοντας ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.
Συνολικά 250 διαδηλώσεις έγιναν σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η κινητοποίηση ήταν μαζική, στο Παρίσι μετείχαν 250.000 άτομα σύμφωνα με το συνδικάτο CGT και σχεδόν 1,5 εκατ. διαδηλωτές σε 70 πόλεις.
Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν ένα τεράστιο εθνικό κίνημα διαμαρτυρίας, που σπάνια έφτασε σε αυτόν τον βαθμό συμμετοχής.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα έντασης. Ακόμα μια φορά σημειώθηκαν επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις.
Περίπου 500 από τα «μαύρα μπλοκ» επιτέθηκαν σε δημόσιες υποδομές, πυρπόλησαν ηλεκτρικά σκούτερ, έβαλαν φωτιά σε εργοτάξιο. Κάηκε επίσης είσοδος του μετρό στην πλατεία της Δημοκρατίας.
Οι πυροσβέστες έσβησαν τις φωτιές. Ακόμη και ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε τη στάση της αστυνομίας, που αφήνει τους ταραχοποιούς να δράσουν για να βρει αφορμή να διαλύσει τις μαζικές ειρηνικές κινητοποιήσεις.
Αστυνομικά μέτρα
Η κυβέρνηση περίμενε την εισβολή ομάδων «μαύρων μπλοκ» και «ριζοσπαστικών κίτρινων γιλέκων». Η αστυνομία ζήτησε από καταστήματα, καφενεία και εστιατόρια που βρίσκονταν στη διαδρομή της διαδήλωσης να κλείσουν.
Πάνω από 6.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες κινητοποιήθηκαν για την ασφάλεια στο Παρίσι, με 180 μοτοσικλετιστές ως δύναμη ταχείας επέμβασης.
Ο Πύργος του Αϊφελ παρέμεινε κλειστός γιατί μέλη του προσωπικού συμμετείχαν στην απεργία. Το 90% των τρένων υψηλής ταχύτητας και το 80% των δρομολογίων-εξπρές προς την επαρχία ακυρώθηκαν. Στο Παρίσι ήταν κλειστές 11 γραμμές του μετρό.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στις μεταφορές και στα τρένα υψηλής ταχύτητας. Οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να περιορίσουν κατά 20% τις πτήσεις τους και πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά.
Η Γαλλία παρέλυσε με τις απεργίες στα μεταφορικά μέσα. Τα συνδικάτα του RATP (μετρό) και του SNCF (σιδηρόδρομοι) είχαν καλέσει σε «μια πρώτη μέρα διεπαγγελματικής απεργίας».
Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα μεγάλα συνδικάτα CGT, FO, FSU Solidaires, CFE-CGC, τα συνδικάτα Air France, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, οργανώσεις μαθητών λυκείων, δικηγόροι, αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, πυροσβέστες, «κίτρινα γιλέκα».
Η αναστάτωση ήταν σημαντική σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στις μεταφορές και στην εθνική εκπαίδευση.
Στόχος της χθεσινής απεργιακής κινητοποίησης είναι το «ενιαίο σύστημα» συνταξιοδότησης που προωθεί ο Μακρόν με μια μεταρρύθμιση που προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά κ.λπ.).
Η κυβέρνηση υπόσχεται ένα «πιο ευανάγνωστο» και πιο «λογικό», «πιο δίκαιο» σύστημα, ενώ οι επικριτές του καταγγέλλουν «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους.
Μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων εκτιμά ότι είναι αναγκαίο για την κυβέρνηση να διευκρινίσει και να εξηγήσει περαιτέρω το περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης, η οποία είναι ασαφής. Ομως όλοι συμφωνούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην εγκαταλείψει την πρόθεσή της σχετικά με τις συντάξεις, γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το σημερινό σύστημα που θεωρείται ξεπερασμένο.
Ο Μακρόν επιδιώκει τη θέσπιση ενός «κοινού συστήματος» συνταξιοδότησης που θα αντικαταστήσει αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, το οποίο προβλέπει διαφορετική ηλικία συνταξιοδότησης και διαφορετικά επιδόματα.
Περίπου 61% των Γάλλων πιστεύει ότι είναι θετική πρόταση η ευθυγράμμιση των ειδικών συνταξιοδοτικών συστημάτων και του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων με το γενικό καθεστώς.
Θεωρούν ότι πρέπει να υπαχθούν όλοι στους ίδιους κανόνες και η ηλικία συνταξιοδότησης δεν μπορεί να διαφέρει από το ένα επάγγελμα στο άλλο.
Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη διαβούλευση, εάν θέλει να επιτύχει μια ισορροπημένη μεταρρύθμιση.
Το 16% των Γάλλων πιστεύει τελικά ότι είναι απαραίτητο να «αναβληθεί» επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στη χώρα, με κίνδυνο για βιαιότητες, όπως έγινε στα επεισόδια με τα «κίτρινα γιλέκα».
Ανυποχώρητος Μακρόν
Παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις η γαλλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει. «Εχω ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη χώρα μας, δεν θα το εγκαταλείψω», δήλωσε ο Μακρόν και ανακοίνωσε ότι «θα απευθυνθεί στους Γάλλους τη στιγμή που θα θεωρήσει κατάλληλη.
Αντιμέτωπη με τις μαζικές απεργίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση.
Τα Ηλύσια ανακοίνωσαν ότι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα το λεπτομερές σχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές του 2020.
Η κυβέρνηση άφησε ένα παράθυρο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μετά το 2025, καθώς και για ορισμένες υποχωρήσεις ως προς σημεία που θεωρούνται πολύ σημαντικά από τους συνδικαλιστές
ΕΥΡΩΠΗ

Μεγαλώνει το μέτωπο δυσαρέσκειας κατά του Μακρόν
Πανικό έχει προκαλέσει στη γαλλική κυβέρνηση η μαζική, διακλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, που θα παραλύσει τη χώρα και προβλέπεται να συνεχιστεί με μεγάλες απεργίες στις μεταφορές.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βαδίζει πλέον σε ναρκοθετημένο έδαφος, αντιμέτωπος με κινητοποιήσεις που εγκυμονούν κοινωνική ανάφλεξη. Διαδηλώσεις και απεργίες, από διάφορους κλάδους που έχουν κοινά αιτήματα, συγκλίνουν τώρα σε «μέτωπο δυσαρέσκειας» κατά της πολιτικής του Μακρόν.
Το αποκορύφωμα της έντασης θα είναι προφανώς η εθνική κινητοποίηση της Πέμπτης. Τα συνδικάτα προβλέπουν εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων.
Τα μεγάλα συνδικάτα CGT, FO, FSU και Solidaires έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία ενός κινήματος απεργίας σε όλους τους κλάδους. Το CFE-CGC κάλεσε τα μέλη του στις διαδηλώσεις, ενώ το συνδικάτο CFTC άφησε τους συνδικαλιστές ελεύθερα να συμμετάσχουν στο κίνημα.
Προκαταρκτικά, όμως, ξεκίνησαν ήδη καθημερινές διαδηλώσεις, με μαχητικά αιτήματα και συνθήματα. Την περασμένη Τετάρτη οι Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης ξεκίνησαν από ολόκληρη τη Γαλλία και έφτασαν στο Παρίσι.
Προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία στο κέντρο της πρωτεύουσας και κατευθύνθηκαν στον συμβολικό στόχο των «κίτρινων γιλέκων» τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου έριξαν σανό και κατέλαβαν τις λωρίδες της κυκλοφορίας που οδηγούν στην πλατεία Κονκόρντ. «Η κυβέρνηση μας αφήνει εκτεθειμένους, αφήστε μας να δουλέψουμε», έγραφε ένα πανό σε τρακτέρ.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων των αγροτών, τα οποία έχουν ζητήσει να συναντηθούν και με τον Γάλλο πρόεδρο προκειμένου να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την κυβερνητική πολιτική, που βλάπτει τη γαλλική γεωργία.
Τα συνδικάτα των αγροτών κινητοποιούνται πριν από τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., στον οποίο ενδέχεται να προβλέπονται περικοπές στις δαπάνες για τη γεωργία, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Δημοφιλία στο ναδίρ
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανησυχεί για την «εμπόλεμη» κατάσταση που δημιουργήθηκε όλο τον χρόνο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τώρα γενικεύεται. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός βρίσκονται στο στόχαστρο. Η δημοφιλία τους έχει πέσει στο ναδίρ, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν «είναι η πιο ισχυρή γυναίκα πολιτικός του 2019». Δύο άλλες δημοσκοπήσεις του Ifop αποκαλύπτουν την πολύ ισχυρή δυναμική της.
Πριν από την κινητοποίηση της 5ης Δεκεμβρίου ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το ηγετικό ζευγάρι, πρόεδρος και πρωθυπουργός, έχει αναλάβει την... προσπάθεια να κερδηθεί η μάχη της κοινής γνώμης.
Η στρατηγική του Μακρόν είναι να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά, να οργανώνει συνέδρια και δημόσιες εκδηλώσεις «διαλόγου» και να δίνει την εντύπωση πως είναι πανταχού παρών. Συναντά τους δυσαρεστημένους πολίτες για να τους εξηγήσει την πολιτική του, την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και τονίζει πως ψηφίστηκε για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του...
Ο Μακρόν ποντάρει στη φθορά των κινητοποιήσεων και καταφέρνει με τη στρατηγική του να υλοποιήσει τους στόχους του. Ετσι πέρασε τη μεταρρύθμιση του συστήματος των σιδηροδρόμων, έδωσε ψίχουλα στα «κίτρινα γιλέκα» και μπόρεσε να αποδυναμώσει το κίνημά τους με την πρωτοβουλία του να καλέσει τους Γάλλους σε «εθνικό διάλογο», που ήταν ένας χειρισμός για να εκτονωθεί με ατέρμονες συζητήσεις η πολιτική κρίση.
ΕΥΡΩΠΗ

Συνθήματα κατά του Γάλλου προέδρου στην πρόσφατη διαδήλωση για την πρώτη επέτειο της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων»
AP Photo/Michel EulerΒαρύς χειμώνας για τον Μακρόν
Στην έναρξη του δεύτερου μέρους της πενταετούς θητείας του ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει κύμα δυσαρέσκειας για την πολιτική του, παρά τις προσπάθειές του για ανάκτηση της κοινής γνώμης και την πυρετώδη καθημερινή παρουσία του σε πάσης φύσεως τελετές και εκδηλώσεις. Στόχος του λοιπόν είναι να «ξανασυναντήσει» τους Γάλλους και να τους πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις του είναι αναγκαίες και ότι εισακούει τα αιτήματα του λαού που ζητάει λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα. Οι δηλώσεις αυτές του Μακρόν μεταδίδονται από όλα τα ΜΜΕ, προσφέροντάς του εξαιρετική προβολή.
Παρά την προστατευτική «πανοπλία» των ΜΜΕ όμως, οι Γάλλοι εξακολουθούν να έχουν «αρνητική» άποψη για τη δράση του προέδρου (63%) και του πρωθυπουργού (61%), σύμφωνα με το «βαρόμετρο δημόσιας δράσης» του Ipsos. Μόλις 33% είναι σήμερα οι θετικές απόψεις για τη δράση του Μακρόν και 32% για τη δράση του Εντουάρ Φιλίπ.
Και οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, ενώ στην έναρξη της προεδρίας του ο Μακρόν πρόβαλλε τη δημιουργία ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, στη συνέχεια οι αλλεπάλληλες κρίσεις από το φθινόπωρο του 2018, με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», οδήγησαν την εκτελεστική εξουσία στην άκρη του γκρεμού και την προεδρική γραμμή σε νέο προσανατολισμό. Αλλά η δράση του Γάλλου προέδρου εξακολουθεί να θεωρείται «δυσμενής» από τη γαλλική πλειοψηφία.
Με τους δημάρχους
Στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, το κόμμα του Μακρόν (LREM), που δεν κατεβαίνει με πρωτοκλασάτα ονόματα, μπορεί να υποστεί πανωλεθρία. Πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δημάρχων, ενώ μέχρι τώρα αγνοούσε συστηματικά τα αιτήματά τους και η κατάσταση μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά τεταμένη ήδη από πέρσι.
Εν όψει των τοπικών εκλογών, ο Μακρόν κάλεσε τους δημάρχους στα Ηλύσια και συμμετείχε στο συνέδριό τους, εκφωνώντας μακρά ομιλία. Δεν έπεισε όμως πολλούς. Τα χειροκροτήματα ήταν χλιαρά και αρκετοί δήμαρχοι εγκατέλειψαν την αίθουσα πριν από το τέλος της ομιλίας του. «Δεν είναι αυτό που περιμέναμε», δήλωσαν. «Εχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε», ανέφερε ένας άλλος δήμαρχος.
Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές, ειδικευόμενοι γιατροί διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία σε μια απεργία με μεγάλη συμμετοχή. Ο Μακρόν προσπάθησε να ανταποκριθεί στα αιτήματά διαβεβαιώνοντας ότι είχε «ακούσει την οργή και την αγανάκτησή» τους.
Δήλωσε ότι θα λάβει «ισχυρές αποφάσεις» για τα δημόσια νοσοκομεία και έσπευσε να ανακοινώσει ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» με χορήγηση πριμ στο χαμηλόμισθο νοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον κονδύλια για τη δημόσια υγεία: ένα ετήσιο πριμ 800 ευρώ θα δοθεί «μακροπρόθεσμα» σε περίπου 40.000 νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές που ζουν στο Παρίσι και στα προάστιά του και αμείβονται με λιγότερα από 1.900 ευρώ τον μήνα. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων θα ενισχυθεί με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 300 εκατομμύρια το 2020. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.
Οι πολιτικοί αναλυτές των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει ο Μακρόν για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Γάλλων προκαλούν επιφυλάξεις. Ο,τι και να κάνει δεν καταφέρνει να κατασιγάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Η εθνική απεργία της 5ης Δεκεμβρίου αποτελεί τώρα το επόμενο μεγάλο ραντεβού της κοινωνικής αποδοκιμασίας και θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική ανάφλεξη. Ο Μακρόν ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του για να παρακολουθήσει από τα Ηλύσια τις μαζικές κινητοποιήσεις και το «κοινωνικό μέτωπο» που διαμορφώνεται ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
EYΡΩΠΗ

«Κοινωνικό μέτωπο» και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου
Η επέτειος ενός χρόνου από την έναρξη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» σημαδεύτηκε το Σαββατοκύριακο από μαχητικές διαδηλώσεις, στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, οι οποίες επισκιάστηκαν από βίαιες ταραχές με συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών. Σε συναγερμό είχε τεθεί η αστυνομία για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κινητοποίηση. Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στα Ηλύσια Πεδία.
Στις 17 Νοεμβρίου του 2018 ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων». Σε αυτές συμμετείχαν 282.000 άνθρωποι οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση που έγινε μέσω facebook, ανεξάρτητα από τα κόμματα και τα συνδικάτα. Το κίνημα γεννήθηκε ως αντίδραση στον φόρο καυσίμων.
Η κυβέρνηση τον απέσυρε, όμως οι διαδηλωτές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το κόστος ζωής και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και αξιώνοντας περισσότερη δημοκρατία.
Διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα και τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Εφτασαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο προκαλώντας μεγάλη ένταση με οδομαχίες.
Η περιοχή αυτή έγινε έκτοτε σύμβολο των σαββατιάτικων διαδηλώσεων. Τον Μάρτιο, οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις σε εκείνο το σημείο, όπου είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με τους αστυνομικούς και μεγάλες καταστροφές σε πολλά καταστήματα.
Το Σαββατοκύριακο, τα «κίτρινα γιλέκα» πραγματοποίησαν 270 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 28.000 πολίτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, 4.700 εξ αυτών στο Παρίσι. Τα «κίτρινα γιλέκα» ανακοίνωσαν σχεδόν διπλάσιο αριθμό. Η δε αστυνομία στο Παρίσι γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε ελέγχους σε πάνω από 1.000 άτομα.
Στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών. Στο Παρίσι, ομάδες των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν σε νότιες και βορειοδυτικές περιοχές.
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών, έστησαν οδοφράγματα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιά σε μία μοτοσικλέτα, πυρπόλησαν οχήματα κι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Κατέστρεψαν επίσης ένα μνημείο για να πάρουν πέτρες που πετούσαν στους αστυνομικούς. Αρκετοί διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους στις συγκρούσεις με αστυνόμους, ενώ πολλοί δεν φορούσαν κίτρινα γιλέκα.
Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση κανονιού νερού και δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Το Σαββατοκύριακο αρκετοί σταθμοί του μετρό έμειναν κλειστοί. Στο Παρίσι έγιναν συλλήψεις 147 ατόμων, εκ των οποίων 129 βρίσκονται υπό κράτηση.
«Βάρβαροι» και «κακοποιοί»

Για άλλη μία φορά, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ επιτέθηκε με δριμύτητα σε όσους προκαλούν βίαια επεισόδια στο πλαίσιο των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων». Αποδοκίμασε τους ακτιβιστές που έκαναν καταστροφές και δήλωσε πως πρόκειται για «θηρία», για «βάρβαρους» και «κακοποιούς» που ήρθαν να επιτεθούν στους αστυνόμους και να τους αποτρέψουν να ασκήσουν τον ρόλο τους στην τήρηση της τάξης και ότι επιτέθηκαν στους πυροσβέστες για να τους εμποδίσουν να δράσουν.
Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν γιατί συνεχίζουν τη δράση τους και συμμετέχουν σε όλες τις διαδηλώσεις. Τα συνδικάτα προετοιμάζουν «κοινωνικό μέτωπο» με εργαζομένους από διάφορους κλάδους και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου.
Κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών, των φοιτητών και του προσωπικού των νοσοκομείων κατέληξαν πρόσφατα σε ογκώδεις διαδηλώσεις με αντικυβερνητικά συνθήματα. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν σημαντικά μέτρα για τα νοσοκομεία. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει μερικές υποχωρήσεις για να αποφύγει την «κοινωνική έκρηξη».
Σύμμαχος του Μακρόν, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem, δήλωσε ότι θα οργανώσει μια «κοινωνική διάσκεψη» στην οποία θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες κι εκπρόσωποι από όλο το πολιτικό φάσμα και τα συνδικάτα.
Η δημοφιλία του Μακρόν καταρρέει, σύμφωνα με το μηνιαίο «βαρόμετρο» Ifop-JDD. Εκτιμά ότι το 65% των Γάλλων είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe Barometer για την εφημερίδα «Les Echos» και το Radio Classique, το ποσοστό αξιοπιστίας του Μακρόν σημείωσε απότομη πτώση τον Νοέμβριο. Εχασε 5 μονάδες και άγγιξε το 28%, επιστρέφοντας στο επίπεδο του περασμένου Αυγούστου, πέφτοντας ταυτόχρονα κάτω από το συμβολικό όριο του 30%.
ΕΥΡΩΠΗ

Συνδικάτα και «γιλέκα» σε «μετωπική» με τον Μακρόν
Το δεύτερο μέρος της πενταετούς θητείας του ξεκίνησε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο τις μεταρρυθμίσεις και διαβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ολοκλήρωση του προεδρικού προγράμματός του.
Ομως, οι προοπτικές του έχουν ανατραπεί και τον περιμένει... καυτός χειμώνας: ο Γάλλος πρόεδρος ανησυχεί, γιατί τα συνδικάτα προετοιμάζουν πυρετωδώς «κοινωνικό μέτωπο» κατά της πολιτικής του -και τα «κίτρινα γιλέκα», που επίσης γιορτάζουν αυτές τις μέρες τα πρώτα τους «γενέθλια», θα συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις.
Εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους αντιπαρατίθενται στη μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων. Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες από τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας που διαμαρτύρονται για την «εγκατάλειψη» του κλάδου, για την οικτρή κατάσταση στα νοσοκομεία, για τα ανεπαρκή μέσα και ζητούν αύξηση μισθών.
Μαχητικές διαδηλώσεις φοιτητών έγιναν σε όλη τη Γαλλία όταν ένας 22χρονος φοιτητής, για να καταγγείλει την «αβεβαιότητα», αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Λιόν μπροστά από ένα κτίριο του Περιφερειακού Κέντρου Ακαδημαϊκών και Σχολικών Εργων (Crous). Βρίσκεται τώρα μεταξύ ζωής και θανάτου.
Σοκ προκάλεσε το δράμα και πυροδότησε εκρηκτικό κλίμα. Αρκετές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την πρόσκληση της ένωσης Solidaires. Επειτα από φοιτητική συγκέντρωση μπροστά από το Crous η ένταση κλιμακώθηκε. Στο υπουργείο Παιδείας οι φοιτητές επιτέθηκαν και κατέστρεψαν την πύλη εισόδου.
Στη Λίλη, ο Φρανσουά Ολάντ εμποδίστηκε να δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο, από διαδηλωτές που πολιόρκησαν το κτίριο για να καταγγείλουν τις ανεπάρκειες της Παιδείας και την αβεβαιότητα των φοιτητών.
Ο τέως πρόεδρος αναγκάστηκε να αποχωρήσει για να αποφύγει τις βιαιότητες. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα, προκαλώντας ζημιές και έσκισαν τα βιβλία του Ολάντ, που έχουν γίνει μπεστ σέλερ στη Γαλλία.
Στα συνθήματά τους οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι «όλοι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία ευθύνονται για την αποσύνθεση». «Ολοι είναι ίδιοι, όσοι μας κυβερνούν».
Λάθος επανεκκίνηση
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική του προέδρου της Δημοκρατίας κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2018, με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που παρέλυσαν την προεδρική δράση. Εκτιμούν ότι τρεις μήνες «μεγάλου εθνικού διαλόγου» και μια καλή δεύτερη θέση στις ευρωπαϊκές εκλογές τον περασμένο Μάιο δεν άλλαξαν τίποτα.
Ο Μακρόν προσπάθησε να επανεκκινήσει τη μηχανή, αλλά το «πολιτικό του κεφάλαιο» εξατμίστηκε και δεν έχει τη δυναμική για να θεσπίσει τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Η απειλή της κοινωνικής κινητοποίησης προκαλεί ανησυχία στο προεδρικό περιβάλλον, το οποίο οπισθοδρομεί και δηλώνει ότι η έναρξη εφαρμογής της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα γίνει το 2065. Την επόμενη μέρα διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και τη μεθεπόμενη πολλαπλασιάζει τις διαβουλεύσεις.
Η εθνική απεργία και οι διαδηλώσεις που προγραμματίζονται στις 5 Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμες. Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζομένους σε σύγκλιση για να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο κατά της πολιτικής του Μακρόν.
Τα ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση κάθεται πάνω από κοινωνικό ηφαίστειο». Δεν είναι η πρώτη κινητοποίηση που θα αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος, Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης της κοινωνικής οργής που συνταράζει τη χώρα.
«Ο κίνδυνος είναι η ανάφλεξη», παραδέχεται ένας συνεργάτης του προέδρου. Το φάσμα της ακινησίας είναι απειλή για ένα τέλος μιας θητείας, που θα περιοριστεί μόνο σε μια εφαρμογή στη διαχείριση της καθημερινότητας.
ΕΥΡΩΠΗ

