ΧΡΟΝΙΚΟ

2/10/2014 ΧΡΟΝΙΚΟ

 

Σε κλίμα αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων κατά της κυβερνητικής πολιτική, ξεκίνησε η τακτική φθινοπωρινή σύνοδος του γαλλικού Κοινοβούλιου. Η τσουχτερή ήττα της αριστεράς στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή για την ανανέωση του ήμισυ των εδρών στη Γερουσία χαρακτηρίσθηκε από τα ΜΜΕ ως «ψήφος μομφής». Οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από πλατιά νίκη της κεντροδεξιάς, σημαντική πρόοδο του κεντρώου Κόμματος, ενώ για πρώτη φορά εισέρχονται στη Γερουσία δύο εκπρόσωποι της ακροδεξιάς. Επί συνόλου 348 εδρών, (175 έδρες για την πλειοψηφία), η δεξιά που κέρδισε 19 έδρες εκπροσωπείται με 150 Γερουσιαστές. Το κεντρώο Κόμμα UDI εκπροσωπείται με 40 έδρες. Σύνολο για την κεντροδεξιά 190 έδρες. Η αριστερά έχασε 21 έδρες και συρρικνώθηκε στις 156. Το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» εκπροσωπείται με 2 έδρες. 

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» επέτυχε να προωθήσει τη στρατηγική της «αξιοπιστίας» του κι ότι «ο λεπενισμός των πνευμάτων» είναι ολοένα πιο αισθητός στη δεξιά. «Την είσοδό τους στη Γερουσία επέτυχαν οι δύο λεπενικοί υποψήφιοι Στεφάν Ραβιέ και Νταβίντ Ρασλίν χάρις στην ψήφο περίπου 400 μεγάλων εκλεκτόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εκπροσωπούν το δεξιό Κόμμα UMP» γράφει η εφημερίδα Liberation. Οι προκριματικές εκλογές της δεξιάς για την επιλογή του υποψηφίου ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία στη Γερουσία, πήραν χαρακτήρα μονομαχίας ανάμεσα στον Ζεράρ Λαρσέ, (προσκείμενο στον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγίον) και στον πρώην πρωθυπουργό Ζαν Πιέρ Ραφαρέν τον οποίο υποστήριζε ο Σαρκοζί. Τη μάχη κέρδισε ο Λαρσέ, γεγονός που κρίθηκε ως «αντισαρκοζική επιλογή» από πλειοψηφία δεξιών γερουσιαστών. Ο Ζεράρ Λαρσέ εξελέγη χθες Πρόεδρος της Γερουσίας με 194 ψήφους.

 

Τα ΜΜΕ δίνουν έμφαση σε μια νέα τάση αποστασιοποίησης δεξιών προσωπικοτήτων από τον Σαρκοζί και αντίδρασης στην πολιτική επάνοδο του. Η δικαιοσύνη σφίγγει τον κλοιό γύρω στον πρώην Πρόεδρο. Τρεις διευθυντικές προσωπικότητες της εταιρίας Bygmalion, παραπέμφθηκαν σε ανάκριση για «συνενοχή σε πλαστογραφία και χρήση της πλαστογραφίας», υπόθεση που αφορά ύποπτους λογαριασμούς για την προεδρική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2012.

Στη Βουλή παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2015, μέσα σε κλίμα αντιδράσεων, με φόντο τις μαζικές κοινωνικές κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελμάτων κατά επίμαχης μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, που ανοίγει σε ανταγωνισμό αρκετούς κλάδους. «Πρωτοφανείς» και «ιστορικές» χαρακτηρίσθηκαν από τα συνδικάτα οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις που αφορούσαν 37 (επαγγέλματα, φαρμακεία, εργαζομένους σε ιατρικούς κλάδους και εργαστήρια, αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφους, δικαστικούς κλητήρες).

Παρά το κύμα δυσαρέσκειας που ογκώνεται ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει, «δεν υπάρχουν ανώδυνες οικονομίες» και εμμένει στην πολιτική λιτότητας και σε μέτρα που αποβλέπουν στην επίτευξη της δημοσιονομικής εξισορόπησης.-