Επιχείρηση διάσωσης

19/9/2014 KOΣΜΟΣ                                       

Επιχείρηση διάσωσης

 

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

REUTERS/Christian Hartmann [1]

REUTERS/Christian Hartmann

Να ανακτήσει τη χαμένη εύνοια της κοινής γνώμης επεδίωξε με μια εντυπωσιακή επιχείρηση επικοινωνίας ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δύο ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που απέσπασε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο Κοινοβούλιο. Για τέταρτη φορά από την έναρξη της θητείας του έδωσε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου στα Ηλύσια, παρουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης. Στην καθιερωμένη αυτή προεδρική συνέντευξη συμμετείχαν 350 Γάλλοι και ξένοι δημοσιογράφοι.

Ο Φρανσουά Ολάντ θέλησε να ανασκευάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, ο ανασχηματισμός, οι παλινδρομήσεις σε οικονομικά και φορολογικά θέματα, το ρεκόρ ανεργίας, οι απειλές για νέα υποβάθμιση της Γαλλίας, η κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του, οι περιπέτειες της ιδιωτικής του ζωής.

 

Σε μακρά ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να τοποθετηθεί στο ύψος του ρόλου του ως ηγέτη μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που ασκεί σημαντικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο και μετράει στη διεθνή συγκυρία των αλλεπάλληλων κρίσεων με ενεργό ρόλο. Αναφέρθηκε σε διεθνή θέματα και ειδικότερα στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στην απειλή της τρομοκρατίας. Ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παράσχει υποστήριξη στο Ιράκ με αεροπορικές παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα. Σχετικά με τον ρόλο της χώρας του στην Ε.Ε. υπογράμμισε τη σημασία του γαλλογερμανικού άξονα. Τόνισε ότι «η Γαλλία επιθυμεί να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες με τη Γερμανία ώστε να πάει μακρύτερα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Επισήμανε ειδικότερα ότι στόχος του παραμένει ο επαναπροσανατολισμός της Ευρώπης ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή σε εξισορρόπηση των προϋπολογισμών και να εφαρμοστεί πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης. Υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες βρίσκονται σε καλό δρόμο με τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ. Εκτιμά ότι η σύνοδος της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο θα επιτρέψει να εισακουστούν οι γαλλικές θέσεις. Παραδέχτηκε ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και υπεραμύνθηκε της ανάγκης να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για να επιτύχει τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, χωρίς να επιβληθεί σκληρή πολιτική λιτότητας και φορολογίας, που θα προκαλούσε στασιμότητα στην οικονομία.

Σε ερωτήσεις σχετικές με τις αντιδράσεις του απέναντι στην αμφισβήτηση της πολιτικής του και το αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητάς του, δήλωσε: «Είμαι στο μέσον της θητείας μου και θα εκπληρώσω την αποστολή μου με στόχο να υπηρετήσω τη Γαλλία και να φέρω αποτελέσματα». Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα η διάρκεια της προεδρικής θητείας δεν κρίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Προσδιόρισε ότι ανέθεσε στον πρωθυπουργό την αποστολή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, την οποία έλαβε. Οπότε η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο έργο της, μέσα σε πνεύμα διαλόγου με τους αμφισβητίες της πλειοψηφίας.

Σε ερώτηση αν θα θέσει νέα προεδρική υποψηφιότητα, απάντησε: «Είμαι πρόεδρος, όχι υποψήφιος. Δεν έχω άλλο στόχο παρά να υπηρετήσω τη Γαλλία. Ζητώ να κριθεί η πολιτική μου στο τέλος της προεδρικής μου θητείας». Οι αντιδράσεις για τη μαραθώνια συνέντευξη του προέδρου ήταν θετικές ως προς το στιλ και την επικοινωνιακή του επιδεξιότητα. Ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές κρίνουν ότι η ρητορική του Ολάντ δεν έπεισε, γιατί οι Γάλλοι αναμένουν πλέον έργα και απτά αποτελέσματα.