Δεν μπορεί να φυλακίζει την πολύτιμη κληρονομιά άλλων χωρών
Το βιβλίο του γνωστού Βρετανού δικηγόρου Τζέφρι Ρόμπερτσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «Who Owns History? Elgin’s Loot and the Case for Returning Plundered Treasure» κάνει τον γύρο του κόσμου και εντείνεται η κριτική του ειδικού σε θέματα διεθνούς δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς - μάλιστα έχει συντάξει μαζί με την Αμάλ Αλαμουντίν και τον καθηγητή Νόρμαν Πάλμερ έκθεση για την ελληνική κυβέρνηση για την επανένωση των κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Ετσι, στην ιστοσελίδα franceculture.fr φιλοξενείται σχόλιο της Anaïs Kien για την εκπομπή «Le Journal de l' Histoire» στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, με τίτλο: «Ενα άρθρο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα κατηγορεί το Βρετανικό Μουσείο».
Αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ζωφόρος του Παρθενώνα, του 5ου αιώνα π.Χ., βρισκόταν στο μνημείο μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Thomas Bruce, γνωστός ως λόρδος Ελγιν, την αποσυναρμολόγησε μεθοδικά και τη μετέφερε στο Λονδίνο όπου και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Η Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργός Πολιτισμού, είχε κάνει μια μεγάλη εκστρατεία στα μέσα της δεκαετίας του '80 για την επιστροφή της.
«Ενα άρθρο τουλάχιστον σφοδρό, υπογεγραμμένο από τον Τζέφρι που δημοσιεύθηκε στο "The Week-end Australian Magazine" με τον τίτλο "Ηρθε η ώρα να επιστρέψουμε τα λάφυρα", αναβιώνει τη σύγκρουση για την ιδιοκτησία της ζωφόρου του Παρθενώνα», επισημαίνει η Kien. «Η έντονη παρέμβαση ενός δικηγόρου, που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβουλεύεται η βασίλισσα, χωρίς αμφιβολία, θα προκαλούσε θόρυβο. Η κριτική είναι καυστική σχετικά με τα επιχειρήματα που αντιπαραβάλλουν τα δυτικά μουσεία στα αιτήματα για επιστροφή: η διάσωση σημαντικών έργων σε κίνδυνο ή η ικανότητά τους να προβάλλουν μια κληρονομιά όχι εθνική αλλά παγκόσμια. Μουσεία, τα οποία "φυλακίζουν την πολύτιμη κληρονομιά άλλων χωρών, που είναι κλεμμένη από τον λαό τους με επιθετικούς πολέμους"».
Ο Ρόμπερτσον στο νέο του βιβλίο υπερασπίζεται τη διερεύνηση της υπόθεσης «βάσει του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στο πλαίσιο των εθνικών δικαιοδοσιών και κάνει τις δικές του προτάσεις «σε μια έκθεση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα για την ελληνική κυβέρνηση, με τον ευσεβή πόθο ότι αυτή η υποθετική επιστροφή θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες».
Ο ίδιος καταλήγει σχετικά με τη σκοτεινή κληρονομιά των αποικιακών αυτοκρατοριών: «Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την Ιστορία, αλλά δεν μπορούμε πλέον να επωφελούμαστε από αυτή χωρίς ντροπή»
EΥΡΩΠΗ

Αναζητώντας αντιστάσεις στον λαϊκισμό
Την πολιτική της για το μεταναστευτικό αναθεωρεί η γαλλική κυβέρνηση, που θα θεσπίσει «ποσοτικούς στόχους» για τη ρύθμιση της οικονομικής μετανάστευσης, όπως επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.
Στην αρχή της εβδομάδας ο Ε. Φιλίπ παρουσίασε σε πολλούς υπουργούς και βουλευτές το πρόγραμμα μέτρων για τη μετανάστευση και την ανανέωση του καταλόγου των επαγγελμάτων στα οποία υπάρχει έλλειψη εργαζομένων.
Ο κατάλογος, που δεν έχει ανανεωθεί από το 2011, «θα καταρτιστεί το επόμενο καλοκαίρι» και θα αναθεωρείται κάθε χρόνο. Οι ποσοστώσεις δεν θα ορίζονται βάσει της χώρας καταγωγής. Η υπουργός Εργασίας Μονίκ Πενικό παραδέχτηκε ότι η μετανάστευση αυτού του είδους είναι «αρκετά περιορισμένη» και αφορά 33.000 ανθρώπους ετησίως.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Κοινοβούλιο θα συζητά «ποσοτικούς στόχους ή ποσοστώσεις» για την οικονομική μετανάστευση, σχετικά με τον τομέα δραστηριότητας και τα «εδαφικά», κάθε χρόνο από το 2020. Η επιλογή θα βασίζεται στο πλαίσιο της επαγγελματικής μετανάστευσης και όχι στο δικαίωμα ασύλου ή οικογενειακής επανένωσης.
Ο Ε. Φιλίπ είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι δεν είναι αντίθετος στην επιβολή ποσοστώσεων για τους μετανάστες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκαλεί σε ορισμένους Γάλλους η μετανάστευση, τις οποίες εκμεταλλεύεται η Ακροδεξιά.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα νέα μέτρα θα σηματοδοτήσουν «μια Γαλλία που είναι ανοικτή, αλλά όχι αφελής». «Πιστεύω ότι βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του καθησυχασμού των πολιτών και της αντίστασης στον λαϊκισμό», τόνισε.
Η Μαρίν Λεπέν, που σημειώνει σημαντική άνοδο στις δημοσκοπήσεις, καταγγέλλει τη «χαλαρή στάση» του Γάλλου προέδρου απέναντι στη μετανάστευση και τον αναγκάζει να σκληρύνει τη στάση του. Η κυβέρνηση ξεκίνησε από την Πέμπτη την κατεδάφιση καταυλισμών μεταναστών στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές.
Το πρόγραμμα ποσοστώσεων για την οικονομική μετανάστευση προκαλεί αντιδράσεις και διχάζει τους Γάλλους. Η Δεξιά χαιρετίζει την ανακοίνωση των μελλοντικών ποσοστώσεων για την οικονομική μετανάστευση, ακόμα και αν τις θεωρεί ανεπαρκείς.
Στην Αριστερά ηγετικές προσωπικότητες εκφράζονται κατά της «ενορχήστρωσης» του θέματος της μετανάστευσης με χειρισμούς.
Σοσιαλιστές βουλευτές δηλώνουν ότι θα επαγρυπνούν για την «εκμετάλλευση» όσων θα επωφεληθούν από τις ποσοστώσεις. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλει ποσοστώσεις για τους μετανάστες που έρχονται στη Γαλλία για να εργαστούν, ενώ θα στερήσει το άσυλο από νέους μετανάστες που το ζητούν και δεν καλύπτει ιατρική περίθαλψη σε μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Ανησυχητική ισορροπία
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν γίνονταν τώρα προεδρικές εκλογές, θα επαναλαμβανόταν η μονομαχία ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν, που βρίσκονται σε ισοπαλία. Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί ανησυχία της Δεξιάς, που υποβαθμίζεται από τον διπολισμό. Η εκλογική δύναμη του Μελανσόν μειώνεται. Το λεπενικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός διεκδικεί πλέον τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Μακρόν αντιμετωπίζει με φόβο τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στην επέτειο της έναρξης των διαδηλώσεών τους. Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 ξεκίνησαν μαχητικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, με σύνθημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Το κίνημα μπορεί να ξαναρχίσει. Τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζομένους για συμμετοχή στην εθνική απεργία της 5ης Δεκεμβρίου κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Οι απεργίες ενδέχεται να είναι επαναλαμβανόμενες.
Μετά από πρόσφατα επεισόδια και τις εντάσεις σχετικά με την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων σε σχολικές εκδηλώσεις, μεγάλος αριθμός των μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα διακρίσεων και ρατσισμού.
Η διαμαρτυρία κατά της ισλαμοφοβίας που προγραμματίζεται για την Κυριακή στο Παρίσι διαιρεί την Αριστερά. Κάποιοι από τους συγγραφείς άρθρου που δημοσιεύτηκε από τη Libération την 1η Νοεμβρίου είναι ενοχλημένοι.
Ο Μελανσόν και ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό υπέγραψαν την έκκληση κατά της ισλαμοφοβίας, όχι όμως και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ. Σε ανακοινωθέν του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναφέρει: «Δεν θέλουμε να συσχετιστούμε με κάποιους από τους πρωτεργάτες της πρόσκλησης. Δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στα λόγια τους που παρουσιάζουν τους ισχύοντες κοσμικούς νόμους ως “φιλελεύθερους”».
EYΡΩΠΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε μουσουλμάνους αξιωματούχους στα Ηλύσια για μια επείγουσα συνάντηση
ΕPA / LUDOVIC MARIN / POLL MAXPP OUTΗ μαντίλα-θηλιά για τον Μακρόν
To καυτό θέμα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και η διαμάχη για τη χρήση της μουσουλμανικής μαντίλας επανέρχονται με έντονο τρόπο στη Γαλλία. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι ενάντια στην ισλαμοφοβία και τον στιγματισμό των μουσουλμάνων.
Το τελευταίο διάστημα ξέσπασαν επεισόδια, ανακαλύφθηκαν εκ νέου επιγραφές ρατσιστικού χαρακτήρα στο εργοτάξιο ενός υπό κατασκευή τεμένους, έπεσαν πυροβολισμοί στο τζαμί της πόλης Μπαγιόν προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ατόμων.
Δύο στους τρεις Γάλλους (66%) τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης των εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση Ifop-Fiducial.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε άμεσα να πάρει τον λόγο και προσπαθεί τώρα να αλλάξει τη στάση του, επιδιώκοντας να ανοίξει διάλογο με τους πολίτες σε συγκεντρώσεις και δημόσιες εμφανίσεις του.
Δέχτηκε μουσουλμάνους αξιωματούχους στα Ηλύσια για μια επείγουσα συνάντηση και δήλωσε πως «στόχος μας είναι να δούμε πώς οι συμπολίτες μας, των οποίων η θρησκεία είναι το Ισλάμ, μπορούν να ζήσουν ήσυχα με τη θρησκεία τους σεβόμενοι απόλυτα όλους τους νόμους της Δημοκρατίας».
Υποσχέθηκε πριν από το τέλος του έτους ένα πακέτο μέτρων «στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες».

Κατάστημα με μαντίλες στο Παρίσι
ΑP PHOTO / FRANCOIS MORI, FILEΖήτησε από το γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας να λάβει γρήγορα αποφάσεις, ώστε να καταπολεμήσει μαζί με τις γαλλικές αρχές τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Ανουάρ Κμπιμπές, ανακοίνωσε ότι θα γίνει έκτακτη σύσκεψη του «θρησκευτικού συμβουλίου» για να διατυπώσει «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».
Μετά την επίθεση σε τζαμί στην Μπαγιόν από έναν ηλικιωμένο 80 ετών, πρώην υποψήφιο της Ακρας Δεξιάς, ο Γάλλος πρόεδρος εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ιουδαϊσμού στο Παρίσι. Στο ετήσιο δείπνο της Aντιπροσωπευτικής Επιτροπής των Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας, ο Μακρόν προσπάθησε να καθησυχάσει για την άνοδο της αντισημιτικής βίας και υποσχέθηκε πράξεις.
Υιοθετήθηκε πρόταση νόμου κατά της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο άρχισαν να ενεργούν, οι δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν και θα ολοκληρωθούν», δήλωσε.
«Ο κοσμικός χαρακτήρας [του κράτους] ζει σε στιγμές όπως αυτή που μας συγκεντρώνει απόψε», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η κοσμικότητα είναι «αρχή της ελευθερίας, αρχή της ισότητας και αρχή της αδελφοσύνης που πρέπει να έχει κάθε Γάλλος ως πυξίδα».
Στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία πραγματοποιήθηκε μακρά συζήτηση για την ισλαμική μαντίλα. Ο Μπρουνό Ρεταϊγιό, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει πρόταση νόμου του κόμματός του που απαγορεύει τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων.
Το νομοσχέδιο που δεν επιτρέπει σε γονείς να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα όταν συνοδεύουν τις σχολικές εξόδους των παιδιών τους, παρουσιάστηκε στη γαλλική Γερουσία από τη Δεξιά και εγκρίθηκε την Τρίτη έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση.
Η Τουρκία καταδίκασε ως «μεροληπτικό» το νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύεται στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλα στη διάρκεια σχολικών εκδρομών. Το κείμενο αυτό είναι «το πιο πρόσφατο παράδειγμα των διακρίσεων και μιας προσέγγισης με στόχο την περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων», κατήγγειλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το νομοσχέδιο δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, γιατί κυριαρχεί η προεδρική πλειοψηφία.
Αντιδράσεις προκάλεσε η βαρυσήμαντη συνέντευξη του Μακρόν στο εβδομαδιαίο περιοδικό της Δεξιάς και της Ακρας Δεξιάς, «Valeurs Αctuelles». Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζεται για καυτά θέματα, όπως το μεταναστευτικό και το θρησκευτικό ζήτημα, με στόχο να προσελκύει ψηφοφόρους της Δεξιάς.
Η κυριακάτικη εφημερίδα JDD επισημαίνει ότι η δημοτικότητα του Mακρόν μειώνεται. Ξανάρχισε τον Οκτώβριο να χάνει πόντους, ύστερα από έξι μήνες ανόδου. Σε άλλη δημοσκόπηση, το ινστιτούτο Elabe διαπιστώνει πρώτη φορά ότι αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές θα υπήρχε ισοπαλία του Μακρόν με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο και θα μονομαχούσαν ξανά στον δεύτερο γύρο
EYΡΩΠΗ

Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Ρεπουμπλικανών και πρώην υπουργός, Κριστιάν Ζακόμπ.
AP PHOTOΤα «κίτρινα γιλέκα» γιορτάζουν, τα παλιά κόμματα παρακμάζουν
Πυρετός στην Κεντροαριστερά και στη Δεξιά με τις προετοιμασίες των κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Ορισμένοι πολιτικοί βλέπουν μακρύτερα και προβάλλουν από τώρα τις προεδρικές τους φιλοδοξίες. Συμμετέχουν σε εντυπωσιακές εκδηλώσεις και στον κοινωνικό διάλογο για θέματα της επικαιρότητας, όπως η μεταρρύθμιση των συντάξεων, το μεταναστευτικό ζήτημα, η μουσουλμανική μαντίλα και η απαγόρευση των εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, καθώς και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν τα συνδικάτα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο στόχαστρο όσων αντιδρούν στην πολιτική του και στο προεδρικό του στιλ. Ο Γάλλος πρόεδρος κάνει περιοδείες με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, επιδιώκοντας να προβάλει και τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη.
Σε επίσκεψή του στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας συμμετείχε κυρίως σε γιορτές και πανηγυρισμούς, ενώ οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με διαδηλώσεις και γενική απεργία για να του επισημάνουν καυτά προβλήματα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, το κόστος διαβίωσης και οι κοινωνικές ανισότητες. Σειρά κινητοποιήσεων προγραμματίζεται τον Νοέμβριο σε διάφορους κλάδους.
Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώνουν διαδηλώσεις για την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη του κινήματός τους. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν την «50ή πράξη» τους στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας. Τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν για συμμετοχή στην απεργία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στις 5 Δεκεμβρίου, που ενδέχεται να είναι κυλιόμενη.
«Η κυβέρνηση δεν ακούει, γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε με μέγιστη ταχύτητα», τόνισε ο γ.γ. του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ. Ο Μακρόν δηλώνει ότι θα υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο Β για καθυστέρηση, πιθανότατα για αρκετά χρόνια, της έναρξης ισχύος της επίμαχης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Στην Κεντροαριστερά, ο τέως πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τρέφει ακόμα προεδρικές φιλοδοξίες και λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις για την προβολή των βιβλίων του.
Στο νέο του βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Απάντηση στη δημοκρατική κρίση», υποστηρίζει την καθιέρωση ενός «πραγματικού προεδρικού καθεστώτος, χωρίς πρωθυπουργό αλλά με αύξηση των εξουσιών του Κοινοβουλίου».
«Ποιος μπορεί να αρνηθεί την ανησυχία που έχει εγκατασταθεί στη δημοκρατία», γράφει στον πρόλογο, βλέποντας «δύο απαντήσεις» σε αυτή την κρίση: «θεσμική» ή «πολιτική». «Οι θεσμοί μας είναι όλο και λιγότερο ικανοί να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες των Γάλλων», επισημαίνει. «Ο πρόεδρος έχει υπερβολική δύναμη, σε αντίθεση με τις Εθνοσυνελεύσεις, των οποίων οι εκτελεστικές εξουσίες είναι μειωμένες. Ο πρωθυπουργός έχει σταματήσει να προστατεύει τον αρχηγό του κράτους, στον οποίο οι Γάλλοι βλέπουν πάντα τον υπεύθυνο για όλα», τονίζει.
Οι προτάσεις του Ολάντ δεν έπεισαν. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να αποδυναμώσουμε τους θεσμούς». «Δεν μπορούμε να προσθέσουμε θεσμικές δυσκολίες», ενώ η κοινωνία «βιώνει εντάσεις».
Στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, οι αδελφοκτόνες έριδες βρίσκονται σε ύφεση μετά την εσωκομματική εκλογή του 59χρονου Κριστιάν Ζακόμπ, που ψηφίστηκε από τον πρώτο γύρο με υψηλό ποσοστό 62,58%. Ο νέος επικεφαλής επιδιώκει να επιτύχει την ενότητα και να «ανοικοδομήσει» ένα κόμμα που βρίσκεται σε κρίση.
Υστερα από χρόνια συνδικαλισμού στον αγροτικό τομέα, ο Ζακόμπ διετέλεσε τρεις φορές υπουργός και επί εννιά χρόνια ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δεξιάς. Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε το επιτελείο του που απαρτίζεται από νέους πολιτικούς με στόχο την αναζωογόνηση του κόμματος.
Χαρακτηριστική επιλογή του νέου ηγέτη ήταν η παρουσία στο πλευρό του τού πρώην υπουργού Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουάν, πιθανού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2022 που υποστηρίζεται από τον Νικολά Σαρκοζί και άλλα ηγετικά στελέχη.
«Επιθυμία μας είναι να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των Γάλλων. Να μας δουν να εργαζόμαστε με πνεύμα ενότητας, να είμαστε συμφιλιωμένοι και με σαφή σκοπό μας την πραγματοποίηση της εναλλαγής ηγεσίας», δήλωσε ο Ζακόμπ.
Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και έκανε εξόρμηση στη μιντιακή αρένα για να προβάλει τις δικές της φιλοδοξίες. Επέλεξε να αποκαλύψει πομπωδώς σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα θέσει πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας. Ο στόχος της είναι πλέον ξεκάθαρος, παρότι είχε συντηρήσει ένα είδος ψευδομυστηρίου σχετικά με τις προθέσεις της για τις προεδρικές εκλογές.
«Ημουν δύο φορές προεδρική υποψήφια. Ναι, θα βάλω υποψηφιότητα και για τρίτη φορά. Το θέλω», τόνισε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
ΕΥΡΩΠΗ
ΑRT ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 30.10.2919
Εκδότες Τύπου εναντίον Google
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Dépêche.fr δημοσιεύεται άρθρο της Christelle Bertrand με τίτλο: «Η «L’ Alliance de la presse» σκληραίνει τη στάση της εναντίον της Google». Η «Alliance de la presse» είναι η ένωση τριών επαγγελματικών συνδικάτων: του καθημερινού Τύπου, του καθημερινού περιφερειακού Τύπου και του συνδικάτου του εβδομαδιαίου περιφερειακού Τύπου.
Αναφέρει μεταξύ άλλων: όλος ο γαλλικός Τύπος ανακοίνωσε ότι υποβάλλει καταγγελία στην Αρχή Ανταγωνισμού εναντίον της Google, η οποία αρνείται να πληρώσει για το περιεχόμενο στο οποίο κάνει αναφορά.
«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, τα συμφέροντά μας, αλλά η πόρτα δεν είναι κλειστή για τη διπλωματία»... Με αυτόν τον λεπτό τρόπο ο Jean-Michel Baylet, πρόεδρος της «Alliance de la presse» και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου La Dépêche, ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου για τα συγγενικά δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την ημέρα έναρξης ισχύος των νέων κανόνων που εξέδωσε η Google και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των εκδοτών.
Τα συγγενικά δικαιώματα -που θεσπίστηκαν από ευρωπαϊκή οδηγία που εγκρίθηκε στις αρχές του έτους και μεταφέρθηκε στο γαλλικό δίκαιο τον Ιούλιο- επιτρέπουν στους εκδότες του Τύπου να διαπραγματεύονται με τους ψηφιακούς κολοσσούς ένα τέλος, όταν αυτοί χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους στους ιστότοπούς τους, για παράδειγμα στο Google News. Αλλά η Google αρνείται να συμμορφωθεί με τον νόμο και απειλεί να μην αναφέρει πλέον τα αποσπάσματα των άρθρων, όπως πριν. Αυτό θα σήμαινε μια απότομη μείωση του κοινού για τους εκδότες (40-60%). Εκτός εάν συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την αμοιβή των συγγενικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος...
Αυτή την επιλογή, αυτόν τον «εκβιασμό», που χαρακτηρίζεται «θανατηφόρος», κατήγγειλαν έντονα οι εκδότες. Επειδή πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να συνεχίσουν να είναι ορατοί στη μηχανή αναζήτησης, χωρίς αμοιβή.
«Αλλά δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς απέναντι στην Google», αναφέρει η Alliance. «Σήμερα, σηκώνουμε το λάβαρο της εξέγερσης, δεν πρόκειται για μια άρνηση, είναι η αρχή ενός αγώνα, τον οποίο διεξάγουμε υπό το βλέμμα ολόκληρου του ευρωπαϊκού Τύπου», δήλωσε ο Pierre Louette, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Les Echos-Le Parisien. Και αυτός ο αγώνας θα ξεκινήσει με μια καταγγελία που θα κατατεθεί στην Αρχή Ανταγωνισμού, ανακοίνωσε η Alliance, η οποία θα απευθυνθεί επίσης στην κυβέρνηση για να αμφισβητήσει τους όρους που επιβάλλονται από τη μηχανή αναζήτησης. Η Agence France-Presse (AFP), η οποία δεν είναι μέλος της Alliance, προετοιμάζει επίσης μια καταγγελία από την πλευρά της.
EYΡΩΠΗ

