Χαστούκι στον Ολάντ

29/09/14 ΚΟΣΜΟΣ

Χαστούκι στον Ολάντ

 

ΠΑΡΙΣΙ Της Ηρας Φελουκατζή

 Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ  REUTERS/Gonzalo Fuentes [1]Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά ΟλάντREUTERS/Gonzalo Fuentes

Ηττα της Αριστεράς, στροφή προς τα δεξιά και για πρώτη φορά είσοδος δύο εκπροσώπων της άκρας Δεξιάς στη Γερουσία, είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών που έγιναν για την ανανέωση του ημίσεος των εδρών της Δεύτερης Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Πρόκειται για την τρίτη εκλογική ήττα που υφίσταται φέτος η Αριστερά – μετά τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Η Αριστερά είχε επιτύχει για πρώτη φορά στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, τον Σεπτέμβριο του 2011, να κερδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία, οχτώ μήνες πριν από τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές. Μετά την παρένθεση αυτήν, των τριών ετών αριστερής πλειοψηφίας στη Γερουσία, η Δεξιά ανακτά την εξουσία. Οι χθεσινές εκλογές αφορούσαν 58 διαμερίσματα της κεντρικής Γαλλίας και 5 διαμερίσματα του υπερατλαντικού. Ψήφισαν 87.500 ανώτατοι αξιωματούχοι εκλέκτορες για την επιλογή του ημίσεος των γερουσιαστών, 179 στις 348 έδρες. Αυτή η ανανέωση γίνεται ανά τριετία.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις επί των αποτελεσμάτων η Δεξιά κέρδισε 16 έδρες, η Αριστερά έχασε 21. Το λεπενικό Εθνικό Μέτωπο εκπροσωπείται με 2 έδρες.

 

Κλίμα αποδοκιμασίας

Η χθεσινή ήττα της Αριστεράς, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο μέσον της προεδρικής του θητείας, έχει συμβολικό χαρακτήρα. Επιβεβαιώνει το κλίμα αποδοκιμασίας για την πολιτική του Γάλλου προέδρου και αποτελεί ακόμη ένα ράπισμα για τον Ολάντ, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στο ναδίρ.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η τσουχτερή ήττα της Αριστεράς στις φετινές δημοτικές εκλογές προκάλεσε δυσμενείς συνέπειες για τις εκλογές των γερουσιαστών, οι οποίες γίνονται με έμμεση ψηφοφορία από ομάδα «μεγάλων εκλογέων», οι οποίοι εκπροσωπούν το 95% των δήμων και κοινοτήτων. Οι εκλέκτορες είναι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι γενικών συμβουλίων, εκλεγμένοι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 η πλατιά νίκη της Δεξιάς προμήνυε μια «μηχανική» μεταστροφή πλειοψηφίας στη Γερουσία. Αναμενόταν μαζική υποστήριξη κεντροδεξιών υποψηφίων για τη Γερουσία από πολλούς νεοεκλεγέντες στις δημοτικές εκλογές εκπροσώπους της Δεξιάς.

Η Αριστερά υφίσταται σημαντικές απώλειες περιφερειών στις οποίες είχε επί χρόνια δύναμη και μια βαριά συμβολική ήττα στο προπύργιο του Φρανσουά Ολάντ, την περιοχή Κορέζ. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης δήλωσε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα ήταν «απογοητευτικά» αλλά όχι «απρόσμενα». Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε «μπλε χείμαρρος», όπως ήλπιζε η Δεξιά, κι ότι «η Αριστερά αντιστέκεται».

Ηγέτες της Κεντροδεξιάς εξέφρασαν ικανοποίηση για την ανάκτηση της πλειοψηφίας.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο πανηγυρίζει για την «ιστορική νίκη» του, την εκλογή δύο εκπροσώπων του από τη Νότια Γαλλία, του Νταβίντ Ρασλίν και του Στεφάν Ραβιέ.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης προσπάθησαν να αποδραματοποιήσουν τις συνέπειες της ήττας στη Γερουσία. Υπενθυμίζουν ότι η Αριστερά διέθετε την τελευταία τριετία πλειοψηφία έξι εδρών, αλλά στην πραγματικότητα αυτή ήταν σχετική και «εικονική». Το «Μέτωπο της Αριστεράς», οι Οικολόγοι και ορισμένοι ριζοσπάστες δεν δίστασαν να ενωθούν σε αρκετές περιπτώσεις με τη Δεξιά, καταψηφίζοντας νομοσχέδια τα οποία πρότεινε η κυβέρνηση. Αυτό δεν εμπόδισε την τελική υιοθέτηση νομοσχεδίων.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι η Γερουσία μπορεί μόνο να καθυστερήσει τη συζήτηση των νομοσχεδίων, υποβάλλοντας ενστάσεις, τροποποιήσεις, ή επιχειρώντας να περιπλέξει τις κοινοβουλευτικές εργασίες με κωλυσιεργίες. Η Γερουσία, όμως, δεν μπορεί να αποτρέψει την τελική ψήφιση νόμων, εκτός αυτών που αναδιαμορφώνουν το σύνταγμα. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει με ύστατη ψηφοφορία για την υιοθέτηση των νομοσχεδίων.

Η εκλογή του προέδρου της Γερουσίας, δεύτερου κρατικού εκπρόσωπου μετά τον Πρόεδρο, τον οποίο αντικαθιστά σε περίπτωση κενού εξουσίας, θα γίνει την 1η Οκτωβρίου. Στη δεξιά UMP θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές προκειμένου να επιλεγεί ο υποψήφιος για την προεδρία της Γερουσίας.