Ψήφος οριακής εμπιστοσύνης

17/09/14 ΚΟΣΜΟΣ

Ψήφος οριακής εμπιστοσύνης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ (δεξιά) με τους υπουργούς Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν (κέντρο) και Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν (αριστερά)  

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ (δεξιά) με τους υπουργούς Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν (κέντρο) και Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν (αριστερά)

Παρίσι Της Ηρας Φελουκατζή

Την «εβδομάδα όλων των κινδύνων» διανύει ο Φρανσουά Ολάντ, που αντιμετωπίζει σφοδρή αποδοκιμασία της πολιτικής του από την αριστερή πτέρυγα της πλειοψηφίας και από την κοινή γνώμη, τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί προετοιμάζεται να αναγγείλει με πανηγυρισμούς την πολιτική του επάνοδο.

Στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αντιμετώπισε χθες «τη στιγμή της αλήθειας», με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα πεντάμηνο από την έναρξη της θητείας του. Ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας βρίσκονται στο κόκκινο, η πλειοψηφία διχάζεται, η Δεξιά αναδιοργανώνεται, το δίδυμο της γαλλικής εξουσίας επεδίωξε να επιτύχει με έναν στρατηγικό χειρισμό μια εικονική «ενότητα», ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θέλησε να δραματοποιήσει το κλίμα κρίσης, δηλώνοντας ότι «η Ακρα Δεξιά είναι ένα βήμα πριν από την εξουσία» και ότι «αν μέσα σε ένα εξάμηνο δεν διορθωθεί η κατάσταση, είμαστε χαμένοι». Σε ύστατη συνάντηση με τους «ανυπάκουους» σοσιαλιστές έκανε μικρές παραχωρήσεις, ανακοινώνοντας «αντισταθμιστικά» κοινωνικά μέτρα. Κάλεσε τους βουλευτές σε συσπείρωση και ενότητα.

Το αποτέλεσμα της «ψήφου εμπιστοσύνης» ήταν σχετική πλειοψηφία για την υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής με 269 ψήφους υπέρ, έναντι 244 ψήφων κατά (απόλυτη πλειοψηφία: 289 ψήφοι). Η σοσιαλιστική ομάδα είχε 36 διαρροές (31 αποχές και 5 «παρών») και η ψήφος εμπιστοσύνης εξασφαλίστηκε με τις 13 ψήφους των «Ριζοσπαστών της Αριστεράς», δύο αριστερών βουλευτών και ενός ανεξάρτητου.

Συμβολική κυρίως η σημασία της αποχής από τους «αντάρτες» της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών και τους Οικολόγους (17 αποχές, ένα «όχι). Το «Μέτωπο της Αριστεράς» ψήφισε κατά, όπως και οι βουλευτές της δεξιάς UMP και του κέντρου UDI.

Ικανοποιημένος ο Βαλς

Ο Βαλς δήλωσε ικανοποιημένος, τονίζοντας: «Ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της. Ο στόχος επιτεύχθηκε». Ο Κριστιάν Ζακόμπ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του δεξιού Κόμματος UMP, δήλωσε ότι η ψήφος ήταν «προειδοποίηση» και ότι «οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες». Οι «ανυπάκουοι» σοσιαλιστές προσδιόρισαν ότι απείχαν προκειμένου να επιτύχουν άμβλυνση της πολιτικής λιτότητας, αλλά δίνουν μάχη εκ των έσω παραμένοντας στην πλειοψηφία.

Μετά τη χθεσινή επίτευξη ψήφου εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί αύριο το απόγευμα στην κοινή γνώμη, με τρίωρη συνέντευξη Τύπου στα Ηλύσια.

Το επικοινωνιακό αυτό ραντεβού αποτελεί δοκιμασία για τον Ολάντ, ο οποίος θα επιδιώξει να πείσει τους Γάλλους ότι μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα στη δεύτερη περίοδο της θητείας του. Θα ζητήσει περιθώριο χρόνου για την υλοποίηση του προγράμματός του. Θα αναφερθεί στα πεπραγμένα από την έναρξη της θητείας του και στις προβλεπόμενες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Θα προσδιορίσει τον προσανατολισμό του σχετικά με τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του. Θα τονίσει τη σημαντική του δράση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ρήγμα στην εμπιστοσύνη των Γάλλων προς τον Ολάντ, του οποίου η δημοτικότητα κατέρρευσε στο 13%. Ποσοστό 62% των Γάλλων ζητούν την αποχώρησή του από την προεδρία, 85% δεν επιθυμούν νέα προεδρική υποψηφιότητά και 66% προβλέπουν «κοινωνική έκρηξη». Ωστόσο ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και «θα εκπληρώσει τα προεδρικά του καθήκοντα μέχρι το τέλος».

Η καθιερωμένη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τους εκπροσώπους του Τύπου γίνεται ολοένα δυσκολότερη.

Αυτήν τη φορά, πέρα από τις διευκρινίσεις για το οικονομικό του πρόγραμμα, ο Ολάντ θα κληθεί να απαντήσει και σε αδιάκριτες ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτική του ζωή ή για όσα του καταμαρτυρεί η πρώην σύντροφός του, Βαλερί Τριερβελέρ, σε βιβλίο της που προκάλεσε πάταγο.

Ο Σαρκοζί ετοιμάζεται

Ο επίλογος αυτής της «μαύρης» εβδομάδας θα είναι η ανακοίνωση από τον Νικολά Σαρκοζί της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του δεξιού Κόμματος UMP και για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το σενάριό του είναι έτοιμο. Θα δημοσιεύσει ένα κείμενό του σε ΜΜΕ και θα ολοκληρώσει την επικοινωνιακή του εκστρατεία με τηλεοπτική εμφάνιση. Αναλυτές του Τύπου τονίζουν ότι οι οπαδοί του θα τον υποδεχτούν σαν “Μεσσία”. Από την ερχόμενη εβδομάδα ο Ολάντ θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον «καλύτερο εχθρό» του, τον Σαρκοζί, σε μια ανελέητη μονομαχία που θα κυριαρχήσει στον ορίζοντα της γαλλικής πολιτικής.