Πανικός στο Παρίσι
Σοκ προκάλεσε στη Γαλλία επίθεση που έγινε στo αρχηγείο της παρισινής αστυνομίας, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, κοντά στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ. Ενας διοικητικός υπάλληλος με αναπηρία, που εργαζόταν επί 25 χρόνια στην αστυνομία, σκότωσε τέσσερις αξιωματούχους και τραυμάτισε ακόμη ένα άτομο με μαχαίρι, μέσα στον χώρο της εργασίας του, προτού εξουδετερωθεί από άλλους αστυνομικούς.
Ο δράστης της επίθεσης, 45 ετών, ήταν υπάλληλος σε διοικητική υπηρεσία στη Διεύθυνση Πληροφοριών (DR-PP). Η επίθεσή του ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα από το γραφείο του. Οπλισμένος με ένα μεγάλο κεραμικό κουζινομάχαιρο, που το είχε εισαγάγει κρυφά στο κτίριο, ο δράστης πρώτα σκότωσε την προϊσταμένη του στην υπηρεσία, συνέχισε τη μακάβρια διαδρομή του σκοτώνοντας έναν υπάλληλο στο διπλανό γραφείο, μαχαίρωσε έναν τρίτο αστυνομικό στη σκάλα και έναν τέταρτο αστυνομικό στην αυλή του κτιρίου. Στη συνέχεια, ένας αστυνομικός τον διέταξε να αφήσει κάτω το μαχαίρι και, όταν ο δράστης δεν υπάκουσε, τον σκότωσε με μία σφαίρα στο κεφάλι.
Συναγερμός προκλήθηκε και στο δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται δίπλα από το αρχηγείο της αστυνομίας. Η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πολλά οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στον τόπο του δράματος.
Σημειώθηκε πανικός στους πολίτες που βρίσκονταν στην αστυνομία για πιστοποιητικά και διοικητικές υποθέσεις. Ανθρωποι έτρεχαν παντού έντρομοι.
«Τρύπες» στην ασφάλεια
Η επίθεση προκάλεσε όπως είναι φυσικό μεγάλες αντιδράσεις, κι αυτό γιατί ενώ η Γαλλία έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και η έδρα της αστυνομίας θεωρείται από τα ασφαλέστερα μέρη της πρωτεύουσας, η επίθεση εκ των έσω στο αρχηγείο της αστυνομίας έδειξε ότι η ασφάλεια είναι ευάλωτη. Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο.
Οι δικαστικές αρχές κατήγγειλαν τον δράστη για «σκοπούμενη ανθρωποκτονία ατόμων με δημόσια εξουσία». Ο Ζαν Μαρκ Μπεγέ, αστυνομικός συνδικαλιστής, περιέγραψε το περιστατικό ως «εγκληματική ενέργεια» και όχι ως τρομοκρατική.
Οι ερευνητές εξετάζουν κυρίως το σενάριο μιας προσωπικής διένεξης, αλλά η αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμά του δράστη και ανακρίνει τη σύζυγό του, που είναι μουσουλμάνα στο θρήσκευμα, και το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV μετέδωσε την είδηση ότι o δράστης είχε ασπαστεί και εκείνος το Ισλάμ εδώ και 18 μήνες. Να σημειωθεί εδώ πως ο δράστης ήταν κωφός σε υψηλό ποσοστό.
Αξιωματικός της αστυνομίας που μίλησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο franceinfo ανέφερε για τον δράστη: «Γνωρίζω ότι υπήρχε ένταση μεταξύ εκείνου και της προϊσταμένης του. Ηταν μια στιγμή παράνοιας».
Η φονική επίθεση έγινε μία μέρα μετά τη διαδήλωση χιλιάδων αστυνομικών στο Παρίσι, σε μια «πορεία οργής», με συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων. Ηταν μαχητική διαδήλωση, μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε το αρχηγείο της αστυνομίας για να «εκφράσει τη στήριξή του και την αλληλεγγύη του στο σύνολο των εργαζομένων», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ανέβαλε το ταξίδι του στην Τουρκία και στην Ελλάδα μετά την επίθεση.
EYΡΩΠΗ

Ζακ Σιράκ: αγαπητός ώς το τέλος
Με συγκινητικές, τριήμερες εκδηλώσεις η Γαλλία απέτισε τιμές στον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ, που απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 86 ετών. Ο Σιράκ, ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, κυριάρχησε επί μισό αιώνα στο πολιτικό προσκήνιο και κέρδισε την αγάπη του λαού με τη χαρισματική και «ουμανιστική» προσωπικότητά του. Είναι ο δεύτερος σε δημοφιλία μετά τον Ντε Γκολ.
Υπήρξε πρόεδρος για 12 χρόνια (1995-2007) αφού θήτευσε ως δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 ώς το 1995. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την πολιτική γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος του Σιράκ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε όλες τις υποχρεώσεις του. Η πολιτική επικαιρότητα πάγωσε, το πένθος μονοπώλησε τα ΜΜΕ. Τα Ηλύσια άνοιξαν τις πόρτες καλώντας όσους επιθυμούν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων να προσέλθουν.
Το Προεδρικό Μέγαρο παρέμεινε ανοιχτό έως το βράδυ της Κυριακής. Σε διάγγελμά του ο Μακρόν έπλεξε το εγκώμιο του Σιράκ για τον ανθρωπισμό του και τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος «αγκάλιασε» τους Γάλλους. «Αγαπούσε τον λαό, που του το ανταπέδωσε».

Χιλιάδες κόσμου απέτισαν τιμή στον πρώην πρόεδρο, γράφοντας επαινετικά σχόλια εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για έναν πολιτικό που από το 2002 προειδοποιούσε για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι «το σπίτι μας καίγεται». Ηταν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος που είπε «όχι» στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ και αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε λαϊκό προσκύνημα στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα.
Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν πέντε ώρες να ανοίξουν τις πόρτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ήθελαν να τιμήσουν τον αγαπημένο τους πρόεδρο. Η κόρη του Ζακ Σιράκ ήλθε επιτόπου να χαιρετήσει το κοινό που αψήφησε τη βροχή και τη μακρά αναμονή για να αποχαιρετήσει τον πρώην πρόεδρο.
Η χθεσινή μέρα είχε κηρυχθεί μέρα εθνικού πένθους στη Γαλλία. Τα Ηλύσια οργάνωσαν τιμητικό αφιέρωμα, ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο Σιράκ, ο οποίος ενταφιάστηκε (στο παρισινό νεκροταφείο του Μονπαρνάς) σε στενό οικογενειακό κύκλο μετά την κηδεία του που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου -είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός της γαλλικής πρωτεύουσας μετά τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που παραμένει κλειστός για το κοινό μετά την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου.

Καλυμμένο με τη γαλλική σημαία, το φέρετρο του Ζακ Σιράκ μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου που ήταν κατάμεστη -80 ξένες προσωπικότητες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πρώην ηγέτες, μέλη βασιλικών οικογενειών και 2.000 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Σέρτζιο Ματαρέλα, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μπιλ Κλίντον και Βίκτορ Ορμπαν.
Οι τρεις πρώην πρόεδροι ήταν στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων, ο ένας δίπλα στον άλλον, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο Νικολά Σαρκοζί (άσπονδοι φίλοι) και ο Ολάντ, που είχε φιλικές σχέσεις με τον Σιράκ.
ΕΥΡΩΠΗ

Αυλαία για τον «Χαμαιλέοντα Βοναπάρτη»
«Θλίψη», «ευγνωμοσύνη», «σεβασμός» είναι τα συναισθήματα που προκάλεσε ο θάνατος του Ζακ Σιράκ, που ήταν ο πιο δημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας, ο τελευταίος μεγάλος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ολος ο πολιτικός κόσμος συγκλονίστηκε από τον θάνατό του και όλοι συμφωνούν ότι ο δυναμικός και χαρισματικός ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς αποτελεί «πλέον μέρος της Ιστορίας της Γαλλίας». H πολιτική τάξη εκφράζει «συγκίνηση» και αποτίει φόρο τιμής σε έναν πολιτικό με μοναδική προσωπικότητα, που σημάδεψε μισό αιώνα με τη δράση του.
Ο Ζακ Σιράκ πέθανε την Πέμπτη το πρωί, στα 87 του χρόνια. Ηταν μια σημαντική φυσιογνωμία της γαλλικής Δεξιάς. Οι άσπονδοι φίλοι του τον είχαν βαφτίσει «Μπουλντόζα», γιατί με την απαράμιλλη δυναμική του σάρωνε όλα τα εμπόδια! H μακρόχρονη πολιτική διαδρομή του ανάμεσα σε μεγάλες επιτυχίες και συντριπτικές ήττες έδειχνε την εξαιρετική του ικανότητα επιβίωσης. Μέσα από συνεχή αλλαγή θέσεων και πολιτικών απόψεων κέρδισε το παρατσούκλι «Χαμαιλέων Βοναπάρτης» και «Ανεμοδούρας».
Ομως ο Ζακ Σιράκ υπέφερε από την εύθραυστη υγεία του. Μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο επί πολλά χρόνια δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις. Οι προεδρικές θητείες του θα μείνουν στην Ιστορία για το «όχι» του στον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ που ξεκίνησε με την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επέμβαση, την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, την αναγνώριση της ευθύνης του γαλλικού κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα και για την κραυγή «το σπίτι μας καίγεται» απέναντι στην παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αναμενόταν να επισκεφθεί τη Ροντέζ για να παρουσιάσει τη μεταρρύθμισή του για τις συντάξεις, παρέμεινε στο Παρίσι και θέλησε να τιμήσει τον πρώην πρόεδρο με ζωντανό τηλεοπτικό διάγγελμα.
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Οι Γάλλοι θα αποτίσουν φόρο τιμής στον Ζακ Σιράκ σε έναν χώρο που μένει να καθοριστεί. Σε όλο τον κόσμο οι αρχηγοί κρατών και οι διπλωματικές προσωπικότητες απέδωσαν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία μνημονεύουν έναν «σπουδαίο ηγέτη».
O Ζακ Σιράκ κατόρθωσε να υλοποιήσει το όνειρό του, να κατακτήσει τη γαλλική προεδρία το 1995, έπειτα από δύο άτυχες υποψηφιότητες το 1981 και το 1988. Υπήρξε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2007, δύο φορές πρωθυπουργός, τρεις φορές δήμαρχος Παρισιού, ιδρυτής κόμματος και κατ' επανάληψιν υπουργός. Είχε επιτύχει μεγάλη διεθνή αναγνώριση με την πολιτική του.
Στη Γαλλία πολυάριθμοι πολιτικοί ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη του Σιράκ, όπως επίσης οι δύο διάδοχοί του στην προεδρία, Σαρκοζί και Ολάντ. «Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που χάνεται», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. «Εκπροσωπεί μια Γαλλία πιστή στις παγκόσμιες αξίες της και στον ιστορικό της ρόλο». Ο Φρανσουά Ολαντ τόνισε ότι «οι Γάλλοι, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους, χάνουν σήμερα έναν μεγάλο πολιτικό, αλλά και φίλο».
Και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα: «Ο Ζακ Σιράκ αφήνει το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στη χώρα του και στην ήπειρό μας. Δημοκράτης και Ευρωπαίος, πολυμαθής και μέγας γνώστης των κλασικών γραμμάτων, στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων. Με συγκίνηση χαιρετίζουμε την αποδημία του».
Μακρόν: Θλίψη
Ο Γάλλος πρόεδρος, συγκινημένος, έπλεξε το εγκώμιο του Ζακ Σιράκ, ο οποίος ενσάρκωνε τις αξίες της Γαλλίας, την ανεξαρτησία της χώρας, τη διεθνή ακτινοβολία. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του και τη συγκίνησή του για τον θάνατο του πρώην προέδρου. Επαίνεσε «αυτόν που έμοιαζε με εμάς και μας συγκέντρωνε γύρω του. Ηταν ένας πολιτικός που ήξερε πώς να αντιπροσωπεύσει την ποικιλομορφία του έθνους. Ηταν αυτός τον οποίο αγαπούσαμε όσο μας αγάπησε», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «ο Ζακ Σιράκ ήταν ένας αρχηγός κράτους που προστατεύει με θάρρος τη Γαλλία ενάντια στα άκρα και το μίσος». «Ο πρόεδρος Σιράκ ενσωμάτωσε μια συγκεκριμένη ιδέα της Γαλλίας, τη Γαλλία που εκπληρώνει τον ρόλο της καθολικής συνείδησης», τόνισε.
ΕΥΡΩΠΗ

Πυρετός το Σαββατοκύριακο με «κίτρινα γιλέκα» και διαδηλώσεις για το κλίμα
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία με ογκώδεις διαδηλώσεις, για διαφορετικά αιτήματα. Χιλιάδες μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, υπό ισχυρή αστυνομική επίβλεψη. Στη γαλλική πρωτεύουσα έγιναν επίσης πορείες για το κλίμα και διαδήλωση του συνδικάτου «Εργατική Δύναμη» (FO) εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού κινητοποίησε 7.500 αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν μηχανήματα εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και τεθωρακισμένα οχήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας όπου έκαναν περιπολίες και ελέγχους.
Το Σαββατοκύριακο οι Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες και αποτελούν πόλο έλξης τουριστών.
Εκκληση Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία: «Είναι καλό οι πολίτες να εκφράζονται, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να μπορούν να γίνουν σε ειρηνικό κλίμα. Απευθύνω έκκληση στον καθένα από τους διαδηλωτές να διεξαχθεί η πορεία σε κλίμα αρμονίας, ομόνοιας και ηρεμίας προκειμένου οι νεότεροι και οι λιγότερο νέοι να μπορέσουν να επισκεφθούν τα μνημεία μας», τόνισε.
Ωστόσο ο φόβος για έκτροπα και καταστροφές οδήγησε στη λήψη προληπτικών μέτρων. Πολλά μνημεία παρέμειναν κλειστά, όπως η Αψίδα του Θριάμβου, που είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές τον Δεκέμβριο από τους διαδηλωτές, καθώς και τα Μουσεία Petit και Grand Palais.
Οι συστάσεις του Μακρόν δεν εισακούστηκαν. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές 164 ατόμων, εκ των οποίων τα 111 τέθηκαν υπό κράτηση. Αστυνομικοί απηύθυναν προφορικές προειδοποιήσεις και επέβαλαν πρόστιμα σε 395 άτομα επειδή βρίσκονταν σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. Εκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Στόχος ήταν να αποτρέψουν επανάληψη των βίαιων επεισοδίων κατά τα οποία διάφορα μαγαζιά υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που έγιναν τους προηγούμενους εφτά μήνες.
Πορείες
Η πορεία «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη», που συγκέντρωσε πάνω από 15.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια. Ακροαριστεροί διαδηλωτές εισέβαλαν στην πορεία και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Προκλήθηκαν βανδαλισμοί σε εγκαταστάσεις, έγιναν φθορές σε μία τράπεζα, έσπασαν βιτρίνες, στήθηκαν οδοφράγματα, πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων.
Επίκεντρο των επεισοδίων ήταν η λεωφόρος Σεν Μισέλ στο Καρτιέ Λατέν. Μέλη του ακροαριστερού κινήματος Black Bloc κάλυπταν τα πρόσωπά τους και εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και των αμυντικών όπλων LBD που εκτοξεύουν πλαστικές σφαίρες.
Τα όπλα αυτά έχουν δημιουργήσει ολόκληρη πολεμική στη Γαλλία, καθώς έχουν προκαλέσει βαριά τραύματα σε διαδηλωτές. Αργά το βράδυ, οικολόγοι ακτιβιστές κατέλαβαν μια γέφυρα και μια πεζογέφυρα, απλώνοντας πανό με συνθήματα κατά του Μακρόν. Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση δακρυγόνων σε μια ειρηνική πορεία στην οποία συμμετείχαν πολλές οικογένειες και παιδιά και κατέστησαν υπεύθυνους τους αστυνόμους για τις βιαιότητες.
Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Οι κινητοποιήσεις στην επαρχία ήταν ειρηνικές. Στη Λιόν συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι. Στο Στρασβούργο συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα 3.600.
Στο Μπορντό, περίπου 750 «κίτρινα γιλέκα» ξεκίνησαν μαζί με την πορεία για το κλίμα, αλλά λίγο αργότερα τα δύο μπλοκ χωρίστηκαν. Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι σε όλη τη Γαλλία συμμετείχαν στις πορείες αυτές περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.
ΕΥΡΩΠΗ

Μακρόν... πανταχού παρών μήπως και γυρίσει το κλίμα
Η επιτυχία του «δεύτερου ημιχρόνου» της προεδρικής θητείας του έχει γίνει έμμονη ιδέα στον Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος προσπαθεί να πείσει τους Γάλλους πως η πολιτική του θα φέρει θετικά αποτελέσματα και ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρότεινε στο πρόγραμμά του.
Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο με εντυπωσιακές δημόσιες εμφανίσεις: είναι πανταχού παρών και κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Αρχισε από τώρα να προετοιμάζει τις προεδρικές εκλογές του 2022 και προωθεί δυναμικά την προοπτική της επανεκλογής του. Κύριος στόχος του είναι η ανάκτηση της κοινής γνώμης: παράλληλα επιδιώκει να κινητοποιήσει τα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές για να φέρουν αποτελέσματα.
Η ανησυχία του για το μέλλον εκδηλώνεται και με αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες. Τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο Μακρόν δημιούργησε και χρησιμοποιεί μια νέα εφαρμογή για να ελέγχει τους υπουργούς και τη δράση τους: έχει πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που δείχνει τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των υπουργών του.
Σύμφωνα με την BFM TV και την εφημερίδα Le Figaro, ο Γάλλος πρόεδρος έχει δημιουργήσει ένα ειδικό ηλεκτρονικό εργαλείο που δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό, για να αξιολογεί με μια ματιά την πρόοδο των πενταετών μεταρρυθμιστικών σχεδίων του στο κάθε υπουργείο. Η εφαρμογή συνθέτει όλα τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο από τη διεύθυνση του δημόσιου μετασχηματισμού.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ωστόσο ειρωνικά το νέο «παιχνιδάκι» του προέδρου, με το οποίο ελέγχει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα της εργασίας ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου σε πραγματικό χρόνο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα του κυβερνητικού «σεμιναρίου», που έγινε με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε αυτή την εφαρμογή, τονίζοντας ότι έχει μαζί του τους κωδικούς και εξετάζει τακτικά τα δεδομένα. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε «κρύο ιδρώτα» σε αυτούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.
Τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Μακρόν θέλησε να ασκήσει πίεση στους υπουργούς του μετά από ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από την κοινωνική ανάφλεξη με τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων και ξεκινάει ένα επικίνδυνο έτος για την εκτελεστική εξουσία με την προώθηση επίμαχων μεταρρυθμίσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ανυπόμονος να επιτύχει αποτελέσματα και τώρα ελέγχει άμεσα την πρόοδο των εργασιών των υπουργών του. Για να ξεφύγει από την παγίδα της υπερπροεδρίας, ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε πρόσφατα να προωθήσει τον πρωθυπουργό του στην πρώτη γραμμή, να του αναθέσει τη διαχείριση επίμαχων υποθέσεων. Αλλά είναι ισχυρότερη η ανάγκη του να είναι «πανταχού παρών». Ο Μακρόν θέλει να ελέγξει τα πάντα και τους πάντες.
Ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τη Δευτέρα στα Ηλύσια όλους τους βουλευτές και γερουσιαστές της πλειοψηφίας, τους εκπροσώπους του κόμματος του LREM και εκπροσώπους του συμμαχικού κεντρώου κόμματος Modem σε μια μαραθώνια ανταλλαγή απόψεων για τα καυτά θέματα της επικαιρότητας.
Στην ομιλία του διευκρίνισε τις τέσσερις προτεραιότητές του: οικολογία, συντάξεις, εργασία, ασφάλεια και μετανάστευση. Αναφέρθηκε στις υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές και κάλεσε τα μέλη της πλειοψηφίας σε ενότητα. Τόνισε ότι «είναι θανατηφόρες οι αντιζηλίες και οι διχασμοί».
Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στα «κίτρινα γιλέκα» δηλώνοντας ότι η Γαλλία γνώρισε «μια πρωτοφανή, βαθιά κοινωνική πολιτική κρίση». «Πρέπει να προφυλαχτούμε από κάθε μορφή υπεροψίας, να αποφευχθεί η αλαζονεία, αλλά και μια επιφύλαξη που θα μας οδηγούσε στην ακινησία. Πολλές κατηγορίες του πληθυσμού παραμένουν νευρικές» προειδοποίησε.
Η αντιπολίτευση επέκρινε τον Μακρόν, γιατί εξαπέλυσε επιχείρηση γοητείας και δεν προτείνει ουσιαστικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Μαρίν Λεπέν, που ξεκίνησε δυναμική προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, δήλωσε πως «είναι δυόμισι χρόνια τώρα που ο Μακρόν δεν βλέπει τίποτα, δεν ακούει τίποτα. Αγνοεί το θέμα και τώρα κινητοποιείται γιατί ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές».
Η εβδομάδα έληξε με διαδηλώσεις από διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Γιατροί, δικηγόροι και πιλότοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, παραλύοντας το Παρίσι. Η κυβέρνηση Μακρόν παρουσίασε τη φιλόδοξη μεταρρύθμιση του με την οποία θα συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα της Γαλλίας σε ένα ενιαίο σύστημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι αυτό θα είναι δικαιότερο για τους εργαζομένους, ωστόσο επαγγελματικοί κλάδοι υποστηρίζουν ότι θα βγουν ζημιωμένοι. Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώνουν το Σάββατο νέες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους και για να δείξουν ότι υποστηρίζουν το κοινωνικό κίνημα κατά της πολιτικής του Μακρόν.
ΕΥΡΩΠΗ

