Σαρκοζί σε ολισθηρό έδαφος

14/10/14 ΚΟΣΜΟΣ

                              Σαρκοζί σε ολισθηρό έδαφος

 ΠΑΡΙΣΙ Της Ηρας Φελουκατζή

REUTERS/ Pascal Rossignol [1]REUTERS/ Pascal Rossignol

Ψυχρολουσία είναι για τον Νικολά Σαρκοζί μια νέα δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει ότι οι Γάλλοι απορρίπτουν μαζικά την επιστροφή του στην πολιτική. Ο Σαρκοζί δέχεται απανωτά χτυπήματα. Η Δικαιοσύνη σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος εμπλέκεται σε πολυάριθμα σκάνδαλα, ενώ από τη στιγμή που ανακοίνωσε την πολιτική του επάνοδο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχώς ότι η κοινή γνώμη τοποθετείται αρνητικά σε ενδεχόμενη προεδρική υποψηφιότητά του.

Ενώ ο Σαρκοζί πίστευε ότι η επάνοδός του στην πολιτική θα δημιουργούσε ευνοϊκό ρεύμα, βλέπει σήμερα ότι έκανε λάθος. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου LH2 για το περιοδικό «Nouvel Observateur» δείχνει ότι 66% των ερωτηθέντων κρίνουν πως η επιστροφή του στην πολιτική είναι «κακό πράγμα» και μόνο 31% πιστεύουν το αντίθετο. Ακόμα και στην πολιτική του οικογένεια, η επάνοδός του δεν γεννά ομοφωνία. Μόνο 56% των συμπαθούντων τη Δεξιά την επικροτούν, ενώ 42% την αποδοκιμάζουν.

 

Στη δημοσκόπηση για πρώτη φορά ο Αλέν Ζιπέ προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις προκριματικές εκλογές της UMP για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο Ζιπέ συγκεντρώνει 47% των ψήφων, (σημαντική αύξηση κατά 15 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο) και προηγείται του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 35% (με μείωση κατά 3 πόντους).

Οι συμπαθούντες την Αριστερά απορρίπτουν ούτως ή άλλως μαζικά την επιστροφή του, αφού 93% θεωρούν ότι πρόκειται για «κακή εξέλιξη». Σε ό,τι αφορά τις διάφορες ποινικές υπό εξέλιξη υποθέσεις, 57% των Γάλλων έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα διεξαγάγει με ουδέτερο τρόπο τις διάφορες δικαστικές έρευνες που στοχεύουν στον Σαρκοζί.

Κάθε εβδομάδα ξεσπάει και μια νέα δικαστική υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο Σαρκοζί. Η εφημερίδα «Le Monde» δημοσίευσε αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες νέα έρευνα διεξάγεται εις βάρος του. Αναφέρει ότι Γάλλοι δικαστές ερευνούν από τον Μάρτιο του 2013 υπόθεση ενδεχόμενης καταβολής προμηθειών, στο περιθώριο ενός συμβολαίου για την πώληση ελικοπτέρων της εταιρείας Eurocopter, που μετονομάστηκε σε Airbus Helicopters, και το οποίο υπεγράφη με το Καζακστάν το 2010 επί προεδρίας Σαρκοζί. Η κρατική σύμβαση ήταν ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δικαστική πηγή επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση γιατί υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από οργανωμένη συμμορία και ενεργητική δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων και Γάλλοι μεσάζοντες.

Οι ανακριτές θα θέσουν υπό κράτηση μια στενή συνεργάτιδα του Κλοντ Γκεάν, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας στο προεδρικό μέγαρο, όπως και έναν πρώην νομάρχη που, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε σύμβουλος του τέως προέδρου Σαρκοζί.

Αντιμέτωπος με τη χιονοστιβάδα δικαστικών υποθέσεων που απειλεί να τον συντρίψει, ο Νικολά Σαρκοζί έθεσε και πάλι σε λειτουργία τη στρατηγική της αντεπίθεσης. Σε κομματικές συγκεντρώσεις που οργανώνει για να προωθήσει την εκλογή του στην προεδρία του UMP, καταγγέλλει μια δικαστικο-πολιτική συνωμοσία εναντίον του, εμφανίζεται ως θύμα «ανθρωποκυνηγητού» και συκοφαντίας. Παρουσιάζει επιχειρήματα και στοιχεία για να πείσει σχετικά με την αθωότητά του. Αλλά τα ΜΜΕ ανατρέπουν την επόμενη ημέρα την επιχειρηματολογία του, δημοσιεύοντας στοιχεία από τις δικαστικές έρευνες και νέες αποκαλύψεις. Ο δρόμος του Σαρκοζί για την προεδρία είναι σπαρμένος με αγκάθια.