Στην κόψη του ξυραφιού ο Βαλς

18/09/14 ΚΟΣΜΟΣ

Στην κόψη του ξυραφιού ο Βαλς

  Ο Μανουέλ Βαλς αισθάνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα παρά τη σχετική πλειοψηφία για την ψήφο εμπιστοσύνης  

Ο Μανουέλ Βαλς αισθάνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα παρά τη σχετική πλειοψηφία για την ψήφο εμπιστοσύνης

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

Η ψήφος εμπιστοσύνης που απέσπασε με σχετική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η θετική έκβαση της ψηφοφορίας δείχνει πως το δίδυμο Ολάντ – Βαλς διαθέτει ακόμα πλειοψηφία. Συγχρόνως όμως επισημαίνουν ότι αυτή δεν είναι απόλυτη και διαρκώς συρρικνώνεται. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και αναμένεται να ξεσπάσει νέα κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με την ομάδα των απείθαρχων σοσιαλιστών βουλευτών, κατά την προσεχή εξέταση του προϋπολογισμού του 2015 στο Κοινοβούλιο.

Σε ναρκοθετημένο έδαφος

Η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε με την αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής από την Αριστερά, τους Οικολόγους και την ομάδα των ανυπάκουων σοσιαλιστών βουλευτών δείχνει ότι ο Μανουέλ Βαλς βαδίζει σε ναρκοθετημένο έδαφος. Η Δεξιά εκτιμά ότι έχει πληγεί η «νομιμότητα» της εξουσίας. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν διεκδικούν τη διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές, που θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε συγκατοίκηση. Προτιμούν να εξαπολύουν μύδρους κατά του Ολάντ προσπαθώντας να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση. Ενα σενάριο που απορρίπτει ο Γάλλος πρόεδρος ακόμα κι αν αναγκαστεί να προσφύγει σε υιοθέτηση νόμων με διατάγματα για να παρακάμψει τις συνέπειες κοινοβουλευτικής ανταρσίας.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει πλέον επαρκή περιθώρια χρόνου στην κυβέρνηση για να «αλλάξει την κατάσταση» και επέτρεψε την αποσαφήνιση της πολιτικής του. Ο Μανουέλ Βαλς αρνήθηκε να σχολιάσει τη «σχετική» πλειοψηφία. Προτίμησε να τονίσει ότι έχει πλέον τα μέσα να συνεχίσει την αποστολή του. Ανακοίνωσε μέτρα μείωσης φόρων για έξι εκατομμύρια Γάλλων, αναβάθμιση του μίνιμουμ επιδόματος γήρατος και ένα ειδικό πριμ σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο Ολάντ και ο Βαλς εκτιμούν ότι η αναμενόμενη το Σαββατοκύριακο ανακοίνωση της πολιτικής επανόδου του Νικολά Σαρκοζί θα προκαλέσει ανασκίρτημα και συσπείρωση στη διχασμένη Αριστερά, που θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει με ενότητα τη νέα εξόρμηση του τέως προέδρου. Οι 31 «ανυπάκουοι» σοσιαλιστές βουλευτές που σημείωσαν την Τρίτη αποχή στην ψήφο εμπιστοσύνης, υπογράμμισαν ότι τοποθετούνται πλέον σε ένα κίνημα διαρκείας, με το οποίο στοχεύουν να πιέσουν την κυβέρνηση να αποδεχτεί εναλλακτικές προτάσεις τους. Τονίζουν ότι «είναι δυνατόν να υπάρξει μια άλλη πολιτική της Αριστεράς».

Ψυχρολουσία

Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει ανάκτηση της κοινής γνώμης μετά την πολιτική κρίση του καλοκαιριού. Παραμονή της σημερινής βαρυσήμαντης συνέντευξης Τύπου του Ολάντ στα Ηλύσια, ψυχρολουσία ήταν γι’ αυτόν η δημοσίευση μιας νέας δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Ifop-Fiducial. Η έρευνα δείχνει ότι οι Γάλλοι απορρίπτουν μαζικά ενδεχόμενη νέα προεδρική υποψηφιότητά του, την οποία επιθυμεί μόνο το 13%. Αλλωστε μόνο 45% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Ολάντ θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Ολάντ έρχεται τελευταίος σε μια λίστα προεδρικών υποψηφίων όπου προηγείται ο Αλέν Ζιπέ, τον οποίο υποστηρίζει ποσοστό 44% των ερωτηθέντων. Δεύτερη στις προτιμήσεις η Μαρίν Λεπέν με 38%, πριν από τον Μαν0υέλ Βαλς που έχει 36%. Φρανσουά Μπαϊρού (Κέντρο) και Νικολά Σαρκοζί στο 36%. Ακολουθούν με 30% Μαρτίν Ομπρί, Ντομινίκ Στρος-Καν, Φρανσουά Φιγιόν. Ο Αλέν Ζιπέ έρχεται πρώτος με ποσοστό 39% στη λίστα των προσωπικοτήτων που οι Γάλλοι επιθυμούν να τοποθετηθεί επικεφαλής του δεξιού κόμματος. Ακολουθούν ο Σαρκοζί με 27%, ο Φιγιόν με 15%, ο Μπρούνο Λεμέρ με 13% και ο Ξαβιέ Μπερτράν με 6%.