Στους αυτοκινητόδρομους σχηματίστηκαν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων, λόγω της εθνικής απεργίας στις συγκοινωνίες
EPA / IAN LANGSDONΟι απεργίες παρέλυσαν τη Γαλλία
Απεργίες και διαδηλώσεις ξεκίνησαν στη Γαλλία, με κινητοποιήσεις από τα εργατικά συνδικάτα κατά των νέων μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν. Η εβδομάδα ξεκίνησε με απεργίες στον τομέα της υγείας και ακολούθησαν χθες ογκώδεις απεργίες που οργάνωσαν εφτά συνδικάτα για να αντιδράσουν στα μέτρα που περιλαμβάνονται στην επίμαχη μεταρρύθμιση των δημόσιων μεταφορών.
Αλλά και τα «κίτρινα γιλέκα» προετοιμάζουν διαδηλώσεις το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, για να δείξουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ωσότου επιτύχουν σε όλες τις διεκδικήσεις τους.
Μαύρη ημέρα ήταν η χθεσινή, με την εθνική απεργία στα μεταφορικά μέσα. Μαζική ήταν η συμμετοχή στα μέσα συγκοινωνίας. Η κυκλοφορία στο μετρό του Παρισιού σχεδόν παρέλυσε, δέκα γραμμές δεν λειτούργησαν. Ενα στα τέσσερα μετρό, στα υπεραστικά μετρό, στα λεωφορεία και στα τρένα κυκλοφόρησε.
Τα συνδικάτα καταγελούν τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Στους αυτοκινητόδρομους σχηματίστηκαν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων.
Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αρνούνται να χάσουν το ειδικό σύστημα συνταξιοδότησής τους εφόσον η μεταρρύθμιση προβλέπει την εφαρμογή ενιαίου συστήματος για όλους τους συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση, γιατί «δεν υπάρχει άλλη λύση».
Ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινές, δήλωσε ότι «μαζικές απεργίες όπως οι χθεσινές δείχνουν την πραγματικότητα της δυσαρέσκειας στη χώρα. Υπάρχει λύση για τις συντάξεις των εργαζομένων στα μεταφορικά μέσα. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες πρέπει να εισακούσουν τα αιτήματά τους»...
Ο Γάλλος πρόεδρος, που υποτίθεται πως έχει αντλήσει τα συμπεράσματά του από τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» και την πρωτοφανή κρίση των περασμένων μηνών, φρόντισε να αλλάξει το προεδρικό του στιλ, κατανοώντας πόσο εύφλεκτη είναι η γαλλική κοινωνία.
Ετσι, πριν προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων του δεύτερου μέρους της θητείας του, προσπάθησε με τον «Μεγάλο Εθνικό Διάλογο» να δείξει ότι εισακούει τους πολίτες και είναι διατεθειμένος να λάβει μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις.
Πράγματι, στη δημοσκόπηση- βαρόμετρο Elabe για την εφημερίδα Les Echos και το Radio Classique, η εμπιστοσύνη στον αρχηγό του κράτους αυξάνεται κατά 5 μονάδες και αγγίζει το 33%, υπερβαίνοντας το ποσοστό όπου βρισκόταν πριν από έναν χρόνο, πριν από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».
Σημαντικό είναι ακόμη ότι ο Μακρόν κερδίζει 18% παραπάνω μεταξύ των ψηφοφόρων του Φρανσουά Φιγιόν και 5 μονάδες στους συνταξιούχους.
Ωστόσο η «ανακατάκτηση» της κοινής γνώμης επισκιάζεται από τις δικαστικές υποθέσεις που πλήττουν κορυφαίες προσωπικότητες, συμμάχους του προέδρου. Πολλές δίκες θα γίνουν στους επόμενους μήνες και ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί σε δίλημμα, γιατί δεν κατάφερε να τηρήσει τον νόμο περί «ηθικοποίησης του πολιτικού βίου» που προώθησε με τυμπανοκρουσίες στην έναρξη της θητείας του.
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε αίφνης η παραπομπή σε επίσημη έρευνα του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν για υπόθεση ευνοιοκρατίας, όπου φέρεται να επωφελήθηκε από παράνομα έσοδα όταν ήταν ακόμη επικεφαλής της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων Mutuelles de Bretagne.
Οι αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση αυτή ανάγκασαν τον Φεράν στην έναρξη της θητείας του Μακρόν να παραιτηθεί από την κυβέρνησή του τον Ιούνιο του 2017.
Στενός φίλος του προέδρου, τέταρτος στην ιεραρχία του γαλλικού κράτους, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνητικού κόμματος LREM. Εξελέγη όμως πρόσφατα ξανά πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, όταν παραιτήθηκε ο Φρανσουά ντε Ρουζί έπειτα από αποκαλύψεις για χρησιμοποίηση δημόσιου χρήματος για «πλούσια γεύματα σε φίλους του».
Ο Φεράν ανακοίνωσε τώρα ότι θα «συνεχίσει την αποστολή του» στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης. Αρνείται ότι υπήρξε η παραμικρή παρατυπία και δήλωσε ότι έχει τη συγκατάθεση του προέδρου.
Η υποστήριξη του Φεράν, παρά την προσαγωγή του σε επίσημη έρευνα, έφερε σε δύσκολη θέση τον Μακρόν προσωπικά και πολιτικά. Γιατί όταν ξεκίνησε τη θητεία του υποσχέθηκε διαφάνεια και κάθαρση στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.
Την ίδια ημέρα που ο Φεράν ανακρίθηκε από την εισαγγελία, ένας άλλος σύμμαχος του Μακρόν, ο κεντρώος ηγέτης Φρανσουά Μπαϊρού, και η πρώην ευρωβουλευτής Μαριέλ ντε Σαρνέζ ανακρίθηκαν από τη δικαστική αστυνομία της Γαλλίας για μια υπόθεση που σχετίζεται με την πλασματική απασχόληση βοηθών της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματος MoDem.

Τα «κίτρινα γιλέκα» στις δημοτικές εκλογές
Στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικης περιόδου, ύστερα από σύντομες διακοπές του Εμανουέλ Μακρόν και των υπουργών, η επικαιρότητα σημαδεύεται από τις προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 και 22 Μαρτίου 2020.
Και η είδηση είναι βέβαια η υποψηφιότητα των «κίτρινων γιλέκων» στις δημοτικές εκλογές στο Παρίσι, που ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της συλλογικής ομάδας «Κίτρινοι Πολίτες». Οπως είπαν θα καταρτίσουν ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει κατάλογο από προσωπικότητες του κινήματος, υπό την ηγεσία του Tιερί-Πολ Βαλέτε.
Ο Βαλέτε είναι μία από τις πρωταγωνιστικές μορφές του κοινωνικού κινήματος που πρωτοστάτησε το φθινόπωρο του 2018 στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», εκπρόσωπος μιας «επιτροπής λιμού στην Υεμένη» και ιδρυτής ενός κινήματος που ονομάζεται «Εθνική Ισότητα», που από παλιότερα είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πολιτική δομή: είχε ήδη καταρτίσει μια λίστα με «κίτρινα γιλέκα» για τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο, πριν εγκαταλείψει το σχέδιό του, έπειτα από εσωτερικές «αντιδράσεις και αντιζηλίες», όπως είχε γραφτεί τότε.
Το ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές στη γαλλική πρωτεύουσα θα έχει, λοιπόν, το όνομα «Κίτρινο Μέτωπο Πολιτών - Παρίσι 2020». «Οι εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία να ανακτήσουμε τον χώρο, ώστε να μην είμαστε πλέον όμηροι αποφάσεων που δεν μας ανήκουν», αναφέρουν τα «κίτρινα γιλέκα» σε ανακοίνωσή τους.
«Το Παρίσι είναι μια βιτρίνα για τη Γαλλία, πρέπει να μεταμορφωθεί, να ενσωματώσει τις θεμελιώδεις αξίες μας και να γίνει παραδειγματική πόλη. Πολλά ζητήματα παραμένουν: μεταφορές, στέγαση, ρύπανση, ασφάλεια, φτώχεια. Θέλουμε να ενσωματώσουμε την ανανέωση στη γαλλική πρωτεύουσα και να προτείνουμε νέες προοπτικές».
Την ίδια στιγμή, αρκετό θόρυβο προκάλεσε και ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη «Journal du Dimanche» και καταφέρεται ενάντια σε «πολιτικές δίκες» με στόχο πολιτικές προσωπικότητες διεθνώς.
Περίπου 200 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Αργεντινός Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, αλλά και ο γ.γ. των Podemos στην Ισπανία Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα και ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ζητούν στο άρθρο «να παρέλθει η εποχή των πολιτικών δικών»:
«Καλούμε σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστούμε τα θύματα της πρακτικής αυτής όπου κι αν ανήκουν αυτά πολιτικά. Ζητούμε παγκόσμια συνεργασία των νομικών που αντιστέκονται», επισημαίνουν οι προσωπικότητες αυτές.
«Τα όρια έχουν ξεπεραστεί πια» με την «τακτική του “lawfare”, δηλαδή “τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης για την εξάλειψη των πολιτικών ανταγωνιστών”», σημειώνουν, επικαλούμενοι τις περιπτώσεις του Λούλα, του Αιγύπτιου δικηγόρου Μασούμ Μαρζούκ, του Καμερουνέζου πολιτικού της αντιπολίτευσης Μορίς Κάμτο και φυσικά του Ζαν-Λικ Μελανσόν στη Γαλλία.
Ο Μελανσόν αναμένεται να δικαστεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου μαζί με πέντε πρόσωπα του περιβάλλοντός του για πράξεις εκφοβισμού, στάσης και πρόκλησης κατά των δικαστικών αρχών, έπειτα από επεισοδιακή έρευνα που έγινε στην έδρα του κόμματός του τον περασμένο Οκτώβριο.
Και προετοιμάζεται για το εδώλιο, πραγματοποιώντας μια μακρά περιοδεία ξεκινώντας από το Μεξικό ώς την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, κατά την οποία συνάντησε άλλους διάσημους πολιτικούς της Αριστεράς, όπως τον Λούλα, που παραμένει φυλακισμένος για το γνωστό σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobras.
EYΡΩΠΗ

Απολογισμός, διακοπές, εγρήγορση και «συνωμοσίες»
Στη Γαλλία η θερινή ανάπαυλα ξεκίνησε για την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τους υπουργούς στο μέγαρο των Ηλυσίων «για να τους ευχαριστήσει για τις προσπάθειές τους».
Εκανε τον απολογισμό μιας δύσκολης χρονιάς, που σημαδεύτηκε από την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», τις βίαιες διαδηλώσεις, τη νίκη της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές. «Σήμερα δεν μας χαρίζει τίποτε ο λαός», δήλωσε ο Μακρόν.
Παρ’ όλο που η επικαιρότητα δεν είναι καυτή, ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Ζήτησε από τους υπουργούς να μην απομακρυνθούν πολύ και να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα, αν χρειαστεί.
To προεδρικό ζεύγος θα παραμείνει στη θερινή κατοικία του Πύργου του Μπρεγκανσόν στη νότια Γαλλία, που πρόσφατα ανακαινίστηκε με υψηλές δαπάνες για πολυτέλειες και για την εγκατάσταση πισίνας, προκαλώντας σάλο.
Ο Σαρκοζί έχει νεύρα
Το σίριαλ του καλοκαιριού επικεντρώνεται στο ψυχόδραμα που δημιούργησαν ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην υπουργός Οικολογίας Φρανσουά ντε Ρουζί, που επιτέθηκαν στα ΜΜΕ γιατί δημοσίευσαν αποκαλύψεις για οικονομικές ατασθαλίες τους.
Ο Σαρκοζί ξεσπάθωσε κατά της ηλεκτρονικής εφημερίδας Mediapart που δημοσίευσε ντοκουμέντα σχετικά με παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2007, από τη Λιβύη. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι στον φάκελο της υπόθεσης δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία και ντοκουμέντα.
Ο Σαρκοζί πέρασε στην αντεπίθεση. «Θα είναι υπόλογοι», προειδοποίησε τους συντάκτες των αποκαλύψεων εις βάρος του, με κατηγορίες που προκάλεσαν σκάνδαλο.
Ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι η υπόθεση είναι μια «μηχανορραφία» σε βάρος του. Σε συνέντευξή του επισήμανε ότι τον καθησυχάζουν τα νέα στοιχεία που αποκάλυψε η κυριακάτικη εφημερίδα JDD, γιατί δείχνουν ότι η όλη υπόθεση είναι οργανωμένη συνωμοσία εναντίον του.
Στις 14 Ιουλίου, η JDD αμφισβήτησε την αυθεντικότητα ενός εγγράφου που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2012 από τη Mediapart ως σημείωμα από τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης.
Με χρονολογία 2006, το σημείωμα αυτό ανέφερε ότι το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι είχε δώσει το πράσινο φως να πληρωθούν «50 εκατομμύρια ευρώ» στον Σαρκοζί, υποψήφιο του Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.
Ομως η JDD αποκαλύπτει ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας του Νικολά Σαρκοζί, ο Λιβανέζος μεσάζων Zιάντ Τακιεντίν, είχε στην κατοχή του αυτό το έγγραφο πριν από τη δημοσίευσή του από τη Mediapart. Ο Τακιεντίν αρνείται οποιαδήποτε παραποίηση. Η Mediapart δηλώνει ότι η κυριακάτικη εφημερίδα δημοσίευσε μια «μυθοπλασία». Ο Σαρκοζί προειδοποιεί ότι «οι δημιουργοί της συνωμοσίας πρέπει να τιμωρηθούν».
Δημοσιογράφοι στο «απόσπασμα»
Το θρίλερ της «συνωμοσίας» εναντίον του τροφοδοτεί επίσης ο πρώην υπουργός Οικολογίας, Φρανσουά ντε Ρουζί, που παραιτήθηκε μετά από αποκαλύψεις της Mediapart για οικονομικές ατασθαλίες. Διοικητική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης εξέτασε τις καταγγελίες και επικύρωσε συνολικά τις δαπάνες για πλούσια δείπνα και για επισκευές στην επίσημη κατοικία του πρώην υπουργού (εκτός από τρία γεύματα «προφανώς υπερβολικού επιπέδου»).
Ο Ρουζί δήλωσε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα γι’ αυτά τα δείπνα και θεωρεί ότι απαλλάχτηκε από τις καταγγελίες της Mediapart, οπότε πέρασε στην αντεπίθεση με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο FRANCE 2.
Κατήγγειλε «μια δημοσιογραφία που στοχεύει στην εξόντωση δημοσιεύοντας ψεύτικες καταγγελίες, αντί να είναι χρήσιμη. Είμαστε σύμφωνοι για τη δημοσιογραφική έρευνα, όχι όμως για τη δημοσιογραφία της δυσφήμησης. Η δημοκρατία της δυσφήμησης δεν είναι δημοκρατία». Ο πρώην υπουργός κατέθεσε μήνυση για συκοφαντία.
Ο συνιδρυτής της Mediapart, Εντουί Πλενιέλ, απάντησε άμεσα στον Ρουζί με συνέντευξή του στο δίκτυο ΒFΜ. Χαρακτήρισε «μασκαράτα» τα συμπεράσματα της έρευνας της Εθνοσυνέλευσης. «Δεν υπάρχει υπόθεση Mediapart», δήλωσε ο Πλενιέλ. «Είμαστε στο πλαίσιο του σεβασμού του νόμου και της δεοντολογίας.
Οι αποκαλύψεις της Mediapart είναι χρήσιμες για τη δημοκρατία», τόνισε. «Εχουμε το δικαίωμα να γνωστοποιούμε στους πολίτες παραβάσεις». Υπογράμμισε «τις δεσμεύσεις εκείνων που μας κυβερνούν και τους προσκαλούμε να είναι πραγματικά υποδειγματικοί».
Ο Πλενιέλ υπογράμμισε πως σε παλαιότερες εποχές υπήρχαν πολλά προνόμια που καταργήθηκαν. Οι πολιτικοί πρέπει να προσαρμοστούν στη σημερινή κατάσταση με την οικονομική κρίση, τα «κίτρινα γιλέκα» και τις κοινωνικές διεκδικήσεις.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια για όλους τους πολίτες. Ο Ρουζί και άλλοι υπουργοί παραιτήθηκαν άμεσα από υπουργεία. Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις για υπέρογκες δαπάνες και υπερβολικές πολυτέλειες, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες.
Ο πρόεδρος οφείλει να τηρεί ο ίδιος τις αρχές που εισήγαγε με τον πρώτο νόμο που επέβαλε στην έναρξη της θητείας του: “την ηθικοποίηση της πολιτικής”».
EYΡΩΠΗ

Από αριστερά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζ.Ι. Λε Ντριάν, Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του ΟΗΕ Α.Μ. Βιτορίνο, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κρ. Καστανέρ, ο πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος και ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φ. Γκράντι μιλούν στα media μετά τη χθεσινή διάσκεψη στα Ηλύσια Πεδία. Δεξιά ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος
AP PHOTO / MICHEL EULERΓ. Κουμουτσάκος: «Κατανομή βαρών στο Μεταναστευτικό»
Υπουργοί των κρατών - μελών της Ε.Ε. και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι με πρωτοβουλία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την προώθηση της προσπάθειας, για να εξασφαλιστεί η στήριξη περισσότερων κυβερνήσεων στον υπό συζήτηση μηχανισμό για τη διαχείριση της κρίσης που συνεχίζει να προκαλεί το ζήτημα των διασώσεων μεταναστών στη Μεσόγειο.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί των κρατών - μελών της Ε.Ε. και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν, Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μ. Βαρβιτσιώτης, και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Το Παρίσι και το Βερολίνο αναζητούν μια λύση για την κατανομή των μεταναστών που συλλέγονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι μετακινήσεις προς τις ευρωπαϊκές ακτές ξανάρχισαν, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται στη Λιβύη.
Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ηγέτες επεξεργάστηκαν ένα κείμενο που θα προτείνει να καθιερωθεί ένας μηχανισμός αλληλεγγύης που θα επιτρέπει ταχεία αποβίβαση των μεταναστών και ταχεία κατανομή τους σε άλλες χώρες - μέλη. Προσδοκούν γρήγορη μετεγκατάσταση των εισερχόμενων προσφύγων και σε μια διαδικασία γρήγορης επιστροφής για όσους δεν μπορούν να διεκδικήσουν καθεστώς πρόσφυγα.
Οι υπουργοί σκοπεύουν επίσης να επιβάλουν αυστηρούς όρους στα πλοία των ΜΚΟ. Προτείνουν να χορηγηθεί αυξημένη βοήθεια σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης και στην ενίσχυση μέσων των ακτοφυλακών στις χώρες της νότιας Μεσογείου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε: «πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητές μας και, διά της FRONTEX, να εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο και επίσης αλληλεγγύη, υπευθυνότητα. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης, με κατανομή των βαρών που δυσανάλογα επωμίζονται οι χώρες πρώτης γραμμής».
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, απείλησε να γεμίσει την Ευρώπη μετανάστες, ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας του. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον στόχο της πλήρους εφαρμογής της Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και τόνισε: «η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Δεν νοείται να επιβαρυνθεί άλλο. Προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης, με κατανομή των βαρών που δυσανάλογα επωμίζονται οι χώρες πρώτης γραμμής. Τα λόγια και τα πρέπει να γίνουν πράξη. Οι ευρωπαϊκός Νότος το περιμένει».
ΕΥΡΩΠΗ

Ο τέως υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Φρανσουά ντε Ρουζί
Ludovic Marin/POOL via AP, FileΤον έφαγαν τα... γεύματα!
Με παταγώδη παραίτηση αντιμετώπισε τις αποκαλύψεις της ηλεκτρονικής εφημερίδας Mediapart για τις οικονομικές ατασθαλίες του, όταν ήταν πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, ο Φρανσουά ντε Ρουζί, υπουργός της Οικολογικής Μετάβασης και δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης. Επειτα από μια εβδομάδα αποκαλύψεων για πλούσια γεύματα στη Βουλή, ο Ρουζί ανακοίνωσε την παραίτησή του από το υπουργείο Οικολογίας, ενώ προετοιμαζόταν να υπερασπιστεί στο Κοινοβούλιο τα σχέδιά του για την ενέργεια και το κλίμα.
Καταγγέλλοντας «λιντσάρισμα από τα ΜΜΕ», με ανάρτηση στο Facebook, ο Ρουζί τόνισε: «η κινητοποίηση που απαιτείται για την υπεράσπισή μου σημαίνει ότι δεν θα είμαι σε θέση να συνεχίσω με ειρηνικό και αποτελεσματικό τρόπο την αποστολή που μου έχει εμπιστευτεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Οπότε υπέβαλα την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό». Δήλωσε επίσης ότι κατάθεσε μήνυση κατά του Mediapart για δυσφήμηση.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Mediapart δημοσίευσε αποκαλύψεις σχετικά με υπερβολικές δαπάνες σε δείπνα που διοργάνωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, στα οποία εργάστηκε το προσωπικό της επίσημης κατοικίας του. Σερβιρίστηκαν αστακοί, σαμπάνιες και ακριβά κρασιά. Ο Ρουζί απάντησε ότι τα γεύματα αφορούσαν επίσημα δείπνα με προσωπικότητες και «δεν επρόκειτο για δείπνα μεταξύ φίλων».
Νέο δημοσίευμα του Mediapart αύξησε την ένταση. Οι αποκαλύψεις αφορούσαν σε εργασίες ύψους 63.000 ευρώ για ανακαίνιση της επίσημης κατοικίας του προέδρου της Βουλής. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι η Νικόλ Κλέιν, διευθύντρια του γραφείου του υπουργού, κατείχε επί 12 χρόνια διαμέρισμα μέσω υπηρεσίας εργατικής εστίας, στο οποίο δεν διέμενε. Ο Ρουζί την απέλυσε αμέσως μετά τις αποκαλύψεις.
Χθες, το Mediapart έκανε κι άλλες, κυρίως όσον αφορά τη στέγαση των επικεφαλής του προσωπικού του Ρουζί στις εργατικές κατοικίες HLM και τη χρήση ποσών που λάβαινε ο ίδιος για έξοδα ως βουλευτής, τα οποία χρησιμοποιούσε προς όφελος του Κόμματος της Οικολογίας, του οποίου ήταν πρόεδρος. Η νέα αυτή έρευνα αφορά διαπλεκόμενα συμφέροντα και η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων ανάγκασε τον Ρουζί να παραιτηθεί.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αποδέχθηκε την παραίτηση του Φρανσουά ντε Ρουζί. «Είναι μια προσωπική απόφαση» που ο πρόεδρος «σέβεται, ώστε ο Ρουζί να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του πλήρως και ελεύθερα», δήλωσε η προεδρία. Ειδική επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνες για τα έξοδα γευμάτων και θα ανακοινώσει σύντομα το πόρισμά της. Ο Ρουζί είχε δηλώσει ότι, μετά τη γνωμάτευση της επιτροπής, θα επιστρέψει όποια αμφισβητούμενα έξοδα δαπανήθηκαν. Αλλά ο υπουργός είχε αποδυναμωθεί και δεν περίμενε το πόρισμα της έρευνας. Είναι ο τέταρτος κατά σειρά υπουργός που παραιτείται, αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε καθήκοντα, το 2017.
EYΡΩΠΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν στην κεφαλή της πομπής κατά τον χθεσινό εορτασμό της πτώσης της Βαστίλης
AP PHOTO / MICHAEL EULERΚαι παρέλαση και διαδηλώσεις
Με μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση έγινε χθες ο εορτασμός της εθνικής επετείου της άλωσης της Βαστίλης. Παρόντες ήταν 11 Ευρωπαίοι προσκεκλημένοι του Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
Στην τελετή εκπροσωπήθηκαν επίσης εννέα χώρες (Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Εσθονία, Ισπανία, Πορτογαλία και Φινλανδία) που συμμετέχουν μαζί με τη Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης (IEI), μια ιδέα του προέδρου Μακρόν που έχει στόχο την ανάπτυξη «κουλτούρας κοινής στρατηγικής». Συνολικά 4.300 στρατιώτες, 196 οχήματα, 237 άλογα, 69 αεροσκάφη και 39 ελικόπτερα συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση.
Στο επίκεντρο των εορτασμών ήταν η ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία, ένα από τα βασικά αιτήματα του Γάλλου προέδρου το οποίο και επιθυμεί να προωθήσει, καθώς εκτιμά ότι η ενίσχυση της αυτονομίας σε στρατιωτικό επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων είχε ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Περιελάμβανε γαλλογερμανική Ταξιαρχία, βρετανικό ελικόπτερο και προέβαλλε τη συνεργασία στην Αμυνα. Παρουσιάστηκαν drones και ρομπότ που χρησιμοποιούνται από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, όπως το Flyboard Air, ιπτάμενη πλατφόρμα που λειτουργεί με κινητήρες προώθησης αέρα.
Εφευρέτης του είναι ο Γάλλος Φρανκί Ζαπατά, που το πιλοτάρισε ο ίδιος σε δεκάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και πάνω από την εξέδρα των Ευρωπαίων ηγετών που παρακολουθούσαν τους εορτασμούς.
«Ποτέ άλλοτε μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η Ευρώπη δεν ήταν τόσο απαραίτητη. Η δημιουργία μιας αμυντικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Ατλαντική Συμμαχία -τα 70 χρόνια της οποίας γιορτάζουμε- αποτελεί για τη Γαλλία προτεραιότητα και το βασικό θέμα της παρέλασης», εξήγησε ο Γάλλος Μακρόν.

Αστυνομικοί απομακρύνουν οδοφράγματα μετά τις συγκρούσεις με διαδηλωτές
ΑP PHOTO / KAMIL ZIHIOGLUΣτη φετινή Εθνική Εορτή η παρέλαση σημαδεύτηκε από ένταση και επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και «κίτρινων γιλέκων». Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων λίγο μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης.
Στη διάρκεια των εορτασμών της Γαλλικής Επανάστασης έγιναν 152 συλλήψεις, για βανδαλισμούς, επίθεση εναντίον αστυνομικών και οπλοκατοχή. Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι δύο ηγετικά στελέχη των «κίτρινων γιλέκων», οι Ζερόμ Ροντριγκές και Μαξί Νικόλ, συνελήφθησαν και ανακρίνονται ως ύποπτοι για τη διοργάνωση παράνομης διαδήλωσης.
Επεισόδια από περίπου 20 με 50 διαδηλωτές που βρίσκονταν ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος πριν ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση και γιουχάρισαν τον Γάλλο πρόεδρο. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν στον αέρα κίτρινα μπαλόνια, ένα σύμβολο του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».
Οταν τελείωσε η παρέλαση αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων. Λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές του κινήματος επιχείρησαν μάταια να την ανακαταλάβουν.
Διαδήλωση έγινε και το Σάββατο, την παραμονή της εθνικής εορτής. Δεκάδες «μαύρα γιλέκα», παράτυποι μετανάστες, κατέλαβαν το μνημείο Πάνθεον, στο Παρίσι, ζητώντας «χαρτιά και στέγη» για όλους. Παράλληλα, επιθυμούν να συνομιλήσουν με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.
Σε ανακοίνωση που έχει κοινοποιηθεί από την ομάδα «La Chapelle debout», τα «μαύρα γιλέκα» δικαιολογούν την πράξη τους ως ανάγκη «να επιστραφεί το πλήγμα στο Κράτος και στον ρατσισμό του, στη Γαλλία και την Ευρώπη».
«Είμαστε χωρίς χαρτιά, χωρίς φωνή και χωρίς πρόσωπο για τη γαλλική Δημοκρατία. Ερχόμαστε στο Πάνθεο, στο Μνημείο όπου βρίσκονται οι τάφοι των μεγάλων μας ανδρών, για να καταγγείλουμε τις βεβηλώσεις σας, στους δρόμους του Παρισιού, σε σπίτια και φυλακές, για όσα πράξατε ενάντια στη μνήμη των συντρόφων μας, ενάντια στους πατέρες, στις μητέρες μας, στις αδελφές και στους αδελφούς μας», τονίζουν τα «μαύρα γιλέκα».
Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλονται οι «200.000 άδειες κατοικίες» ενώ «οι δικοί μας κοιμούνται στους δρόμους» και ζητείται η απελευθέρωση των «μαύρων γιλέκων» που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία για να διαλύσουν τη διαδήλωση.
EYΡΩΠΗ

Από τις παραλίες ξανά στον δρόμο τα «κίτρινα γιλέκα»
Ακόμη και στις διακοπές, τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας δεν σταματούν τις κινητοποιήσεις τους. Παρά τη μείωση της συμμετοχής, οι σαββατιάτικες συγκεντρώσεις τους συνεχίζονται είτε σε μεγάλες πόλεις είτε στις... πλαζ.
Προετοιμάζουν τώρα νέες διαδηλώσεις και ελπίζουν να επωφεληθούν από μια σημαντική ευκαιρία για κινητοποιήσεις στην εθνική επέτειο της 14ης Ιουλίου. Την εκδήλωση λανσάρησαν στο Facebook με τίτλο «14 Ιουλίου Ειδική Πράξη: Κίτρινα Γιλέκα, Γιορτάστε την Επανάσταση».
Η αναγγελία συγκεντρώνει περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες και 77.000 ενδιαφερομένους. Οι αριθμοί ανέρχονται σε εντυπωσιακά επίπεδα. «Στις 14 Ιουλίου 2019, τα “κίτρινα γιλέκα” θα προβάλουν ξανά τα σύμβολα και την εθνική επέτειο, για να γιορτάσουν την Επανάσταση και τη νίκη του λαού κατά της ελίτ», τονίζουν οι διοργανωτές.
Παρόλο που ξεκίνησαν οι διακοπές και η επικαιρότητα «χαλαρώνει», πάταγο προκάλεσε ένα σκάνδαλο που έπληξε τον υπουργό Οικολογίας και πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Φρανσουά ντε Ρουζί. Η εφημερίδα Mediapart δημοσίευσε αποκαλύψεις για πλούσια δείπνα το 2017 και το 2018, που έγιναν στην επίσημη κατοικία του Ρουζί ως προέδρου της Βουλής. Οι φιλοξενούμενοι αυτών των «γιορτών» ήταν «ουσιαστικά φίλοι» του Ρουζί και της συζύγου του. Η εφημερίδα αποκάλυψε επίσης ότι ο Ρουζί πραγματοποίησε ανακαίνιση της επίσημης κατοικίας του στο υπουργείο, ύψους άνω των 63.000 ευρώ. Επειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο υπουργός Οικολογίας παραμένει στη θέση του. Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να υποβάλει σε «Εθνική Εποπτική Αρχή» τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για δείπνα, όταν ήταν πρόεδρος. Δήλωσε ότι θα «αποπληρώσει κάθε αμφισβητούμενο ευρώ».
Νέο σκάνδαλο ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις ότι δεκαπέντε βουλευτές ή πρώην βουλευτές είναι ύποπτοι για υπεξαίρεση μέρους της αποζημίωσής τους για δικαστικά έξοδα για απαγορευμένα ή προσωπικά έξοδα. Μεταξύ των 15 βουλευτών βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς.
Στο μεταξύ, ξεκίνησαν στη Γαλλία οι προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2020. Από τώρα ξεκίνησαν στα κόμματα οι διεργασίες επιλογής των υποψηφίων. Οι δημοτικές εκλογές θα είναι δύσκολες για το κυβερνών «Κόμμα LREN», γιατί είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές και δεν έχει δικούς του «εμφυτευμένους» τοπικά εκπροσώπους. Θα πρέπει να συνάψει σημαντικές συμμαχίες με αξιωματούχους από άλλα κόμματα, προκειμένου να εκπροσωπηθεί στους δήμους και τις κοινότητες.
Επιχείρηση γοητείας ξεκίνησε ο Μακρόν με επίσκεψή του στη Λιόν, όπου συνάντησε τον δήμαρχο Ζεράρ Κολόν, πρώην υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος παραιτήθηκε με θόρυβο, γιατί επέκρινε αλαζονικές δηλώσεις του. O Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης εγκάρδιος και μελιστάλακτος, ενώ ο Κολόν είχε βεβιασμένο χαμόγελο και φαινόταν ενοχλημένος από τη μασκαράτα.
Για τις δημοτικές εκλογές, το μεγάλο στοίχημα για τον Μακρόν είναι να επιτύχει νίκη του υποψηφίου του κόμματός του στον δήμο του Παρισιού. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος Παρισιού, Αν Χινταλγκό, κινητοποιείται δυναμικά για μια δεύτερη θητεία. Το ενδεχόμενο να αποσπάσει τη νίκη ανησύχησε τον Μακρόν, ο οποίος επέσπευσε την εκλογή υποψηφίου με εσωτερικό διαγωνισμό που αποφάσισε η εθνική επιτροπή επενδύσεων (CNI).
Τρεις υποψήφιοι παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στους επιτρόπους. Εξελέγη ο Μπενζαμέν Γκρίβό, 41 ετών, για να εκπροσωπήσει το κυβερνητικό κόμμα στις δημοτικές εκλογές το 2020 στο Παρίσι. Αποστολή του είναι να «ρίξει» τους Σοσιαλιστές, που βρίσκονται στην εξουσία στη γαλλική πρωτεύουσα τα τελευταία 18 χρόνια, και να επιτρέψει στο κυβερνητικό κόμμα να κερδίσει τον πρώτο δήμο της χώρας.
Η επιλογή του Γκριβό, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, δίνει οριστικό τέλος σε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό. Για πολλούς μήνες, μονομάχησαν 7 υποψήφιοι για την επιλογή του χρίσματος για το Παρίσι.
Ωστόσο, ο Γκριβό, πιστός σύντροφος του Μακρόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του, ήταν πάντα το φαβορί. Ο υποψήφιος έχει προγραμματίσει με πολύ λεπτομερειακό τρόπο την προεκλογική του εκστρατεία, η οποία θα στοιχίσει 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Μένει να οριστικοποιηθεί η επιλογή των 527 υποψηφίων για τις λίστες που θα καλύψουν τα 20 διαμερίσματα των Παρισίων. Ο ίδιος αναμένεται να είναι υποψήφιος σε ένα διαμέρισμα όπου θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί, πιθανότατα στο 12ο ή στο 15ο.
Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στις προεδρικές, τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπου η εκλογική λίστα της LREM βγήκε πρώτη σε 16 από τα 20 διαμερίσματα. Στις δημοτικές εκλογές, η LREM έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Η δημοσκόπηση της IFOP δίνει πρώτο τον Γκριβό με το 26% των προθέσεων ψήφου και την Aν Χινταλγκο να συγκεντρώνει το 23%.
ΕΥΡΩΠΗ

AP PHOTO
Μόνο ο Μακρόν ενθουσιάζεται με τον αμφιλεγόμενο συμβιβασμό στην Ε.Ε.
Στη Γαλλία η συμφωνία για τη διανομή των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε. αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Η γαλλική πολιτική ηγεσία δεν φαίνεται να μοιράζεται τον ενθουσιασμό του Εμανουέλ Μακρόν. Τα γαλλικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ύστερα από μαραθώνιες, επίπονες συνομιλίες επήλθε συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος, που είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του μετά τις ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις της Κυριακής, χαιρέτισε τη νέα ευρωπαϊκή ομάδα που απαρτίζεται για πρώτη φορά από δύο γυναίκες και δύο άντρες.
Σε συνέντευξη Τύπου παραδέχτηκε ότι «δεν έχουν ακόμη τελειώσει όλα, αλλά έχει επιτευχθεί το πιο δύσκολο κομμάτι. Επειτα από ατελείωτες διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ως προς τον διορισμό των προσώπων που θα αναλάβουν τα κεντρικά θεσμικά αξιώματα της Ε.Ε.
Μια συμφωνία που περιέχει τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ. Είναι τέσσερις προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για την ισχυρή προσήλωσή τους στην Ευρώπη, τις ευρωπαϊκές ιδέες τους και θα εκπληρώσουν θετικά την αποστολή τους».
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με το γεγονός ότι «όλα τα πρόσωπα της νέας ομάδας είναι γαλλόφωνοι», εκτιμώντας παράλληλα ότι «πληρούνται όλα τα γεωγραφικά και πολιτικά κριτήρια».
Ο Μακρόν μίλησε με εγκωμιαστικό τρόπο για την «πολύ καλή υποψηφιότητα» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Πρόκειται για ένα έμπειρο στέλεχος με όλα τα απαιτούμενα προσόντα. Εχει υπάρξει υπουργός επί σειρά ετών. Εχω εκτιμήσει το θάρρος και την αποφασιστικότητά της και εντός της Γερμανίας.
Εκτέλεσε συμφωνίες στις οποίες έχουμε καταλήξει με την Ανγκελα Μέρκελ και έχει κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια καλή συνεννόηση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και για την εφαρμογή των αμυντικών μας σχεδίων», δήλωσε.
Αρνητικές είναι πάντως οι αντιδράσεις για την ευρωπαϊκή συμφωνία. «Ο Μακρόν υποχώρησε ξανά! Μια δεξιά Γερμανίδα υπουργός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια φίλη του ΝΑΤΟ με εμμονές εναντίον της Ρωσίας. Τι κρίμα!» δήλωσε ο ηγέτης της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ο γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, επισήμανε ότι η συμφωνία (ως προς τα πρόσωπα) «γυρίζει την πλάτη σε κάθε ελπίδα για κοινωνική και οικολογική αλλαγή».
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό δημοσίευσε σχόλιο στον λογαριασμό του στο twitter. Δηλώνει ότι πρόκειται για ένα «πολύ μέτριο επιτελείο» που θα οδηγήσει στην «ήττα της Ευρώπης και της δημοκρατίας».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις πολιτικές που έχει χαράξει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για περισσότερο ελεύθερο εμπόριο. Παρά το ξεκάθαρο μήνυμα των ευρωεκλογών, η Ε.Ε. παραμένει υπό τον έλεγχο των τεχνοκρατών και των γερμανικών συμφερόντων», τόνισε ο προσωρινός εκπρόσωπος των δεξιών Ρεπουμπλικανών, Νικολά Μπαΐ.
Τα ΜΜΕ σχολιάζουν ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει την ισχύ του γαλλο-γερμανικού άξονα. Η εφημερίδα Liberation παρουσιάζει το πορτρέτο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προκάλεσε έκπληξη. Τονίζει ότι η στρατηγική της Μέρκελ επικρίθηκε αλλά κέρδισε. Η Monde επισημαίνει ότι «δύο γυναίκες της εξουσίας θα τεθούν επικεφαλής στην Ευρώπη».
Σημειώνει ότι ύστερα από εβδομάδες έντασης, Μακρόν και Μέρκελ επέβαλαν τους δικούς τους υποψηφίους.
Η εξουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου θρυμματίζεται στις τάξεις των Συντηρητικών, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς αυτήν. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι μια αμφιλεγόμενη επιλογή για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη βρισκόταν στην πρώτη γραμμή για τη διάσωση της Ελλάδας.
Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Le Figaro η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Aμελί ντε Μοντσαλίν, χαρακτήρισε «δίκη προθέσεων» την κριτική που υπάρχει ως προς τον διορισμό της επικεφαλής του ΔΝΤ στην ΕΚΤ, σε μια ευαίσθητη θέση.
«Τις κρίσεις που επιλύει σε παγκόσμιο επίπεδο, τις επιλύει σε συνεργασία με κεντρικούς τραπεζίτες», δήλωσε υπερασπιζόμενη τη Λαγκάρντ.
ΕΥΡΩΠΗ

Γαλλία, Λυών
Κάψα και... ψύχωσηΉρα ΦελουκατζήΠρωτοφανή καύσωνααντιμετωπίζει η Γαλλία με υψηλές θερμοκρασίες που ανέβηκαν στο ιστορικό ρεκόρ των 45 βαθμών. Για πρώτη φορά ο υδράργυρος έχει ανεβεί τόσο ψηλά λόγω των συνεπειών της κλιματικής υπερθέρμανσης.
Πριν ακόμα φτάσει στο αποκορύφωμα η θερμοκρασία η κυβέρνηση εξαπέλυσε εντυπωσιακή εκστρατεία προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών. Η ανάμνηση από τον φονικό καύσωνα του 2003 προκαλεί δέος. 19.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη, ενώ η κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ δεν κινητοποιήθηκε τότε για να αντιμετωπίσει αυτή την έκρυθμη κατάσταση. Εκτοτε, κάθε χρόνο το καλοκαίρι οι εκάστοτε κυβερνήσεις φροντίζουν να παίρνουν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί ένα νέο δράμα
Ομως η δραματοποίηση του καύσωνα από τις Αρχές και από τα ΜΜΕ προκάλεσε φέτος ένα ψυχόδραμα με τεράστιες διαστάσεις. Ο καύσωνας έγινε πρωταγωνιστής ενός θρίλερ. Από το πρωί ώς το βράδυ, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μας βομβαρδίζουν με εντυπωσιακές ανακοινώσεις και οδηγίες για να αποφευχθεί το μοιραίο. Ακούμε συνεντεύξεις των πολιτών που ζεσταίνονται, γιατρών, περιβαλλοντολόγων, οικολόγων, αλλά και καταστηματαρχών που δηλώνουν ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε ανεμιστήρες και συσκευές κλιματισμού. Η ζωή έχει σταματήσει, όλες οι ειδήσεις περιστρέφονται γύρω στον καύσωνα. Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση.
Οι γαλλικές αρχές τροφοδοτούν την ψύχωση, συστήνοντας στους πολίτες να κλειστούν στα σπίτια τους αποφεύγοντας τον ήλιο, να κλείνουν τα παραθυρόφυλλα, να πίνουν συνέχεια υγρά, να δροσίζουν το σώμα, να αποφεύγουν τα σπορ. Αν είναι ανυπόφορη η θερμοκρασία, μπορούν να καταφύγουν σε δημόσιες αίθουσες με κλιματισμό. Δέχονται επίσης τηλεφωνικά μηνύματα που ενημερώνουν ότι μπορούν να πάνε στα «καταφύγια», δηλαδή σε αίθουσες με κλιματισμό όπου συγκεντρώνονται όσοι έχουν ανάγκη, όπως και σε πάρκα που είναι ανοιχτά όλη τη νύχτα
Τα ΜΜΕ βρίσκονται σε συναγερμό. Δημοσιεύουν τηλεφωνικούς αριθμούς για άμεση βοήθεια. Δημιουργήθηκε επίσης και μια ειδική υπηρεσία αλληλεγγύης, στην οποία μπορούν οι πολίτες να υποδείξουν ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι ή άτομα με εύθραυστη υγεία. Τα σχολεία και τα λύκεια έκλεισαν μέχρι να πέσει η θερμοκρασία
Η δήμαρχος Παρισιού σοσιαλίστρια Ανί Ινταλγκό επωφελείται από την έκταση της εκστρατείας κατά της κλιματικής αλλαγής και επιβάλλει αμφιλεγόμενα μέτρα στη γαλλική πρωτεύουσα. Επέμεινε και κατάφερε να εγκριθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις όχθες του Σηκουάνα. Προσπαθεί να αυξήσει και άλλο τους πεζόδρομους στο κέντρο του Παρισιού.
Στους δρόμους, έδωσε προτεραιότητα με ειδικό διάδρομο για τους ποδηλάτες και τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν γίνει της μόδας και ανέβηκαν τώρα και στα πεζοδρόμια... Ομως αυτά τα μικρά οχήματα είναι φόβος και τρόμος γιατί προκαλούν πολλά ατυχήματα. Οι πεζοί αναγκάζονται να βαδίζουν κοντά στον τοίχο για να μην παρασυρθούν...
Πολλοί Παριζιάνοι παραπονούνται για τα μέτρα που έλαβε η δήμαρχος με το κλείσιμο κεντρικών δρόμων για να κάνουν εκεί περίπατο οι πεζοί. Τώρα μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα γίνουν πάρκα και θα φυτευτούν δέντρα για να δίνουν δροσιά στους καύσωνες. Αλλο πρόβλημα: παντού στο Παρίσι γίνονται έργα που επεκτείνονται στον δρόμο, περιορίζουν τη διακίνηση αυτοκινήτων, προκαλώντας συμφόρηση της κυκλοφορίας.
Οι αυτοκινητιστές καταγγέλλουν το γεγονός ότι η δήμαρχος ξεκινά έργα που κρατούν πολλούς μήνες. Οταν ολοκληρωθούν επιτέλους οι εργασίες σε ένα σημείο σε λίγο ανοίγουν ξανά αλλού, ενώ θα έπρεπε να γίνει προγραμματισμός και να τελειώνουν όλες μαζί... Οι ταξιτζήδες λένε πως «η Ινταλγκό το κάνει επίτηδες να φράζει τους δρόμους με έργα, γιατί θέλει να διώξει τα αυτοκίνητα από το Παρίσι»!
ΕΥΡΩΠΗ
L’ Oreál και Καντάφι πνίγουν τον Σαρκοζί
ENTYPH EKDOSH 22.606.2019
Ήρα Φελουκατζή
Για πρώτη φορά στη Γαλλία ένας πρώην πρόεδρος θα δικαστεί για διαφθορά. Επειτα από μακροχρόνιες έρευνες για επίμαχες υποθέσεις και οικονομικές ατασθαλίες, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, παραπέμφθηκε σε δίκη, που θα διεξαχθεί τους προσεχείς μήνες, με τις κατηγορίες για «διαφθορά και εμπορία επιρροής».
Ο Σαρκοζί κατηγορείται για απόπειρα «διαφθοράς» ενός δικαστή, γιατί του πρόσφερε προαγωγή με τον διορισμό του σε υψηλό αξίωμα. Σε αντάλλαγμα ο δικαστής Πολ Μπισμίθ αποδέχτηκε να του διαβιβάσει απόρρητες πληροφορίες για έρευνα που αφορούσε καταγγελία παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του από την κληρονόμο της L’Oreál, εκατομμυριούχο Λιλιάν Μπετανκούρ.
Η δικαστική έρευνα για την εμπρηστική «υπόθεση Μπετανκούρ» έκλεισε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για χρηματοδότηση του πρώην προέδρου. Αλλά μια νέα υπόθεση ξέσπασε όταν ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Σαρκοζί και του δικηγόρου του, για να εξετάσουν τις καταγγελίες ότι ο αποθανών Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007.
Από την υποκλοπή των τηλεφωνημάτων οι ερευνητές άρχισαν να υποπτεύονται πως ο πρώην πρόεδρος είχε εξαγοράσει τον δικαστή Πολ Μπισμίθ.
Ο Σαρκοζί αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε παράνομο. Οι δικηγόροι του πέρασαν στην αντεπίθεση. Κατήγγειλαν τους δικαστές που ερευνούσαν την υποτιθέμενη μυστική λιβυκή χρηματοδότηση, γιατί «ξεπέρασαν τις δικαιοδοσίες τους και χρησιμοποίησαν αθέμιτα την εξουσία τους».
Οργάνωσαν μια «εξόρμηση ψαρέματος» υποκλέπτοντας τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014, παραβιάζοντας το προνόμιο «απόρρητου δικηγόρου-πελάτη».
Οι δικηγόροι κατήγγειλαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την «υπόθεση υποκλαπεισών συνομιλιών για μια διαφορετική έρευνα». Τόνισαν ότι «εναπόκειται στη γαλλική Δικαιοσύνη να αποφασίσει αν ένα γαλλικό δικαστήριο μπορεί να αναιρέσει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Βόμβα ήταν για τον Σαρκοζί η ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που αποφάνθηκε ότι σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία η απόφαση του Εφετείου μπορεί να αναιρέσει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οπότε «η δίκη μπορεί να προχωρήσει».
Υπό εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δικαστικές περιπέτειες του Σαρκοζί. Μια νέα δικαστική διαδικασία «κατά της διαφθοράς» ξεκίνησε εναντίον του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας για τακτική χρήση σημαντικών ποσών σε μετρητά με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Μediapart, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στα τέλη του 2017 σε διάσημο παρισινό κατάστημα με αντίκες η αστυνομία της υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς (OCLCIFF) βρήκε ένα σημείωμα που ανέφερε ότι ο Σαρκοζί είχε καταθέσει την προηγούμενη 2.000 ευρώ και τέσσερα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ».
Η έρευνα που ξεκίνησε για τα χρήματα εξετάζει τώρα τις υποψίες για πιθανή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη.
Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τα ποσά που κατέβαλε στο κατάστημα «προορίζονταν για την αγορά ενός κινεζικού αγαλματιδίου», το οποίο προοριζόταν για τον Μισέλ Γκοντίν, ηγετικό στέλεχος και ταμία του «Συνδέσμου Δράσης και Υποστήριξης» του Νικολά Σαρκοζί (ASANS). Οι δηλώσεις αυτές δεν πείθουν το Mediapart. Δύο υποθέσεις ακόμα απειλούν άμεσα τον Νικολά Σαρκοζί.
Η δίκη για την υπόθεση Bygmalion, που αφορά υπέρβαση εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας το 2012, είναι σχεδόν αναπόφευκτη για τον πρώην πρόεδρο.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο μόλις απέρριψε την αίτησή του και τον παρέπεμψε στο Πλημμελειοδικείο για τον Οκτώβριο του 2019. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται επίσης για «παθητική δωροδοκία, παράνομη χρηματοδότηση εκλογικής εκστρατείας και απόκρυψη υπεξαίρεσης δημόσιων κονδυλίων της Λιβύης».
Η διερεύνηση αφορά τις υποψίες χρηματοδότησης από τη Λιβύη της προεδρικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007. Παρά τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ και τις μαρτυρίες από προσκείμενους στον Καντάφι, οι έρευνες δεν προχωρούν. Υπάρχουν ενδείξεις που συγκλίνουν και ενισχύουν τις καταγγελίες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία για παραπομπή σε δίκη.
Η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου και η «Πράξη ΙΙ» του Εμ. Μακρόν
Η έκρηξη που προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές εκλογές στη Γαλλία με τη διασπορά των ψήφων και την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων οδηγεί τώρα σε ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου.
Η Αριστερά και η Κεντροδεξιά αποδυναμώθηκαν με μεγάλη μείωση της εκλογικής τους δύναμης και αντιμετωπίζουν κίνδυνο διάσπασης με τις αδελφοκτόνες έριδες που ξέσπασαν από «αντάρτες» νεαρούς βουλευτές, οι οποίοι απαιτούν ανανέωση στην ηγεσία και ριζικές αλλαγές πολιτικής.
Το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί και το αριστερό κίνημα του Ζαν-Λικ Μελανσόν Ανυπότακτη Γαλλία κλυδωνίζονται από εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Ορισμένοι βουλευτές δημιουργούν δική τους ομάδα έκφρασης και εξωθούν τους παραδοσιακούς ηγέτες σε παραίτηση ή αποχωρούν με πάταγο από το κόμμα τους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλυσε την κατάσταση και εκτίμησε ότι η ικανότητα της Μαρίν Λεπέν να ενισχύσει την εκλογική της δύναμη μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές του 2017 είναι ανησυχητική.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων συντηρεί τον διπολισμό και την προοπτική μιας νέας μονομαχίας Μακρόν - Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει για άλλη μία φορά, φοβάται όμως ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός μπορεί μια μέρα να έρθει στην εξουσία.
Αυτή η ανησυχία οδήγησε τον Μακρόν να λανσάρει άμεσα την «Πράξη ΙΙ», το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δηλαδή που θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος της θητείας του. Σκοπεύει επίσης να προωθήσει από τώρα τη δεύτερη προεδρική του υποψηφιότητα, «ώστε να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη Γαλλία».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν ξεκινάει άτυπα την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης για την εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών του 2020. Φρόντισε επίσης να προσεγγίσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εβδομήντα δύο δήμαρχοι του εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που προκάλεσαν τα «κίτρινα γιλέκα» και του πλήγματος από τη νίκη της Λεπέν στις ευρωεκλογές.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε στην Εθνοσυνέλευση το πρόγραμμα του προέδρου και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, που εγκρίθηκε με 363 ψήφους υπέρ έναντι 163 κατά.
Ο Φιλίπ ξεκίνησε την ομιλία του από τα οικολογικά θέματα, που θα είναι «στην καρδιά της Πράξης ΙΙ». O οδικός χάρτης του Μακρόν περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των αιτημάτων των «κίτρινων γιλέκων» και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σημαντικές είναι οι μεταρρυθμίσεις για την ασφάλιση των ανέργων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, την εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι της μείωσης του φόρου εισοδήματος, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο φόρος στέγης θα καταργηθεί για όλους τους Γάλλους, με σταδιακό μηδενισμό για το 20% που δεν αφορά ακόμη.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο «εκρηκτικές». Αφορά το να δοθεί τέλος στα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που υπάρχουν σήμερα και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα βάσει μορίων.
Αναθεώρηση του συστήματος επιδομάτων ανεργίας θα παρουσιαστεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μεταρρύθμιση που αφορά τα ανώτερα στελέχη του δημόσιου τομέα και η αναθεώρηση του νόμου για τη βιοηθική, ο οποίος προβλέπει διεύρυνση της δυνατότητας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε όλες τις γυναίκες.
Για τη «δεύτερη Πράξη» της θητείας του ο Μακρόν ξεκίνησε ήδη την προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης, προβάλλοντας ένα κοινωνικό προφίλ. Στη διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, όπου παρευρέθη ο Γάλλος πρόεδρος, αναγνώρισε για πρώτη φορά «ένα θεμελιώδες σφάλμα» στη διαχείρισή του απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα».
Στην ομιλία του υπερασπίστηκε την κοινωνική δικαιοσύνη, κάνοντας παράλληλα ανησυχητικές παρατηρήσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της κρίσης που πλήττει τις δημοκρατίες. «Είναι απαραίτητο, με μεγάλη ταπεινοφροσύνη, να μάθουμε να ακούμε, να αναγνωρίζουμε το λάθος, να αλλάζουμε μέθοδο» τόνισε σε αυτοκριτικό τόνο. «Οι συμπολίτες μας θέλουν περισσότερο νόημα, εγγύτητα και περισσότερη ανθρωπιά».
EYΡΩΠΗ

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βοκιέ, εξωθήθηκε σε παραίτηση ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Οι ευρωεκλογές αποδιοργάνωσαν Αριστερά και Δεξιά
Οι ευρωπαϊκές εκλογές και η έκρηξη του πολιτικού συστήματος, που προκάλεσαν οι ανακατατάξεις στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στη Γαλλία, οδηγούν σε σφοδρές αναταράξεις και σε ριζικές αλλαγές, που οφείλονται στην «ανάγκη ανανέωσης».
Στις προεδρικές εκλογές η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν οδήγησε στην εκτόπιση («degagisme») τους βετεράνους πολιτικών που κυριαρχούσαν επί χρόνια στο πολιτικό σύστημα. Στις προεδρικές εκλογές, το σαρωτικό ρεύμα του «Μακρονισμού» παρέσυρε και «άδειασε» τους τέως προέδρους Ολάντ, Σαρκοζί, πρωθυπουργούς, ηγέτες κομμάτων της Αριστεράς και της Δεξιάς.
Και τώρα οι ευρωεκλογές προκάλεσαν νέο σεισμό. Τρίζουν οι καρέκλες των ηγετών των παραδοσιακών κομμάτων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι μετακινούνται τώρα από το ένα κόμμα στο άλλο, προκαλώντας διασκορπισμό των ψήφων, ανακατώνουν τα χαρτιά της πολιτικής τράπουλας και σπρώχνουν προς την έξοδο τους κατεστημένους ηγέτες.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι «ο Μακρόν, που έχει σφετεριστεί τα τρία τέταρτα του προγράμματος της Δεξιάς και προσεταιρίστηκε πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους, ατενίζει με ευαρέσκεια τα ερείπια της Κεντροδεξιάς.
Η κατάρρευση των Ρεπουμπλικανών είναι καλή είδηση για την Ηλύσια». Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι «βλέποντας το διαλυμένο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να χαίρεται»... Η λίστα του κυβερνώντος κόμματος ήρθε στη δεύτερη θέση μετά τον «Εθνικό Συναγερμό», το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, αλλά με διαφορά μικρότερη από μία μονάδα. Οπότε το χειρότερο αποφεύχθηκε.
Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο Μακρόν ξαναβρήκε τη νομιμοποίησή του που τα «κίτρινα γιλέκα» αμφισβητούσαν επί έξι μήνες, και μπορεί να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.
Ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, ο ηγέτης των Πράσινων, Γιανίκ Ζαντό, συνεχίζει να επιλέγει την αυτονομία του, παρά τις εκκλήσεις για συμμαχίες. Κρατά τις αποστάσεις του από τα κόμματα της διχασμένης Αριστεράς, που αποδυναμώθηκε. Το κόμμα του θα είναι ο «διαιτητής» στη μονομαχία του Μακρόν και της Λεπέν, στις επόμενες εκλογές.
Μεγάλη σύγχυση προκαλεί μετά τις ευρωεκλογές και η «έφοδος» βουλευτών της νέας γενιάς από τη Δεξιά και την Αριστερά, που κινητοποιούνται μαχητικά για να εκτοπίσουν τους «δεινόσαυρους της πολιτικής», όπως τους αποκαλούν. Προς το παρόν, δεν έχουν προτάσεις και προγράμματα, αλλά επιδιώκουν πιεστικά να επιβάλουν την «ανανέωση» των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.
Ετσι σκληρή κριτική αντιμετώπισε ο ηγέτης του δεξιού Κόμματος, Λοράν Βοκιέ, μετά την τσουχτερή ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ευρωεκλογές με ποσοστό 8,48% και κατέβηκε στην τέταρτη θέση. Εντεκα βουλευτές-αντάρτες της Δεξιάς τον απείλησαν ότι, αν δεν παραιτηθεί, θα σχηματίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα...
Ο αλληλοσπαραγμός που ξέσπασε στο κόμμα ανάγκασε τον Βοκιέ να παραιτηθεί. Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ (Les Republicains, LR), οργάνωσε συνεδρίαση των εκπρόσωπων της Δεξιάς, με θέμα την «ανοικοδόμηση σχεδίου νέας δράσης» και την εκλογή νέου ηγέτη. Ωστόσο, ηγετικές προσωπικότητες που κατηγορούσαν τον Βοκιέ, δεν φαίνονται πρόθυμες να τον αντικαταστήσουν, καθώς η καρέκλα είναι «ηλεκτρική»!
Επειτα από μαραθώνιες συζητήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να βρουν διέξοδο από τη χαοτική κατάσταση που προκάλεσαν οι εχθροπραξίες. Παραμέρισαν προσωρινά τις διενέξεις τους, προβάλλοντας την «ενότητα» για να μην καταρρεύσει η Δεξιά στις δημοτικές εκλογές του 2020. Ο Λαρσέ ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει μια «μεγάλη διάσκεψη» για την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς. Προς το παρόν, θα υπάρχει προσωρινή ηγεσία, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου του LR το φθινόπωρο.
Αλλη μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα, η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ιλ-ντε-Φρανς, ανακοίνωσε την Τετάρτη την αποχώρησή της από το Κόμμα των Ρεπουμπλικανών. «Αποφάσισα να αφήσω τους Ρεπουμπλικανούς, γιατί πιστεύω ότι δεν μπορεί να γίνει αναδόμηση από το εσωτερικό του κόμματος», δήλωσε.
Μελανσόν υπ’ ατμόν

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας κατηγορείται έντονα από τη νέα γενιά της Αριστεράς για την αποτυχία του να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις.
Στο στόχαστρο βρίσκεται και ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), Ζαν-Λικ Μελανσόν. Με το 6,31% των ψήφων η παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς απέτυχε την Κυριακή να εδραιωθεί ως η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.
Τα μέλη του κινήματος προβληματίζονται για το μέλλον. Ανταρσία ξέσπασε ήδη στους κόλπους του LFI, από νεαρούς βουλευτές που αποσκοπούν στη δημιουργία δικού τους «σχηματισμού». Και κατηγορούν τον Μελανσόν ότι «διχάζει», αντί να ψάξει πώς θα οικοδομήσει «γέφυρες» με άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Δύο βουλευτές, η Κλεμαντίν Οτέν (LFI) και η Ελσα Φοσιγιόν (KK), δημοσίευσαν άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde, με τίτλο «για ένα big bang στην Αριστερά» και έκαναν έκκληση για τη δημιουργία νέου οικοδομήματος πολιτικής και κοινωνικής συγκέντρωσης. Μόλις δημοσιεύτηκε το άρθρο, συγκεντρώθηκαν 1.000 υπογραφές υποστήριξης από προσωπικότητες της Αριστεράς.
Η Οτέν κατήγγειλε ευθέως τον Μελανσόν, «γιατί εκφράζει πλέον μόνο μνησικακία και μίσος». Τον καθιστά υπεύθυνο για την πολιτική του, που οδήγησε σε κατάρρευση. Τονίζει ότι «ασκεί αυταρχική ηγεσία στη λειτουργία του κινήματος» και ζητά «να εγκαταλειφθεί ο λαϊκισμός και να ξεφύγει το κίνημα από την εξάρτηση από τον Μελανσόν». Η ομάδα του «big bang» οργανώνει μεγάλη συγκέντρωση στις 30 Ιουνίου. Ημέτεροι του Μελανσόν επέκριναν τη στάση της Οτέν, «που οδηγεί σε σχίσμα».
Ο ίδιος ο Μελανσόν, όμως, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Οπως δήλωσε στενός συνεργάτης του, «προετοιμάζει προτάσεις με νέους προσανατολισμούς».
ΕΥΡΩΠΗ

Ο Μακρόν «παίρνει» δεξιά το τιμόνι
Ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές εκλογές με τις αλλαγές του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και την κατάρρευση των καθιερωμένων κομμάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς.
Ο απολογισμός των ευρωεκλογών δείχνει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν δεξιότερα και οδηγούν τα κόμματα σε νέους προσανατολισμούς.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε μάλιστα να ανακοινώσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν «τιμωρητικό» για το κόμμα του και πως θα επιμείνει στην εφαρμογή του προεδρικού του προγράμματος.
Την επομένη των εκλογών ο Γάλλος πρόεδρος είχε μακρά σύσκεψη με τους υπευθύνους της πλειοψηφίας στα Ηλύσια «για να εξετάσει τα επόμενα βήματα» και να δρομολογήσει την επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων που είχαν ανασταλεί στη διάρκεια της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων».
Οι αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων έδειξαν ότι το κυβερνητικό κόμμα LREM επωφελήθηκε από αρκετές ψήφους της Κεντροδεξιάς.
Ο Μακρόν στρέφει τώρα το τιμόνι δεξιά: Επιδιώκει να προσελκύσει ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών προβάλλοντας το προφίλ μιας «ήπιας Δεξιάς» που ασκεί φιλελεύθερη πολιτική.
Με το βλέμμα στο 2020
Το κόμμα των Πρασίνων είχε μαζική υποστήριξη από τους νέους και τοποθετήθηκε ως «το κόμμα της νεολαίας». Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι «στην οικολογία βρίσκεται η τελευταία δεξαμενή των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές του 2022.
Ο Μακρόν ξεκίνησε «επιχείρηση γοητείας» για να προσελκύσει ψηφοφόρους του κόμματος των Πρασίνων, από τα «κίτρινα γιλέκα» και από όσους σημείωσαν αποχή.
Στη Γαλλία το 2020 θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει ότι αυτές οι εκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα φάση πολιτικής ανασύνθεσης.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει με ομιλία του στις 12 Ιουνίου την πολιτική της κυβέρνησης και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν τόνισε:
«Η επιλογή μεταξύ των εθνικιστών που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκείνων που θέλουν να οικοδομήσουν την Ευρώπη, έγινε την Κυριακή από τους ψηφοφόρους, αλλά στη Γαλλία η δεύτερη πράξη της προεδρικής θητείας πρέπει να πραγματοποιηθεί με διαφορετικές μεθόδους.
»Να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες, να ακούμε περισσότερο τους τοπικούς εκλεγμένους αντιπροσώπους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».
Ο Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε το δεύτερο ημιχρόνιο της θητείας του δυναμικά με φιλόδοξα σχέδια, δεν πείθει τους Γάλλους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν μετά τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe για την BNFTV, 57% των Γάλλων ζητεί από τον πρόεδρο Μακρόν να αλλάξει σε βάθος την πολιτική του.
Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να λάβει υπόψη απαντούν: αύξηση της αγοραστικής δύναμης 53% - κοινωνική προστασία 39% - φορολογία, μείωση φόρων 31% - υπερθέρμανση του πλανήτη 27%.
Μια άλλη δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη δείχνει ότι αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο θα μονομαχούσαν και πάλι με υψηλότερα ποσοστά από αυτά του 2017. Θα λάμβαναν αντίστοιχα 30% και 28% των ψήφων (έναντι 24% και 21,3% την άνοιξη του 2017).
Ο Γιανίκ Ζαντό, υποψήφιος του κόμματος Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι, θα συγκέντρωνε 12% των ψήφων. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, 9%. Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέ 8%. Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, πρόεδρος του κόμματος Debout La France, 5%.
Ο Ολιβιέ Φορ, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, 4%. Δημοσκόπηση της Odoxa δείχνει ότι ύστερα από μια απροσδόκητη επιτυχία της οικολογίας ΕELV στις ευρωεκλογές, ο ηγέτης των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία.
Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς
Στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών (LR) ξεκίνησε αδελφοκτόνος πόλεμος. Στη σύσκεψη που έγινε την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών, ο πρόεδρος του κόμματος Λοράν Βοκιέ αντιμετώπισε μύδρους από κριτικές.
Ηγετικές προσωπικότητες του ζήτησαν να παραιτηθεί. Ο Βοκιέ προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, προτείνοντας να γίνει μετά το καλοκαίρι μια γενική συνέλευση.
Ηγετικά στελέχη του κόμματος εκτίμησαν ότι είναι πολύ αργά και δήλωσαν: «Μας λένε να χωνέψουμε την ήττα, εμείς χάσαμε, οι άλλοι κέρδισαν.
Ο Βοκιέ πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση τον εαυτό του, διαφορετικά πρέπει να φύγει. Θα μείνουμε σε επαγρύπνηση για τις προτάσεις του».
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ (Les Republicains, LR) πήρε μονομερώς την πρωτοβουλία να καλέσει σε επείγουσα συνεδρίαση τους εκπροσώπους της Δεξιάς και του Κέντρου με θέμα την «ανάπτυξη νέου σχεδίου δράσης».
Ο Βοκιέ, ο οποίος παραδέχεται την αποτυχία στις ευρωεκλογές αλλά δεν προτίθεται να παραιτηθεί, έσπευσε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Λαρσέ και θα συμμετάσχει στις «εργασίες συλλογικής ανασυγκρότησης».
EΥΡΩΠΗ

Μπρα ντε φερ Μακρόν-Λεπέν ώς τις προεδρικές εκλογές
Στη Γαλλία οι ευρωπαϊκές εκλογές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε σε ανακατατάξεις που δρομολογούν ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου στη δεύτερη φάση της προεδρικής θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.
Οι ευρωεκλογές της Κυριακής εδραίωσαν τον διπολισμό και επιβεβαιώνουν ότι η μονομαχία του Μακρόν και της Λεπέν θα κυριαρχήσει στην εσωτερική πολιτική την επόμενη διετία μέχρι τις προεδρικές εκλογές.
Μετά την ήττα της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017, πολιτικές προσωπικότητες νόμιζαν ότι είχε αποδυναμωθεί, αλλά η ακροδεξιά ηγέτιδα αναγεννήθηκε. Αναδιοργάνωσε το κόμμα της, ανέπτυξε σχέσεις με ευρωπαϊκά εθνικιστικά κόμματα, εξαπέλυσε μαχητική εκστρατεία στις ευρωπαϊκές εκλογές και την Κυριακή πήρε τη ρεβάνς με μια σημαντική νίκη, εφαλτήριο για τις προεδρικές φιλοδοξίες της.
Τι έβγαλε η κάλπη

Στις φετινές ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις δεν προέβλεψαν την υψηλή συμμετοχή 55,12%, που ευνόησε κυρίως τους Πράσινους. Χείμαρρος ψηφοφόρων, ιδιαίτερα οι νέοι, κινητοποιήθηκαν μαζικά για να ψηφίσουν το οικολογικό ψηφοδέλτιο.
Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν Εθνικός Συναγερμός ήλθε πρώτο σε ψήφους με ποσοστό 23,31% και 22 έδρες, το κόμμα του Μακρόν LRΕΜ/MoDem/Agir βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά 22,41% και 21 έδρες.
Εκπληξη προκάλεσε η εντυπωσιακή επιτυχία των πράσινων EELV/Οικολόγοι που τοποθετούνται στην τρίτη θέση με 13,47% και 12 έδρες.
Πανωλεθρία αντιμετωπίζει το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί, που καταποντίστηκε με ποσοστό 8,48% και 8 έδρες. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν βρίσκεται στο 6,31% με έξι έδρες.
Το ψηφοδέλτιο PRG/Σοσιαλιστές έχει ποσοστό 6,19% και 6 έδρες. Το ψηφοδέλτιο Ορθια Γαλλία με επικεφαλής τον Nικολά Ντιπόν-Ενιάν 3,51%.
Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, που εκπροσώπησε το ψηφοδέλτιο Génération.s/DiEM25, πήρε ποσοστό 3,27%.
Αναλυτές των ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι στις προεδρικές εκλογές του 2017 «ο Μακρόν προκάλεσε έκρηξη του παλιού πολιτικού συστήματος», «σκότωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα» και «τώρα έδωσε τη χαριστική βολή στη Δεξιά».
«Αδελφικές» έριδες ξέσπασαν ήδη στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ο ηγέτης του οποίου, Λοράν Βοκιέ, βρίσκεται στο στόχαστρο.
Το Προεδρικό Μέγαρο επισημαίνει ότι «υπάρχει ελάχιστη διάφορα στα ποσοστά των δύο πρώτων ψηφοδελτίων. Δεδομένων των περιστάσεων -ήταν η πρώτη ενδιάμεση ψηφοφορία από το 2017 και μετά από έξι μήνες κρίσης- το αποτέλεσμα που πέτυχε η λίστα του LREM είναι ενθαρρυντικό.
»Η προεδρική πλειοψηφία κρατάει καλά και δεν καταρρέει. Οι εκλογές αυτές αποδεικνύουν ότι ο διπολισμός ανάμεσα σε εθνικιστές και προοδευτικούς συνεχίζεται».
Το περιβάλλον του Μακρόν τονίζει ότι «ο πρόεδρος δεν θα αλλάξει κατεύθυνση. Δεν υπάρχει δυσπιστία, οπότε θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση της θητείας του, όπως την περιέγραψε μετά τον εθνικό διάλογο».
Ο ηγέτης της λίστας EELV/Οικολόγοι, Γιανίκ Ζαντό, εξέφρασε ικανοποίηση για την τρίτη θέση που κέρδισε το κόμμα του στις ευρωεκλογές και δεσμεύτηκε ότι οι Πράσινοι θα προσφέρουν «μια εναλλακτική επιλογή στη φιλελεύθερη πολιτική και σε όλες τις μορφές λαϊκισμού». Χαιρέτισε ένα «πράσινο κύμα» που φυσά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μεγάλη άνοδο των κομμάτων των Οικολόγων στη Γερμανία και την Ιρλανδία.
Ο επικεφαλής της λίστας Σοσιαλιστών, Ραφαέλ Γκλουκσμάν, δήλωσε «πετύχαμε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό που μας έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Ομως δεν είναι καιρός για εορτασμούς, αλλά για ευθύνες και εργασία.
»Ο Εθνικός Συναγερμός είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Η κυβέρνηση βοήθησε σε αυτό. Η κατακερματισμένη Αριστερά δεν κατάφερε να αποτελέσει εναλλακτική λύση. Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα: η Αριστερά δεν έχει πεθάνει.
»Υπάρχει ελπίδα, αλλά ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς δεν την αφήνει να θεωρηθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση».
Πώς το είδαν τα ΜΜΕ
Τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ προβάλλουν τις ανακατατάξεις που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές.
Πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Le Monde: «Ο Μακρόν και η Λεπέν εδραιώνουν την κυριαρχία τους». Σε άρθρα και αναλύσεις η εφημερίδα επισημαίνει: «Η Οικολογία παίρνει την ηγεσία στην Αριστερά», «Μελανσόν: θύμα της στρατηγικής του», «Tο δεξιό κόμμα αντιμετωπίζει τις υπαρξιακές του αμφιβολίες». Πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Liberation: «Ευρωεκλογές: πράσινη ανάπτυξη». L’Opinion: «Πολιτική ανασύνθεση. Πράξη ΙΙ».
EYΡΩΠΗ

Μες στην καλή χαρά η Μαρίν Λεπέν
AP PHOTO / MICHEL SPINGLERΝέος ευρω-θρίαμβος για την Ακροδεξιά
Στη Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός απέσπασε τη νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν η πρώτη στην προεδρική θητεία του Μακρόν και βέβαια η πρώτη ήττα του.
Η συμμετοχή των πολιτών εκτιμάται ότι αγγίζει το 51,3%, ποσοστό που η Le Monde χαρακτηρίζει «πρωτοφανές» για ευρωπαϊκές εκλογές.
Το κόμμα της Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 24,2% (24 έδρες) έναντι 22,40% (23 έδρες) του LREM, του κόμματος του προέδρου Μακρόν. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13% και 13 έδρες.
Η πρόοδος αυτή προκάλεσε έκπληξη και το κόμμα των οικολόγων Europe Ecologie-Les Verts θα έχει σημαντική αναβάθμιση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί, που καταποντίζεται σε ποσοστό 8,4%.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του Ριζοσπάστες της Αριστεράς λαμβάνουν ποσοστό 6,7%: τo PS δεν καταρρέει όπως νόμιζαν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές και θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Το κόμμα του Μελανσόν, Ανυπόταχτη Γαλλία, εξασφάλισε ποσοστό 6,7%.
Οι υπόλοιπες από τις 34 εκλογικές λίστες βρίσκονται κάτω από το 3,5%.
Σκληρό πλήγμα
Η ήττα για τον Γάλλο πρόεδρο ήταν μικρή, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα σκληρό πλήγμα για όσους ήλπιζαν πως ο Γάλλος ηγέτης θα μπορέσει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν μια πολιτική που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα για κοινωνική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το επιτελείο του Μακρόν έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε «αξιοπρεπές» το ποσοστό που συγκέντρωσε το LREM στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά όχι πρόταση μομφής».
Η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων κινητοποιήθηκαν υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Επισήμανε ότι η υψηλή συμμετοχή είναι μια «καλή είδηση».
Τα Ηλύσια επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντίθετα η κυβέρνηση θα «εντείνει» την εφαρμογή του προεδρικού προγράμματός στο δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων, οι ηγέτες των κομμάτων έκαναν δηλώσεις. Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε:
«Δεδομένης της δημοκρατικής απόρριψης που υπέστη απόψε η εξουσία, εναπόκειται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντλήσει τις συνέπειες. Να διαλύσει τουλάχιστον την Εθνοσυνέλευση, υιοθετώντας ένα πιο δημοκρατικό και πιο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα για την πραγματική έκφραση της κοινής γνώμης της χώρας.
»Σε γενικές γραμμές, η κατάρρευση των παλιών κομμάτων και ο διπολισμός –Εθνικός Συναγερμός/LREM– επιβεβαιώνουν τη νέα διαίρεση ανάμεσα στους υποστηρικτές των εθνών και τους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης, που καθιερώνεται σε μόνιμη βάση».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι αποδέχεται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών «με ταπεινότητα αλλά και αποφασιστικότητα»:
«Οταν έρχεσαι δεύτερος σε κάποιες εκλογές, δεν μπορείς να δηλώσεις ότι κέρδισες», παραδέχτηκε, αν και επισήμανε ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014.
»Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ψηφοφόρων «δυνατά και ξεκάθαρα», επισήμανε και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να κάνει περισσότερα «για τις επαρχίες που νιώθουν παραμελημένες. Θα κάνουμε τις πολιτικές μας πιο ανθρώπινες, χωρίς να χάσουμε τη φιλοδοξία και την τόλμη μας», τόνισε.
Πορεία ολίσθησης
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε:
«Για δεύτερη φορά στη Γαλλία, η Ακροδεξιά κερδίζει τις ευρωεκλογές. Ετσι επιβεβαιώνεται ότι η χώρα μας ακολουθεί μια πορεία ολίσθησης, την οποία θα συνεχίσουμε να πολεμούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.
»Ο Μακρόν φαίνεται ότι έχασε το ματς που δημιούργησε με ανεύθυνο τρόπο. Αυτά τα γεγονότα –η νίκη της Ακροδεξιάς, η κατάρρευση της εξουσίας και το νέο ποσοστό αποχής, που παραμένει σημαντικά υψηλό– δείχνουν ότι η χώρα μας βυθίζεται σε βαθιά κρίση.
»Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διακρίνει μια θετική έκβαση. Συνεπώς, ευθύνη μας παραμένει η προσπάθεια να πετύχουμε αυτήν την έκβαση, να συνεχίσουμε να χαράσσουμε τον δρόμο που ξεκινήσαμε τόσο γενναία».
ΕΥΡΩΠΗ

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές ο Μακρόν ξεσπάθωσε κατά της Λεπέν, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του ακροδεξιού κόμματος RL, αυτό θα προκαλούσε μια καταστροφική κατάσταση στη Γαλλία και την Ευρώπη.
Iroz Gaizka/PoolΕθνικός... Συναγερμός για το προβάδισμα Λεπέν
Στη Γαλλία, ύστερα από περίοδο αδιαφορίας η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές επικεντρώθηκε αυτή την εβδομάδα στη μονομαχία του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προκάλεσαν συναγερμό στην πλειοψηφία, γιατί προβλέπουν νίκη του ακροδεξιού κόμματος.
Ο Μακρόν είναι πρωταγωνιστής και δίνει σκληρή μάχη στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξει το κόμμα του, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να τοποθετείται υπεράνω των κομμάτων.
Ο Μακρόν απάντησε ότι είναι «ευρωπαϊστής» και δεν θα μείνει αμέτοχος παρατηρητής ενώ κινδυνεύει η Ευρώπη από την επέλαση των λαϊκιστών και των αντιευρωπαϊστών. Και τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η υψηλή αποχή, της τάξης του 60%, θα είναι ο «διαιτητής» της μονομαχίας μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος της Δημοκρατίας Εμπρός (LREM) και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RL).
Ενώ η προεκλογική εκστρατεία ήταν άτονη, παραμονές των εκλογών οι ηγέτες των κομμάτων κινητοποιήθηκαν πυρετωδώς με καθημερινές συγκεντρώσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και μαχητικές δηλώσεις.
Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές ο Μακρόν εγκαινίασε το πρώτο «Συμβούλιο Οικολογικής Αμυνας», παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που εκτιμά ότι επιδίδεται σε άγρα ψηφοφόρων του οικολογικού κόμματος. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης γενική κινητοποίηση για να επιτευχθεί η νίκη του LREM.
Ο παράγοντας «γιλέκα»
Ωστόσο η ανησυχία είναι έντονη. Μέχρι τώρα σε εθνικές εκλογές οι Γάλλοι ψηφοφόροι δημιουργούσαν στον δεύτερο γύρο «μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς». Ομως μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσαν τα «κίτρινα γιλέκα», τα αιτήματα των οποίων παραμένουν ανικανοποίητα, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι ενδέχεται να εκφραστούν με ψήφο μομφής κατά του Μακρόν.
Η Λεπέν ζητάει την παραίτησή του αν ηττηθεί το κόμμα του, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα έχει επιπτώσεις στην προεδρική του θητεία. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι μετά τις ευρωεκλογές είναι πιθανό να προβεί σε ανασχηματισμό.
Η διχασμένη και αποδυναμωμένη Αριστερά βρίσκεται σε κατάρρευση. Αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρεθεί με ποσοστό κάτω του 5% δεν θα εκπροσωπηθεί καν στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συρρικνωθεί.
Ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, οι πρώην υπουργοί Μαρτίν Ομπρί και ηγετικές προσωπικότητες του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσαν ότι θα είναι «εξαιρετικά σοβαρό» να μην υπάρχουν Σοσιαλιστές στο Κοινοβούλιο και έκαναν έκκληση στους ψηφοφόρους της Αριστεράς να υποστηρίξουν τις ιδέες τους. Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Μπενουά Αμόν, που ηγείται του ψηφοδελτίου Génération-s, δήλωσε ότι σε περίπτωση ήττας «θα αντλήσει τα συμπεράσματά του».
Οι ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές ο Μακρόν ξεσπάθωσε κατά της Λεπέν, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του ακροδεξιού κόμματος RL, αυτό θα προκαλούσε μια καταστροφική κατάσταση στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Σε συνέντευξή του έκανε έκκληση για δημιουργία ενός «ευρύτερου» συνασπισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη σημερινή πλειοψηφία των Σοσιαλιστών και Συντηρητικών, για την προώθηση «ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού σχεδίου» που θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές.
Η Μαρίν Λεπέν εκφράζει αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα και προβάλλει την επίτευξη μιας δυνατής συμμαχίας μεταξύ ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Τραμπ, έπλεξε το εγκώμιο της προεκλογικής εκστρατείας της ακροδεξιάς ηγέτιδας - αλλά δήλωσε πως βρίσκεται στη Γαλλία ως παρατηρητής των ευρωεκλογών μάλλον, παρά για να διαδραματίσει κάποιον ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της Λεπέν, που κράτησε εσκεμμένα τις αποστάσεις της.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον προσπαθεί να διχάσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
34 ψηφοδέλτια
Στις ευρωεκλογές συμμετέχουν πάντως 34 ψηφοδέλτια, ένα ρεκόρ που ενδέχεται να έχει συνέπεια τον «διασκορπισμό» των ψήφων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe για το BFMTV, η LREM και ο Εθνικός Συναγερμός βρίσκονται στήθος με στήθος στις πρώτες θέσεις. Η λίστα του Εθνικού Συναγερμού (23,5%, +1,5 μονάδα) περνάει στην κορυφή.
Ωστόσο η λίστα της LREM διατηρεί το 23% στην πρόθεση ψήφου. Το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών έρχεται τρίτο με 12,5% στις προθέσεις ψήφου. Στην τέταρτη θέση είναι η λίστα των Οικολόγων (EELV) με 8,5%. Ακολουθεί η Ανυπότακτη Γαλλία με 8%. Κάτω του ορίου του 5% τοποθετούνται οι Σοσιαλιστές (PlacePublique/PS) με μόλις 4%.
Η λίστα της Ορθιας Γαλλίας (Debout la France) έχει ποσοστό 4,5%, Η Génération-s και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας (PCF) 3%. Οι υπόλοιπες 24 εκλογικές λίστες βρίσκονται όλες κάτω από το 2% στην πρόθεση ψήφου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του επίσκεψης στο Μπιαρίτζ της νοτιοδυτικής Γαλλίας την περασμένη Παρασκευή.
AP Photo/Bob EdmeΠολεμικό κλίμα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν
Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία κλιμακώθηκε με τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν, που αναβιώνουν το πολεμικό κλίμα των προεδρικών εκλογών του 2017. Εντονη ανησυχία επικρατεί στην πλειοψηφία για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ήττας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του OpinionWay Tilder για τις ευρωεκλογές, το κόμμα της Λεπέν προηγείται με 24%, έναντι 22% του κυβερνώντος κόμματος LREM, ενώ κατά την Kantar/Onepoint τα ποσοστά είναι 23% έναντι 20% αντιστοίχως.
Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να κατεβεί στην αρένα για να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του και να μονομαχήσει με τη Λεπέν. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η προεκλογική εκστρατεία των ευρωπαϊκών εκλογών έχει μετατραπεί σε έναν «τρίτο γύρο» των προεδρικών εκλογών. Ο Μακρόν προβάλλει το σύνθημα «εγώ ή το χάος».
Είναι πανταχού παρών, παραμερίζοντας την επικεφαλής του ψηφοδελτίου του LREM και πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό. Μάλιστα εμφανίζεται στη νέα αφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του LREM, της οποίας το σύνθημα θα είναι «Εμπρός για την Ευρώπη, στις 26 Μαΐου ψηφίζω αναγέννηση».
Από τον Γάλλο πρωθυπουργό ο Μακρόν ζήτησε να μπει στην πρώτη γραμμή του πυρός και να υπερασπιστεί τη φιλελεύθερη πολιτική του. Ο Εντουάρ Φιλίπ κινητοποιήθηκε, οργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις, συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές. Σε συνεντεύξεις του, διέψευσε τη φημολογία ότι θα παραιτηθεί αν το LREM ηττηθεί. Τόνισε επίσης ότι ο Μακρόν δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο οι Γάλλοι τον εξέλεξαν στις προεδρικές εκλογές.
Προσωπικότητες της Αριστεράς και της Δεξιάς θέτουν το ερώτημα αν «έχει ένα πολιτικό κόμμα το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την εικόνα του αρχηγού του κράτους». Η Λεπέν ξεσπάθωσε κατά του Μακρόν και δήλωσε ότι η εμφάνισή του στις αφίσες του κόμματός του δεν αρμόζει στον ρόλο του.
Σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων», η Μαρίν Λεπέν εκτιμά ότι οι εξαγγελίες του για μειώσεις φόρων που υποτίθεται ότι θα ανακουφίσουν τις μεσαίες και λαϊκές τάξεις είναι γελοίες.
Πρόσφατα, η εκλογική λίστα του Εθνικού Συναγερμού έλαβε τη στήριξη-έκπληξη του Αντρέα Κοταράκ, περιφερειακού συμβούλου και πρώην μέλους της Ανυπότακτης Γαλλίας, προκαλώντας ευφορία στην Ακροδεξιά.
Μετά από περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες, η Λεπέν δείχνει αισιόδοξη και δηλώνει πως «βρισκόμαστε στις παραμονές ενός ιστορικού επιτεύγματος». Καλεί τους ψηφοφόρους να οδηγήσουν σε μια μεγάλη ήττα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ελπίζει ότι θα σχηματίσει μια «σούπερ ομάδα» στο Στρασβούργο.
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού
Η επίσημη εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου άρχισε στη Γαλλία μόλις την περασμένη Δευτέρα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοπαλία του κυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM) και του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» (RΝ).
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις κατά της νεοφιλελεύθερης μεταρρυθμιστικής πολιτικής του, αποφάσισε να ηγηθεί προσωπικά της προεκλογικής εκστρατείας, γιατί ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας τσουχτερής ήττας στις ευρωεκλογές.
Σε δημόσιες εμφανίσεις του τονίζει τον κίνδυνο του λαϊκισμού και δηλώνει «θα δώσω όλη μου την ενέργεια, έτσι ώστε ο “Εθνικός Συναγερμός” να μην είναι στην πρώτη θέση».
Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε το «σχέδιο διχασμού» που προωθεί η Ακροδεξιά. «Δεν νομίζω ότι είναι μυστικό, να πούμε ότι ο “Εθνικός Συναγερμός” υποστηρίζει την αποδόμηση της Ευρώπης. Εγώ είμαι πατριώτης, Γάλλος και Ευρωπαίος. Αυτοί είναι εθνικιστές. Οπως ανέφερε ο Φρανσουά Μιτεράν σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του, “ο εθνικισμός είναι πόλεμος”», τόνισε.
Η προσωπική κινητοποίησή του στην προεκλογική εκστρατεία προκάλεσε αντιδράσεις, γιατί ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας οφείλει να είναι υπεράνω των κομμάτων, ενώ ο Μακρόν αναβιώνει την πόλωση των προεδρικών εκλογών του 2017 και τη σκληρή μονομαχία του με τη Μαρίν Λεπέν.
Αποχή-ρεκόρ
Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ρεκόρ αποχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο 40% των ψηφοφόρων θα προσέλθουν στις κάλπες στις 26 Μαΐου.
Στις φετινές ευρωεκλογές σημειώνεται ένα ρεκόρ 34 ψηφοδελτίων που θα έχουν ως συνέπεια τον «διασκορπισμό» των ψήφων.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το αν οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τη «χρήσιμη ψήφο» για να αποτρέψουν τη νίκη του λεπενικού κόμματος ή θα επιλέξουν τον «διασκορπισμό» των ψήφων τους στα μικρά κόμματα.
Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι, αν το κυβερνητικό κόμμα υποστεί εκλογική πανωλεθρία, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ θα πληρώσει τα σπασμένα και θα παραιτηθεί.
Ο Εμανουέλ Μακρόν σήμανε συναγερμό στο κόμμα του και κάλεσε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τους υπουργούς να κινητοποιηθούν, να υποστηρίξουν τους υποψήφιους του μακρονικού κόμματος LREM και να πλαισιώσουν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις την επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Nαταλί Λουαζό.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων γνωρίζει πολύ καλά την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλα τα θέματα της λειτουργίας της, αλλά «δεν είναι χαρισματική και δεν έλκει τους ψηφοφόρους».
Επισημαίνουν ότι στο δεξιό Κόμμα των Ρεπουμπλικανών σημειώνεται μια απρόσμενη άνοδος στις προθέσεις ψήφων, γιατί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Φρανσουά -Ξαβιέ Μπελαμί, έχει χαρισματική προσωπικότητα.
Για να ανακάμψει το LRΕM, ο Μακρόν στοιχηματίζει στην οικολογία. Η λίστα της πλειοψηφίας (η οποία περιλαμβάνει το LRΕM, το κεντρώο «MoDem», το «Agir» και τους ριζοσπάστες) δημοσίευσε σχέδιό της, στο οποίο προτείνει την επένδυση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην οικολογική μετάβαση μέχρι το 2024.
Αλλά και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κινητοποιήθηκε, προσφέροντας εκλογικά δώρα στους μικρομεσαίους ψηφοφόρους. Ανήγγειλε ότι η κατά κεφαλήν «μέση αγοραστική δύναμη» θα αυξηθεί περισσότερο από 2% το 2019. «Είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε 12 χρόνια», τόνισε.
«Πρόκειται για ένα μέσο κέρδος 850 ευρώ ανά έτος και ανά νοικοκυριό». Η τελευταία συγκρίσιμη αύξηση της μέσης αγοραστικής δύναμης ανά άτομο προέκυψε το 2007 (+2,5%), σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών INSEE.
Οψιμες φοροελαφρύνσεις
Ο υπουργός Προϋπολογισμού, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι το 95% των φορολογουμένων θα «πληρώνει λιγότερους φόρους» το επόμενο έτος.
«Αυτή η φορολογική περικοπή θα είναι ύψους 300 ευρώ ανά νοικοκυριό και ανά έτος κατά μέσο όρο», προσδιόρισε. «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πληρώνουν φόρο εισοδήματος θα επωφεληθούν με το μέτρο που υποσχέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε.
Παρά τις υποσχέσεις του Γάλλου προέδρου, βέβαια, τα «κίτρινα γιλέκα», οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δεν πείθονται από τις «καλές προθέσεις» του Μακρόν.
Η 26η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» είχε χαμηλή συμμετοχή κόσμου, αλλά οι διαδηλωτές εξακολουθούν να συγκεντρώνονται σε εκδηλώσεις όπου συμμετέχει ο Μακρόν και τον υποδέχονται με θορυβώδεις εκδηλώσεις και γιουχαΐσματα.
Επισημαίνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, για να εκπληρωθούν τα αιτήματά τους, για την αύξηση της καταναλωτικής δύναμης, την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη.
EYΡΩΠΗ

Δώρο επετείου 150 διαδηλώσεις
Αντί να γιορτάζει την επέτειο των δύο χρόνων από την ανέλπιστη αναρρίχησή του στην προεδρία, ο Μακρόν βρίσκεται σε ολισθηρό κατήφορο. Εχει εμπλακεί σε μια ατέρμονη πολιτική κρίση που ξέσπασε πριν από έξι μήνες με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή το υψηλό κόστος ζωής, προοδευτικά ογκώθηκαν και σήμερα εκφράζουν ευρύτερη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Το αίτημα για κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, η ανασφάλεια, οι ανησυχίες για το μέλλον, η μετανάστευση βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας και ευνοούν τους εθνικιστές και την Ακρα Δεξιά.
Το κόμμα της Λεπέν και οι ευρωσκεπτικιστικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν κοινή πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο Μακρόν αντιμετωπίζει από χθες νέες κινητοποιήσεις των συνδικάτων κατά επίμαχων μεταρρυθμίσεων. Είναι η τέταρτη φορά στη θητεία του Μακρόν που τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν επίδειξη δύναμης με την οργάνωση μεγάλης πανεθνικής απεργίας σε όλη τη Γαλλία - και όπως προαναγγέλλουν, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Περισσότερες από 150 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στη Γαλλία. Στην απεργία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στα ταχυδρομεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα νοσοκομεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα πανεπιστήμια, να συμμετάσχουν στην απεργία.
Κλειστά παρέμειναν αρκετά σχολεία στη χώρα, ενώ δεν λειτούργησαν οι διοικητικές υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν μαζικά και τα «κίτρινα γιλέκα».
Αντιπαράθεση
Για πρώτη φορά τα εννέα μεγάλα συνδικάτα ενώθηκαν για να αντιπαρατεθούν στο νομοσχέδιο «Μετασχηματισμός Δημόσιας Υπηρεσίας», το οποίο θα συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση σε πρώτη ανάγνωση τη Δευτέρα. Ολοι οι ηγέτες των συνδικάτων ήταν επικεφαλής στην παρισινή ογκώδη διαδήλωση και κατήγγειλαν ένα είδος ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και την κατάργηση 120.000 θέσεων δημόσιας υπηρεσίας μέχρι το 2022, στόχος που τέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν.
Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την εξάρθρωση του εργατικού καθεστώτος, την αναθεώρηση του ρόλου των οργάνων εκπροσώπησης των εργαζομένων και την προετοιμασία της κινητικότητας του προσωπικού του οποίου οι θέσεις προορίζονται να εξαφανιστούν στο τέλος της πενταετίας.
Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στο κόμμα του προέδρου Μακρόν μετά από δημοσκόπηση που δείχνει ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και οι ανακοινώσεις του Μακρόν για μέτρα που θα λάβει για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Γάλλων και να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι δεν πείστηκαν από τις εξαγγελίες του και σκοπεύουν να εκφραστούν στις ευρωεκλογές με ψήφο μομφής κατά της πολιτικής του.
Ψυχρολουσία ήταν για τον Μακρόν και η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για τις ευρωεκλογές. Ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National, RN), το Κόμμα της Λεπέν, συγκεντρώνει 22% και ξεπερνάει το κυβερνών κόμμα LREM, που τοποθετείται στο 21,5% των ψήφων.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνειδητοποίησε ότι οι ευρωεκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν το κόμμα του σε Βατερλό... Κάλεσε λοιπόν τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης να ξεκινήσουν μαχητική προεκλογική εκστρατεία, υποστηρίζοντας τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έκανε πολιτική στροφή ακολουθώντας τις οδηγίες του Μακρόν. Κάλεσε χθες σε διαβουλεύσεις συνδικάτα, εργοδότες και ενώσεις εκλεγμένων αξιωματούχων ώστε να ξεκινήσουν τη «γενική κινητοποίηση» για την απασχόληση και για την ικανοποίηση των αιτημάτων που εκφράστηκαν στον «Εθνικό Διάλογο». Το ισχυρό συνδικάτο CGT δεν συμμετείχε.
Ο Φιλίπ ελπίζει ότι μπορεί να επιτύχει την επανασύνδεση με τους ενδιάμεσους εκπροσώπους που μέχρι τώρα κατήγγειλαν την «κακομεταχείρισή» τους στα πρώτα δύο χρόνια της προεδρικής εξουσίας του Μακρόν.
Πολυδιάσπαση
Στις φετινές ευρωεκλογές θα λάβουν μέρος πάντως 33 ψηφοδέλτια, ένα ρεκόρ συμμετοχής που δείχνει την πολυδιάσπαση της πολιτικής σκακιέρας. Οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου (13,5%), μπροστά από την Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι (8,5%) και την Ανυπότακτη Γαλλία (8%). Η κοινή λίστα του Place Publique και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υφίσταται σημαντική πτώση με ποσοστό (5,5%), σχεδόν σε ισοπαλία με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Debout France (5%).
Μόνο τα κόμματα που ξεπερνούν το 5% μπορούν να εκλέξουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Κάτι που δύσκολα θα συμβεί για το Génération-s (3,5%), το Κομμουνιστικό Κόμμα (2%), το UDI (2%) και τη λίστα Alliance jaune (2%), που απαρτίζεται από «κίτρινα γιλέκα» και της οποίας επικεφαλής είναι ο τραγουδιστής Φρανσίς Λαλάν.
ΕΥΡΩΠΗ
Πραγματική επίθεση ή απλώς... fake news;
Απαράδεκτη επίθεση ή μήπως απαράδεκτη πολιτική εργαλειοποίηση από την κυβέρνηση των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Παρίσι, είναι το ερώτημα που θέτουν τα ΜΜΕ την επομένη των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, έπειτα από το σοκ της εισβολής περίπου πενήντα ατόμων στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière.
Τριάντα δύο άτομα που συμμετείχαν στην έφοδο στο νοσοκομείο τελούν υπό κράτηση και κατηγορούνται ως αρχηγοί μιας ομάδας εξτρεμιστών, οι οποίοι διέπραξαν βανδαλισμούς και ζημιές. Η υπηρεσία ασφαλείας του Παρισιού διερευνά τα γεγονότα.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι τα επεισόδια που προκλήθηκαν με την εισβολή διαδηλωτών σε νοσοκομείο είναι «απαράδεκτα» και επαίνεσε το προσωπικό που αντιμετώπισε με ψυχραιμία την έφοδο διαδηλωτών, οι οποίοι επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα της αίθουσας ανάνηψης. «Αν δεν αντιμετωπιζόταν με ηρεμία η εισβολή οι συνέπειες μπορεί να ήταν πολύ σοβαρές», τόνισε.
«Εσπασαν τα κάγκελα»
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε «η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, πρόκειται πράγματι για μια "επίθεση" στο Νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και οι νοσοκόμοι κατάφεραν να αποτρέψουν την εισβολή. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν αμέσως για να προφυλάξουν τη μονάδα ανάνηψης».
Ο υπουργός επισήμανε ότι «η βία κάποιων "λήστεψε" την Πρωτομαγιά με μια "επίθεση από δεκάδες αντικαπιταλιστές της άκρας Αριστεράς".
Ο γενικός διευθυντής των Νοσοκομείων Παρισιού Μαρτίν Χιρς, ο οποίος κατέθεσε μήνυση μετά την εισβολή, δήλωσε «βρεθήκαμε στα πρόθυρα μιας καταστροφής. Θα μπορούσε να υπάρξει μια τραγωδία και δεν τολμούμε να φανταστούμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες».
Πολλά μέλη του προσωπικού βιντεοσκόπησαν τα γεγονότα και ο Χιρς αποφάσισε να καταθέσει όσα κατέγραψαν στη Δικαιοσύνη.
Σε συνέντευξή της η διευθύντρια του νοσοκομείου, Mαρί-Αν Πίτερ, εξηγεί ότι κάποιοι διαδηλωτές έσπασαν τα κάγκελα της περίφραξης του κτιρίου, εισέβαλαν στο νοσοκομείο και επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα της αίθουσας ανάνηψης.
«Μαζί με τους φρουρούς ασφαλείας, προσπάθησα να συζητήσω μαζί τους για να τους εξηγήσω ότι πρόκειται για νοσοκομείο και ότι δεν μπορούμε να μπαίνουμε με αυτόν τον τρόπο στον χώρο» τόνισε. «Ομως δεν ήταν δυνατόν να συζητήσω μαζί τους, γιατί αντιμετώπισα επιθετικότητα και λεκτική βία μερικών προσώπων που ήταν ανάμεσά τους. Ευτυχώς, καταφέραμε να αποτρέψουμε την εισβολή και τότε έφτασαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, οπότε ομαλοποιήθηκε η κατάσταση».
«Θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών», ανέφερε ο Μίκαελ Σαμπάν, εργαζόμενος της μονάδας εντατικής φροντίδας. «Υπήρχαν πενήντα άτομα που φώναζαν να ανοίξουμε τις πόρτες. Τους είπα ότι δεν είναι δυνατόν να τους επιτρέψουμε να μπουν στη μονάδα. Προσπαθήσαμε να μπλοκάρουμε την πόρτα, αλλά υπήρχαν άτομα που έσπρωχναν. Αυτό κράτησε 25 λεπτά. Ευτυχώς δεν συνέβη κάτι σοβαρό. Θα μπορούσαν να είχαν κινδυνεύσει ζωές».
«Ψευδοεπίθεση»
Ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντέδρασαν χτες ως προς την πραγματική διάσταση των επεισοδίων. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την κατάσταση, δραματοποιώντας ένα γεγονός που δεν είχε συνέπειες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η εισβολή στο νοσοκομείο ήταν μια πράξη τρομαγμένων διαδηλωτών που ήθελαν να καταφύγουν σε αυτό για να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν καταγγέλλει το ψέμα της «ψευδοεπίθεσης στο νοσοκομείο». Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας αμφισβητεί την επίσημη εκδοχή της εισβολής στο νοσοκομείο.
«Πριν από ένα χρόνο είχαμε τα ψέματα για τον Μπεναλά [σ.σ: πρώην σωματοφύλακα του Μακρόν]. Αυτή τη χρονιά έχουμε το ψέμα του Καστανέρ για την ψευδοεπίθεση στο Νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière. Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα των ανθρώπων του Mακρόν», έγραψε στο Twitter. «Σε λίγες ώρες θα μάθουμε ότι η λεγόμενη επίθεση είναι και αυτή μια χειραγώγηση του συστήματος» τόνισε.
EYΡΩΠΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 02.05.2019
Tα "κίτρινα γιλέκα" κλιμάκωσαν τον αγώνα τους
Σφοδρές συγκρούσεις σημάδεψαν τις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Παρίσι, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ακτιβιστών του Black Block, που είχαν προειδοποιήσει ότι θα δράσουν στη συγκέντρωση των «κίτρινων γιλέκων».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, είχε προειδοποιήσει ότι 1.000 - 2.000 αναρχικοί «ταραχοποιοί» -ακτιβιστές από τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης- θα συμμετείχαν στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις. Κινητοποιήθηκαν χθες 7.400 αστυνομικοί σε όλη τη Γαλλία
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις. Οι Αρχές έκαναν μόνο στο Παρίσι 15.000 ελέγχους, 288 προσαγωγές και 220 συλλήψεις για άτομα που έφεραν «εξοπλισμό». Είχαν δώσει εντολή να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της περιοχής, κυρίως ορισμένα ρεστοράν όπως το «La Rotonde», στο οποίο συχνάζει ο Μακρόν. Η δαιμονοποίηση από την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο επίθεσης ακτιβιστών προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, που καταγγέλλει την «ψύχωση φοβίας» την οποία προκαλεί ο Μακρόν για να επιβάλει αντιδημοκρατικά αστυνομικά μέτρα.
Τελικά, σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές, περίπου 40.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Παρίσι, αν και οι Αρχές κάνουν λόγο για μόλις 16.000. Σε όλη τη Γαλλία, 151.000 διαδήλωσαν σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 310.000 για το συνδικάτο CGT.
Τρεις ώρες πριν να ξεκινήσει η πορεία των «κίτρινων γιλέκων» και των συνδικάτων στο Παρίσι, κουκουλοφόροι ακτιβιστές, που ήταν ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν στη συνοικία του Μονπαρνάς, από όπου θα ξεκινούσε η πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Οι ακτιβιστές φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και επιτέθηκαν πετώντας διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς που προσπάθησαν να αποτρέψουν εισβολή τους στις συγκεντρώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και των συνδικάτων.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον εκατοντάδων «ακροαριστερών και αναρχικών ακτιβιστών» μελών της ομάδας Black Bloc. Ενας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ σημειώθηκαν πολυάριθμοι βανδαλισμοί.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, που ήταν επικεφαλής στη διαδήλωση, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί, γιατί δέχθηκε επίθεση από ακτιβιστή. Ο Μαρτινέζ κατήγγειλε το «σαμποτάζ» της συνδικαλιστικής διαδήλωσης.
Οι συνδικαλιστές βρέθηκαν παγιδευμένοι μεταξύ των δυνάμεων ασφάλειας και των Black Block. Αρκετά άτομα που συμμετείχαν στην ειρηνική διαδήλωση των Συνδικάτων εγκατέλειψαν την πορεία, όταν αντιμετώπισαν βιαιότητες.
Ορισμένοι διαδηλωτές που έφευγαν από έναν πλάγιο δρόμο αντιμετώπισαν μια ομάδα βίαιων ατόμων που τους κυνήγησαν πετώντας τους μπουκάλια.
Οι δυνάμεις ασφάλειας μπόρεσαν τελικά να διαχωρίσουν τη διαδήλωση των Συνδικάτων από τους ακτιβιστές. Απομάκρυναν τους κουκουλοφόρους και σχημάτισαν έναν ανθρώπινο τοίχο με μια συμπαγή ομάδα αστυνομικών, που βάδιζαν μπροστά για να ανοίξουν τον δρόμο, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει και να προχωρήσει η πορεία των συνδικαλιστών.
Στο τέλος των ειρηνικών διαδηλώσεων, 40 «ούλτρα ακτιβιστές» προκάλεσαν νέες συγκρούσεις με την αστυνομία. Ορισμένοι εισχώρησαν μάλιστα σε νοσοκομείο, όπου διέπραξαν βανδαλισμούς και συνελήφθησαν. Σε πολλές άλλες πόλεις, πάντως, όπως οι Μονπελιέ, Μπεζανσόν, Νάντι, Στρασβούργο, Μπορντό, οργανώθηκαν διαδηλώσεις, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
ΕΥΡΩΠΗ

AP/PHOTO /THIERRY MALLET
EΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 17.04.2019
Οταν κάηκε η ψυχή του Παρισιού
Η τρομερή πυρκαγιά που κατέκαψε τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, συγκλόνισε τους Γάλλους και έχει διεθνή αντίκτυπο, με πρωτοφανή παγκόσμια κινητοποίηση για τη διάσωση και την ανοικοδόμηση του εμβληματικού μνημείου της γαλλικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε αυτό τον ισχυρό δεσμό, δηλώνοντας ότι «η Νοτρ Νταμ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Γαλλίας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα εθνικά γεγονότα, είναι το επίκεντρο της ζωής μας». Υποσχέθηκε ότι ο Καθεδρικός Ναός θα ανοικοδομηθεί σε διάστημα πέντε ετών.
Στην έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας για τους καθολικούς, που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου, προκλήθηκε η πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σήμανε συναγερμός. Οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα διέκοψαν τα προγράμματά τους, για να μεταδώσουν έκτακτα δελτία και μαρτυρίες από τον τόπο του δράματος. Οι εικόνες έδειχναν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στον ναό, που έγινε παρανάλωμα του πυρός.
Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν από την τηλεόραση την εξέλιξη της πυρκαγιάς, μέχρι να σβήσουν οι φλόγες μετά τα μεσάνυχτα. Εκατοντάδες θρησκευόμενοι, απλοί πολίτες, τουρίστες είχαν συγκεντρωθεί στις δύο όχθες του Σηκουάνα, εκφράζοντας μεγάλη συγκίνηση. Γονατισμένοι προσεύχονταν για να σωθεί ο ναός. Αλλοι έκλαιγαν γιατί ένιωθαν ένα κομμάτι του εαυτού τους να καίγεται. Αυτό αισθάνθηκα και εγώ, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.
Ηταν σαν να βρισκόμουν μπροστά σε μια φριχτή δολοφονία που εκτυλισσόταν ξεδιάντροπα εμπρός στα μάτια μας. Ημασταν όλοι άναυδοι μπροστά σε αυτή την τραγωδία. Ανήμποροι παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση να παραδίδεται στις φλόγες η πολιούχος του Παρισιού, η προστάτιδά μας. Προσωπικά έχω συνδεθεί βαθιά σε μια πνευματική διάσταση με τη Νοτρ Νταμ.
Είναι ο ιερός μου χώρος, η ιερή μητέρα. Πήγαινα συχνά στον Καθεδρικό Ναό, για να αναζητήσω μια εσώτερη πνευματική ανάταση. Εμπρός στο άγαλμα της Παναγίας, οι επισκέπτες προσεύχονταν γονατιστοί, άλλοι εναπόθεταν κεριά, οι πιστοί εμψυχώνονταν από θετική ενέργεια. Η αίσθησή μας ήταν προστασία, πληρότητα, γαλήνη.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στη Γαλλία το 2016 στόχευαν κυρίως τα πολυσύχναστα μνημεία του Παρισιού. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε 875 εκκλησίες έγιναν βανδαλισμοί. Οι συλλήψεις υπόπτων που προετοίμαζαν επίθεση με εκρηκτικές ύλες στη Νοτρ Νταμ με αποθάρρυναν να συνεχίσω τις επισκέψεις στην εκκλησία.
Ομως, όταν περνώ μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό, χαιρετώ πάντα τη Νοτρ Νταμ, διατηρώντας τον σύνδεσμό μου με ένα παγκόσμιο σύμβολο ανθρωπισμού, ειρήνης και ενότητας.
Ολη τη Μεγάλη Εβδομάδα, χιλιάδες Γάλλοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Παναγία του Παρισιού. Εναπόθεσαν λουλούδια, εξέφρασαν λύπη και πένθος. Εγιναν συναυλίες που το κοινό παρακολούθησε με κατάνυξη. Ανάρπαστα έγιναν τα ενθύμια της Νοτρ Νταμ και τα βιβλία του Βίκτορ Ουγκό, που ύμνησε την Παναγία των Παρισίων.
Τη Μεγάλη Τετάρτη, όλες οι εκκλησίες αντήχησαν στην ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ανακούφιση εκφράζουν οι πιστοί, που αισθάνονται ότι οι προσευχές τους εισακούστηκαν. Δηλώνουν «έγινε ένα θαύμα», «μετά τον Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση». Επισημαίνουν ότι «παρ’ όλο τον κίνδυνο να καταρρεύσει το κτίριο, άντεξε, σώθηκε και θα ανοικοδομηθεί. Τονίζουν ότι «μέσα σε αυτή τη θεομηνία, το άγαλμα της Παναγίας είναι άθικτο και ο χρυσός σταυρός παρέμεινε όρθιος πάνω από τα καμένα αποκαΐδια».
Ο Γάλλος πρόεδρος αφιέρωσε τη δραστηριότητά του όλη την εβδομάδα αποκλειστικά στις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την άμεση έναρξη ανοικοδόμησης του Καθεδρικού Ναού και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση «διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού» για την ανακατασκευή του βέλους της Νοτρ Νταμ, που καταστράφηκε.
Ο Μακρόν ανέβαλε για μετά το Καθολικό Πάσχα το διάγγελμά του για την παρουσίαση των μέτρων που ανταποκρίνονται στα αιτήματα που εξέφρασαν οι Γάλλοι στον «Εθνικό Διάλογο». Αλλά τα «κίτρινα γιλέκα» συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις αυτό το Σάββατο.
Τους πυροσβέστες προσκάλεσε στα Ηλύσια ο Μακρόν, για να τιμήσει τους «ήρωες» που κατάφεραν να σώσουν από την πλήρη καταστροφή τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Προσδιόρισε ότι εργασίες διεξάγονται σε «τρία πολύ εύθραυστα σημεία» που εξακολουθούν να υπάρχουν στο κτίριο. Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ότι θα διορίσει έναν πρεσβευτή αρμόδιο για τη διεθνή πτυχή της ανοικοδόμησης της Νοτρ Νταμ.
Η έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά συνεχίζεται. Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και βρίσκεται τώρα στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους.
Η στάση της εισαγγελίας, που εξαρχής ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε «ατύχημα», προκαλεί αντιδράσεις από πολιτικούς ηγέτες και δημοσιογράφους, που δηλώνουν ότι «υπάρχουν αμφιβολίες για τα αίτια της πυρκαγιάς».
Ζητούν να εξετασθούν όλες οι εκδοχές και να ανακοινωθούν δημοσία, με πλήρη διαφάνεια, όλα τα στοιχεία της έρευνας.
ΕΥΡΩΠΗ
Στη Νοτρ Νταμ δεν γίνονται θαύματα...
Σοκ προκάλεσε στη Γαλλία η τρομερή πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που εκδηλώθηκε μία ώρα πριν από το αναμενόμενο σημαντικό διάγγελμα του Γάλλου προέδρου, ο οποίος θα εξήγγελλε μέτρα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Γάλλων και των «κίτρινων γιλέκων».
Η πυρκαγιά προκάλεσε φοβερές καταστροφές. Ενα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε πάνω από το κτίριο. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές, λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη.
Πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο περίφημο βέλος της εκκλησίας. «Ολα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.
Εκπρόσωπος του ναού είπε ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. «Ολα καίγονται, δεν θα απομείνει τίποτα»δήλωσε.
Η πυρκαγιά ξέσπασε την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς, που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου. Οι φλόγες τύλιξαν τον ναό, κατέρρευσε το βέλος της Παναγίας των Παρισίων, γκρεμίστηκαν τοίχοι και υποστυλώματα. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη στο κοινό που βρισκόταν επί τόπου. Εκκενώθηκε η περιοχή, τα κτίρια γύρω από την εκκλησία, σταμάτησε η κυκλοφορία. Δόθηκε επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και τα ραδιόφωνα διέκοψαν τις εκπομπές, για να μεταδώσουν ειδήσεις σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που μάταια προσπαθούσαν οι πυροσβέστες να σβήσουν, πολλές ώρες μετά την έναρξή της. Να σημειωθεί ότι περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό γοτθικό καθεδρικό ναό, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.
Προεδρικό μήνυμα
Ο Εμανουέλ Μακρόν, που ακύρωσε το προγραμματισμένο διάγγελμά του προς το έθνος λόγω της τρομακτικής πυρ&kapp